Boekverbranding! Censuurkabinet wil boekenverkoop Bol.com aan banden leggen!

Boekverbranding! Censuurkabinet wil boekenverkoop Bol.com aan banden leggen!

De boekverbrandingen zijn begonnen! Het kabinet laat bij monde van staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) weten dat Bol.com moet stoppen met het 'aanprijzen van boeken waarin wordt getwijfeld aan het nut van vaccinaties'. Volgens de staatssecretaris staan de boeken vol 'keiharde leugens en klinkklare onzin'. Wanneer het kabinet stappen neemt tegen boeken waarin twijfels worden geuit over de impact van CO2 op klimaatverandering is onbekend.

De 'keiharde leugens en klinkklare onzin' in deze boeken over vaccinaties is voor het kabinet voldoende aanleiding om de boekenverkoop over één specifiek onderwerp aan banden te leggen. Een verbod geldt niet, maar het kabinet heeft al wel dreigend laten weten in gesprek te willen met Bol.com'.

Velen zullen begrip hebben voor deze stap immers heeft de Nederlandse nieuwsconsument in de afgelopen maanden een effectieve pro-vaccinatie campagne mogen verwerken en zijn dissidente stemmen vakkundig weggezet als complotgekkies. De norm staat dus vast en het kabinet kan de trekker overhalen zonder kritiek.

Terwijl de ogen van nieuwsconsumenten vol zand zitten blijft de aard van deze rigoureuze stap onderbelicht. Namelijk dat we blijkbaar in een land wonen waar een overheid zich mengt in een informatieoorlog! En dan ook nog eens over een niche-onderwerp, namelijk vaccinaties. Dat laatste is wel vreemd zeker gezien het alarmistische gedrag dat het kabinet aan de dag legt.

Immers is de overgrote meerderheid van de Nederlanders, mijzelf incluis, gevaccineerd. De vaccinatiegraad zakt wel, maar alarmisme is voorbarig. Zeker omdat we ons nog steeds bevinden in 'de veilige zone'. Maar aan alarmisme geen gebrek. De stap van het kabinet is ook een stap in de verkeerde richting. Het kabinet moet en mag zich niet bemoeien met de koop- en verkoop van boeken, maar doet dit toch. Te bizar voor woorden.

We zien een heuse informatieoorlog ontvouwen en ook het kabinet kan zich er blijkbaar niet langer aan onttrekken. Op één niveau zien we drukdoenerij vanwege het zogenaamde 'nepnieuws'. Op een ander niveau zien we dat techbedrijven door journalisten en politici op de korrel worden genomen vanwege het verspreiden van 'gewelddadige beelden'. En nu dus ook een kabinet Rutte 3 dat zich bezig houdt met boekverkoop.

What's next? Dit keer zijn het de boeken van anti-vaxxers, maar wat is de volgende stap? De verkoop van de Bijbel, Thora en Koran aan banden leggen omdat deze ook, maar niet uitsluitend, 'klinkklare onzin' bevatten? Of Bol.com verzoeken om de boeken waarin sceptische meningen staan over de relatie tussen CO2-uitstoot en klimaatverandering aan banden te leggen?

Wil je misinformatie bestrijden dan moet je voldoende kritische denkers opleiden, maar een kabinet dat zich in een informatieoorlog mengt is ongewenst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties