Overheid belemmert pensioenfondsen: lopen jaarlijks 7 miljard mis door wetgeving!

Pensioenfondsen lopen jaarlijks zo’n 7 miljard euro mis door wetgeving die ze verplicht te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsleningen! De overheid belemmert dus zelf de mogelijkheden voor pensioenfondsen om fatsoenlijke pensioenuitkeringen te kunnen blijven uitkeren! Via het AD.

De Nederlandse Pensioenwet stelt dat een deel van het door pensioenfondsen te beleggen geld naar ‘risicoloze beleggingen’ moet gaan. Dit zal bedoeld zijn geweest om de risico’s op een slecht jaar te verkleinen zodat men niet ineens het halve pensioen mag gaan inleveren. Deze wet werd in het leven geroepen in tijden van economische voorspoed, waar staatsleningen nog wat waard waren. De looptijd van deze leningen loopt echter na een tijd af en worden vervangen door onrendabele nieuwe staatsleningen die hooguit zo’n 0,25 procent rente geven.

Pensioenfondsen komen hierdoor dus behoorlijk in de knel want ze hebben zich natuurlijk gewoon aan die wet te houden maar missen daardoor wel jaarlijks zo’n 7 miljard euro. Nu is er best het een en ander te zeggen over het inperken van de risico’s, maar het lijkt er sterk op dat deze wet middels ontzettende kortzichtigheid tot stand is gekomen.

Sleutelen aan een wet is eveneens iets wat men niet graag doet omdat het vaak voor onzekerheid zorgt, maar lijkt mij in dit geval wel op z’n plaats. De opties die nu worden bekeken voor het anders inrichten van het pensioenstelsel lijken namelijk te zijn gericht op méér risico. Hierdoor kan je pensioenuitkering wellicht flink stijgen maar als het slecht gaat zul je dat ook direct gaan merken.

In het geval van die belemmerende Pensioenwet gaat het echter niet om ‘risico vs. risicovrij’ maar om ‘laag risico mét fatsoenlijk rendement vs. hoog risico met mogelijk hoger rendement’ (zoals het bedoeld was), terwijl het nu ‘laag risico zónder fatsoenlijk rendement’ is geworden. Het lijkt mij dus een snellere en effectievere oplossing om die wet zó aan te passen dat het weer doet wat het hoort te doen, in plaats van dit gegoochel wat nu op de Nederlandse burger afkomt en hij over twee jaar mogelijk 15 procent wordt gekort op z’n pensioen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. HendrikJan

  HendrikJan heeft zo net de druivenkas gezwaveld, als voorzorg tegen de valse meeldauw.
  En wat blijkt, het eerste de beste artikel over de pensioenen, geeft HendrikJan wederom gelijk.
  De overheid steelt er op los, nu zijn het weer de pensioenen, waar oa het grootkapitaal, bijna zonder het betalen van een eerlijke rente, heel veel gratis geld ophaalt.

 2. wheelboy

  Vraag me uberhaupt af wat de staat zich heeft te bemoeien met de pensioenen . Das Nl tussen werknemer en werkgever . Of klant bank . Staat kan zich met ABP bemoeien als werkgever ambtenaren . Maar voor de rest heeft ze alleen belasting op te harken en dat is het . Vraag me af waarom er geen een vakbond is die daar een rechtzaak van maakt . Pensioen is geen volksverzekering !!

  1. Satty

   Omdat beleggen risico met zich meebrengt. Zie je het gemiddelde gele hesje al verstandig beleggen? Je kunt je afvragen of het een functie van de staat moet zijn burgers tegen zichzelf in bescherming te nemen.

   Pensioenen zouden individueel moeten zijn, met een aantal fondsen waaruit je kunt kiezen en daarbinnen nog risico keuzes. Verkloot je het, jammer dan. Ook moet het verkapte omslagstelsel helemaal verdwijnen wat pensioenen betreft.

   1. toetssteen

    @Satya
    Verroest, ik ben het 100% met u eens.
    Ik zit regelmatige te babbelen met Singaporezen; helaas momenteel online, maar toch. Zij begrijpen echt niets van ons manke systeem.
    Ginds spaart men samen met werkgever in de eigen spaarpot. Wanneer die vol genoeg zit, stopt men. Bij dood vervalt de inleg en de nalatenschap aan de nazaten; belastingvrij.
    Zij betalen veelal hun hypotheekschuld af en leggen de rest in de pensioenpot. Winst overal. Maar blijkbaar ziet men dit hier niet.

 3. TD

  De Nederlandse politici is inhoudelijk niet erg op de hoogte van de pensioenproblematiek en het is ook geen op de agenda staand interessepunt,dat is eigenlijk heel logisch omdat déze mensen daar niet afhankelijk van zijn of ooit worden! Voor de de kleine man is dat een primair probleem,na een arbeidszaam leven wilt deze nog een beetje genieten van de AOW aangevuld met een pensioentje voordat hij/zij het aardse verlaat.
  Het politiek gehussel en gemanipuleer met andermans (pensioen) geld staat gelijk met een maffia methodiek om mensen te beroven!

  1. HendrikJan

   Het probleem zit dieper TD, mijn ervaring als kernlid en pensioenvertegenwoordiger in de staalbranche, is dat men niet open communiceert over salaris.
   Na mijn pensionering is dit mij duidelijk geworden, als lid van een overleg orgaan.
   Het zij zo, de overheid maakt hier misbruik van en rooft de kassen leeg.
   Lees je in: misbruik van de pensioen tegoeden.

 4. fusilier

  Met 67 jaar met pensioen na jaren hard werken, terwijl je met 15 jaar al begonnen bent is ook gewoon legaal stelen van de ouderen, en zij komen er gewoon mee weg daar in hun torentjes.

  1. marco1

   Ja die regel van 40 dienstjaren mag wel weer terug.ze zouden daar zelfs nog 45jaar van mogen maken maar dan i s het wel goed geweest.

 5. worstcase

  De pensioenfondsen bulken van het geld. Het gaat om honderden miljarden. Maar ik heb een heel goed idee! Het geweldige klimaatrapport gaat NL duizend miljard kosten. Het is oneerlijk dat de nieuwe generatie dat moet gaan bekostigen. Terwijl de ouderen het milieu en het klimaat verziekt hebben. Simpel dus. De overheid moet gewoon een flink deel van de gespaarde pensioenen in beslag gaan nemen. Dat kan dan mooi gebruikt worden om de mooie klimaatdoelen te gaan realiseren. De vervuiler betaalt toch? Dus in dit geval dus vooral de oudere generatie. Ik hoop dat GroenLinks, de partij van de jonge, dynamische intellectuelen, dit idee ook zien zitten. Zij zullen dit als wetsvoorstel moeten gaan realiseren. De oudere generatie is het gewoon verplicht aan de jongeren. Die hebben straks anders geen cent meer te makken, omdat het klimaat al het geld gaat opslorpen. Ik kan me niet voorstellen dat de oudere generatie daar bezwaar tegen maakt. Uit solidariteit natuurlijk. Maar ook uit schuldgevoel.

 6. Van Havezaat

  Een gepensioneerde mens is niet meer van belang voor de politiek.
  En een mooie gelegenheid voor het Bilderbergse Knapenkoor (het kabinet, de regering) om de gepensioneerden een sluipend tekort in hun uitkering te doen oplopen.

  De politiek vindt het maar jammer om al die centen welke de gepensioneerden in hun arbeidsleven verplicht in een pensioendoos moesten stoppen voor de-oude-dag- uitkering, deze fijne heerlijke gelddoos elke maand te moeten openen om deze smakelijke “gespaarde” centen aan de gepensioneerde zomaar maandelijks uit te geven. Voor de regering is dit geldverspilling. En nog erger vinden ze, de gepensioneerden worden maar ouder en willen niet met 65-jaar omkiepen.
  Daar heeft de politiek iets op gevonden.

  Langer aan de slag blijven minstens tot (voorzichtig naar 70-jaar) 68-jaar.
  Dit geldt vermoedelijk niet voor ambtenaren. Zij werken al dubbel zo hard gedurende hun aanwezigheidstijd op de arbeidsplaats.
  Alles rekken en erbij blijven zodat de regering, de staat, meer en beter met de pensioen bedoelde gelden speculeren kan op de financiele markten en de beursen.
  Maar dat mag U niet weten dat daar goed en veel aan verdient wordt.
  U merkt het hoeveel de Overheid aan deze gelden verdient, want er wordt beetje bij beetje jaarlijks telkens minder uitgekeerd.
  U merkt het hoeveel bonussen er jarlijks uitgekeerd worden aan banken, beleggers, “uitkleed”-fondsen, pensioenbeleggers. En er komen jaarlijks millionaires erbij.
  Zo slecht staat het met de economie. Allemaal verlakkerij, vermeende diefstal.

  Maar wat geeft het wanneer Jan Lxl maar zijn pintje heeft, zijn sportprogrammas kan volgen en het Suffertje kan lesen is het pais en vree in het Kikkerlandje.
  Salut.

  Rusland is niet de vijand.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.