Bij het partijcongres van ChristenUnie klinkt het eenstemmig: 'Op hoop van zegen!'

Geen categoriefeb 09 2019, 16:05
Vandaag vond in Zwolle het ChristenUnie partijcongres plaatst. De 39e alweer en dit keer helemaal in teken van de Provinciale-, Senaat-, en Europese Parlementsverkiezingen. Reden te meer voor de redactie van DDS om een kijkje te nemen bij de enige partij in de coalitie die wél zetels wint in de peilingen. Daar spraken we onder meer met politiek leider Gert-Jan Segers en deden we enkele indrukken op over wat de partij van plan is voor de komende verkiezingen.
De dag begon al goed. De ingang van het pand waar ChristenUnie haar congres organiseerde werd omcirkeld door een aantal activisten, die flyers uitdeelden met daarop teksten zoals 'Stop EU financiering van Israëlische wapens'. Dat de Palestijnse lobby bij ChristenUnie op bezoek kwam verbaast niet, maar eenmaal veilig binnen werden we hartelijk onthaald door echt ChristenUnie vrijwilligers en stond de koffie klaar. Goede koffie ook nog eens!
[caption id="attachment_219642" align="aligncenter" width="410"]Warm onthaal door ChristenUnie-leden bij hun congres. Bron: Teunis Dokter / De Dagelijkse Standaard Warm onthaal door ChristenUnie-leden bij hun congres. Bron: Teunis Dokter / De Dagelijkse Standaard[/caption]
Behalve politiek inhoudelijke discussies had het partijcongres ook een religieus tintje. Zo begon de partijvoorzitter Piet Adema met een verhaal over Timotheüs en Paulus en werd er gezongen en gebeden. 'Voor wijsheid voor onze ministers en voor een goede verkiezingsuitslag.' Omdat er dus behoorlijk wat te kiezen valt komende maanden liep de zaal bijna leeg toen alle kandidaten het podium betraden. Zo'n 380 leden hadden zich aangemeld en zo druk voelde het ook.
[caption id="attachment_219643" align="aligncenter" width="410"]De zaal liep bijna leeg toen alle kandidaten voor de komende verkiezingen het podium betraden. Bron: Teunis Dokter / De Dagelijkse Standaard De zaal liep bijna leeg toen alle kandidaten voor de komende verkiezingen het podium betraden. Bron: Teunis Dokter / De Dagelijkse Standaard[/caption]
Vooral het onderwerp klimaatverandering kwam vaak ter sprake. De aanwezigen maakten zich zorgen. Met name de droge zomer van 2018 leidde tot bewustwording dat ook Nederland te maken kan krijgen met extreme weersomstandigheden en dat hiervoor plannen noodzakelijk is. Daar willen de CU-vertegenwoordigers op waterschapsniveau dan ook iets aan doen: waterreserves opbouwen en spaarzaam omgaan met water door inzet watertechnologie.
Maar behalve die discussies waren er veel opmerkingen omtrent het klimaatbeleid, dat volgens partijleider Gert-Jan Segers wel 'rechtvaardig' moest zijn in de uitwerking, het kinderpardon en natuurlijk Asia Bibi.
De dag was echter niet alleen spannend voor partijleider Gert-Jan Segers, maar ook voor de partij Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet wil namelijk toetreden tot de Europese fractie waartoe ChristenUnie ook behoort: Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). Leden van de christelijke partij moeten daar hun mening nog over vormen, zo werd verteld door een aantal CU-leden. Het lot van Baudet voor de komende verkiezingen wordt dus een beetje bepaald in Zwolle.
Dit keer kwam ook de Europese Unie in opspraak. Het congres uitte zich negatief over de inmenging van de Europese Commissie met de Nederlandse pulsvisserij, volgens minister Carola Schouten (CU) een 'politieke inmenging en niet op inhoudelijke gronden'. Natuurlijk omdat de Fransen gebaat zijn de Nederlandse visserij te traineren. Dat men niet al te positief was over het reilen en zeilen en Brussel bleek uit veel meer.
[caption id="attachment_219644" align="aligncenter" width="410"]Gert-Jan Segers in gesprek met RTL Nieuws. Ook wij spraken met Segers, de beelden weldra te zien op onze website. Bron: Teunis Dokter / De Dagelijkse Standaard Gert-Jan Segers in gesprek met RTL Nieuws. Ook wij spraken met Segers, de beelden weldra te zien op onze website. Bron: Teunis Dokter / De Dagelijkse Standaard[/caption]
Zo was er een scherm te zien waarop in het groot stond: 'Ja voor samenwerking, nee tegen een Europese superstaat'. ChristenUnie hoopt komende verkiezingen zetels te gaan winnen. Het lijkt erop dat het ze gaat lukken. Gert-Jan Segers is een uiterst charmante man, welbespraakt en kan de keuzes en standpunten lekker verwoorden. Hij sloot het openbare gedeelte af met de veelzeggende woorden: 'op hoop van zegen'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten