Iedereen verward: "Verdubbeling meldingen van 'verwarde mensen' die hulp nodig hebben"

Geen categoriefeb 21 2019, 12:00
En raad eens door wie of wat het komt?
De NRC meldt op basis van cijfers die de krant opgevraagd heeft bij de landelijke politie dat er tegenwoordig blijkbaar steeds meer "verwarde mensen" rondlopen in ons land. En dat is niet alles: niet alleen zijn er meer van dat soort mensen, de incidenten die zij veroorzaken zijn blijkbaar ook steeds heftiger.
Vorig jaar waren er 90.000 meldingen. Acht jaar geleden was dat dus de helft. Nou gaat het deels om meldingen van dezelfde personen, die verschillende keren doordraaien, maar toch. De NRC legt uit:

Dagelijks rukken agenten uit voor „kwetsbare mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen”: van de psychiatrisch patiënt die naakt op straat loopt tot de vrouw die stemmen hoort in haar hoofd en ’s nachts de buren schreeuwend wakker houdt.

Natuurlijk vraag je je dan af hoe dat toch komt?

Er is flink bezuinigd op de zorg. Sinds 2012 zijn er minder bedden beschikbaar in psychiatrische instellingen, zegt Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de G40 – de veertig grote steden. „Psychiatrisch patiënten wonen daardoor weer in de wijken, maar het geld is niet meegegaan om ze de nodige zorg te kunnen geven.”

Ook zouden veel mensen moeite hebben met de digitalisering. Dat veroorzaakt dan weer stress, en ten gevolge daarvan draaien ze door.
Ofzo.
Oh ja, en de manier waarop deze mensen zich uitleven wordt steeds heftiger. Er wordt met messen gezwaaid, met dakpannen gegooid, en ga zo maar door.
Me dunkt dat de politiek er verstandig aan zou doen om eindelijk eens een grootschalig onderzoek te laten uitvoeren naar deze cijfers. Hoe kan het toch écht? Al die aannames zijn leuk en aardig, maar het moet goed en wetenschappelijk in beeld worden gebracht wat er aan de hand is... en dan moet er actie ondernomen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten