Statenverkiezingen: Forum voor Democratie en DENK hebben overal genoeg ondersteuningsverklaringen!

Geen categoriefeb 09 2019, 11:00
Nieuwkomers Forum voor Democratie en DENK hebben in elke provincie genoeg ondersteuningsverklaringen gekregen om mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart! Dat meldt het AD.
Hiermee staan ze in de lange lijst van VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PVV, ChristenUnie, 50PLUS, PvdA en PvdD die ook in alle twaalf provincies meedoen met de Provinciale Statenverkiezingen. De SGP doet niet mee in Noord-Holland, Groningen en Limburg.
Lokale partijen zetten ook aardige resultaten neer. Zo doet NIDA alleen mee in Noord- en Zuid-Holland. Code Oranje doet alleen mee in Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Jezus Leeft pakt Gelderland, Flevoland en kieskring Dordrecht mee.
Hoewel de Provinciale Statenverkiezing altijd wat onderbelicht is gebleven ten opzichte van de lokale en landelijke verkiezingen, zit er toch een belangrijk politiek-strategisch element aan gekoppeld: de Eerste Kamer. De regeringspartijen hebben tot nu toe praktisch elk beleid direct door kunnen voeren, maar kunnen rekenen op dik verlies bij de komende verkiezingen. Hierdoor zou het goed mogelijk kunnen zijn dat ze bij een nieuwe samenstelling in de Eerste Kamer toch zullen moeten onderhandelen met oppositiepartijen.
Dit is dan ook het belang voor een partij als Forum voor Democratie: het kunnen blokkeren of beïnvloeden van wets- en beleidsvoorstellen. De PvdA heeft ook al aangegeven niet meer zo snel met de coalitiepartijen in zee te willen gaan maar GroenLinks blijft de hand uitsteken, in ruil voor CO2-maatregelen. Het is dus de vraag of de coalitiepartijen hard genoeg worden afgestraft en hoeveel zetels GroenLinks gaat halen, om te kunnen bepalen of er nóg een partij (naast GroenLinks) nodig is om beleid door te drukken, of dat GroenLinks voor wat klimaatwetjes overal z'n goedkeuring voor gaat geven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten