Personeel asielzoekerscentra voelt zich onveilig: ruim 60 meldingen in twee weken!

Het personeel van de Nederlandse asielzoekerscentra, de zogenaamde AZC’s, voelen zich onveilig! De door het COA beheerde locaties lijken een broedplaats voor agressie, intimidatie, gevechten en het gebruik van drugs. Al eerder kwamen diverse AZC’s in opspraak vanwege asociaal gedrag van sommige bewoners, maar ook vanwege de psychische klachten die mensen aldaar ervaren. Logisch want in sommige gevallen wonen er vluchtelingen uit conflictgebieden. 

Vakbond FNV staat natuurlijk nauw in contact met het personeel en opende een meldpunt voor medewerkers om daarmee een beeld te krijgen van de aard van de problemen. Het meldpunt heeft ondertussen al zestig meldingen ontvangen. Een anonieme medewerker verklaarde tegenover Nieuwsuur dat men zich eerder een ‘beveiliger’ voelt dan een hulpverlener:

“Ik ben geen beveiliger, maar ik zou eigenlijk een wapenstok en een kogelvrij vest moeten hebben.”

Het is goed dat er meer aandacht komt voor de problematiek. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat ze in onveiligheid moeten werken dan is dit een mogelijke voorbode voor wat de Nederlandse samenleving te wachten kan staan als een aantal van de bewoners op vrije voeten komen. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) ging er in het verleden al met gestrekt been in. Ze kon niet begrijpen waarom Nederland ‘zo laks optreedt tegen aso-migranten, maar kinderen de deur wijst’.

Gelukkig lijkt alles de goede richting op te vallen en worden er stappen ondernomen om de schapen van de bokken te scheiden. Niet alleen mogen gewortelde kinderen in Nederland blijven, maar is er nu ook meer aandacht voor de zogenaamde aso-AZC’s. En dat dit nodig is blijkt wel uit de uitspraken van de anonieme medewerkers en de meldingen die de FNV heeft binnengekregen. Het is ook niet zo dat het geweld afneemt, maar het aantal incidenten neemt steeds meer toe.

Dat laatste is vooral zorgwekkend. Waarom dit gebeurt is onbekend, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat de doorstroom van AZC naar de samenleving te lang duurt. Zo kampt de IND met een grote achterstand in het verwerken van asielaanvragen. En in isolatie, armoede en wellicht lichtelijk gefrustreerd loopt het dan al vrij snel uit de hand. Zaak dus dat de politiek de zaak onderzoekt en ingrijpt wanneer nodig!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. marco1

  Tja die mensen hebben zo een andere denkwijze vaak getraumatiseerd door de gruwelijkheden ze gezien hebben niet raar dat ze soms angst kunnen verwekken bij het personeel daar.

  1. Dik

   En er komen er nog meer aan…

   #marrakesh

   1. marco1

    Dat is gewoon niet wenselijk. Nu kunnen er allemaal redenen zijn waarvoor die mensen onze kant opkomen en daar moet vast iets aangedaan worden zodat ze niet onze k ant opkomen. Maar zolang dst niet gebeurd beter da t volk weghouden. Iedereen heeft gewoon zijn eigen land waar mensen wonen die ongeveer hetzelfde denken en leven dat werkt het beste. Als er ineens een half miljoen Engelse in ons land komen krijg je ondanks dat prima mensen zijn ook samenlevings ontwrichtende situaties laat staan net mensen waarvan de denkwijze en normen en waarde zo ver van de onze verschilt als met de asielzoekers het geval is. Je zet kippen en vossen ook niet in 1 hok.

    1. HendrikJan

     Inderdaad marco1.
     Stoppen met Schengen en gewoon weer onze eigen grenzen gaan controleren.

     RUTTUP en NEXIT.

     1. marco1

      O maar ik vind wel dat mensen die echt geholpen moeten worden omdat ze hun leven niet zeker zijn ook geholpen moeten worden alleen ni et het nassal e wat nu op ons afkomt. Ik ben natuurlijk wel een facist/racist maar niet geheel zonder menselijke trekjes.

     2. joker

      @ HendrikJan.
      +++++
      Diverse EU-lidstaten controleren al geruime tijd hun eigen grenzen weer, ondanks “Schengen”: Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije.
      Dat het AZC-personeel zich niet veilig voelt is reeds járen bekend, maar er werd/wordt niks aan gedaan. Dat gebeurt pas als ’t personeel met de misstanden naar buiten treedt, zoals onlangs gebeurde.
      Óók het aantal incidenten in de AZC’s is véél hoger als de bekend gemaakte aantallen.
      De meest ernstige voorvallen worden, indien enigszins mogelijk, in de doofpot gestopt. “Asielzoekers” uit o.a. Marokko, Tunesië worden zonder uitzondering opgenomen in een AZC terwijl zij afkomstig zijn uit veilige landen.
      Dat soort parasieten moeten bij de poort worden gestopt, en worden teruggestuurd op kosten van hun vaderland.

      RUTTUP én NEXIT.

    2. ZiggyStardust

     Die Engelsen zijn er ook, namelijk toeristen in Amsterdam, die geld opleveren voor de stad. Die veroorzaken overlast en groen links doet er veel aan om toerisme te bestrijden. Aan de andere kant zijn er uitgeprocedeerde asielzoekers en kanslozen die overlast veroorzaken, die geld kosten en geen reden hebben om hier te zijn, en daar wordt opvang voor aangeboden door groen links. Ik snap het niet, die neiging to zelfdestructie.

     1. joker

      @ ZiggyStardust.
      Ik verwacht dat er in Nederland niet één normaal denkend persoon bestaat die één en ander wél begrijpt.

    3. DeBruijn

     Er waren een miljoen Belgen in Nederland met de Eerste wereld oorlog.

     Beste Marco, gingen zij op rooftochten?

     Weer nee, wordt eens wakker met dit flauwe opmerkingen. Altijd maar iedereen bestempelen als zielig. Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid.

     Net zoals de media die ISIS bruiden als zielig bestempeld. Opdonderen, die zijn niet zielig. Net als dat Engels kind, die wil terug maar vindt het gerechtvaardigd dat die bom afging in Manchester, want dat waren zondaars.

     Trek u kop eens uit uw….

   2. biggeorge

    Stond gisteren een stuk in het AD ging om alleen reizende Algerijnen en andere Noord Afrikanen . Waar ze in de AZC’s een hoop gelazer mee hebben

  2. DeBruijn

   Geintje zeker? Waarom zijn alle Nederlanders na de Tweede Wereld oorlog niet aan het roven, aanranden en slopen geslagen?

   De nazi’s hebben 7 vrienden van mijn opa doodgeschoten. Bedreigde hij na de oorlog anderen? Ging hij op rooftocht?

   Nee, nee en nog eens nee. Hij ging keihard aan de slag om het land en zijn gezin op te bouwen.

   Allemaal die flauwekul van trauma’s dat je daar aso van wordt. Echt de grootste onzin!

  3. DeBruijn

   Neem anders zelf een van die mensen in huis en kijk hoe u er over denkt na een week, als de sieraden weg zijn en de dochters betast of begluurd.

   Hebt u dan nog medelijden met dat tuig?

   1. Niet L niet R

    Allemaal onderbrengen bij de linkse elite, dan is het probleem snel opgelost!

 2. koeiepoep

  Het personeel heeft geen enkel probleem, met asielzoekers. Ze zijn gemotiveerd, om deze mensen te helpen. Waar ze wel grote problemen mee hebben, zijn de goudzoekers uit landen als Marokko, Algerije en Tunesië. Dìè veroorzaken de overlast, waar in wnl over gesproken wordt. Dit wordt zeer specifiek- , letterlijk gezegd. De medewerkers maken dus een duidelijk onderscheid tussen deze 2 groepen. Het is dus absurd, dat er mensen zijn, die ontkennen, dat er aso- asielzoekers zijn. Net zo absurd is het, om in een artikel dit onderscheid (bewust) weg te laten.

  1. marco1

   Ja maar bij problemen lijden nu eenmasl altijd de betere onder de slechte. Mijn verzekeringspremi es zijn ook hoger omdat andere misbruik maken van hun verzekering.

 3. HendrikJan

  Gewoon stoppen met dat hele Schengen gedoe.

  Neem het voorbeeld deze week in De Lutte, inclusief vuurwapen.

  1 persoon, met mogelijk drie landen van herkomst Turkije / Syrie / Algerije.

  Hoeveel van dit soort De Lutte figuren zijn er in Nederland.

 4. sjun

  Dat zal de uitdrukking van dankbaarheid voor geboden kost en opvang zijn.

 5. J.Rademaker

  In isolatie, armoede en wellicht lichtelijk gefrustreerd, deze beschrijving is van toepassing op vele Nederlanders.
  Dat wellicht kan wel weg.

 6. Florissa

  Wedden als je de onrustzaaiers gelijk terug stuurt dat het rustig wordt ,aanpakken ,een dokter die alles met pleisters oplost is waardeloos . Alles met praten oplossen ,ze zijn hier stapelgek .

 7. TD

  “dat men zich eerder een ‘beveiliger’ voelt dan een hulpverlener”

  Deze uitspraak impliceert dat échte beveiligers de hulpverleners moeten vervangen,zo moeilijk is dat niet te analyseren!
  In Den Haag is sprake van een rampzalige aansturing van allerlei primaire problemen met aso tuig in het algemeen!

 8. Tante Sidonia

  Och,…..och…… en in Afrika begint het langzaam door te dringen dat je in Nederland geen vluchteling meer bent maar immigrant met alle rechten van dien. Marrakesh hé…!
  Ook om je Afrikaans te gedragen: aso, diefstal, beledigingen, enzovoort,.

 9. Heras

  De overheid stond erbij en keek ernaar…net zolang tot er doden vallen. Er moet gewoon iets ergs gebeuren voordat onze slakken in den haag beslissingen nemen.

 10. TD

  OOSTENRIJK PAKT HET GOED AAN!
  Oostenrijk heeft aangekondigd dat vanaf het begin van de maand het immigratiebeleid verder wordt aangescherpt en dat in principe de mogelijkheid om asiel aan te vragen in het land stopt.
  – Ik kan u mededelen dat er vanaf 1 maart van dit jaar geen opvangcentra meer zullen zijn in Oostenrijk, maar dat er wel remigratiecentra zullen zijn, kondigde de minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) tijdens een persconferentie op maandag aan.
  In deze gebouwen moeten de identiteit van de asielzoekers zorgvuldig worden gecontroleerd.
  Met de hulp van deskundigen van regionale en federale autoriteiten moet prioriteit worden gegeven aan de bestrijding van het terrorisme.
  We zullen de reisroutes van de nieuwkomers bestuderen en natuurlijk de potentiële dreiging van hen anticiperen, in samenwerking met de politie en, indien nodig, met deskundigen van de regionale en federale agentschappen voor de bescherming van de grondwet en de strijd tegen het terrorisme.
  Daarnaast zal men ook snel de asielredenen van de mensen onderzoeken en als er geen geldige redenen zijn, zullen de immigranten advies krijgen over hoe ze terugkeren naar het land waar ze vandaan komen, schrijft Spoetnik.

  De minister merkte ook op dat migranten van 22.00 uur tot 6.00 uur een “vrijwillige” overeenkomst moeten ondertekenen voor verplichte aanwezigheid in de centra.
  Voor degenen die het niet willen, vinden we een plek waar er weinig aansporing is om buiten rond te lopen, zei Kickl.
  Volgens de Deutsche Welle zal Oostenrijk ook nieuwe regels invoeren die het mogelijk maken dat immigranten zonder gerechtelijk bevel kunnen worden opgesloten als ze worden beschouwd als een soort veiligheidsrisico. De krant zegt dat Oostenrijk momenteel bezig is met “grotere inspanningen om asielaanvragen te ontmoedigen”, en dit streven omvat de verandering van naam, en transformatie, van opvangcentrum naar remigratiecentrum.
  Kickl verduidelijkte dat het doel is dat “in principe niemand asiel kan aanvragen in Oostenrijk”
  bron: feni.x.org

  1. joker

   @ TD
   +++++ !!
   De houding van Oostenrijk in het hele “vluchtelingen”debat zou een voorbeeld moeten zijn voor de andere EU-lidstaten.
   Ik kom zeer regelmatig in Oostenrijk en het verschil met o.a. Nederland is voel- en merkbaar.

 11. Vrijedenkert

  Heel Nederland wist dit al een paar jaar maar de FNV wordt plotseling wakker en komt onder zijn steen vandaan…

 12. monach

  Families sturen hun mislukte zonen als asielzoeker naar Europa.

 13. Florissa

  Hoe ze terug moeten?er vaart toch een schip leeg heen om ze op te halen ,die kan ze dan gelijk weer mee terug nemen ,zal dan alleen iets gevaarlijker worden voor de bemanning ,iets met muiten enzo.

 14. Vit

  Opvallend is dat in Wassenaar bij Jumbo een ordedienst van Duinrell meeloopt als asieleisers winkelen, ik kan verklappen dat het personeel en vooral de kassières zich niet echt veilig voelen.

 15. Eric 1

  Tjah dat krijg je er van als je niet naar rechts luistert. Die AZC werkers zijn allemaal links en voelen zich nu onveilig en bedreigd. En wat doet dat linkse zooitje nu voor die mensen?? Van je vrienden moet je het maar hebben

 16. HendrikJan

  Kijk nu komt de agressie van BINNEN naar BUITEN en dan zwijgt de Linkse wegkijkclub.

  Maar stel je voor, dat de agressie van BUITEN naar BINNEN gaat.

  Dan schrikt zelfs Rutte wakker.

 17. Politiek Profeet

  Geen medelijden met personeel dat er werkt,gewoon niet gaan werken in de asielindustrie.
  Asieltuig ,gelukzoekers e.d opsluiten in gevangenissen en na een zeer korte selectieprocedure voor 99% terugsturen naar verweggistan.
  Legereenheden de gevangenissen laten besturen,en zie…..binnen een paar maanden is de stroom gelukzoekers en asieltuig opgedroogd.
  RUTTUP en NEXIT….naar (Hendrik-Jan)

  1. Dik

   RUTTUP en NEXIT….naar (Hendrik-Jan)

 18. Niet L niet R

  Niet alleen het personeel van de asielzoeker centrums voelen zich onveilig, maar ontelbaar meer gewone burgers!
  Er is maar een duidelijke oplossing, indien een asielzoeker zich misdraagt, onmiddellijk opsluiten, stopzetten de procedure en terug naar land van herkomst.
  Nemen deze landen die personen niet terug, geen cent meer aan hulp geven, is het snel opgelost, maar de linkse elite zal hier niet toe overgaan, het probleem wordt dus niet opgelost!

 19. Christina

  Als je daar wilt werken ben je al van het padje af, maar de mensen die daar in de buurt wonen waar dat vullis komt en alles wat los en vast zit pikt en loopt te bedreigen dat vind ik veel erger!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.