Mark Rutte moet kiezen: Pulsvissers helpen of Europese Commissie gehoorzamen!

Geen categoriefeb 09 2019, 19:00
Mark Rutte staat voor een duivels dilemma. Voor een keuze. Pulsvissers hebben hem om hulp gevraagd naar aanleiding van de verbodsdrang van de Europese Unie. De uitvoeringsorganisatie, de Europese Commissie, wil namelijk een verbod voor pulsvisserij en Nederlandse ondernemers worden hard geraakt als het zo ver komt. Dit plan, dat overigens uit de koker van Emmanuel Macron komt, wordt door de Luxemburgse Jean Claude Juncker gesteund.
Om te voorkomen dat pulsvissers binnenkort de wet overtreden moet Rutte dus wel ingrijpen. Maar daarmee strijkt hij wel tegen de haren in van Macron en Juncker. Volgens NOS Teletekst hebben de Nederlandse pulsvissers Rutte expliciet om hulp gevraagd en verzoeken ze hem contact op te nemen met Brussel over het verbod. ChristenUnie-minister van Landbouw Carola Schouten liet vanochtend tijdens het ChristenUnie-congres nog weten dat de motieven van Europa in deze helemaal niet zuiver zijn.
'Het is Brussel op z'n smalst' zei Segers in een interview en volgens minister Schouten moet er, mits het verbod er komt, ten minste 'een overgangsperiode' gelden.
Maar nu, na het verzoek van de pulsvissers, staat Rutte dus voor een dilemma. Wat gaat hij doen? Gaat hij zich inzetten voor de belangen van de Nederlandse ondernemers? Of buigt hij het hoofd voor de dictaten van de Europese Commissie en de wensen van Macron? Dat is de vraag dat zich komende week gaat ontvouwen in het publieke debat tot wellicht een verhitte discussie. Natuurlijk komt dit op een goed moment, immers komen de verkiezingen eraan en wat is er mooier dan een tegenstelling tussen nationale belangen en supranationale regeldrang?
Helemaal niets natuurlijk!
Voor Rutte een mooi moment om zich van zijn 'goede kant' te laten zien en een deal voor elkaar te boksen in Brussel. Als hij succes heeft dan is dat goed voor de VVD. Goed voor de ChristenUnie en ook goed voor de pulsvissers. Het zou dan laten zien dat er in Brussel 'wel wordt samengewerkt'. En tevens dat Rutte opkomt voor de nationale belangen. Ondanks dat Italië gewoon geld kan uitgeven, maar dat even terzijde.
Maar als Rutte besluit zich niet te mengen in het debat. Als hij ervoor kiest om het hulpgeroep van Nederlandse vissers te negeren dan gaat een geheel andere dynamiek zich wellicht voordoen. Dan kan het zomaar eens zijn dat Mark Rutte een nationale flater slaat. Waarin hij de belangen van Brussel en de Fransen boven het Nederlandse belang stelt. Voor wat dan precies? Wat krijgt hij er dan voor terug? Dat wil iedereen wel weten natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten