snapshot7

Kiezer wantrouwt doorrekening Klimaatakkoord: 49% 'hecht er geen waarde aan'!

Geen categoriefeb 24 2019, 11:00
Op 13 maart staat de doorrekening van het fameuze Klimaatakkoord op de rol en dit leidt mogelijk direct tot discussie over de betrouwbaarheid van de cijfers. Zeker met het geblunder van het kabinet in het achterhoofd. Het akkoord is nu al discutabel en sommigen schatten de kosten op zo'n €700 miljard. Een flinke dobber, maar of de gegevens die op 13 maart worden gepresenteerd betrouwbaar zijn is maar zeer de vraag. De kiezer wantrouwt de cijfers nu al.
Na geblunder met de energienota en met cijfers van het KNMI lijken Nederlandse kiezers ook de doorrekening van het klimaatakkoord te wantrouwen. Slechts 17% van de respondenten van Maurice de Hond liet weten de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) als een goede basis voor besluitvorming te zien. Dat terwijl ruim 49% van de kiezers er 'geen enkele waarde' aan hecht. Vooral kiezers van SP (62%), FvD (75%), PVV (82%) en 50Plus (82%) zien de bui al hangen. Kiezers van de PvdA nemen een middenpositie in en staan vrij neutraal tegen de doorrekeningen.
Zij denken dat het 'beter is dan niets'.
[caption id="attachment_220670" align="aligncenter" width="993"]klimaatakkoord 1 Wat is de mening van de Nederlandse kiezers over het belang van het doorrekenen van het Klimaatakkoord? Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Dat de doorrekening van het CPB met een korreltje zout wordt genomen is tot daar aan toe, maar ook het kabinet Rutte 3 heeft een deuk in het vertrouwen moeten incasseren sinds afgelopen week. En dat is Rutte's eigen schuld. Ruim 72% van de ondervraagden van De Hond meldt dat het vertrouwen in het kabinet is verminderd. En dat beeld wordt ook bevestigd in de peilingen: de coalitiepartijen verliezen in één klap drie zetels en staan ondertussen op historisch verlies! Zeker in vergelijking met twee decennia geleden.
[caption id="attachment_220671" align="aligncenter" width="900"]klimaatakkoord 2 Het vertrouwen van de kiezer in kabinet Rutte 3 loopt schade op door geblunder met de energienota. Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Ook de onafhankelijkheid van de planbureau's wordt door de kiezer in twijfel getrokken, maar dan met name door dezelfde kiezersgroep als hierboven. Kiezers van FvD (87%), PVV (92%), 50Plus (95%) en SP (87%) geloven zelfs dat doorberekening van het Centraal Planbureau wordt 'gemanipuleerd op basis van de gewenste uitkomsten door de regering'. Deze complottheorie vindt overigens steun bij kiezers van alle partijen. Al voeren kiezers van 50Plus wel de ranglijst aan. Kiezers van D66 en GroenLinks hebben meer vertrouwen in de doorrekening van het CPB.
Mogelijk dat lidmaatschap van de Groene Khmer het beoordelingsvermogen hierin beïnvloedt.
[caption id="attachment_220672" align="aligncenter" width="900"]klimaatakkoord 3 Hoe denkt de kiezer over planbureau's en het Klimaatakkoord? Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Opvallend is dat kiezersgroepen van alle partijen denken dat het geblunder met de cijfers ook relevant is voor de doorrekening van het Klimaatakkoord. Ruim 59% van de kiezers denkt dat de regeringspartijen hierdoor niet tot besluitvorming komen rondom het Klimaatakkoord. Of iemand nu D66 (49%), GroenLinks (51%) of FvD (57%) stemt maakt in deze geen significant verschil. Opvallend is dat kiezers van 50Plus welhaast overtuigd lijken dat dit zo is: 80%!
Verder zijn kiezers van mening dat premier Rutte zijn excuses moet aanbieden (72%) en het aantal kiezers dat dit wenst is het hoogst bij de oppositiepartijen. VVD-stemmers zien in ieder geval niets in een excuus: slechts 45% denkt dat dit nodig is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten