Oud-CBS journalist over journalistiek: ‘We zijn politieke activisten geworden!’

De Amerikaanse oud-correspondent van nieuwszender CBS, Lara Logan, geeft in een openhartig interview duiding aan wat er mis is met journalistiek. Logan was tot voor kort buitenlandcorrespondent van CBS, maar is nu zelfstandig. Natuurlijk zijn velen al op de hoogte, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden dat objectieve journalistiek dood is en dat de meeste journalisten hun politieke vooringenomenheid niet kunnen verbergen. Hoe bescherm je jezelf als nieuwsconsument tegen deze politieke vooringenomenheid? 

Op de beelden is te zien hoe oud-journaliste Lara Logan begint met een kritische vraag: ‘hoe weet je dat je wordt gemanipuleerd?’ Een goede vraag. Manipulatie is natuurlijk niet het juiste woord, Lara! Dat verondersteld een intentie om iemand bewust op het verkeerde been te zetten. Of dat zo is weten we niet! Maar toch zijn rapportages over tal van onderwerpen wel ‘gekleurd’. Hoe herken je dan de politieke vooringenomenheid in de massamedia?

Volgens Logan zou bij nieuwsconsumenten een belletje moeten gaan rinkelen als reportages ‘slechts vanuit één kant worden belicht’. Daarmee verwijst ze impliciet naar het proces van framing, dat bij de productie van nieuwsberichten een rol speelt. We hebben in een eerder artikel al kort beschreven hoe lastig het is om ‘objectief’ over een gebeuren te schrijven, simpelweg omdat er soms teveel en soms te weinig informatie is. Journalisten en de organisaties waar zij deel van uit maken zijn ook slechts mensen.

Soms speelt de agenda van de hoofdredacteur mee, maar ook de bias van journalisten zelf. En de institutionele realiteit van geld verdienen. Volgens Logan is één van de onderwerpen in de Amerikaanse massamedia bijzonder scheef beschreven. Namelijk de berichtgeving over president Donald Trump. Volgens Logan ‘is iedereen negatief over Trump’ terwijl hij natuurlijk ook positieve aspecten heeft. Ze gaat zelfs zo ver om te claimen dat sommige journalisten ‘propagandisten’ zijn geworden.

Helemaal geen probleem, maar wees daar dan eerlijk over want anders verliezen mensen het vertrouwen in de journalistiek.

En inderdaad, daar lijkt het ook in Nederland soms op. Verschillende academici suggereren bijvoorbeeld dat nieuwsmedia de frames, die zij vanuit overheidsinstanties ontvangen in de vorm van persberichten, te vaak overnemen. Zonder daarbij kritische vragen te stellen. Knippen en plakken dus. De door communicatieadviseurs vormgegeven teksten stralen van de politieke correctheid en eenzijdige informatie, om bepaalde belangen te behartigen.

Voornamelijk berichten vanuit het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden in de Amerikaanse pers gewoon gekopieerd. Zonder kritische noot. Dat blijkt niet uit één, maar uit een veelvoud van case-studies naar de frames van Amerikaanse media over buitenlandse zaken. Die frames dragen vaker wel dan niet bij aan het rechtvaardigen van de Amerikaanse oorlogseconomie.

Mooi dat Lara Logan uit de school klapt en openhartig komt vertellen over het niet bestaan van ‘objectieve journalistiek’.

 

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Hè, hè eindelijk.

  (Covington, the Jussie Smollett hoax, niets hiero op DDS (voor de lezers: Washington Post wordt aangeklaagd voor 250 miljoen euro vanwege fake news en kindermishandeling)

  Terug naar de kern
  Dit is dus een journalist.
  Zeldzamer dan een unicorn.
  De gehele Amerikaanse media zwijgt
  En ze zelf geeft aan dat dit haar (professionele) doodsvonnis kan betekenen.
  Elke seconde is interessant.

  Fantastische vrouw die tien miljoen keer dapperder is dan ik.

  1. Onzin456

   @2 Ravens,

   Heerlijk man! “Smirkface” gaat nog lekker verdienen door alle gezeik dat ie over zich heeft gekregen. MSM gaat boeten! Heb je het stukje gekeken van de advocaat die gratis zijn aanklachten aan het doen is? (Gratis is laatig woord, denk dat hij er goed aan gaat verdienen)

 2. Two Ravens Black Kettle

  O ja voordat de geijkte horde weer hun interne reuzel komt vomeren

  CBS is buitengemeen links
  (vandaar dat we voor haar kansen moeten vrezen want echte journalisten zijn niet populair bij de lage levensvormen die zich over het algemeen journalist noemen (maar 110% propagandist en doofpotter zijn)

 3. HendrikJan

  De Gele Hesjes geven het duidelijk aan.

  NOS journaal = FAKE NEWS.

  En voor de rest, bestaat de Nederland media uit angsthazen, bang voor hun hachje en bang voor de reclamemakers en de overheid.
  Het overgrote deel van de media, kleurt alles Bilderberg vriendelijk in.
  Kijk maar naar de groep/personen, die de media echt in hun macht hebben.
  Niets is meer wat het lijkt en het lijkt op niets meer.

 4. RPML

  Vraag Marijn Poels maar eens wat er gebeurd als je alleen al probeert 2 kanten van de klimaathysterie te verfilmen… De Telegraaf is de enige krant die nu ook eens de andere kant belicht, en prompt worden ze geframed ‘omdat ze nog maar zo weinig abonnee’s hebben’ en de bijzin dat dit hun einde nu wel zal worden…

  Journalistiek is de discipline van het verzamelen, controleren, rapporteren en analyseren van het nieuws; Leni Riefenstahl deed ons in een ver verleden al voor hoe je met eenzijdig nieuws de meute kunt ophitsen

 5. Rien Noppen

  Wel bijzonder dat DDS zich opwindt over politiek activisme in de gedaante van journalistiek.

 6. Ries

  Een verkapt verwijt aan DDS als zou dat medium zich opwinden over politiek acrivisme als ware het journalistiek, is een brevet aan onvermogen om de juiste proporties te zien. Het medium is geen publieksmedium en je moet er zelf wat voor doen om dit medium op te zoeken. Net zoiets als bij joop.nl. Wat een gebazel weer uit de spelonken van de linksaftrollen. Domheid kent daar echt geen grenzen meer.

 7. sjun

  Andere voorbeelden zijn de berichtgeving over de EUropese Heilstaat, nauwelijks kritische bevraging van een overdaad aan diversiteit waarvan een deel zich bar slecht met een democratische rechtstaat verhoudt, witwassende berichten over islam en de promotie van migratie tot een mensenrecht en niet te vergeten de agenda van George Soros die kritiekloos wordt overgenomen.

 8. Ritter

  Journalisten zijn tegenwoordig (verkapte) activisten met een linkse agenda.

  Ze leren dit al op de school voor journalistiek wat een (extreem) links bolwerk is.

  1. Rien Noppen

   Gelukkig hebben ze daar bij Bre*itbart, Foxnews en Infow*rs geen last van, beste Ritter.

   Daar kun jij je mosterd probleemloos betrekken.

   Hier te lande hebben we uiteraard E.J. Bron, Fenixx, DDS en Geen Stijl.

   1. edoc431

    waar jij niet bent weg te slaan jammer genoeg,hopelijk wordt DDS nog eens jou dood ik zal er niet om rouwen smartass

 9. Nuts

  Dit is het nou het grote gevecht van Trump..Teunis.

  Trump zou nooit de verkiezingen winnen–
  Trump zou binnen een jaar al afgezet worden–
  Trump zou een pupet van Putin zijn–
  Trump zou een nog grotere werkloosheid veroorzaken–
  Trump zou rasistisch zijn en geen steun van AfroAmerikanen krijgen–
  Trump zou een kernoorlog met N-Korea veroorzaken–
  En nog veel meer…

  En moet je nou kijken?!!!!
  Maar daar zwijgt de media over.

  Waarom?

  Omdat zoals Trump en Putin en sommige andere leiders zeggen en zeiden (JFK, Reagen)…..er is een geheime macht van corruptie gaande die de werkelijkemacht hebben.

  Zoek je feiten zelf en geloof niet de mainstream….

  De mainstream media zijn allemaal eigenaar van deze Bilderberggroep/Deep State mensen.

  Zoek op Youtube naar “Q anons”…..

  En leer…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.