Peilingen! Forum voor Democratie trekt ook 50Plus en SP-kiezers naar zich toe!

De peilingen van Maurice de Hond zijn weer binnen en dit keer zijn er verschuivingen te zien! Zo winnen VVD en ChristenUnie beiden één zetel en verliezen SP en PvdA. Maar het meest interessante aan de peilingen is wel de samenstelling van kiezers van Forum voor Democratie. Die hebben namelijk niet alleen zeteltjes afgesnoept van de VVD (-5), PVV (-5) en CDA (-3), maar ook van partijen waar je het eigenlijk niet zou verwachten: 50Plus (1) en zelfs de SP (1). 

De algehele trend in de peilingen is al enkele maanden hetzelfde: de VVD verliest flink net als coalitiepartners CDA en D66. Hieronder ziet u de peilingen van Maurice de Hond van afgelopen week:

De peilingen van Maurice de Hond van 10 februari 2019. Bron: Maurice de Hond
De peilingen van Maurice de Hond van 10 februari 2019. Bron: Maurice de Hond

De bovenstaande matrix laat zien hoe totaal gefragmenteerd de Nederlandse politiek dreigt te raken. Het lijkt wel alsof we zijn aanbeland in ‘late phase democracy’ een fase in de democratie waar na polarisatie alle gemeenschapszin en samenwerking langzaam vervallen en lieden zich terugtrekken in hun eigen gelijk. Dat zien we nu al gebeuren op de flanken. En de traditionele middenpartijen zoals het CDA en D66 hebben naar mening van hun kiezer keihard gefaald, zo is te zien aan de resultaten van de peiling: -9 voor D66 en -9 voor CDA.

Forum voor Democratie doet het nog steeds uitzonderlijk goed. Ondanks dat we regelmatig lofzangen en klaagliederen over Baudet publiceren moet hij wel erkenning krijgen voor het feit dat hij binnen afzienbare tijd toch zo’n 17 virtuele zeteltjes in de Kamer heeft. Net zoveel als Jesse Klavers GroenLinks dus. Het interessante aan de partij is vooral de samenstelling van de kiezers. Want FvD bindt niet alleen de te verwachten teleurgestelde kiezers van VVD of CDA aan zich, maar ook kiezers van 50Plus en zelfs de SP! Kijk maar eens hieronder.

De zetelverschuivingen per partij. Opvallend: Forum voor Democratie weet ook oudere en linkse kiezers aan zich te binden. Bron: Maurice de Hond
De zetelverschuivingen per partij. Opvallend: Forum voor Democratie weet ook oudere en linkse kiezers aan zich te binden. Bron: Maurice de Hond

Bovenstaande laat zien hoe Forum voor Democratie dus niet alleen van VVD, PVV en CDA zeteltjes won, maar ook SP en 50Plus. Dat was een jaar geleden wel anders. Toen haalde FvD ruim 8 (!) zetels binnen van Wilders PVV, maar de situatie heeft zich veranderd. De ‘geleende’ zeteltjes van de PVV zijn weer terug bij Geert Wilders en ondertussen snoept Forum rustig verder van andere partijen.

En de combinatie van de partij’s houding tegenover het klimaatakkoord gecombineerd met de bekendmaking van de doorrekening van de kosten op 13 maart, maakt nog veel mogelijk voor de partij qua zetelwinst!

Voor D66 zijn de peilingen op dit moment tot een wekelijkse ergernis verworden, maar zelfs voor Jettens partij is er nog hoop. De respondenten in de steekproef van De Hond die voorheen D66 stemden kiezen nu voor “weet niet”. Het kan zomaar zijn dat deze kiezers hun weg terug vinden bij D66 wanneer ze het op de verkiezingsdag ‘nog steeds niet weten’. Of dat ze toch definitief de overstap wagen naar GroenLinks, PvdD of héél misschien zelfs Forum voor Democratie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

119 reacties

 1. Spaanse kok

  Zetelverschuiving op 10-02=2019
  Maar zolang er niet bijstaat vanaf wanneer de verschuiving gemeten is, zegt het te weinig

  1. Vit

   Het staat erboven pik.

   1. Spaanse kok

    Nee Vit.
    Een verschuiving is tussen 2 of meerdere meetpunten.
    Er staat van 10-02-2019 (een meetpunt)
    Er zo moeten staan:
    Zetelverschuiving tussen 31-02-2018 en 10-02-2019. (een tijdsspanne)

    1. Vit

     Er staat vanaf 03-02 dat wordt er bedoeld.

     1. Spaanse kok

      Andere tabel Vit.
      Zo een verschuiving in 1 week tijd is zelfs voor de Hond ongeloofwaardig.

    2. fockingworst

     @spaansetrol wat een kansloos leven heb je toch..
     14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
     Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
     Welk moment van de dag je ook kijkt, de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

     1. Spaanse kok

      dat al meer als 9 jaar.
      met meerdere accounts.
      .
      Hoor ik een haan kraaien ?

     2. Lugar

      @Worst: Kansloos.

     3. Top

      Wat moet hij anders? Jabba de loel, i weegt meer dan 200 kilo en kan alleen nog maar glibberen tussen zijn hol en zijn met spoorbielzen versterkte bank. En vergeet niet hij is schoonmaker geweest bij de Mac-Donald, vadaar zijn hersenspinsel ‘Cock’.

 2. Beukman

  Het is evident dat de zakkenvullers van het Schorem voor Democratie na de verkiezingen bloot zullen staan aan implosiegevaar. Het zijn slechts zeer sterke benen die de weelde van een dergelijke zetelwinst weten te dragen.

  1. Vit

   Zakkenvullers? Je maakt me nieuwsgierig vertel!

   1. Beukman

    Nou @Vit, bekijk gewoon eens de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer van FvD. De baantjes/salariscarrousel draait daar op volle toeren. Tweederde van het bestuur heeft zichzelf erop gezet. Kassa!
    Maar behalve Rooken en Otten zien we onder meer ook Cliteur, Frentrop, en zelfs Nanninga als kandidaat voor de EK. Dat doet ze er wel even bij naast haar werk als Gemeenteraadslid in Amsterdam!
    Kortom: de top van het FvD zorgt goed voor zichzelf. Ze zitten er met twee, drie (salaris)petten op, en ondertussen worden kritische leden geroyeerd.
    Laat je toch niet naaien, @Vit!

    1. Vit

     Met alleen een lidmaatschap voor de eerste kamer ben je gauw klaar, moeten ze de rest van de tijd uit hun neus gaan zitten vreten dan?

     1. Beukman

      Zoals gezegd @Vit, die lui hebben al een goedbetaalde functie: ze zijn óók fractievoorzitter in de Gemeenteraad van Amsterdam, óók Bestuurslid, óók hoofd van het wetenschappelijk instituut, etc.
      En zo’n Rooken, die heeft het bestaan om zichzelf óók nog eens op de lijst voor het Europese Parlement gezet. Drie petten, drie salarissen, de partij is een solide draaiende interne kartelmachine

      Nu zou je zeggen: FvD is een ledenpartij. Die leden zullen daar dan toch wel mee hebben ingestemd?
      Welnee! De stemprocedure is zodanig dat leden geen mallemoer hebben in te brengen. En wie niet blindelings loyaal is aan de partijtop, komt niet verder dan een baantje ergens in de provincie.

      Enfin. Eén troost: het is allemaal legaal, een beetje zoals dat appartement van Pechtold ook legaal was.

     2. Top

      Deze vorm van jaloezie, krijg een onrendabele met een uitkering eenmaal altijd. Geen aandacht aan schenken. Ik heb ook een paar lijstjes van echte oplichters in de politiek.

     3. Top

      PvdA – deelraadslid Randy Stena (A’dam-ZO): arbeidsverzuim, werkweigering
      PvdA – raadslid Jerry Sulaiman (A’dam-ZO): fraude, greep uit kas
      PvdA – raadslid Hakim Hmadouch (Arnhem): mishandeling echtgenote, bedreiging
      PvdA – raadslid Elvira Sweet A’dam: 2x veroordeeld voor dronken achter stuur
      PvdA – raadslid Ama Carr A’dam: zonder rijbewijs, onverzekerd rijden, valse naam
      PvdA – raadslid Mohammed Kaied uit Dalfsen: poging tot doodslag
      PvdA – Kamerlid Hamid Houda. Moest weg vanwege belastingfraude; nu toch op PvdA-lijst Prov Staten
      PvdA – raadslid Cebeli Gönül uit R’dam: mishandeling echtgenote
      PvdA – raadslid Mohammed el Yaakoubi A’dam: mishandeling, dumpen importbruid
      PvdA – raadslid Ernest Owusu-Skeyere A’dam-ZO: fraude, illegaal wapenbezit
      PvdA – raadslid Ronald Buld Nijverdal: mishandeling, verkrachting
      PvdA – raadslid Murat Yasar uit Kampen: mishandeling echtgenote.
      PvdA – wethouder Paul Depla uit Nijmegen. Bekend om de fietsenhok-affaire.
      Op 1 april 2010 benoemd als burgemeester van Heerlen.
      PvdA – Kamerlid en huisarts Rob Oudkerk, die zieke en verslaafde prostituees bezocht voor zijn seksuele genoegens: DAT is nog eens seksueel misbruik!
      PvdA – Raadslid Tjeerd van Dekken, stalking
      PvdA – minister Koenders, gaf 89 miljoen aan UNFPA

    2. Rien Noppen

     Deze frauduleuze truc is ook heel gebruikelijk in de PVV. Zo heeft Machiel de Graaf het gepresteerd zich voor drie baantjes binnen de PVV te laten betalen.
     Wikipedia:

     “Kamerlid Machiel de Graaf heeft in de periode 2010 tot september 2012 drie functies gecombineerd, terwijl dat volgens partijgenoten onmogelijk was. Naast het fractievoorzitterschap in de Haagse gemeenteraad en in de Eerste Kamer werkte De Graaf drie dagen in de week als beleidsmedewerker van Tweede Kamerleden. De twee parlementariërs voor wie hij officieel werkte, hebben verklaard dat hij zelden of nooit beschikbaar was. Zij weigerden daarom in april 2012 in te gaan op een verzoek van het hoofd Personeel van de PVV om De Graafs werk inhoudelijk te beoordelen. Hij bleef desondanks aan als beleidsmedewerker en ontving tot de verkiezingen driemaal salaris.”

     1. fockingworst

      @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
      14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
      Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
      Welk moment van de dag je ook kijkt je huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

     2. Vit

      Schande, het moest verboden worden, ehh wat zou jij eigenlijk doen in zo’n situatie?

     3. Beukman

      Ah juist, @Rien, goed dat je ons daaraan herinnert. Die De Graaf zou nu zo bij het FvD aan de slag kunnen.
      Ik lees tussen de regels door dat zelfs @worst het met je eens is.

    3. Eminem2

     Zolang ze hun kiezers maar tevreden stellen, zou het die dan interesseren hoeveel functies de diverse bobo’s binnen de partij er op na houden?

    4. wheelboy

     Beukman
     Zowat elke senator heeft een bijbaan . Dus ook de partij waar jij op stemt . CDA oa brinkman is voorzitter werkgevers in de bouw .En er zijn er in de senaat die legio bijbanen hebben . Dan rijst bij mij de vraag hoe zit het met je stemgedrag als je tich bijbanen hebt . zie deze oa

     Maandag werd bekend dat VVD-senator Anne-Wil Duthler voor een wet stemde waarover haar eigen bedrijf het kabinet had geadviseerd.
     nevenfunctie van PvdA’er André Postema, die ook bestuurder is bij een vmbo-school die in Maastricht een bende maakte van de eindexamens. VVD’er Loek Hermans stapte als fractievoorzitter op vanwege het faillissement van zorginstelling Meavita.

     Eiceldonatie
     Met de casus Duthler vers in het geheugen dient zich een nieuwe kwestie aan. CDA-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stuurde gisteren een rapport naar de Tweede Kamer over eiceldonatie. D66-senator en nieuwbakken lijsttrekker Annelien Bredenoord blijkt een van de wetenschappers te zijn die aan het onderzoek voor het ministerie van VWS heeft meegewerkt.

     Dus Beukman als je het over de bijbaantjes van FvD ers hebt (ik stem er niet op ben PVV er ) . zou zeggen hij die onschuldig is werpe de eerste steen !!!

     1. Rien Noppen

      ” Zowat elke senator heeft een bijbaan ”

      Zeker, maar het betreft dan ook een deeltijdbaan die geen volleidig inkomen oplevert.
      Dat geldt niet voor de baantjes die de Graaf stapelde, dat waren allemaal voltijdbanen met een volledig inkomen.

    5. Janna47

     @Beukman
     Snapt u het een beetje of toch niet helemaal, of eigenlijk helemaal niet…
     want op de lijst staan wil natuurlijk niet zeggen: dat doe ik er even naast zoals vele anderen dat wel doen….daar ligt uw denkfout….vandaar het woord zakkenvullers, neem ik aan!
     Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten, zoals we hier weer van u zien Beukman.

     1. Beukman

      Nou @Janna, dan mag jij me uitleggen hoe Nanninga niet het een naast het andere doet als zij straks én Fractievoorzitter Gemeenteraad A’dam is én Senator in de EK.

      Zoals ik het zie is het kassa voor deze baantjesstapelaar. Ordinair zakkenvullen kortom ten koste van de belastingbetaler.

      Begin je al te snappen waarom het bestuur van dat zgn democratische “Forum” voor Democratie de leden vrijwel buitenspel heeft gezet, of ben je er toevallig zelf een?

  2. fockingworst

   @beuktrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   1. Top

    Laten wij ons stemrecht inleveren en af zien van onze brutale en ongepaste wens een regering te wensen, die een aftekening is van ons onvermogen !
    Laten wij het Absolutisme herstellen en straks Willem Alexander, wiens intelligentie van bewonderenswaardige Einsteiniaanse hoogte is, als absoluut monarch de macht geven, want…….
    het moge duidelijk zijn, dat uitslagen van onze verkiezingen geenszins meer tot hun recht kunnen en mogen komen.Ik heb hier nog een citaat van de grote Psychiater C.G. Jung uit 1939, die dus werkelijk in die tijd leefde en zie de overeenkomsten.

    “We do not know whether Hitler is going to found a new Islam. He is already on the way; he is like Mohammed. The emotion in Germany is Islamic; warlike and Islamic. They are all drunk with wild god. That can be the historic future.”

    Da’s even slikken.

 3. Lugar

  Volle kracht vooruit. FVD gaat hoge ogen gooien!

  1. santiago

   Lugar. Je bent dom.
   Omdat ik geen trol ben zal ik je ook vertellen waarom ik dat vindt, want het is wel zo netjes , wanneer je een mening hebt of ergens over van mening verschilt, je toch met elkaar in gesprek blijft. Soms kunnen meningen van anderen jou doen veranderen van gedachte of je in ieder geval aan het denken zetten.
   Jij bent zo blij met het FvD. Ze hebben nu bijna net zoveel stemmen als de PVV. Knap hoor, maar wat bereiken ze daarmee. Als je de peilingen van vandaag ziet hebben we nu 8 partijen die in de dubbele cijfers zitten, met de VVD zoals gewoonlijk net even een paar zeteltjes meer als de rest. Hoe ze dat altijd doen is de vraag.
   Maar goed, hoe zie jij na verkiezingen de coalitievorming. Dat wordt een coalitie van minstens 5 partijen met heel veel water bij de wijn. Zoveel water dat er weer niet te regeren valt. Iedereen houdt rekening met iedereen dus.
   Geert Wilders heeft gezegd dat Baudet in zijn regering wel minister mag worden, maar dat zie jij toch hoop ik ook wel als een grapje. Baudet mag misschien met Wilders meedoen, maar daar is Baudet niet zo van. Parmantig baasje hoor.
   Je weet waarom ik denk dat Baudet is aangesteld door de elite, maar ik zal het nog een keertje zeggen. Baudet is er enkel om de PVV klein te houden en in zijn algemeenheid zoveel verdeeldheid te zaaien in de politiek dat we dus met 8 partijtjes zitten van rond de 14/15 zetels.
   Lukt dus aardig.
   Vr. gr.
   Een Trol.

   1. TD

    santiago:
    “maar wat bereiken ze daarmee”
    Om te beginnen hebben de PVV en het FVD samen 35 zetels,dat is een nog niet vertoonde prestatie.Deze verschuiving naar rechts is hiermee niet gestopt of gestabiliseerd ,nee zéker niet,de overtuigingen van niet politiekbewuste kiezers(meerderheid) groeien langzamer dan de keuzebewustheid van politieke diehards!
    Over 2 jaar zullen de Tweede Kamer verkiezingen het tonen!

    1. santiago

     TD. De PVV en FvD gaan niet samen , maar 35 zetels samen, als er verder niemand meedoet, wat moet je er mee.
     Het is juist de bedoeling van onze elite om de verdeeldheid te zaaien . Verdeel en heers, daar vaart onze lobbycratie wel bij.

     1. TD

      santiago:
      “Het is juist de bedoeling van onze elite om de verdeeldheid te zaaien”
      De elite heeft ANGST voor rechts Nederland!

     2. santiago

      Daarom TD, daarom. Je hebt het helemaal door.

   2. Lugar

    “Lugar. Je bent dom.”

    Goed dat je daarmee begint, dat is namelijk exact de reden dat ik jouw reactie niet lees. Voordeel van het script is dat, als ik dat wil, jouw reacties helemaal niet meer leesbaar zijn. Uiteraard ga ik er verder niet op in.

    1. santiago

     Lugar. Mensen die mij zeggen dat ik dom ben, mogen dat. Ze mogen ook zeggen dat ze mij een klootzak vinden. Ook niet erg, maar ze moeten er wel bij zeggen waarom, dat is wel zo netjes. Ik heb je keurig, in nette bewoordingen uitgelegd waarom ik dat vind vasn jou, niet meer dan normaal toch.

     Ik denk dat jij vindt dat iedereen die het niet met jou eens is een trol is , waar je niet meer mee wil praten. Wat doe je dan eigenlijk op DDS.

     Ik begin me wel een beetje aan je arrogante gedrag te ergeren.

   3. wheelboy

    Santiago
    Voor een gedeelte geef ik je gelijk .Ze vissen voornamelijk uit de zelfde vijver . Maar tel nu beide zetelaantallen op en je ziet dat ze rond de 35 schommelen . Dat Had Wilders nooit in zijn uppie gehaald gezien de media hier in NL nogal gekleurd is .

    Ik geloof niet dat FvD (ik stem PVV) aangesteld is door de elite . Ook varen zij een iets andere koers als de PVV .

    Dat het electoraal steeds moeilijker wordt om een coalitie te vormen is het kartel zijn eigen schuld . Het had met 2 partijen gekund . Maar alles op alles moet er gezet worden om PVV buiten te houden .

    Dan is het al jaren zo dat het kabinets beleid een beleid is waar de kiezer zich niet in herkend . Vergis je niet Veel PVV kiezers (ook ik ) willen eigenlijk het SP beleid als het gaat om de verzorgins staat . En een stop op asielzoekers oid . Omdat links de asielsluizen open zet stemmen kiezers die vroeger PVDA en SP stemde nu PVV of FvD . Wat je ziet is dat die kiezer het zat is achtergeschoven te worden . Waar ze zien dat bepaalde groepen alles in de schoot krijgen geworpen . Zij met moeite hun hoofd boven het maaiveld kunnen houden . EN schijnbaar hebben VVD CDA PVDA en D666 daar geen oplossing voor .

    1. santiago

     wheelboy
     VVD CDA en D66 zoeken ook helemaal geen oplossingen voor de kromme situatie waarin Nederland nu verkeert. PVDA laat ik buiten beschouwing, want die bestaat straks helemaal niet meer.
     Ik vind het jammer dat FvD de boel verdeelt, want zo komt het dat de VVD nog steeds de grootste kan blijven.
     De VVD is de bron van alle ellende en heeft zijn macht reeds jaren zitten in de hoge ambtenarij op de ministeries en in de provincies de rechterlijke macht, het OM en ga zo maar door.

     Baudet vertrouw ik niet. Als hij wat had willen bereiken had hij zich moeten melden bij meneer Wilders en zo samen ten strijde kunnen trekken om de grootste partij van Nederland te worden.

     Als je eerlijk bent moet je ook toegeven dat de standpunten van de PVV en FvD niet ver uit elkaar liggen.

     Als zij samen de PVV groot kunnen maken is het helemaal niet uitgesloten dat er samen wordt gewerkt met de SP en b.v. 50 plus en op zo’n manier misschien met steun van nog wat kleine partijtjes een meerderheid te vormen.

     Alleen zo kunnen we de door en door verrotte, nepotistische kliek verdrijven en er weer een fatsoenlijke samenleving van maken waar alle nette mensen een eerlijke kans krijgen.

     Zal best een paar decennia overheen gaan, maar we moeten ergens beginnen.

 4. Rien Noppen

  Ik constateer dat het FvD niet meer virtueel groeit en de PVV verliest. Had overigens verwacht dat er bij FvD geen daling zou optreden na de rampzalige optredens van Baudet afgelopen week.

  1. Vit

   Inderdaad, dat had ik ook niet verwacht FvD’ers zijn standvastig.

   1. Vit

    Blijkbaar vond het gros die ‘rampzalige’ optredens nogal meevallen.

   2. poldi

    En dat geldt ook voor PVV’ers.

  2. marco1

   Er kan nu eenmaal niet altijd aan uw verwachtingen voldaan worden.

  3. fockingworst

   @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt je huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

 5. Gekko

  Gisteren 2x een congres: CDA en CU.

  De ChristenUniemensen zaten een partij te deugen dat je er bijna onpasselijk van wordt. Die Segers is een farizeer van het zuiverste water “Dank u Heer dat ik niet ben zoals die populisten”.

  Bij het CDA het gebruikelijke gedraai. Nu weer naar links. Knieval voor kinderpardon en gendrificatie. De serieuze problemen (koopkrachtverlies voor 3 miljoen gepensioneerden, middenklasse die bezwijkt onder lastendruk, drama sociale huisvesting) ging men omzichtig uit de weg. Buma mag blijven zitten, nog wel, maar hij weet dat zijn tijd er bijna op zit.

  1. Spaanse kok

   Quote : koopkrachtverlies voor 3 miljoen gepensioneerden, middenklasse die bezwijkt onder lastendruk, drama sociale huisvesting
   .
   Zit ik nu op een zelfverzekerde rechtse site of een jankende linkse klaagbank?

   1. Gekko

    Je bent toch nog een stuk dommer dan ik altijd al dacht, kok. Als je na 9 jaar hier rondhangen nog steeds niet door hebt waar je bent.

   2. Satty

    Jordan Peterson zegt hele Interresante dingen over deze groep mensen, het grootste gevaar dat hij kent. Ze zijn rechts maar zijn jaloers op succesvolle mensen en geven af op minderheden. Autoriteiten moeten hun doelstellingen afdwingen, hij noemt het fascisten.

    1. marco1

     Afgunst is een bijzonder slechte eigenschap.

     1. Satty

      Absoluut.

    2. edoc431

     Over indoctrinatie gesproken

 6. Rien Noppen

  In deze peiling hebben de rechtspopulisten 35 zetels en dat zullen er in de praktijk minder dan 30 worden.

  Wie heeft daar last van?

  1. Spaanse kok

   De verongelijkten die denken buitengesloten te worden.
   Zij noemen zichzelf: Het Volk, waarschijnlijk dus wwarschijnlijk ook wonend in een volksbuurt.

   1. fockingworst

    @spaansetrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt je huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

    1. Spaanse kok

     Leuke posting.
     Krijg wel een deja-vu.

     1. edoc431

      ARROGANTE FLIKKER

  2. Vit

   Ik ken je nu zo’n 15 jaar en voorspellen is nooit jouw sterkste kant geweest, maar we zullen zien.

  3. marco1

   Het zijn middelgrote partijen geworden waar rekening mee gehouden zal moeten worden en niet zullen verdwijnen net als Groenlinks zeg maar.

   1. Spaanse kok

    Er kan alleen rekening mee gehouden worden als deze partijen:
    A: De meerderheid vormen
    B: Samen willen werken met anderen (het zogenaamde kartel )

    1. marco1

     Ook als ze in de oppositie zitten zal er toch gewoon rekening met ze moeten gehouden daar ze toch een gedeelte van de bevolking vertegenwoordigen.

     1. Spaanse kok

      De SP zit in de oppositie.
      Krijg toch sterk het idee dat er nauwelijks tot geen rekening met ze gehouden wordt.

     2. marco1

      Dat is geen goede zaak want ook de SP vertegenwoordigt een gedeelte van de bevolking en zouden dus niet voor spek en bonen erbij moeten zitten.

 7. Eric 1

  Spaanse kok 31-2-2018 bestaat niet

  1. Vit

   Schrander hoor!

  2. Spaanse kok

   Een echte Sherlock onder ons.

   1. Vit

    Wel een beetje slordig van jou grinnik.

    1. Spaanse kok

     Ik ben me van geen kwaad bewust.

     1. Top

      Dat hebben mensen zonder ziel en fatsoen, wel vaker.

 8. Satty

  Dat ze zetels bij de sp kunnen winnen is niet verwonderlijk, de sp is niet voor niets naar z’n oorsprong teruggekeerdt

 9. biggeorge

  Go FvD !! Dat ze de bezem maar door Den Haag mogen halen!

 10. Tante Sidonia

  Bevrijdingsdag nadert!
  21 maart kan de Nederlandse vlag uit!
  Tip voor Baudet en Wilders:
  haal een bezem door Alle Ministeries! GOEROE Klaver- en Moslim knuffelaars eruit!

  1. Spaanse kok

   Arme Tante.

   1. Vit

    Maart heeft wel 31 dagen.

 11. HendrikJan

  Prachtige kerel deze Baudet, net als Wilders toont hij aan dat liegen in de politiek niet nodig is.
  Zij gaan zich hard maken, om een door leugens en bedrog verpauperd / verrot land, weer op de rails te krijgen.
  Rutte moet weg.
  Nederland weer van de Nederlanders.

  1. Rien Noppen

   “Nederland weer van de Nederlanders.”

   Deze populistische slogan gaat al eeuwen mee.

   1. marco1

    Dan word het tijd dat er eens gehoor aan gegeven word zodat er een gestopt kan worden met die populistische slogan. En uiteraard is Nederland van de Nederlanders want als het van de Belgen was had het België geheten.

    1. HendrikJan

     Vrienden van ons wonen in Ninove, daar heeft men lekkere frites.

    2. Spaanse kok

     Nederland weer van de Hollanders?

     1. marco1

      Nee onder de sloot spreken we liever over Nederlanders.

     2. Spaanse kok

      Allez, gij woont ook onder de riolen?

     3. marco1

      Jazeker.

     4. Spaanse kok

      Mooi. Begonnen aan de kust achter de duinen maar al 30 jaar nabij Eindhoven.

  2. IJsbrand Koudvuur

   Hendrik Jan:

   “…Zij gaan zich hard maken, om een door leugens en bedrog verpauperd / verrot land, weer op de rails te krijgen.
   Rutte moet weg.
   Nederland weer van de Nederlanders…”

   Nederland voor de Nederlanders…
   …Dan moet je Wilders er buiten laten! Die kan wel lekker lullen, maar hij is niet veel beter dan Kuzu!
   Stem niet op Wilders!

 12. PMG

  Verplicht stemmen invoeren!

 13. PMG

  De peilingen van de Hond blijken bij verkiezingen totaal niet te kloppen dusgeen waarde aan hechten.

  1. Rien Noppen

   Dat klopt, met name de peilingen van de PVV bleken altijd veel te hoog.

 14. Veteraan

  Een langzame weg naar een vredig Europa zonder uitzuigers.
  Geduld, Europa verenigt zich tegen de moslims en nepvluchtelingen maar heeft nog wat tijd nodig en die tijd komt nog.
  Er komen al steeds meer veilige landen die de allochtonen tegenhouden en niet binnen laten, je kan daar nu al fijn leven en ik denk dat de nieuwe vrijheid daar begint met normale normen en waarden gebaseerd op een vredige godsdienst [anno 2019] en een seculier bewind.
  Zorgen dat je financieel een back-up hebt en NL niet nodig hebt is een must want de Eu zal geen 10 jaar meer bestaan en de verzorgingsstaat zakt langzaam in.

  Het linkse bewind is ook maar een momentopname en een bevlieging en een voorbode tot geweld en oorlog, je merkt nu al dat ze steeds benauwder worden.
  Een goed voorbeeld hiervan is de EU en hun krampen.
  Of de trollen op deze site die het zo nodig hebben om dan nog een beetje gezien worden en geen andere hobby hebben dan hele dagen op internet te zitten.
  Kansloos, saai en onbetekenend maar voor nu nog getolereerd uit zwakte.
  Jammer dat er soms eerst een beweging naar extreem …. moet komen om een normale samenleving te creëren. Maar het zij zo.
  Rome is voor mij altijd een treffend voorbeeld geweest, van een machtig rijk tot een failliet landje. De geschiedenis blijft zich herhalen.

  Citaat Aristoteles: “Tolerantie en apathie zijn de laatste deugden van een stervende samenleving”

  Zie Duitsland die het jaren goed heeft gehad na de 2e wereldoorlog totdat ze uit een soort moreel schuldgevoel steeds meer allochtonen binnen lieten en nu samen met de andere Europese landen verneukt zijn door het criminele tuig en machteloos staan.
  Totdat de volgende opstand komt die nu veel gewelddadiger zal zijn, allochtonen zijn niet zo soft als de joden die zich lieten afslachten.

  De komende decennia wordt het hier lastiger met een jeugd die werken niet gewend is, het milieu wat flink naar zijn klote is [geen klimaat onzin maar gewoon vervuiling], vele allochtonen die zich nog meer afkeren van deze softe maatschappij en vele ouderen die soft zijn opgegroeid en zien dat de maatschappij ze niet meer kan verzorgen.
  En de Jihad die door onvrede en onmacht zich vooral door binnenlands Terrorisme zal openbaren. Dit omdat ze het in hun eigen landen toch niet eens kunnen worden en elkaar steeds meer afslachten [op zichzelf geen foute actie, ‘verdeel en heers’].
  Die jongens zorgen er wel voor dat ze geen criminele allochtonen toestaan in hun land.

  De pleuris zal steeds meer uitbreken, agressie en criminaliteit gaan naar een nieuw hoogtepunt en onvrede zal toenemen totdat we het zat zijn.
  Maar softe NL’ers zullen de laatste zijn die de strijdbijl opnemen, we hebben ons altijd goed kunnen aanpassen en dat is een zwakheid geworden.

  De barbaren zijn de poort al door, de grootmachten trekken zich niet veel aan van het melodramatische geneuzel over Afrikaantjes, Arabiertjes en andere gelukszoekers.
  Afrika is al overgenomen door Chinezen, Russen en Arabieren die niet zo soft zijn b.v. en die hun eigen landen zullen zuiveren van ongewenste elementen [sterke leiders] en de Afrikanen zullen behandelen als de nieuwe slaven. Ook de Afrikanen hebben dit zelf bewerkstelligt door hun leiders [dictators] te kiezen, geen medelijden dus ermee.
  Het gaat om geld en macht en dit hoort bij de mens.
  Grappig om dan het politieke gespartel van zo’n onbetekenend landje als NL te overzien en ik bedenk me maar dat erbij hoort.

  1. Rien Noppen

   “De pleuris zal steeds meer uitbreken, agressie en criminaliteit gaan naar een nieuw hoogtepunt en onvrede zal toenemen totdat we het zat zijn.”

   En ik zag, toen Het het zesde zegel geopend had, en ziet, er werd een grote aardbeving; en de zon werd zwart als een haren zak, en de maan werd als bloed.
   Openbaringen 6:12

 15. Korporaal Monty

  FvD en PVV samen 35 virtuele zetels.

  76 echte zetels samen te gaan en Wilders wordt minister president.
  Of wordt FvD de grootste en wordt Wilders nog steeds geen minister president?

  1. marco1

   Wat denkt u?

 16. Politiek Profeet

  Veteraan….
  Een zeer duidelijk en helder relaas, klopt uiteraard hetgeen je schrijft tot de laatste letter.
  De geschiedenis herhaalt zich en net als de opkomst en ondergang van het Romeinse Rijk zal ook onze westerse wereld op zijn grondvesten schudden voordat er massaal gehoor gegeven word aan een nieuwe (gewelddadige) revolutie die de gevestigde orde en haar vazallen zullen verjagen.

  1. Spaanse kok

   Op de barricades.
   Geel hesje aantrekken tegen de kou.
   Kijk wel uit voor vrachtwagens.
   De vrachtwagens komen natuurlijk weer van rechts, hebben dus voorrang.

   1. Vit

    Vooral opletten dat er geen baardmans in zit want die zijn nogal eens verward namelijk.

   2. marco1

    En op sn3lwegen lopen neemt nu eenmaal risico’s’met zich mee. Er zijn vrachtwagen bestuurders die aan hun uren zitten en dat onnodig oponthoud behoorlijk beu zijn en dan in emotie weleens wat minder oplettend zijn of de verkeerde keuze maken.

 17. Duke

  De corrupte VVD +1 en nog steeds boven de 20 zetels en grootste partij is erg zorgwekkend.

 18. Vliegenvanger

  Heel die peilingen van de hond vertrouw ik voor geen stuiver. Volgens mij is het natte vinger werk.Het hele vertrouwen in zijn peilingen zijn bij mij verloren.

 19. HendrikJan

  Zomaar een voorzetje,
  Ik ben nog steeds tweebenig, dus het is of, met het Linkse of het Rechtse been.

  Ernst Quispel (12 Maanden ago)

  Ik moet wel bekennen dat ik veel schik beleef aan het feit dat de opgeblazen populistische poppenkast van Teddy Boudoir na een paar maand al opzichtig door het ijs zakt.
  Dat is wel humor om te lachen.

  Dit staat letterlijk gewoon op DDS 12 maanden ago.
  Ik ben niet op de hoogte wie of wat Ernst Quispel is.

  1. Rien Noppen

   Baudet is dapper doorgegaan met het door het ijs zakken.

   🙂

 20. 1JR

  Nu maar hopen dat we gaan leren van de VS hoe het niet moet !

 21. Gerlos

  Trollen in maart weten we meer.

 22. Lex

  Goed zo laat forum voor democratie maar meer zetels afsnoepen van de coalitiepartijen.

  Fijn dat de PVV stabiel blijft in de peilingen ooit was ik bang dat FVD de PVV de partij leeg ging zuigen als een droge spons.

  De mensen zien ook in dat FVD en de PVV een goede basis is voor een nieuw kabinet. Geert Wilders heeft al gezegd dat Thierry Baudet minister-president mag worden.

  Geert gaat het om zijn doel te bereiken en om het torentje.

  1. Rien Noppen

   Acht Lex 35 zetels wel een voldoende basis voor een Kabinet?

   🙂

   1. Lex

    Rien.

    Als je goed had gelezen stond er ook een goede basis is voor een nieuw kabinet.

    1. Dik

     @Lex: Waarom zou je moeite doen? Je voert een trol.

  2. Lex

   correctie. Geert gaat het om zijn doel te bereiken en niet om het torentje.

   1. Rien Noppen

    Dat zal hij dan vanuit de oppositie moeten doen. Het is uitgesloten dat hij ooit regeringsverantwoordelijkheid zal gaan dragen.

    1. Lex

     Wie bedoel je Geert Wilders of Thierry Baudet?

     1. Lex

      Rien.

      Vooral links

      Links blijven dromen
      Links blijven denken
      en
      Links blijven stemmen.

      Dan komt het helemaal goed met Nederland

 23. Holysmoke

  Beter, het linkse gelieg en verraad en afbraak van Nederland zal gestopt worden, de mensheid zal ontwaken

  1. Rien Noppen

   🙂

   1. fockingworst

    @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

 24. Eugenie de la Fleur

  De moet inhouden jongens. Over een paar weken zullen de PVV en FvD Nederland redden van de ondergang. Dan gaan we alle moskeeën sluiten, deze lelijke gebouwen wil je hier toch niet hebben in het mooi beschaafde Nederland, ben je mal. Wat doen we met al deze moslims en linkse landverraders? het land uitdagen met fakkels en hooivorken met Rutte voorop natuurlijk! Nederland wordt rechts, Nederland wordt great 🙂 🙂

  1. santiago

   Zo is het Eugenie. Van je hela hola hout er de moet maar in.

  2. fockingworst

   @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   1. Eugenie de la Fleur

    Wie is riennoppentrol ? 🙂

    1. fockingworst

     @eugeniedelafleurtrol wat een kansloos leven heb je toch..
     14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
     Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
     Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

     1. Spaanse kok

      Interessant.
      Heeft u deze gedachte al eens eerder geventileerd?

     2. Siemien

      Goed zo FW en blijven herhalen dit vinden ze namelijk niet leuk, met name dom blondje Spaans kokje triggert het enorm

    2. Siemien

     riennoppentrol is Eugenie dlF’s voorbips maatje

 25. Jetske

  santiago

  Ben het helemaal met u eens, de fans van Baudet zijn helemaal gehersenspoeld.
  Er kan alleen wat veranderen door massaal PVV te stemmen, ze denken dat Baudet wel even de bezem door de tent haalt en met een zeteltje of 20 alles kan veranderen, met wie dan? Nou, gewoon verder gaan met de VVD en het CDA, dat is wat hij wil. Hij probeert nu via de PVV te scoren, Rick Niemand maakte vanmorgen de opmerking in WNL, dacht dat hij Geert Wilders hoorde praten. Hij wil een zakenkabinet, gaat niet gebeuren, hij wil Aboutaleb, de knuffel Marokkaan als minister. De mensen die op hem gaan stemmen, krijgen spijt als haar op hun hoofd, maar dan is het te laat, zitten we met een linkse regering, FvD fans, noteren jullie dit even!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.