Filmpje! Yesilgöz (VVD) wil knetterharde aanpak tegen ontering van 'De Dokwerker'!

Geen categoriefeb 24 2019, 12:00
Deze week ontstond ophef na een bijzonder onsmakelijke actie van de harde kern van de voetbalclub ADO Den Haag. Ze bekladden de Amsterdamse binnenstad met antisemitische leuzen en bekladden van het monument 'De Dokwerker', dat symbool staat voor de Nederlandse solidariteit met de joodse gemeenschappen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dilan Yesilgöz, Tweede Kamerlid namens de VVD, stond de Amsterdamse AT5 te woord over de zaak:
Volgens Dilan Yesilgöz is 'voetbal geen excuus' voor misdragingen als deze. En gelijk heeft ze! De harde kern van ADO Den Haag heeft de actie opgeëist en staat nu voor lul door hun onnadenkende gedrag. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor het spuiten van groene en gele hakenkruizen met graffiti. Het monument De Dokwerker, op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam, werd eveneens beklad met gele en groene verf. Dat laatste is een ontering van de geschiedenis en toont een totaal gebrek aan respect.
Het monument 'De Dokwerker' staat symbool voor de februaristaking georganiseerd door de ondergrondse Communistische Partij Nederland CPN) in 1941. Het was de enige grootschalige actie van de Europese burgerbevolking tegen de onderdrukking van de joden door de nazi's. Op 25 en 26 februari 1941 ging het los en legden arbeiders in Amsterdam het werk neer. De actie breidde zich al snel uit naar andere delen van het land. Haarlem, Hilversum en Utrecht volgden het voorbeeld.
In Hilversum legden ruim 4.000 medewerkers van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek het werk neer. De stakers in Hilversum organiseerden een spontane protestmars met gevaar voor eigen leven. Zo'n 10.000 mensen deden mee! Oog in oog met Duitse soldaten stonden ze voor het raadhuis. Maar de staking was van korte duur. Na twee dagen grepen de Duitsers hard in en vonden 9 mensen de dood. Een staking van langere duur was 'onmogelijk'.
In steden waar gedemonstreerd werd kreeg het stadsbestuur direct een flinke boete: Amsterdam moest ruim 15 miljoen gulden betalen, zo valt te lezen op Wikipedia. En uitgerekend het monument dat symbool staat voor deze inspanningen werd afgelopen week beklad. Yesilgöz (VVD) is boos: 'ze hebben totaal geen respect voor onze geschiedenis' zo stelt ze. Het VVD-Kamerlid wil dat de daders 'knetterhard gestraft worden' en bestaat er volgens haar geen twijfel over de aard van het vandalisme: 'dit is gewoon overduidelijk antisemitisme'.
Ook wil ze dat de hooligans die verantwoordelijk zijn een levenslang stadionverbod krijgen. Laten we hopen dat het de ordediensten lukt om de verantwoordelijken te pakken te krijgen. Ze verdienen ontering zoals 'De Dokwerker' ook is onteerd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten