Filmpje! Yesilgöz (VVD) wil knetterharde aanpak tegen ontering van ‘De Dokwerker’!

Deze week ontstond ophef na een bijzonder onsmakelijke actie van de harde kern van de voetbalclub ADO Den Haag. Ze bekladden de Amsterdamse binnenstad met antisemitische leuzen en bekladden van het monument ‘De Dokwerker’, dat symbool staat voor de Nederlandse solidariteit met de joodse gemeenschappen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dilan Yesilgöz, Tweede Kamerlid namens de VVD, stond de Amsterdamse AT5 te woord over de zaak:

Volgens Dilan Yesilgöz is ‘voetbal geen excuus’ voor misdragingen als deze. En gelijk heeft ze! De harde kern van ADO Den Haag heeft de actie opgeëist en staat nu voor lul door hun onnadenkende gedrag. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor het spuiten van groene en gele hakenkruizen met graffiti. Het monument De Dokwerker, op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam, werd eveneens beklad met gele en groene verf. Dat laatste is een ontering van de geschiedenis en toont een totaal gebrek aan respect.

Het monument ‘De Dokwerker’ staat symbool voor de februaristaking georganiseerd door de ondergrondse Communistische Partij Nederland CPN) in 1941. Het was de enige grootschalige actie van de Europese burgerbevolking tegen de onderdrukking van de joden door de nazi’s. Op 25 en 26 februari 1941 ging het los en legden arbeiders in Amsterdam het werk neer. De actie breidde zich al snel uit naar andere delen van het land. Haarlem, Hilversum en Utrecht volgden het voorbeeld.

In Hilversum legden ruim 4.000 medewerkers van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek het werk neer. De stakers in Hilversum organiseerden een spontane protestmars met gevaar voor eigen leven. Zo’n 10.000 mensen deden mee! Oog in oog met Duitse soldaten stonden ze voor het raadhuis. Maar de staking was van korte duur. Na twee dagen grepen de Duitsers hard in en vonden 9 mensen de dood. Een staking van langere duur was ‘onmogelijk’.

In steden waar gedemonstreerd werd kreeg het stadsbestuur direct een flinke boete: Amsterdam moest ruim 15 miljoen gulden betalen, zo valt te lezen op Wikipedia. En uitgerekend het monument dat symbool staat voor deze inspanningen werd afgelopen week beklad. Yesilgöz (VVD) is boos: ‘ze hebben totaal geen respect voor onze geschiedenis’ zo stelt ze. Het VVD-Kamerlid wil dat de daders ‘knetterhard gestraft worden’ en bestaat er volgens haar geen twijfel over de aard van het vandalisme: ‘dit is gewoon overduidelijk antisemitisme’.

Ook wil ze dat de hooligans die verantwoordelijk zijn een levenslang stadionverbod krijgen. Laten we hopen dat het de ordediensten lukt om de verantwoordelijken te pakken te krijgen. Ze verdienen ontering zoals ‘De Dokwerker’ ook is onteerd!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. santiago

  Laat die Turkse breinaald zich eens druk maken om belangrijke zaken dan een beetje groen/gele verf. Publiciteitsmuts. Hoe ver moet Nederland nog zakken.

  1. fockingworst

   @santiago lijkt me niet geheel onbelangrijk om dit af te keuren en te veroordelen.
   Als we dat allemaal niet doen dan is dat een vrijbrief voor iedereen met een spuitbus om maar los te gaan om welke reden dan ook.

   1. HendrikJan

    Maar beste fw, is dit een Turkse woonachtig in Nederland.??

    Heeft zij ook zo gereageerd op de woorden van Erdogan.??

    Die noemde alle Nederlanders, Nazi’s en Fascisten.
    MAAR.
    Natuurlijk dit soort kliederaars moet je keihard aanpakken.

    Sorry ik hoor het wel ff lekker fietsen.

   2. Top

    Ik ben toch meer in, voor het weghalen, van dat stukje ‘Bronzen leugen’. Geldt ook voor alle andere ‘monumenten’ ter nagedachtenis van de 2e Wereldoorlog.
    Miljoenen mensen voor niets gestorven en dan dit nooit weer gelul. Het zijn randdebielen met een spuitbus, dat is waar. Maar dat ze dit doen, komt door de samenleving, van de afgelopen 40 jaren. Geen opvoeding, geen fatsoenlijke opleiding en vaak geen vader figuur. Op naar Wereldoorlog no3.

 2. Gekko

  Dronken en doorgesnoven hooligans. What else is new? Hard aanpakken, maar verder geen aandacht aan besteden.

  Mevrouw de VVDer klopt dit voorval echter op tot buitenissige proporties. Dat leidt mooi de aandacht af van eigen falen. Want mevrouw is Kamerlid van een partij die het liegen en bedriegen tot het hoogste goed heeft verheven.

 3. Duke

  Verkiezingen komen eraan en de VVD slaat weer harde taal uit.
  VVD, we geloven jullie niet meer.
  Nooit meer VVD!

  1. Dik

   @Duke: +1

   De leugens van Rutte (VVD):

   @Marija: Ik heb de juiste zoekterm gebruikt. 😉

   Maar inderdaad, de rij is indrukwekkend! Nu snap je ook hoe het mogelijk is dat de btw (hoog) werd verhoogd van 19 naar maar liefst 21% en dat de lage btw werd verhoogd van 6 naar 9%. Nu snap je ook hoe het komt dat er een eerste aanzet is gegeven in de klimaat- en milieuheffingen die ons nu al meer dan 45 euro per maand zijn gaan kosten.

   Nu snap je ook hoe het komt dat Rutte zegt dat we erop vooruit gaan terwijl dat niet zo is, weet je wat, ik geef je nog een lijstje met leugens:

   – Geen cent meer naar de Grieken
   – Minder Brussel
   – 1000 euro voor iedere werkende Nederlander
   – Liegen is geen doodzonde (FD 13-2-2018)
   – In 2017 werd ons door Rutte 1% meer koopkracht beloofd. Dat werd 0,3% in de boeken.
   – In 2018, beloofde 0,6%. Het werd 0,4%.
   – “We geven heel werkend Nederland een forse lastenverlichting”, het werd een lastenverzwaring.
   – Lagere EU-begroting na de Brexit, dus niet!
   – Memo’s afschaffen dividendbelasting
   – De onderste steen van MH17, dus niet.
   – In 2012 gaf Mark Rutte aan dat de minister van justitie zou moeten opstappen als Volkert van der Graaf proefverlof zou krijgen: Inmiddels loopt Volkert vrij rond!
   – In 2016 kwamen geen 58.000, maar 100.000 vluchtelingen naar Nederland
   – “Als het tegen de zomer niet lukt om alsnog een antwoord te formuleren op de uitkomst van het referendum waarmee wij de boer op kunnen en naar buiten kunnen, ook naar de Kamer, het kabinet zal voorstellen om niet te ratificeren. Dat is dan zonneklaar.” Het werd vér na de zomer! (13-4-2016)
   – Minder vluchtelingen door akkoord Rutte met Erdohan… Het werden er juist meer!
   – “We gaan een streng immigratiebeleid voeren in Nederland”, en vervolgens zet Rutte de deur wagenwijd open voor elke gelukszoeker!
   – “We gaan niet meewerken aan een Europees Openbaar Ministerie”, en vervolgens gaat Rutte meewerken aan een Europees Openbaar Ministerie.
   – “We gaan onze pensioenpotten niet overdragen aan de EU”, en vervolgens draagt Rutte onze pensioenpotten over aan de EU.
   – “We verzetten ons tegen een transferunie”, en vervolgens doen we mee met een transferunie.
   – Doe maar eens een rondje zoeken: “rutte + leugens”

 4. Dik

  Hoe knetterhard wil je die aanpak hebben? Het is hooguit strafbaar als vernieling. Afhankelijk van de rechter krijg je dan, waarschijnlijk, een taakstrafje van hooguit 20 uur?

 5. Satty

  ‘Het monument ‘De Dokwerker’ staat symbool voor de februaristaking georganiseerd door de ondergrondse Communistische Partij Nederland CPN) in 1941. Het was de enige grootschalige actie van de Europese burgerbevolking tegen de onderdrukking van de joden door de nazi’s.’

  En het herhaald zich weer. Weer zijn dezelfde stemmen op rechts te horen die dit toen mogelijk maakten. Wie de politieke slachtoffers van de nazi’s bekijkt komt alleen linkse mensen tegen.


  Herman Wiardi Beckman (SDAP) overleden te Dachau 15 maart 1945
  Nico Rost (KPD) (Dachau/Oranienburg)
  Willem Lodewijk Harthoorn (CPN) Kamp Vught
  Willem Drees (SDAP/PvdA) Buchenwald
  Jan Postma (CPN) doodgeschoten in Scheveningen 1944
  Monne de Miranda (overleden in Kamp Amersfoort 3 november 1942), lid van de SDAP, wethouder te Amsterdam.
  Arie van Soest, lid van de Arbeidersjeugdcentrale
  Cornelis Baas (CPN) overleden in Flössenburg 22 maart 1943
  Pieter Cornelis de Vroome (CPN) overleden in Dachau 1944/1945
  Koos Vorrink (SDAP/PvdA) Sachsenhausen
  Theo Thijssen zat als ex-vakbondsbestuurder vast onder de Duitsers.
  Jan Nouwinus Nobbe (communist) overleden in Dachau in 1942
  Jan Romein (communist en hoogleraar) Kamp Amersfoort.
  Jan Dieters (CPN) doodgeschoten in Scheveningen (1943) e.v.a
  Koos Vorrink (SDAP/PvdA) Sachsenhausen
  Theo Thijssen zat als ex-vakbondsbestuurder vast onder de Duitsers.
  Jan Nouwinus Nobbe (communist) overleden in Dachau in 1942
  Jan Romein (communist en hoogleraar) Kamp Amersfoort.
  Hannie Schaft, communist, doodgeschoten 17 april 1945 in Bloemendaal.
  Jo de Haas, anarchist, doodgeschoten 10 april 1945
  Felix Dono Ortt, zoon van bekende anarchist, auf der Flucht erschossen”

  De geschiedenis herhaald zich. De taal is hetzelfde, wat hendrik Jan hier schrijft zijn veelal dezelfde complotten, de rotschilds en omvolking bv, deze complotten hebben letterlijk tot de holocaust geleid.

  Economisch rechts maakt onderscheid. Links lullen zich rechts noemen is iets anders, nationaal socialisme wat natuurlijk geen socialisme is gezien het autoritaire karakter.

  Sie sind wieder da.

  „Vrijheid zonder socialisme betekent privilege en onrechtvaardigheid; en socialisme zonder vrijheid betekent slavernij en onderdrukking.”

  Michael bakoenin

  1. Duke

   Een lijst langer maken door namen meerdere keren te gebruiken valt niet op…

   1. Satty

    Och ik heb een snelle selectie gemaakt. Als je wilt kan ik vele nieuwe toevoegen. Zeg het maar. Het is overduidelijk dat de nazi’s rechts waren,het verzet links. De namen en de politieke voorkeur kun je zelf ook vinden van de slachtoffers.

   2. HendrikJan

    Laat haar mijn beste Duke, zij / hij weet niets over WO 2, zij / hij lult een eind in de ruimte.
    Wat zij of hij opschrijft komt uit boekjes.
    HendrikJan heeft deze WO 2, aan den lijve ondervonden, als boreling uit 1938.
    En weet je, mijn familie Grootouders/Ouders, heeft hem bewuster meegemaakt als ik en voor mijn Grootouder en mijn Ouders, was het een periode die men met moeite in het gesprek betrok.
    Ik wil het hierbij laten.
    Ik schaam mij voor deze hij of zij, wie dat ook mag zijn,
    als ik aan mijn Grootouders / Ouders denk

 6. van Urk

  ”Voetbal is geen excuus” daarentegen zijn er ook andere zaken die geen excuus mogen zijn om daarmee antisemitisme te promoten. Jihadvlag bij de Dokwerker, Joodse restaurant belagen, molesteren van Joden op straat, Joden uit gaan schelden op de Dam vanwege een Joodse staat etc. Het is best hypocriet van de Amsterdamse burgemeester om boos te reageren wat ADO supporters hebben gedaan maar niet wat haar eigen burgers in haar stad allemaal hebben gedaan. Maar kennelijk heeft Jodenhaat volgen Groen Links alleen met hooligans en neonazi,s te maken en horen andere gevallen gewoon bij levensovertuiging.

  1. Gekko

   Hypocriet is een woord dat perfect past op Femke Halsema en alle andere GroenLinksers.

  2. Satty

   Een frame wat nergens op gebaseerd is.

   1. van Urk

    Kom maar eens mee naar de Dam waaruit het onderzoek over Jodenhaat inderdaad bewijst dat links drie keer meer antisemitisme veroorzaakt en rechts probeert te framen als oorzaak . Het is namelijk nergens op gebaseerd dat de Linkse slachtoffers uit de Tweede wereld oorlog de enige echte grote vrienden waren van de Joden. Zoals u al schreef; het waren voornamelijk politieke slachtoffers.

    1. Gekko

     Van Urk: al tijden verbaas ik me dat er nog mensen zijn die serieus ingaan op de reactie van Satty (ook wel actief hier als Aytas of Satya). Deze persoon spoort niet, is psychotisch of bipolair. Gewoon links laten liggen (of rechts), hij/zij is een zielig geval.

    2. Satty

     Het verzet was links van urk. Dat blijkt uit de slachtoffers. Het is het frame dat jij op Halsema loslaat wat niet terecht is. Kritiek op Israël wordt tegenwoordig al antisemitisme genoemd. Het is voornamelijk rechts, salafisme en neonazi wat tot vernietiging van joden oproept. Lees de boeken van David irving of Kevin Mac Donald maar eens. Schrijvers die alleen door rechts serieus worden genomen. Die het over de joodse bankiers en omvolking hebben, weet je wel zoals Hendrik Jan.

     1. van Urk

      Links verzet ging om hun eigen socialistische politieke doeleinden en onderdrukking niet vanwege bescherming van Joden. De eer aan de oprichting van de landelijk organisatie voor hulp aan onderduikers ging naar de gereformeerde oprichtster Helena Kuipers-Rietberg waarvan ook de landelijke knokploegen uit die organisatie is ontstaan. Kritiek op Israel is trouwens een nieuw argument van antisemitisme. Joden krijgen eeuwenlang ergens de schuld of oorzaak van. Nu is het vanwege hun eigen Joodse staat. Eeuwenlang hebben volkeren en rijken -Egyptenaren, Perzen, Babyloniers, Filistijnen, Romeinen, Duitsers, Russen en Arabieren geprobeerd de Joden uit te roeien, te verjagen of in ballingschap onder te brengen vanwege hun God, hun afkomst, hun gewoontes en of vanwege het gebied wat zij in 1948 tot onafhankelijk staat hebben uitgeroepen. De eerst genoemde rijken en volkeren zijn allemaal ten onder gegaan maar het Joodse volk trekken aan het langste eind wat bewijst dat Israel weer herrezen is op de plek waar het antisemitisme oorspronkelijk is begonnen.

 7. Two Ravens Black Kettle

  Het corrupte VVD-rovergilde roofde tientallen miljoenen euro’s weg van de NLse burger om dit over te maken naar Al-Qaida/Al-Nusra en Isis.

  En te snotteren over de Dokwerker ?
  Tuurlijk moeten die gasten opgepakt worden en zwaar gestraft maar dat zal toch niet gebeuren.
  In een gezonde samenleving zou de voltallige regering in het cachot weg zitten teren vanwege het financieren van religieuze nazi’s en het vetspekken van mensensmokkelaars.

 8. Troelstra

  In Diemen zijn er camerabeelden van de bekladders gespot.

  Beelden ‘Haagse’ bekladders opgedoken

  Binnenland 23 feb.

  Bij een sportschool in Diemen zijn vrijdag twee bekladders gefilmd. Volgens de sportschool gaat het om fans van de voetbalclub ADO den Haag.

  Kopieer het tekstgedeelte telegraaf.nl/video/3196422/beelden-haagse-bekladders-opgedoken en plak het op een nieuw tabblad!

  En wat valt dan op? Ditmaal geen te vage pixels (En soms gebeurt het ook nog wel eens dat de camera dan net toevallig uit stond, zoals toen die Moslim Khalid Karmaoui vol gas inreed op een groep voetgangers bij Amsterdam Centraal Station). Wat opvalt is dat er ditmaal geen dikke kale kop en nog iets met groen en geel te zien was, iets waaraan je zou kunnen denken bij het type ADO-fan, maar sportschoenen, leren jas en een baardje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.