Filmpje! Matteo Salvini in Brussel: '20 miljoen werklozen en jullie maken je druk om Facebook!'

Geen categoriefeb 09 2019, 17:00
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weet deze weken de ogen op zich gericht. Een paar dagen geleden kwam hij al in het nieuws na een opmerkelijke woordenwisseling met linkse activisten bij een partijbijeenkomst. En nu is het weer raak! Dit keer zien we Salvini in Brussel in het Europees Parlement spreken waarin hij de EU een aantal rake klappen uitdeelt. Volgens Salvini is het onbegrijpelijk dat de Europese Unie zich zo druk maakt om Facebook, terwijl de werkloosheid in Griekenland, Italië en Spanje om zich heen slaat.
Juist. Terwijl de parlementsleden zich in Brussel zorgen maken om de rol van Facebook en andere techbedrijven stelt Salvini dat de parlementsleden 'zich bij een dokter moeten melden' omdat ze niet goed snik zouden zijn. Salvini, die zelf een behoorlijk gat in z'n hand heeft, vervolgende zijn tirade, maar werd snel onderbroken door de Italiaanse voorzitter. 'Wacht even presidente' en 'u moet wel met respect spreken'. Tja, als je de volksvertegenwoordigers van het nauwelijks democratisch te noemen parlement voor 'gek' uitmaakt dan krijg je een standje.
Dat is dan niet respectvol. Maar dat een jongeman in Napels geen werk kan vinden omdat de Euromunt zijn economie aan gort helpt heeft verder niets met respect te maken. Dat is slechts 'collateral damage' in het streven naar de volmaakte Unie. Het hooghouden van 'Europese waarden' is veel belangrijker dan welke werkloze Italiaan of Griek dan ook. Logisch dus dat Savlini woest is en op ramkoers vaart richting Brussel.
Maar de kern van Salvini's betoog snijdt natuurlijk wel hout. De werking van de Eurozone lijkt de crisis te hebben verergerd en dan met name voor landen als Spanje, Italië en Griekenland. Los van het feit dat ze zelf ook niet zinnig zijn omgegaan met hun middelen helpt de (voor hen) dure Euromunt hen niet verder. En in plaats van prioriteiten stellen lijken ze in Brussel ook behoorlijk druk met voor Italië totaal irrelevante onderwerpen. 'Of Facebook een gevaar is voor de democratie' of de 'bestrijding van nepnieuws'.
Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we van Salvini horen. Al was het enkel en alleen op het moment dat de enorme schuldenberg de Italianen teveel wordt. Dan horen we hem sowieso weer. En dan zullen we een geheel andere Salvini zien. Een Salvini van samenwerking en eentje met lieve woorden. Want als het geld op is en er zijn investeringen nodig in Italië dan wordt zelfs de dappere leeuw die Salvini nu is tot een zachtaardig lam gereed voor de slachting.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten