Kajsa Ollongren: ‘voorlopig geen wet tegen nepnieuws op Facebook!’

Kajsa Ollongren, de D66-minister van Binnenlandse Zaken, heeft laten weten voorlopig af te willen zien van het reguleren van communicatie via het sociale medium Facebook. Naar aanleiding van ophef over het Cambridge Analytica-incident en mogelijke buitenlandse beïnvloeding van de verkiezingen vanuit Rusland werd er gedebatteerd over het nut en noodzaak om communicatie via het internet verder te reguleren, maar daar ziet Ollongron voorlopig niets in. 

De uitspraken komen in dezelfde week als de commissievergadering in de Tweede Kamer ‘Desinformatie / digitale inmenging’, dat onder meer ging over desinformatie en nepnieuws dat via het internet kan worden verspreid. Tijdens dit overleg waren onder meer Sid Lukkassen en Peter Burger aanwezig. Lukkassen was van mening dat het erg lastig is vast te stellen wat nu precies ‘nepnieuws’ is en vroeg hij zich af ‘wie dan precies gaat vaststellen wanneer een specifieke vorm van communicatie nepnieuws is en wanneer niet?’

Volgens de filosoof is een dergelijke vraag in de eerste plaats ‘ook politiek’ en waarschuwde hij tijdens de commissievergadering voor ‘complexe algoritmes die voortaan bepalen wat nieuwsconsumenten wél en niet zien’. Pieter Burger, docent bij de Universiteit Leiden en tevens een zelfbenoemde ‘factchecker’, stelde tijdens het overleg in de Tweede Kamer dat de overheid ook andere zaken kan doen om nepnieuws te bestrijden alvorens het al dan niet tot regulering over gaat.

Volgens Burger zou de overheid ‘de regionale omroepen moeten versterken’ en ‘meer moeten investeren in onderzoeksjournalistiek’. Ten slotte voegde hij eraan toe dat het verstandig zou zijn als ‘factcheckers’ meer steun zouden krijgen. Dit om eventuele twijfelachtige berichten te reviewen. Blijft natuurlijk altijd de vraag wie de factcheckers checkt, maar dat zal vanzelf wel gaan rollen.

Burger was evenmin positief over de organisatie van een publiekscampagne om de bevolking te informeren over het fenomeen.

Dat laatste liet Ollongren in een eerder stadium weten te overwegen. Zo’n publiekscampagne zou tijdens de verkiezingen moeten worden georganiseerd. Maar volgens Burger zou dit het ‘wantrouwen kunnen aanwakkeren’. Dat terwijl het vertrouwen in de media in Nederland momenteel nog relatief hoog is. Zeker ‘in vergelijking met de Verenigde Staten’ voegde hij eraan toe. Volgens NU.nl wil Kajsa Ollongren eerst de techbedrijven zelf initiatieven laten nemen.

Zelfregulering dus.

Daar is niet iedereen even positief over. In tegenstelling tot Ollongren wil Lodewijk Asscher (PvdA) eigenlijk zo snel mogelijk de communicatie via sociale media aan banden leggen: “We moeten onze tanden laten zien, dit gaat over bedrijven met grotere budgetten dan onze rijksoverheid.” Op zich niet vreemd, maar of hij ook een voorstander is van diversiteit van ideeën moet dhr. Asscher nog laten zien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Holysmoke

  Nee tuurlijk niet, zij en die neppartij zijn de grootste nepnieuws brengers

  1. Gekko

   Zo is het maar net, Holysmoke.
   Niet vergeten wat de overheid/regering ons vertelde.

   “Iedereen gaat er in 2019 in koopkracht op voorruit” (Mark Rutte).
   “Stijging energiekosten met 360 euro in 2019 is bangmakerij” (Mona Keizer).

   Allemaal nepnieuws.

 2. Tante Sidonia

  Alle Duitse kampbewaarsters hadden ook mooie blauwe ogen!
  M.a.w. pas op voor deze, uit afkomstige slavendrijvers familie Ollengren. ( Links: Blanke slaven!)

 3. FransGW

  Nepnieuws??? Ik vind het misleiden van de kiezer echt erg. Jesse Klaver zijn verkiezing retoriek, de CO2 op bedrijfsleven verhalen. Leuk bedacht, maar het bedrijfsleven verhaalt het op de burger met prijsverhoging.

  En mevrouw Ollongren gaat de sociale huur richtlijnen aanpassen. Wat leuk, maar er zijn geen sociale woningen, en die er komen gaan naar immigranten. Over nep gesproken.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Schaf de Staatsmedia af en verbiedt de NRC, Trouw, de Volkskrant, RTL, de regionale vodjes en het Parool en je hebt 99,9% van het nep nieuws in Nederland onschadelijk gemaakt.

  De huidige generatie + vorige generatie journalisten zijn erger dan die van de Völkischer Beobachter of nu in N-Korea.
  De laatste moesten propaganda bedrijven of ze werden afgeslacht. Familie en al.
  De NLse Orwellianen doen het vrijwillig.
  Deze viezeriken hebben van het nobelste beroep het meest vuige beroep ter wereld gemaakt.
  Leden van de Gedanken-Gestapo
  Daarom zul je deze gedegenereerde Animal farm zwijnen nooit horen over de massaverkrachtingen in Europese steden maar wel elke dag (gelijkgeshcakeld !) horen toeteren over de noodzaak tot omvolking, Identity Politics, de sacrale EUSSR en de eeuwige zonde van de Europeaan.
  Deze zwijnen vindt je in elke totalitaire samenleving. Zijn zijn de bewakers, de inquisiteurs, de lynchers.
  Dankzij deze zwijnen worden honderdduizenden verkracht, rollen we van oorlog naar oorlog en worden moordpartijen ‘Lentes’ genoemd.
  Een vuil incest circus.

  “A journalist, a journalist! My kingdom for a journalist!”

 5. AAA

  Als er 1 compleet NEP is in dat parlement is het Ollongren,of beter gezegd Ollengkreng lik muts bah, wat een waardeloos figuur zum kotsen net zoals dat hele D66 kliekje met aanhang…

 6. Florissa

  Komen verkiezingen aan ,en met de huidige stand van zaken voor d 66 is het wijselijk om dit nu naar buiten te brengen ,daarna gaan ze gewoon weer op nieuwe voet verder ,met wat er nog van die pulpzooipartij over is ,en dat zal niet veel meer zijn .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.