Filmpje! Mark Rutte over afkoeling economie: ‘begroting op orde voor opvangen klappen!’

Mark Rutte. Bron: YouTube / 
Minister-president Mark Rutte
Foto: Mark Rutte. Bron: YouTube / Minister-president Mark Rutte

Ondanks alle kritiek die Mark Rutte over zich heen krijgt heeft zijn premierschap ook positieve kanten voor Nederland. Jazeker! En dan met name op het gebied van overheidsfinanciën. Zijn  bijdrage aan de stabiliteit van ons land is zijn visie op de Rijksbegroting. De overschotten op de begroting gecombineerd met een lagere staatsschuld zijn volgens Rutte de basis om in de toekomst ‘klappen op te vangen’ als het economisch minder gaat.

Mark Rutte waarschuwt tijdens de wekelijkse persconferentie voor de toegenomen onzekerheid in de wereld. Denk aan Brexit maar ook de globale economie, die lijkt langzaam af te koelen. Dat heeft natuurlijk ook impact op het groeicijfer van de Nederlandse economie. We groeien dit jaar minder snel dan in de afgelopen jaren. Deze ontwikkelingen zijn ook zichtbaar op de graadmeter van de Nederlandse economie: de Amsterdamse AEX-index.

Al sinds begin 2018 schommelt de Amsterdamse beurs tussen de 480 en 570 punten. Met dik 570 punten tikte de Amsterdamse beurs in juli 2018 een top aan die net iets hoger lag dan de top van 2007. De vertraging is duidelijk te zien. Natuurlijk is de toekomst koffiedik kijken, maar het feit dat de Nederlandse staatsschuld naar verhouding van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) sterk is gedaald is positief.

Dat komt deels door de aantrekkende economie, maar ook dankzij Mark Rutte en zijn kabinet die het aflossen van de staatsschuld als een prioriteit bezien. Dat kon natuurlijk op kritiek rekenen van onder meer Thierry Baudet (FvD). Hij bekritiseerde het aflossen van de staatsschuld veelvuldig in de Tweede Kamer. Volgens hem zou het kabinet ‘juist moeten lenen nu de rente laag is’.

Daar is zeker wel wat voor te zeggen, maar over een langere periode bezien moeten we Rutte toch gelijk geven. Het is namelijk onduidelijk hoe de rentestanden zich gaan ontwikkelen. Mark Rutte was dus verstandig en leende dus niet. Behalve dan bij de aankoop van dure aandelen Air France-KLM. Toch kunnen we zeggen dat Rutte begrotingstechnisch gezien een aanhanger is van conservatief financieel beleid.

Ook voor de linkse partijen is dit uiteindelijk aantrekkelijk. Want als de economische groei inderdaad vertraagt en Nederland binnenkort in een recessie raakt dan is dit een prettige context.  Op dat moment wil je geld kunnen lenen om ‘klappen op te vangen’. En niet zoals de Italianen: geld lenen wanneer de economie lekker loopt en kansloos zijn wanneer de economie krimpt.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

51 reacties

 1.   

  Hij heeft nog een klein deel van Nederland achter zich staan, vooral diegene die niet gewend zijn, om zelf na te denken.

  Voor de rest heeft hij al het geld in een weekend tas gedaan, om in Juni / Juli mee te nemen naar Brussel als bruidsschat.

  RUTTUP en NEXIT.

 2.   

  Nederland is de afgelopen jaren onder Rutte goed bestuurd. We mogen hem daarvoor wel wat meer erkentelijk zijn.

  1.   

   Wij zullen in de toekomst ook weer het voordeel van zijn economisch beleid gaan meemaken. Dat wordt onveranderd voortgezet. Ik voorzie dat niemand de durf heeft een ander pad in te slaan.
   Baudet zal zich vermoedelijk met het weer bezig houden, wel zo veilig.

 3.   

  Rutte spreekt: Afkoeling economie,klimaattransitie,marrakesh akkoord,prioriteit aflossen staatsschuld en als kers op de taart 7 miljard euri EU afdracht!
  Dat is tesamen een klus!
  Daarbij komt dat de Italianen en Fransen het ervan nemen,en niet zo nauw kijken mbt het begrotingstekort dat nog verder laten oplopen!
  Immers Nederland heeft goed gespaard en moet volgens de statuten armlastige lidstaten helpen,indien deze te royaal geleefd hebben!
  Wegwezen,uit deze vorm van de EU,terug naar bijvoorbeeld de EEG!

  1.   

   Nee slimpie. De eu moet hervormd worden. De extra kosten die een douane unie opleveren zijn ongekend. Ik verdien veel meer op producten binnen de douane unie. Of wil je net als pvv en fvd de Chinezen helpen bij de overname van Europa. Je koopt zeker ook bij Ali express?

   Jij beweert het beste met Nederland voor te hebben maar gooit het land te grabbel. Triest voor je kleinkinderen. Van wilders is bekend en bewezen dat hij zichzelf verkoopt voor de belangen van amerikanen. Dit zal van baudet ook nog wel blijken ook al zie ik die nog dom genoeg om het niet te begrijpen. Jij ook een landverrader of domkop? Ik denk het laatste slimpie.

 4.   

  Mede dankzij Rutte bezit Nederland inderdaad thans gezonde overheidsfinanciën.

  1.   

   Ja in het buiten land…..zoals de pensioengelden.

   1.   

    Ik zal me verder van een reactie onthouden.

    1.   

     het is ook zondag knul kan iemand zijn cocunootje weer in je steken snel naar bed des te sneller is het zondag aaaaaaammmmmeeeeen

     1.   

      Zieke jongen.

   2.   

    Niet zeuren. Het Afrikaanse geld is allemaal naar het Westen verdwenen.

    1.   

     Nee Satty dat Afrikaanse geld is allemaal zelfstandig in de zakjes van de door jouw zo geliefde corrupte ambtenaartjes gevlogen..

     1.   

      Afrika heeft zijn geld goed geinvesteerd in zwitserse bankrekeningen en franse kastelen

    2.   

     Die mensen etende dictators in Afrika hebben het geld verplaatst naar Zwitserse bankrekeningen!
     domme gans.

  2.   

   Natuurlijk, daarom werd de btw op voedsel verhoogd…..

   1.   

    Maar de belasting op je inkomen is minder geworden.

    1.   

     Dat lucht op, je wordt minder vaak gepakt, hoewel, sommigen vinden dat juist jammer!

   2.   

    Staatsschuld gedaald tot onder de 60% van het BBP.
    Begrotingstekort onder Rutte II gedaald en begrotingsoverschot onder Rutte III vastgesteld.

    1.   

     @ mb

     klinkt alsof je er iets vanaf weet
     – hoeveel is het BBP?
     – hoeveel is de staatsschuld?
     – wat is dan het percentage?

     Zoals je nu zelf berekend hebt kun je beter de eerste miljard jaar je bek houden (tenzij je een yassar klaver rekenmachine hebt, dan vertienvoudigen)

     1.   

      Hou zelf de eerste miljard jaar je bek.

      Het wemelt hier van de trollen vanavond.

     2.   

      De overheidssculd t.o.v. het bbp is in 2018 52,9 %. In 2018 daalde de staatsschuld met 18 mrd, ruim onder de Europese norm. Wat wilt u eigenlijk zeggen @PMG ?? Dat u er verstand van hebt. Check de facts.

  3.   

   holde de ziekte kosten uit , want je moet je ziektekosten plaatje eens bekijken van de laatste 5 jaar .

   verhoogde de BTW’s op alles .

   werd alles duurder en duurder .

   Hogere premies , hogere gemeente belastingen , Hogere waterschap , Hogere huren .
   Lagere rentes , niets aanpassen , hogere energie taksen die niet meer wordt aangepast , idiote rekenmodules .

   Klimaat en Milieu door elkaar halen , want Klimaat kan je niet kopen , milieu wel !

   1.   

    Om het voor jou betaalbaar te houden.

    1.   

     De vraag is natuurlijk waarom Satty het toch zo prettig vindt dat alle prijzen omhoog gaan in Nederland…

     1.   

      Niet naar de bekende weg vragen @Siemen die wordt daar natuurlijk beter van

 5.   

  Vanaf 2020 gaat Griekenland de euro 12 miljard terug betalen die Nederland ze “geleend” heeft zoals Jan Kees de Jager (VVD) ons indertijd verzekerde, daar kan dan toch onze staatsschuld mee verminderd worden, of is onze “teflon premier” dit voor het gemak even vergeten of heeft hij het berichtje hierover misschien “per ongeluk ” gewist ?, ik ben benieuwd naar zijn antwoord.

 6.   

  Rijksoverheid het grootste bedrijf van Nederland , wat met uw en mijn geld rijker wordt en wij er helemaal niets meer van zien .

  Wat nou land vertegenwoordigers ?

  Rutte 1, 2, en 3 trok links om en rechts om plus van achteren en van voren ons helemaal leeg en klagen dat Wilders uit Rutte 1 stapte .
  Ja gek he ,want hij wilde de Nederlanders niet belazeren zoals u en met uw uw kompanen .

  1.   

   Je hebt ook helemaal geen welvaart. Helemaal leeg getrokken. De hogere inkomens worden helemaal leeg gezogen.

   1.   

    @ satty – veel mannen houden daarvan

 7.   

  Ja, ja en er hebben er maar een paar geprofiteerd van het klotsende geld en de rest van Nederland heeft gedokt.

  1.   

   Ach ga toch weg. Je welvaart is ongekend.

   1.   

    FLIKKER ZELF OP HIER SCHIJT NEGER

   2.   

    Stop nou eens Satty, met je misselijk makende opmerkingen. Ja voor jou is het hier het paradijs, krijgt alles in je schoot geworpen. Rutte vriendje.

 8.   

  Jazeker Rutte is zeer goed bezig kijk alleen maar eens naar de rente((( sarcastische mode uit )))

  0000

 9.   

  Teunis, een staat leent niet tegen een variabele rente maar voor een vaste rente.
  Nu lenen tegen een lagere rente en slechte leningen daarvoor aflossen zodat de maandelijkse kosten naar beneden gaan is slim en wat iedere ondernemer en slimme familie zou doen.

  1.   

   Een dure lening met hoge rente afkopen gaat gepaard met een vergoeding voor de niet behaalde inkomsten door de tegenpartij. Los maar uw hoogrentende hypotheek af met een goedkopere.
   Daar hangt een prijskaartje aan. De geldgevers zijn niet gek. De boeterente is niet misselijk. Banken zeker niet. Een hoogrentende obligatie heeft ook een koerswaarde die aan de houder betaald moet worden.

 10.   

  Stel dat de 2e wereldoorlog niet nadrukkelijk was gekenmerkt door de Slavische,negroïde,jodenhaat en de Holocaust,maar enkel ontstaan en plaatsgevonden zou hebben door politieke en sociaal-economische motieven,om vervolgens Europa te veroveren.(Rusland,Afrika en de UK met rust was gelaten en de VS niet de oorlog was verklaard!)
  Dan leefden wij waarschijnlijk nu in een grote federale staat genaamd Germania,nog groter dan de huidige EU!
  Het is evident dat indien deze situatie actueel zou zijn,het vluchtelingen/illegalen probleem allang opgelost was en het marrakesh akkoord nooit tot stand was gekomen!
  Waarschijnlijk was het klimaatakkoord er ook niet gekomen,zoals dat in de US ook niet het geval is!
  Dan zou Hitler nu gezien worden als iemand die geschiedenis had geschreven,bewierookt worden als grondlegger van de sterke economische natie Germania,grotendeels omringd door zee, een goed te beschermen buitengrens!
  Dan stonden we er sociaal-economisch beter voor dan nu,met al die versnipperde,ruzieënde en noodlijdende lidstaten in de EU.

 11.   

  Wat een lullo, de economie heeft sinds de crisis nooit meer echt goed gedraaid, en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren.
  De angst voor deflatie begrijp ik wel, alle zuidelijke schuld landen hopen op inflatie om zo sneller en makkelijker van hun schulden af te komen.
  Maarrrrrr dat zal niet gebeuren, zo zal heel Europa economisch achter blijven op de rest van de wereld.
  De euro kopstukken horen achter slot en grendel voor de rest van hun leven !
  Ze hebben onze toekomst naar de kloten geholpen, op ieder vlak !
  Tot de waarde van onze pensioenen aan toe !
  En de leningen aan Griekenland, waarvoor wij zelf op de kapitaal markt hebben moeten lenen zien we nooit meer terug.
  Over 100 jaar misschien betalen ze ons terug wanneer de waarde van de lening 1 euro hedendaags geld vertegenwoordigd door inflatie.
  Het zal dus duidelijk zijn dat wij economisch achter blijven lopen ZOLANG we in de EU blijven !

  Stem verstandig !

 12.   

  ja ja laat die eikel maar naar de EU verdwijnen en laat ons er maar uit stappen

 13.   

  Hendrik Jan met je Rutte fobie, stel dat het linkse blok het voor het zeggen krijt dan worden de euro’s weer met bakken uitgegeven aan ontwikkelingshulp zielige landen met dictators die dank u wel zeggen aan het gedrocht klimaatakkoord en ga zo door. Hopelijk ben je dan een tevreden mens En helaas voor jou, Rutte zit zijn rit uit en NEXIT gaat niet gebeuren, en Gsert/Baudet aardige mensen maar die kunnen voorlopig in de wachtkamer blijven, gaat niet lukken.

  1.   

   mniks links, stem FVD!!!

   De VVD heeft nu lang genoeg bewezen een flut partij te zijn geworden, zelfs Unilever lacht ze recht in hun bek uit, hoe kun je dit nog steunen? Je staat gewoon voor lul wanneer je nu VVD kiest, iedereen ziet het afglijden naar links van deze club, zelfs eigen mensen.

 14.   

  Rutte heeft helemaal geen gelijk!
  Om de begroting en staatsschulden op peil te krijgen moet er juist nu geleend worden!!! De staatsschulden kunnen worden omgezet naar historisch laag renteniveau en de uitgaven kunnen gigantisch gereduceerd worden door het EU lidmaatschap, asiel- en klimaatbeleid te veranderen!!!

  Verder ligt er geen hond wakker van die staatsschuld, andere EU landen hebben veel hogere staatsschulden per hoofd van de bevolking. (bron: staatsschuldmeter)

  Wij worden juist onnodig uitgezogen door deze regering die zoals altijd alleen maar het beste jongetje in de klas wil zijn en alleen met steun komt voor bijvoorbeeld: parasieten, ABN AMRO, Unilever en KLM om er een paar te noemen!!! MKB en ZZP kunnen verrekken, net als AOW-ers. Ondertussen betalen we bij lange na geen 2% aan de NATO, wat wel is afgesproken!

  Dit weekdier liegt en bedriegt, trap er niet in, stem FVD!!!

  1.   

   MEE EENS !

   We zijn sinds “Griekenland ” een transfer unie geworden, de zuidelijke landen liggen aan een monetaire infuus.
   De ecb is wederom begonnen met het geven van gratis geld !
   Wij steeds meer bezuinigen, zij meer lenen !
   De kinderen van onze kinderen zullen blijven bloeden voor dit wanbeleid !
   Engeland heeft ondanks brexit economische groei, en duitsland ligt economisch stil.
   En wij….. onze overheid blijft hopen dat het tij zal keren, maar dat zal niet gebeuren !
   Met de EU, een berg asielzoekers en klimaatbeleid als blok aan het been zullen we uitgeput neervallen aan het eind van de tunnel !

   1.   

    Waar blijft eigenlijk postje 3 van de miljardennota?

    38,5 miljard aan onderwijs, cultuur en wetenschap – da’s een hoop centjes

    Ik vind de specificatie wat ondoorzichtig, cultuur? hier zit vast de staats tv in die allerlei illegale manieren verzinnen om belastinggeld in een stelletje giga-zakkenvullers te douwen.

    Aangezien onderwijs in Nederland verre van gratis is zou ik ook hier meer detail willen. Er zal ook een buitenlandse studentenstop moeten komen.

    Wetenschap bedruipt zichzelf als het wat is, ik vind het ook totaal overbodig dat er allerhande geld wordt gegeven aan projectjes waarvan op voorhand vast staat dat het niks wordt. Maar omdat men nu eenmaal een budget heeft en dat op moet vliegt het geld de tent uit richting Elon Musk.

 15.   

  Wat een lul verhaal. Buffer voor als t slecht gaat. Ik weet 100% zeker dat hij gelijk weer gaat bezuinigen en de mensen kaalplukken.
  Eens een leugenaar altijd een leugenaar.
  Ik.vertrouw Rutte net zo veel.als die rat die ik vanmiddag in een sloot zag zwemmen.

 16.   

  Zo draagt Mark ook altijd een tok, voor het opvangen van de trap in zijn kruis die hij binnenkort krijgt!

 17.   

  Volgens mij zijn er bank garantie,s afgeven om noodleningen aan onze zuid Europese broeders te geven , van tig miljarden , en als ik de staatsschuld van Italië ziet , en het belang daar in van de Italiaanse banken, als ik het sucses beleid van MACRON ziet en zijn begroting , als onze 1400 miljard pensioenen al in Brussel staan , de mensen in Nederland bedondert worden met hun spaargeld van haast negatieve rente , betalen wij gewoon mee met het begrotings en staatsschuld in zuid Europa , dat noemen ze direct of indirect, zo gaf Zalm 10% bonus aan Duitsland toen de euro werd geïntroduceerd , hebben we de eenwording tussen oost en west mee betaald , Jan modaal met 2400 gulden werdt toen een armoedzaaier met 1144€ , hij is het in 17 jaar tijd niet meer te boven gekomen, een harde brexit en een paar ongehoorzame lidstaten , en de financieele markten trekken de stekker er uit, dan staat je geld het beste op de maagde eilanden , maar dat is maar voor sommige

 18.   

  De Engelse krijgen het vijfjaar zwaar bij een harde brexit , maar ze lachen zich daarna te barsten,

 19.   

  Volgens mij als ik iedere Nederlander 6% rente beloofd op een inleg van 1000€ , is dat een piramide constructie , en strafbaar , als je een electoraat van miljoenen mensen oplicht met het beloven van 1000€ , om zodoende de macht te vergaren voor je rijke vrienden / de multinationals/ en je er zelfs over gedacht hebt om ze miljarden dividend belasting terug tegeven , dan is dat geen oplichting en niet strafbaar maar legaal, maar het bedonderen van mensen is van de zelfde orde , een ieder die de politiek volgt ziet dat de zuid Europese broeders het slecht doen , en wij hebben voor ze gespaard ,

 20.   

  Volgens mij is deze redenatie weer volksverlakkerij, nu blijkt dat wij er financieel er niet op vooruit gaan. Hoelang wij al niet horen dat het “reserves” zijn; eerst het zuur daarna het zoet…broekriem aantrekken voor later…bezuinigen voor later…enz.
  Er is financieel helemaal niets verandert tov van vroeger, dit soort argumenten hoorden wij 40 jaar geleden al.

  1.   

   Moet wel zeggen vroeger spaarde mensen geld, dus voor de oude dag, probleem nu is dat men graag, en iedereen doet er van harte aan mee door middel van “contactloos” betalen, naar een cashloze maatschappij wil, niets meer anoniem en onafhankelijk.
   Nederland is wat dit betreft een dom volk

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!