Forum voor Democratie gaat ‘to the moon!’, maar moet belofte nog wel waarmaken

Forum voor Democratie gaat ‘to the moon!’, terwijl de middenpartijen zoals CDA en D66 langzaam wegzakken. Afgelopen week bij WNL lichte Thierry Baudet al een tipje van de sluier op: ‘Wij zijn een middenpartij, de rest is extreemlinks!’ Daarmee laat hij eventuele ambities om te komen tot een brede middenpartij toch wel een beetje zien. Zou het? En dat hij minister-president wil worden weten we ook. Zou het? 

Cijfers van het Groningse Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen suggereert dat Baudet in ieder geval een eerste stap heeft gemaakt! En een goed begin is het halve werk natuurlijk. De partij van Baudet is nu de vierde van het land qua ledenaantallen. En de groei was behoorlijk. Zo groeide het aantal leden het afgelopen jaar met een astronomisch getal van +34%! Dat noemen ze in Bitcoin-termen ook wel een ‘moonshot’. En zo snel schiet de drietrapsraket van Forum voor Democratie nu ook omhoog als het gaat om het aantal leden van de vereniging.

Zie de cijfers hieronder:

Gegevens over het aantal leden van Nederlandse politieke partijen. Bron: Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen
Gegevens over het aantal leden van Nederlandse politieke partijen. Bron: Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen

Als de partij aandelen uitgaf dan lijkt het een goede belegging te zijn. Verder doet de partij het ook prima in de peilingen. Ondanks dat afgelopen jaar een soort van ‘rustpauze’ is geweest natuurlijk. Maar dat doet weinig ter zake wanneer je meeweegt dat de kiezerscompositie van Forum voor Democratie is veranderd. Waar men eerst enkel zeteltjes pakte van Geert Wilders PVV, daar krijgt Forum nu ook steun van kiezers van andere partijen. De partij weet ook kiezers van de SP en 50Plus naar zich toe trekken. En dat is precies hoe ik het graag zie.

Maar er zit wellicht nog meer in het mandje voor FvD: de paaseieren van de klimaathaas! Want er zijn nog een groot aantal kiezers die ‘niet weten’ wat ze moeten stemmen. Afhankelijk van hoe Baudet het klimaatdebat afhandelt maakt hij dus kans om nog een aantal zetels weg te smokkelen van het paasmandje van Rob Jetten. Al maakt de gehele coalitie natuurlijk een kans nat te gaan in die periode vanwege het debat over klimaatbeleid.

Andere onderwerpen zijn ook relevant, maar het is de verwachting dat het debat over het klimaatbeleid een factor gaat worden komende verkiezingen. Op z’n minst voor de Provinciale Staten, voor de Europese natuurlijk niet. Kansen dus voor Forum voor Democratie. De partij van Baudet groeide in 2018 uit tot 30.674 leden. Enkel het CDA, SP en PvdA hebben momenteel nog meer leden, maar het CDA verloor dik 4.000 leden terwijl ze slechts ~1.000 nieuwe leden erbij kregen.

Toch is het maar zeer de vraag in hoeverre leden daadwerkelijk politiek betrokken kunnen zijn bij de partij, Zo is er geen transparantie over de totstandkoming van de visie en standpunten van de partij. En worden leden voor zover bekend niet betrokken bij de totstandkoming ervan. De vraag die criticasters van de partij zich dan ook altijd stellen is: Op welke wijze komt Forum voor Democratie tot de standpunten die zij heeft? De partij wilde iets doen met e-democracy, maar tot zover heeft dit initiatief nog weinig aandacht gekregen.

Over de hele linie verloren de middenpartijen dus steun van hun leden. Forum groeide sterk, maar was niet de enige. Absolute uitschieters op de politieke markt zijn de partijen zijn dan ook  DENK en Partij voor de Dieren, die deden het op basis van de ledenaantallen dus ook goed! En in de peilingen evenzo.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Gekko

  VVD, CDA, PvdA en vooral D’66, zien leden hard weglopen. Dat kon wel eens uitdraaien op een slagveld voor deze middenpartijen op 20 maart.

 2. TD

  FvD een middenpartij met als voorkeur het immigratiemodel Australië,vóór Nexit en tegen het huidige klimaatakkoord en transitie?
  Daar doe ik het voor!

 3. santiago

  30.674 volslagen idioten die denken dat Nederland gered gaat worden door de grote Baudet. De deceptie zal enorm zijn.
  Baudet heeft het gepresteerd om de boel zo te verdelen dat bij de volgende verkiezingen het nog onmogelijker zal zijn om een fatsoenlijke, werkbare regering te krijgen.
  De elite zal tevreden zijn en heeft voorlopig geen last van de politiek die rollebollend door de tweede kamer gaan zonder ook maar iets fatsoenlijks te bereiken voor de mensen en voor Nederland. Tjerry bedankt.

  1. fockingworst

   @santiagotrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt je huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

  2. TD

   santiago :
   ” fatsoenlijke, werkbare regering te krijgen.”
   Waarom niet,Baudet is iets naar het midden geschoven en als Rutte in Brussel zit schuift Dijkhoff met de VVD aan tafel met FvD samen met de PVV!
   Op het vluchtelingenbeleid en klimaat is Dijkhoff minder enthousiast en méér rechts dan Rutte,dus het zou kunnen.

   1. fockingworst

    @td ik vermoed dat de volgende 2e kamer verkiezingen vvd totaal niet relevant meer zal zijn.
    Het oude gezegde luid:you can fool some people sometimes but you can’t fool all the people all the time.
    Als er nog meer als 10 zetels aan stemmen komen bij de vvd dan hebben we al best met een groot aantal gekkies in nederland te maken, die de vuist van rutte lekker zonder vaseline nog een keer naar binnen willen krijgen.

  3. HendrikJan

   Het land Nederland, moet nog veel verder op de schop.
   Maar ik begrijp dat jij, tevreden bent met de 8 jaar Rutte.
   Noem eens een positief punt uit die 8 jaar, waar jij en ik beter van zijn geworden.
   Ik noem alleen, de 15 leugens van Rutte.

 4. Satty

  Middenpartij. Ja ja. Sociaal democratie extreem links. Ja ja. De man slaat wartaal uit. De bankiers vertrouwen deze man, je zou zeggen dat de linkse mensen op dit forum dan massaal vluchten maar weer laten ze zich voor de gek houden. De ene elite voor de andere inruilen.

  1. fockingworst

   @sattytrol heeft duidelijk het partijprogramma niet gelezen van het fvd en probeert goedkoop te scoren op zijn trolliaans.
   HET FVD zet vooral in op het mkb en niet de aholds shell ed die van de banken JUIST het grote kapitaal te leen krijgen om uit te breiden.
   Het mkb krijgt zo goed als niks.
   Je kan hier dus goed uit lezen dat het fvd het handjeklap van de centrale naar de gewone banken naar de grote bedrijven NIET ZIET zitten.
   Dit is meermaals ook uitgesproken op de congressen van het fvd.
   Zoals altijd is het heel simpel, schrijft het als een trol, dan is het een trol.

 5. Rien Noppen

  Het FvD heeft nog wel een probleempje, en dat is de zwakke lijsttrekker. Met Baudet gaan ze het zeker niet maken en om die reden hoop ik dat deze charlatan stug blijft doorgaan op de oude voet.

  1. fockingworst

   @rientrol zuigt weer wat uit zijn vieze zwerende trollen duimpje.
   @riennoppentrol heeft GEEN ENKEL INHOUDELIJK argument om zijn uitspraak te maatstaven.
   @riennoppentrol hoopt zo met zijn eigen domme steekwoordjes charlatan en zwakke lijsttrekker hier op dds schade aan te richten bij het fvd.
   Zoals zijn eigen woordjes altijd zijn :dds is onbenullig blogje, kansloos dan om hier je losse flodders te schieten hahaha wat een looser.

   1. Spaanse kok

    Op het gebied van inhoudelijkheid zijn er maar weinig tot geen die fuckingworst kunnen evenaren, laat staan kunnen overtreffen.
    Een waardevoller reageerder is nauwelijks te vinden.

  2. Blikopener

   Je grote woorden zijn je zwakke punt Noppen. Baudet is een lichtgewicht, maar hij probeert -in vergelijking met de meeste andere politici, bijvoorbeeld Rutte- beslist integer te zijn. Het is dus nergens voor nodig om hem voor charlatan uit te maken.

   1. Rien Noppen

    Lichtgewicht vind ik ook een goede kwalificatie, Blikopener.

    En als een lichtgewicht doet alsof hij een zwaargewicht is noemen we hem een charlatan.

    1. fockingworst

     @riennoppentrol heeft GEEN ENKEL ARGUMENT WAAROP hij zijn sprookje van hierboven kan maatstaven.
     @riennoppentrol MAG HIER OP DDS al 9 jaartjes complete onzin tikken VOLLEDIG naar ZIJN smaak.

     1. fockingworst

      @riennoppentrol doet een bewering zonder feitelijke onderbouwingen zoals altijd, met zijn uitspraak hoopt hij het fvd te FRAMEN.
      @riennoppentrol gelooft in zichzelf net als zijn door hem verzonnen sateliettrollen nicks, als enige hier dat dan weer wel.

    2. Blikopener

     Een charlatan is een oplichter. Zoals Rutte met zijn 1000 euro.

     Baudet is geen oplichter. Je lult dus.

     1. Rien Noppen

      Baudet is wel degelijk een oplichter. Zijn beweringen over het klimaat betreffen bewust bedrog.

     2. Blikopener

      Baudet heeft andere standpunten over de klimaatzwendel dan dociele slaafjes zoals jij die van toeten noch blazen weten en alles voor zoete koek slikken.

      Dat is dus geen bedrog, maar een politieke strijd die tegen de heersende, gemanipuleerde consensus ingaat. Daar zitten politici voor.

      Zoals gezegd: je lult uit je nek.

     3. fockingworst

      fockingworst 1 minuut ago
      @riennoppentrol doet een bewering zonder feitelijke onderbouwingen zoals altijd, met zijn uitspraak hoopt hij het fvd te FRAMEN.
      @riennoppentrol gelooft in zichzelf net als zijn door hem verzonnen sateliettrollen nicks, als enige hier dat dan weer wel.

     4. Rien Noppen

      Nee, hij negeert botweg een wetenschappelijke consensus, Groeneveld, en liegt er op los.
      Hij weet heel goed dat hij leugens verkoopt.

     5. fockingworst

      @riennoppentrol komt alleen met framingen.
      @riennoppentrol heeft nog steeds na ongeveer 5x achter mekaar reaguren geen enkel feitelijk onderbouwd argument gegeven waaruit blijkt dat baudet een millieu charlatan zou zijn.
      Het reaguurt als een trol dus is het een trol en stinkt als een trol.
      Is het wellicht de redactie op meerdere hits hoopt door een zuigtrol in te zetten voor reclame inkomsten?
      Wie zal het zeggen.
      Het is duidelijk dat de huisregels door velen waaronder ik niet worden nageleefd en ook niet worden bestraft.
      Hoe kan je jezelf dan nog serieus noemen als dds.

     6. Rien Noppen

      Neem een glas warme melk met een paracetamol, Worst, en probeer jezelf tot bedaren te brengen.

      Dit wordt gênant.

     7. Blikopener

      Die ‘wetenschappelijke’ consensus is gemanipuleerd, zoals ik al in mijn reactie opmerkte Noppen. Lees je eigenlijk wel, of heb je de dwangmatige behoefte om zomaar wat te roepen?

      Leon de Winter zei het al: ‘wie een andere mening heeft over de klimaathysterie is meteen een leugenaar en fascist.’ Jij doet volop aan die voorgeprogrammeerde hetze mee. Als je geen psychopaat was zou ik tegen je zeggen ‘schaam je’.

     8. fockingworst

      @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
      14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
      Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
      Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

     9. Rien Noppen

      Die wetenschappelijke consensus is niet gemanipuleerd, Blikopener, dat is precies de leugen waar ik het over heb.

     10. Blikopener

      De doorzichtige tactiek van Noppen is om iemand met een andere mening een leugenaar te noemen.

      Dat gebrek aan respect voor andersdenkenden is kenmerkend voor extreemlinks geperverteerden. Daarmee plaatst Noppen zichzelf geheel buiten de discussie. En dat ziet hij zelf ook wel.

     11. fockingworst

      @riennoppentrol doet nog steeds GEEN FEITELIJKE onderbouwing op welk punt baudet dan volgens hem een charlatan is.
      @riennoppentrol doet stellig alsof hij weet waar hij het over heeft, maar komt niet verder als de woorden charlatan en consensus.
      @riennoppentrol is niet moeders slimste.

  3. Roughwood

   @Quisling: uw wanhoop begint vermakelijke vormen aan te nemen. Het FvD gaat de boel opschudden. Wen er maar aan. Daar gaat uw zure drammerige geklaag helemaal niets aan veranderen!

   1. Rien Noppen

    Ik verwacht niet dat het FvD meer dan 15 zetels zal halen, Roughwood, maar de wonderen zijn de wereld natuurlijk nog niet uit.

    1. Job Jansen

     Ernstje toch… zucht.. zo te lezen neem je al een tijdje je pilletjes niet meer hè? Is niet zo verstandig Tengo.. Dus Elu, tijd dat je weer een afspraakje maakt met de psycholoog. En neem je vrindjes gelijk mee… Aytas, kokske, Guusje, etc

    2. tomygun

     Noppes jou verwachting is niks meer dan de
     dagelijkse drol die je plempt .

 6. Benny

  Rien en satétje voelen al angstzweet……. Het klimaat is aan het veranderen en daar bedoel ik voornamelijk het politieke klimaat mee…..

  1. Rien Noppen

   De peilingen laten geen beduidende verschuivingen zien, Benny.

   1. Siemien

    jawel hoor van 2 naar 17 zeteltjes voor FvD PVV staat er ook prima voor…

    #stemPVV/FvD

    1. Rien Noppen

     Houd er de moed maar in.

     🙂

 7. Halfblood

  DUS!!

  FVD & PVV & VVD=DEMOCRATIE!!!

  1. AAA

   Ja !

 8. Holysmoke

  Heel goed, de ommekeer zal komen. VOOR NEDERLAND en zijn hard werkende burgers. Weg met die zakkenvullende leugenaars en oplichters en bloedzuigende parasieten van die oude elitepartijen en WELKOM FvD

 9. Ries

  Het heeft even geduurd, maar de mensen gaan eindelijk door de leugenpropaganda van jarenlang links gemanipuleer prikken. Gaat de ratio het winnen van onderbuikgevoelens? Hier en daar worden nog wel wat bommetjes gegooid, maar net zoals onze lieden uit de trollenbak, gaat het om stinkbommetjes.

 10. Rosasolis

  Waarom zou iemand stemmen op een politicus die helemaal niets heeft gedaan sinds dat hij z’n partij heeft opgericht. Alles wat Baudet doet is Gouden Regenbogen, of
  Shangri-La beloven, en leden lokken met een zeer goedkope lidmaatschap…voor wat?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.