Inzending: Zelfs linkse studenten vinden stof té links! ‘Er is juist grote behoefte aan kritische denkers als dr. Paul Cliteur’

Universiteiten ontwijken herhaaldelijk de vertegenwoordiging binnen ons parlement, dat een afspiegeling is van de stem van onze huidige samenleving en daarmee de harde ‘realiteit’ van onze democratie. Er is op dit moment een rechtse meerderheid binnen ons parlement; Nederland heeft overwegend rechts gestemd tijdens de laatste Provinciale Statenverkiezingen. Maar waarom zou een academisch instituut deze realiteit verhullen?

Deze vraag zou ik zelf slechts in de meest abstracte bewoordingen kunnen beantwoorden: individuen verschillen in hun overtuiging ten opzichte van een ideologie. Kennelijk is er momenteel sprake van een algemene consensus omtrent de over te dragen ideologie aan de volgende generatie. Om u te behoeden van een lang verhaal over de concepten ‘links’ en ’rechts’, begin ik met een kort onthullend verhaal dat ons de realiteit onder ogen doet zien.

Niet lang geleden volgde ik het vak Politieke Filosofie aan de UvA. Er waren verschillende gastdocenten op bezoek om hun kennis over de te bespreken theorie over te dragen. Maar naar iedere achtergrond-check bleek de docent actief te zijn geweest bij GroenLinks of momenteel actief te zijn in de gemeenteraad voor deze partij. Aan het einde van het blok vroeg de docent om onze mening wat betreft de inhoud van het vak.

De vingertjes gingen de lucht in, ik bereidde me voor op een diverse input en kritiek. Mijn suggestie bleek (niet geheel verbaasd) misplaatst; het waren allen eensluidende kritieken met een iets andere formulering. Zo begon een jongen met zijn toelichting over het vak en dat wat hij graag anders zou willen zien in de toekomst:

“Ik vind dat we ons iets te veel gericht hebben op linkse denkers; ik had graag gewild dat het curriculum een diversiteit aan denkers zou bieden.”

Weer een andere student zei ongeveer hetzelfde:

“We hebben veel geleerd over de vrij linkse Frankfurter Schule, ik neem aan dat er in die tijd ook andere denkscholen waren en vind het jammer dat we daar niets van hebben meegekregen.”

Vervolgens zei een laatste jongen, in een gedaante van ongemak en zich verontschuldigend:

“Begrijp me niet verkeerd, ik ben zelf best links dus vind het niet erg om te lezen over het marxisme maar ik had ook graag een theorie willen doornemen die ook de voordelen van het kapitalisme betoogt, want ik weet dat dat bestaat.”

Wat fijn dat deze studenten hun oprechte kritiek gaven. Maar wat jammer dat diversiteit over alles gaat, behalve diversiteit in politieke overtuigingen, ideeën of het lef om objectief te kijken naar ¨controversiële¨ concepten. Dat laatste wordt met een zeker ongemak buiten de orde gesteld. Als zelfs links georiënteerde studenten zeggen dat de bestudeerde stof té links is, dan moet dat de suggestie wekken dat er voor de geesteswetenschappen werk aan de winkel is! En dat er een noodzakelijke behoefte is aan rechts-liberale sprekers of gastdocenten, zoals bijvoorbeeld Paul Cliteur.

In een huidige tijd van politieke correctheid hebben studenten binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen – waar het linkse gedachtegoed klaarblijkelijk het spel bepaalt – het recht op gastsprekers, docenten en denkers die zich niet conformeren aan de status quo.

Daarom zou ik juist verwachten dat Geesteswetenschappen de plek bij uitstek is voor politiek-morele debatten. Is het een probleem dat de Faculteit der Geesteswetenschappen
overwegend links-liberaal van karakter is? En dat een opleiding Filosofie ervoor kiest om sprekers of docenten te beoordelen op hun politieke voorkeur? Dat is zeker zo als de kritische analyse en discussie centraal staan als de kern van geesteswetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Echter, waar het streven naar diversiteit centraal staat, is de interesse voor (en debat met) wetenschappers met andere denkbeelden en overtuigingen essentieel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. DeBruijn

  Soms hebben we mensen nodig die de boel lekker opschudden. Daarom zie ik met Trump ook niet zo een gevaar of Baudet. Juist hebben we mensen nodig die tegendraads zijn en zich durven uit te spreken mijn inziens. Als we alles bij oude laten werkt dat verstikkend. In de wetenschap werkt dat net zo. Ik denk met de klimaatveranderingsdiscussie dat de kampen ook te weinig naar elkaar luisteren.

  En vergeet niet de soep eordt meestal niet zo heet gegeten, als deze op gediend is was een iud spreek woord. Veel jongeren kennen onze spreekwoorden niet meer, maar er zit veel wijsheid in. Ik vind het leuk om ze te verzamelen, zo ook citaten. Op het internet kun je veel vinden.

 2. Rien Noppen

  Het artikel illustreert waarom et belachelijke onzin is dat studenten zich kritiekloos zouden laten indoctrineren door hun docenten. Ze tonen politiek-ideologische weerstand en dat zullen die docenten prima hebben gevonden.

  1. Rien Noppen

   et = het

  2. Scarletti

   Rien van het Herrenras heeft gesproken

   1. Original NL

    Laat die lulhannes toch in zijn eigen sop gaarkoken Scarletti..uit zijn koker komt al jaren niets wat het al niet honderden malen heeft neergeplemt.
    Negeren en FVD of PVV stemmen!!

 3. Jumping

  Laat de Linkse wegkijkclub, maar in hun eigen sop gaar koken.

  Baudet en Wilders raken elke keer opnieuw, de spijker op de kop.
  Kanjers.

 4. Rien Noppen

  De Universiteiten worden links genoemd omdat tegenwoordig dit begrip wordt geladen met zaken waar intellectuelen het meestal over eens zijn maar die weinig nog met het oorspronkelijke begrip links te maken hebben.
  Zo zullen op universiteiten de docenten en hoogleraren algemeen geneigd zijn de wetenschappelijke uitkomsten rond de global warming serieus te nemen. Ze zijn zelf wetenschappers en hebben de neiging zich door wetenschappelijk gevalideerde feiten te laten leiden. Dat standpunt wordt door PVV en FvD, maar ook op dit blog, echter als ‘links’ gelabeld.
  Ook zaken als rechtsstaat en diversiteit worden door intellectuelen algemeen aanvaard als iets wat behoort tot de feitelijkheid. De rechtsstaat is een gegeven, zoals de multiculturele samenleving dat is. Ook dat standpunt wordt hier als rechts gelabeld terwijl Marx en andere oude socialisten dat toch niet bepaald als speerpunt van hun ideologie zagen. Weinig docenten en hoogleraren op de universiteiten zullen zichzelf nog zien als Marxisten. Dat is echt achterhaalde politieke ideologie dat door weinigen, behalve in Noord Korea en Venezuela misschien, nog serieus wordt genomen.

  Links is dus tegenwoordig een vergaarbak van opvattingen geworden die in belangrijke mate feit en gevalideerde wetenschap zijn. Baudet schijnt te menen dat die feiten niet meer mogen worden gedoceerd.

  Zijn er hier nog mensen die beseffen hoe griezelig deze denkwijze is?

  1. observer

   Rien verward feiten met fictie

  2. Chris Schoneveld

   Je bent blijkbaar niet op de hoogte van de wetenschappelijke literatuur over klimaatverandering als je denkt dat de universiteiten “geneigd zijn de wetenschappelijke uitkomsten rond de global warming serieus te nemen”. Als wetenschapper is het mij duidelijk geworden dat de universiteiten slechts een deel van de wetenschappelijke uitkomsten serieus nemen, namelijk het deel dat hun vooringenomen standpunt bevestigt.

   1. Rien Noppen

    Je bent kennelijk een klimaatscepticus, Chris, en je staat dus buiten de serieuze klimaatwetenschap.
    Waarschijnlijk ben je ook geen wetenschapper en zelfs geen academicus. Klimatoloog ben je zeker niet want dat wist je wel van de hoed en de rand.

    1. koeiepoep

     Oei, nu toon je je gezicht Rien. Iemand het zwijgen op willen leggen, door op de man en niet zijn argumenten te spelen. Iemand buitensluiten op grond van je eigen waarde oordeel over hem. Een vorm van ‘deplorables’ roepen. Zo kennen we de linkse trol weer.

     1. Rien Noppen

      Chris steekt zelf nogal agressief ad hominem in en dat irriteert natuurlijk.

    2. Chris Schoneveld

     Ik ben inderdaad een scepticus (iedere wetenschappers zou dat moeten zijn). Ik ben een geoloog cum laude gepromoveerd in Leiden en schrijf zo nu en dan stukjes die zijdelings met klimaat en milieu te maken hebben. Voorbeeld: https://www.climategate.nl/2016/02/51999/

    3. Chris Schoneveld

     Google mijn naam samen met “geologist” of “global warming”.

     1. Vabis

      Laat gaan Chris, Rien Noppen is een debattechnische pygmee op plateauzolen die zich een zelf aangemeten deskundigheid op het klimaatdossier heeft aangemeten en in iedere discussie op dit gebied met mensen die er wel iets vanaf weten hopeloos onderuit gaat, het is gewoon aandoenlijk te noemen hoe die lul zich keer op keer voor schut zet.

     2. Vrijedenkert

      @Chris Schoneveld,

      Sorry meneer Schoneveld, maar uw vakgebied wordt door de wereldberoemde wetenschapper Ph.D., Sc.D Sheldon Lee Cooper niet gezien en erkend als wetenschap…

     3. Chris Schoneveld

      @Vrijedenkert

      🙂

     4. Rien Noppen

      Ik zie van uw hand bijdragen op Climagate, een flodderig blog van klimaatontkenners.

      I rest my case.

     5. Rien Noppen

      Vabis is daarentegen een gedegen wetenschapper uit Rockanje die alles weet over het klimaat door dagelijks de weerberichten te volgen.

      🙂

     6. Original NL

      @ Vabis….
      Bravo..prima omschrijving van deze narcistische oppertrol!!
      En Chris..gewoon negeren… is geen letter waard.

    4. Peter Oudshoorn

     Rien Noppen verliest zijn zelfbeheersing zodra de door hem zelf opgepompte deskundigheid inzake het klimaat ter discussie wordt gesteld. Terwijl toch al lang duidelijk is dat hij van het klimaat absoluut en helemaal niets weet: bij iedere discussie hierover gaat hij steevast onderuit.

     Duidelijk is dat zijn zelfbeeld en ego uiterst labiel zijn en bij het eerste het beste zetje omver donderen.

    5. Arie B

     Slechte reactie weer. Alles wat je onwelgevallig is tot de grond toe afzagen.

   2. edoc431

    @Chris het is beter droplul rien links te laten liggen en totaal niet serieus te nemen .De man praat al jaren wartaal en is ver van de werkelijkheid verwijdert, zit op zijn zolderkamertje te janken om zijn wijfie die er tussenuit is met een grote neger .
    Beter is het deze neuroot dood te zweigen

    1. edoc431

     Zweigen = zwijgen natuurlijk

    2. Rien Noppen

     verwijderd

   3. Rien Noppen

    Chris Schoneveld is geoloog en werkte bij Shell.
    Uiteraard gelooft hij helegaar niks van de global warming.

    Dit soort figuren proberen het klimaatbeleid te saboteren. Ik acht ze laag.

    1. Peter Oudshoorn

     Aldus het agitprop-kanaal van de Nederlandse overheid, Rien Noppen. De man die zelf te stom is om ook maar iets van het klimaatbeleid te begrijpen en voortdurend de plank mis slaat.

     1. Rien Noppen

      Laat me raden: Peter weet zeker dat ik betaald word door de Overheid.

      🙂

     2. Peter Oudshoorn

      Nee hoor Rien, je bent gewoon een (onbetaalde) nuttige idioot.

     3. Original NL

      Quote….Nee hoor Rien, je bent gewoon een (onbetaalde) nuttige idioot….
      En dat is het!!

    2. Vabis

     Jij wordt overigens hier gezien als een hoop moslimstront, er is werkelijk waar geen lagere vorm van ontlasting bekend wereldwijd, zelfs ratten lopen er in een boog omheen!

  3. Vabis

   Griezelig hè dat er mensen zijn die twijfelen aan de door links aan zichzelf toegedichte superieure moraliteit?

   1. Rien Noppen

    Griezelig is het woord niet, het is eerder aandoenlijk.

  4. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Het kan toch geen kwaad als mensen de boel een beetje opschudden, zowel politiek als universiteiten? Juist de mensen die tegendraads waren in wetenschap kwamen tot nieuwe inzichten. Ik heb het idee dat te snel mensen achter de heersende theorie aanlopen en daardoor te weinig kritisch zijn naar andere ideeën of mogelijkheden. Ook op politiek gebied geldt dat, hoewel niet in alle gevallen. Maar in de jaren 80 en 90 mocht er niet over problemen in bepaalde allochtone groepen gepraat worden. Alles was gelijk dkscriminatie of racisme. Bolkenstein kreeg toen veel over zich heen, terwijl hij het wel bij het juiste eind had. Dan modderen ze door, dan komt Wilders. En dankzij Wilders zijn de andere partijen toch ook iets opgeschoven. Ik ben het niet eens met Wilders, maar soms lijkt het nodig om iets voor elkaar te krijgen, door mensen tegen de schenen te schoppen. Daar zeg ik gelijk bij, jammer dat het eerst zover moet komen, voordat iemand luistert.

   Een meldpunt vind ik verkeerd, maar nu wordt toch gekeken of er misschien Baudet toch een klein beetje gelijk heeft. Niets mis mee als we eens goed naar onszelf kijken.

   1. Satty

    De bruijn
    Dat gebeurt ook gewoon hoor. Die leidse kliek spreekt overal hoor.

    Op universiteiten is een probleem met peer review.

    1. DeBruijn

     @ Satty

     Als u gelijk hebt, dan zal dat ook wel blijken. Daarom is het goed dat iemand de boel opschudt, zowel als hij gelijk heeft of niet. De kans om erachter te komen is nu groter dan ooit.

    2. Siemien

     Ik mis Afrika in het geheel hier

  5. edoc431

   MAN MOET JIJ GEEN BOODSCHAPPEN HALEN pffffffff

  6. Regina

   Marx achterhaald? Hilarisch, Marx is tegenwoordig relevanter dan ooit

   1. DidiMadloba

    Er hebben een aantal experimenten plaats gevonden met communisme die ondubbelzinnig hebben bewezen dat Marx z’n ideeën niet werken: ze vereisen een politiestaat en leiden tot armoede – of er wordt heel veel water in de wijn gedaan, zoals in het moderne Vietnam.

    1. Regina

     De ideeën van Marx bestrijden armoede juist. Liever een wereld waarin iedereen evenveel bezit dan een wereld waar je grote inkomensverschillen hebt zoals we nu zien. Als dat een politiestaat eist, then so be it

     1. Vrijedenkert

      Al die door Marx geïnspireerde of op Marx zijn ideeën gebaseerde regime’s functioneren ook allemaal zo geweldig…

     2. koeiepoep

      Marx was een groot voorstander van een totalitaire staat, met de ‘arbeiders’ aan de macht en 1 gezamelijke vijand: het kapitaal. Om dit te bereiken, was iedere vorm van geweld volgens hem geoorloofd. De man vertoonde meer tekenen van fascisme dan hitler. Een perfekt voorbeeld van een communist: geweld en onderdrukking. Zeg niet, dat marxisme nooit heeft bestaan. Het bestond, bijna tot op de letter: stalin, mao, pot, che. Voor een reëelere en vredelievender vorm van linjkse ideeën, moet je bij Bakoenin zijn. Maar die werd dan ook rap vermoord…

   2. DeBruijn

    Richard Marx of Karl Marx?

  7. DidiMadloba

   In de 16de eeuw brak de Verlichting door, een filosofische stroming die de rede (ratio) stelt boven geloof. Daarmee werd afscheid genomen van de Middeleeuwen, en de moderne natuurwetenschap nieuw leven ingeblazen.

   Het lijkt er waarachtig op dat na een eeuw of vijf de Verlichting weer uit gaat
   Natuurlijk beweert Baudet bij uitstek de feiten te respecteren, maar fact checkers stellen een en andermaal vast dat hij het zo nauw niet neemt met de feiten. Wat ons terug brengt in de Middeleeuwen.

   Wie het waagt om Baudet of Cliteur tegen te spreken krijgt dan ook geen argumenten te horen, maar wordt voor gek verklaard. Dan ben je een ketter. Nee, niet tegen een links geloof, maar tegen een rechts geloof.

   Met “links” is het al net zo als met “neo-liberaal”: het is een universeel scheldwoord.

   1. Regina

    Neoliberaal is een verdervelijke ideologie net als het fascisme. Dan is het ook lastig om dit op een positieve manier te brengen

  8. Joop Klepzeikert

   Wat jij feiten noemt zijn in werkelijkheid onderbuikgevoelens. De zogenaamde klimaatverandering is geen feit, enkel en alleen bangmakerij, zonder enig bewijs. Alleen maar zogenaamde modellen, die elke keer niet uitkomen.
   Diversiteit heeft NIETS met onze rechtsstaat te maken. Toen onze wetten en regels opgesteld werden hadden we hier precies NUL allochtonen.

 5. Regina

  Ach wat ik kan me goed aan de jaren 70 herinneren toen waren studenten veel linker. Studenten die mekkeren dat het rechtser moet. ECHT OM JE DOOD TE SCHAMEN!

  1. Peter Oudshoorn

   Aha, Regina de la Fleur is dus een ouwe hippie. Vandaar dat ongenuanceerde linkse gebral.

 6. DidiMadloba

  Politieke filosofie in Amsterdam… nou ja, dat zal allicht politiek gekleurd zijn.

  Maar Cliteur is de verkeerde man om tegengas te geven. Hij verkoopt de ideeën van Baudet door dik en dun, ook als daar eigenlijk de feitelijke argumenten voor ontbreken. Duidelijker gezegd: Cliteur is niet altijd eerlijk. Of zou hij niet beter weten?

  Een politicus uitnodigen voor een ongekleurde visie? Laat me niet lachen.

 7. Satty

  Weer zo’n dom verhaal. Wat verwacht jij op de uva. Als ik naar cliteur ga verwacht ik ook niet dat hij rekening met mij gaat houden.

  Er is geen rechtse meerderheid. Ben je werkelijk zo geïndoctrineerd dat je fvd en pvv rechts noemt?

  1. Siemien

   ik mis Afrika in je betoog

 8. Brazil

  Wat een kutkop heeft die Paul Clitoris.

  1. koeiepoep

   Hahaha. Ja! En dan zo’n blik van: hier ben ik hoor. Nounounou, clitoortje, om bang van te worden.

 9. Pescador

  het zegt genoeg over dat linkse clubje landverraders, die onze kinderen de verkeerde kant opsturen. ze zijn op school om te leren wat het leven te bieden heeft, maar op deze manier gaat dat niet lukken ik weet zelfs van gevallen waarbij de kinderen totaal andere gedachten hebben als hun ouders en dat thuis de nodige woorden over hebben gehad ,dankzij zo´n fijne leraar die zelf misschien ook wel te veel links gehad heeft tijdens zijn school periode.

  1. Brazil

   Pas als kinderen van school zijn gaan ze echt leren droeftoeter.
   De hele tijd maar huilie huilie doen over links dit en dat man man man .

 10. C.A.Barstow

  De linkse beerput, het onderwijs, wordt steeds verder open getrokken.
  Nu nog het uitmesten en ontsmetten, een mooie taak olv FvD.

  Stem tegen links,
  Stem ook in mei op FvD!

  1. Brazil

   Je praat behoorlijk veel poep.

   Stem tegen rechts,
   Stem ook in mei op GL!

   1. Original NL

    Gestoord Links….

   2. Siemien

    Nee Brazil helemaal niet een stem op gl is een stem tegen Nederland

 11. victus

  Gelukkig bestaat de bevolking niet uitsluitend uit gesjeesde studenten en wereldvreemde professoren en hoogleraren. Die categorie is wel erg representatief naar voren geschoven de laatste tijd in de media. Overal waar commentaar is staat wel minimaal een wazige hoogleraar mee te huilen met de roedel.

 12. nienke

  Alles is links, de radio, de TV. de nieuwszenders,de scholen, de universiteiten, de kranten, de journalisten.
  Het gebral dat je in de klas openlijk voor je politieke partij mag uitkomen is volkomen onzin vertel jij maar eens in de klas dat je PVV. hebt gestemd denk niet dat er iemand in de klas er openlijk voor uit durft te komen wetende wat de reacties hierop zullen zijn.
  Ben zeer benieuwd of er leerlingen zijn die nu durven te zeggen dat ze op therry hebben gestemd, vraag het me af.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.