Doorgeslagen gelijkheidsdenken in Groningen: ‘volgende burgemeester liefst vrouw!’

De Groningse burgervader Peter den Oudsten vertrekt en daarom zoekt men nu naarstig naar een nieuwe bestuurder om de sloperij te overzien. De gemeente Groningen maakt er werk van en liet ondertussen weten ‘het liefst een vrouw te willen als burgemeester’. Sinds wanneer het geslacht van een bestuurder zo belangrijk is weten we niet, maar ach het zal wel. 

De gemeente raadpleegde via haar eigen website de Groningse bevolking over het profiel van de aanstaande burgemeester. Hoeveel inzendingen er zijn binnengekomen weten we niet, maar een rondvraag onder inwoners in Groningen suggereert dat het er niet al te veel waren. Niemand was op de hoogte. RTV Noord spreekt over ‘tientallen inwoners’ en dat is op een bevolkingsomvang van meer dan 200.000 inwoners niet al te veel.

Diegenen die wel goed geïnformeerd waren lieten hun stem horen: ‘het liefst een vrouwelijke bestuurder’. Of het in deze gaat om ongegeneerde diversiteitsmarketing of om seksisme weten we niet, maar waarschijnlijk het eerste. Het is vast niet zo dat men in Groningen denkt dat vrouwen beter kunnen besturen dan mannen. Al impliceert zo’n boute uitspraak dat natuurlijk wel. Ach laten we het op de diversiteitsmarketing houden.Dan blijft het gezellig.

Het mooie aan het proces in Groningen is dat de gemeenteraad invloed heeft op wie er uiteindelijk burgemeester wordt. Eerst gaat een vertrouwenscommissie een advies uitbrengen en de gemeenteraad bepaalt uiteindelijk de volgorde van aanbeveling. Dat lijstje gaat dan naar de Minister van Binnenlandse Zaken en dan wordt het geregeld.

Democratisch is de benoeming dan nog steeds niet, maar met een opkomst van onder de 50% tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen waarbij voornamelijk linkse partijen in het zadel werden geholpen is het wellicht maar goed ook. Zeker gezien de focus nu alweer ligt op het geslacht van de bestuurder.

Anders zou nu al vaststaan dat de volgende bestuurder een extreemlinkse feministische dame van de verkeerde kant wordt. In ieder geval weer een knap staaltje gelijkheidsdenken waarbij de genderidentiteit van de bestuurder nu al politiek ter discussie staat. Kansloos. Mocht ik toch nog mijn inzending mogen doen voor de gemeentelijke raadpleging dan bij deze: ‘het liefst een man’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Rien Noppen

  “Sinds wanneer het geslacht van een bestuurder zo belangrijk is weten we niet”

  Het verbaast niet dat Teunis geen idee heeft maar beter geïnformeerde burgers weten het wel: we streven in het openbaar bestuur naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Gek hè?

  1. sjun

   Sinds het politieke verscheiden van de PvdA valt toch op dat verstandelijk gehandicapten minder te bewonderen zijn in bestuurlijke functies. Gelukkig werd er door het kartel nog wel een functie gevonden voor Aleid Wolfsen als privacy waakhond.

   1. TD

    “verstandelijk gehandicapten minder te bewonderen zijn in bestuurlijke functies.”
    Alhoewel bij de huidige coalitie bevindt zich nog een heel nest met minder heldere geesten!

    1. santiago

     Waarbij we met redelijke zekerheid kunnen stellen dat de meeste door jou nog heldere geesten genoemd, zich in het echte leven absoluut nog niet een week staande zouden kunnen houden.

  2. tomygun

   Ruk Knopje , we streven oooh wie geeft you het recht
   om uit naam van een ander tepraten linkse mafklapper .
   Wij willen dat jij je zelf door de wc spoeld, doe dat dan ook .
   Man of vrouw gewoon de beste moet het zijn .

   1. Rien Noppen

    jou en spoelt

    1. Siemien

     Rientje is uitgel*ld krijgt op z’n flikker en gaat dan taalneugen…

     1. Lugar

      @Siemien: Doe jezelf en ons alsjeblieft een plezier en reageer niet op die galbak.

  3. Siemien

   Gelijk tussen mannen en vrouwen?! really!!

   Het gaat erom dat diegene die het beste gekwalificeerd is voor een baan deze dan ook krijgt, en niet zoals Rientje zegt dat dit gaat om gelijkheid, dit heeft er werkelijk helemaal niets mee te maken

  4. kritische hamburger

   Als mannen en vrouwen gelijk zijn, wat maakt het dan uit of er een man of een vrouw op een stoel zit? De beschikbaarheid van mannen voor deze (en vele andere) functies is nu eenmaal veel groter. Dat is niet de schuld van het man zijn, nee, het is een gegeven dat vrouwen dat werk minder aantrekkelijk vinden. En als je dan gaat kijken hoeveel vrouwen er in de top van wat dan ook zitten, dan zijn ze eigenlijk oververtegenwoordigd, doordat ze in de basis al op eigen initiatief ondervertegenwoordigd zijn.

  5. kritische hamburger

   Waarom kiezen tussen een man en een vrouw? Facebook geeft al 40 geslachtskeuzen aan, dus met kiezen tussen man of vrouw zou je zo maar 38 andere geslachtstypetjes discrimineren. Tel daar nog eens geloofsovertuiging, afkomst en handicaps bij en je komt op honderden, zo niet duizenden te integreren diversiteiten! Stel je voor dat die allemaal hun eigen klimaatneutrale wc willen hebben…

 2. TD

  ‘het liefst een vrouwelijke bestuurder’.
  Ik ben al blij dat men niet de voorkeur heeft voor een moslima of moslim,dat zou mij helemaal niet verbaasd hebben.
  In ons land is tegenwoordig niets te gek!

  1. TD

   Men moet niet op gender kiezen,maar op kwaliteit,de bèste persoon op de juiste plaats!
   Overigens mag deze géén dubbele nationaliteit bezitten,en moet affiniteit hebben met de bevolking!

 3. Lugar

  Een vrouw als burgemeester heeft natuurlijk niets met gelijkheid te maken. Als je dat zo graag wil moet je een genderneutrale mens nemen, zonder gaatje en zonder slurfje.

  1. Raveltje

   Of een robot is ook erg in de mode

 4. Ritter

  Dit heeft niets met “gelijkheid” te maken maar met discriminatie.

  Een vacature moet worden ingevuld met degene die hiervoor geschikt is, ongeacht of het nu een man of vrouw is.

  Maar als aan vrouwen de voorkeur word gegeven is dat discriminatie en dat is bij de wet verboden.

 5. DeBruijn

  Als er een geschikte vrouw zich aanmeldt, zeg ik ‘ gelijk doen’, maar die dwang wordt ik moe van.

  Laat staan dat de gemeenteraad zegt dat ze nu eens iemand nemen die niet geschikt is, omdat we diversiteit willen. De ene keer een geschikte persoon, dan een ongeschikt persoon

  Beetje vreemd voorbeeld, maar als je echt diversiteit wilt, dan moet iedereen aan bod komen, ook iemand die bewezen incompetent is (man of vrouw)

  1. DeBruijn

   wordt is natuurlijk word

 6. lIN-T

  Wel een zwarte lesbische die misbruikt is dan.

 7. Vrijedenkert

  Vooraf zeggen dat een nieuwe hoge bestuurder een bepaald geslacht moet hebben in dit geval vrouw is discriminatie!
  je wijst gelijk de helft van de gehele bevolking af als kandidaat voor deze vacature…
  Alleen zal er in dit land geen enkele politiek-correcte D666 rechter te vinden zijn die dit zal afwijzen en veroordelen….

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.