Doorgeslagen gelijkheidsdenken in Groningen: 'volgende burgemeester liefst vrouw!'

Geen categoriemrt 16 2019, 17:00
De Groningse burgervader Peter den Oudsten vertrekt en daarom zoekt men nu naarstig naar een nieuwe bestuurder om de sloperij te overzien. De gemeente Groningen maakt er werk van en liet ondertussen weten 'het liefst een vrouw te willen als burgemeester'. Sinds wanneer het geslacht van een bestuurder zo belangrijk is weten we niet, maar ach het zal wel.
De gemeente raadpleegde via haar eigen website de Groningse bevolking over het profiel van de aanstaande burgemeester. Hoeveel inzendingen er zijn binnengekomen weten we niet, maar een rondvraag onder inwoners in Groningen suggereert dat het er niet al te veel waren. Niemand was op de hoogte. RTV Noord spreekt over 'tientallen inwoners' en dat is op een bevolkingsomvang van meer dan 200.000 inwoners niet al te veel.
Diegenen die wel goed geïnformeerd waren lieten hun stem horen: 'het liefst een vrouwelijke bestuurder'. Of het in deze gaat om ongegeneerde diversiteitsmarketing of om seksisme weten we niet, maar waarschijnlijk het eerste. Het is vast niet zo dat men in Groningen denkt dat vrouwen beter kunnen besturen dan mannen. Al impliceert zo'n boute uitspraak dat natuurlijk wel. Ach laten we het op de diversiteitsmarketing houden.Dan blijft het gezellig.
Het mooie aan het proces in Groningen is dat de gemeenteraad invloed heeft op wie er uiteindelijk burgemeester wordt. Eerst gaat een vertrouwenscommissie een advies uitbrengen en de gemeenteraad bepaalt uiteindelijk de volgorde van aanbeveling. Dat lijstje gaat dan naar de Minister van Binnenlandse Zaken en dan wordt het geregeld.
Democratisch is de benoeming dan nog steeds niet, maar met een opkomst van onder de 50% tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen waarbij voornamelijk linkse partijen in het zadel werden geholpen is het wellicht maar goed ook. Zeker gezien de focus nu alweer ligt op het geslacht van de bestuurder.
Anders zou nu al vaststaan dat de volgende bestuurder een extreemlinkse feministische dame van de verkeerde kant wordt. In ieder geval weer een knap staaltje gelijkheidsdenken waarbij de genderidentiteit van de bestuurder nu al politiek ter discussie staat. Kansloos. Mocht ik toch nog mijn inzending mogen doen voor de gemeentelijke raadpleging dan bij deze: 'het liefst een man'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten