Filmpje: Gert-Jan Segers (CU): 'Nee tegen Europese superstaat, wel buitengrenzen beschermen'

Geen categoriefeb 09 2019, 18:00
Vandaag vond het ChristenUnie partijcongres plaats en in een interview met Gert-Jan Segers heeft hij het sentiment van het congres inzake de Europese Unie verhelderd. Op de achtergrond van het decor stond in grote koeienletters: 'Ja voor samenwerking, nee tegen een superstaat'. Volgens Segers is het geen goed idee als Brussel uitgroeit tot een superstaat. Maar wat is nu een Europese superstaat?
Het punt van Segers is niet geheel helder, maar de grens tussen 'superstaat' en 'samenwerking' lijkt te liggen bij een bevoegdheid van Brussel om belastingen te heffen. Een federale unie vindt ChristenUnie overduidelijk te ver gaan en de plannen van Martin Schulz om in 2025 te komen tot een federale grondwet lijkt dan ook ver weg. In ieder geval kan het niet op enthousiasme rekenen van Segers. Ook 'bemoeienis' met pensioenen stelt Segers storend te vinden. Het CU-congres was vandaag ook al niet al blij met de inmenging van de Europese Commissie bij pulsvisserij.
Wat betreft de buitengrenzen van de Europese Unie is Segers van mening dat deze goed moet worden beschermd. Toch voelen veel Nederlanders alsof de grenzen niet worden beschermd, simpelweg vanwege de omvang van de migratiestromen. Verder is op de beelden is te zien hoe Segers zich niet druk maakt om het feit dat de Tweede Kamer de doelen van het klimaatbeleid al heeft vastgesteld. Maar er nog geen overeenstemming is gekomen over de te volgen strategie.
Volgens Segers is het van belang dat 'alle middelen worden bekeken' en dat 'iedereen kan meedoen'. Klimaatrechtvaardigheid dus, net zoals bij de SP, maar dan in een christelijk jasje. Op 13 maart komt de doorrekening van het klimaatakkoord beschikbaar en volgens Segers 'is dat het moment' om de daadwerkelijke strategie te vervolmaken om tot de voorgenomen CO2-reducties te komen. Maar zover is het nog niet. De verkiezingen staan voor de deur en ChristenUnie staat er in vergelijking met voorgaande jaren goed voor.
Met een Segers die eloquentie én een tikkeltje Bijbelse nederigheid combineert kan hij zomaar eens zeteltjes gaan afsnoepen van het CDA of zelfs van partijen met seculiere stemmers. Want ondanks dat ChristenUnie een christelijke partij is doen zij ook veel voor mensen die zelf niet geloven in god. Zo vertelde Segers over zijn ervaringen met vrouwen die werken in de raamprostitutie en hoe hij en zijn geloofsgemeenschap deze mensen verder helpt om de problemen in hun leven te overwinnen.
Ook al ben je het wellicht niet met alles eens, Segers verdient zeker respect.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten