Mark Rutte hoopte op steun bij aankoop Air France-KLM, maar kreeg vooral protest!

Het Nederlandse kabinet lijkt op ramkoers te liggen met Parijs. Onenigheid dit keer is de controverse rondom het opkopen van aandelen door de Nederlandse staat. Die kocht afgelopen weken (verondersteld, red.) voor miljoenen aandelen van de beurs om een groter aandeel te krijgen in Air France-KLM. Parijs reageerde direct en was ‘verbaasd’, zo lezen we in de pers. Voor Mark Rutte en zijn kornuiten in het kabinet komt het relletje als een welkome afwisseling. 

Voor Mark Rutte moet het een welkome afwisseling zijn. Eindelijk wordt er in het maatschappelijk debat een onderwerp behandeld waarin hij kan excelleren in een ‘ons versus hen’-verhaal. Frankrijk versus Nederland dus. Lekker inspelen op de patriottistische gevoelens en hopen dat de burger ‘bijt’ en netjes voor de VVD tekent bij de verkiezingen. Maar tot dus ver loopt het niet zo goed met deze insteek.

De protagonist in deze is natuurlijk Rutte en zijn minister, Wopke Hoekstra (CDA). De antagonist is de Franse president Emmanuel Macron. Ondanks de inzet van Hoekstra beleefde het aandeel van Air France-KLM een slechte week en verloor het aandeel flink wat waarde. Rationele redenen om zo snel in te stappen zijn er dan ook niet en Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) heeft al vragen voorbereid om Rutte en zijn minister het vuur aan de schenen te leggen.

Dat is conform onze eerdere verwachtingen toen we schreven:

Maar reken er maar op dat de Tweede Kamer hier binnenkort wel vragen over gaat stellen. Zeker na vandaag!

Het verhaal Air France-KLM bood Rutte de kans om te laten zien hoe hij zich hard maakt voor het ‘Nederlandse belang’. Hierbij diende de opkoop van de aandelen als een symbool. Het is vooral een duur gokje. De Fransen, die deze symbolische stap blijkbaar niet als zodanig interpreteren, maken zich zorgen. Macron eiste ‘opheldering’. Het moet Rutte ongetwijfeld tegenvallen. De verloop van deze actie.

Waar de kans bestond dat Nederland zich achter hem zou scharen ‘voor het Nederalndse belang’, lijkt hij vooral op protest te kunnen rekenen. Best sneu als je er zo over nadenkt. In het verleden hadden Nederlanders zich wellicht achter Rutte geschaard als ‘de man die ons door de recessie hielp’, maar nu lijkt zelfs de goodwill op zijn belangrijkste eigen terrein, de economie, verspeeld.

Komende weken zal Rutte nog meer stevige vragen kunnen verwachten vanuit de Kamer.

Hoe hij daarop reageert en de antwoorden die zijn minister geeft zullen bepalend zijn of Nederland de spontane actie alsnog zal steunen of niet. Rutte hoopt natuurlijk van wel, voor hem is het een uitgelezen kans om Macron als zondebok af te schilderen en zichzelf als ‘de redder in nood’. Maar zover is het nog niet.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. TD

  Het loopt op rolletjes in de EU een echte ballentent, hechte samenwerking,een lachertje!
  Ontevreden lidstaten zullen blijven meedoen, al is dat vaak halfslachtig en tandenknarsend.
  ontevredenheid kan wel tot andere vormen van desintegratie leiden. Niet doordat een land in zijn geheel uit de EU vertrekt, maar door slechts gedeeltelijk uit te ­treden.
  Frankrijk vecht een robbertje met Nederland,Brexit,Juncker een zuipende grijpgraag,Italië heeft een eigen agenda,Merkel wir schaffen das,Polen en Hongarije werken stevig tegen,
  Tsjechië, Cyprus en Griekenland hebben geen Europa-gevoel meer.
  De meeste lidstaten hebben spijt dat ze hun munt hebben ingeruild voor de euro en
  überhaupt spijt van de toetreding tot de EU!

  1. TD

   Over 3 weken stromen de straten in Nederland vol met PVV en FvD stemmers,alle voorheen niet en blanco stemmers gaan 20 maart stemmen op deze partijen!
   Wedden voor een gasfles?

 2. HendrikJan

  HendrikJan heeft de oplossing, voor deze leugenaar.

  RUTTUP en NEXIT.

  Rutte zakt steeds verder weg, in het leugenmoeras, Nederland is hem zat.

  Het gaat de Gele Hesjes lukken, voor de langste dag in 2019 is hij vertrokken.

  1. Spaanse kok

   Quote : HendrikJan heeft de oplossing
   .
   HendrikJan for president!
   HendrikJan, de oplossing voor alle problemen.

   1. Original NL

    Kok…voor al uw lulverhalen…kok!!!

 3. Gerlos

  Hendrik Jan met je Rutte fobie, nogmaals Rutte zit de rit uit en NEXIT gaat niet gebeuren, maar ik had verwacht dat je al gemigreerd was want jij vindt dit toch kei verrotte land dus wat doe je hier nog. Waarschijnlijk om de uitkeringen die je heel graag ontvangt.
  Het gedrocht EU moet worden hervormd en aangepast.

  1. Original NL

   Tut.tut.tut.gerlos!!!

  2. HendrikJan

   @Gerlos.

   Rutte gaat verdwijnen als MP van Nederland, voor de langste dag in 2019.
   En na Mei start de ontmanteling van de EU in deze vorm.

   Dus, RUTTUP en NEXIT.

   Groetjes, even de Mol kijken.

   1. Rien Noppen

    Daar zou ik maar niet teveel op rekenen, HendrikJan. Rutte zal hoogstwaarschijnlijk gaan voor het premierschap van het volgende Kabinet en als hij dat wil maakt hij ook een grote kans.

    1. PMG

     Die Rutte hoopt maar, zeker flink aan de schijterij! Had hij maar naar Wiegel geluisterd maar dit ruggengraatloze weekdier zonder enige wroeging of gezin stroomt rustig verder.

  3. Satty

   Helemaal eens. Hervormingen moeten stevig zijn.

 4. toetssteen

  Hoe zat het ook weer met ene Camiel Eurlings?????

  1. Rien Noppen

   Wat wil je weten, Toetssteen?

   Googelen is ook een optie.

   1. toetssteen

    Zag u het vraagteken RN? Ik stel een vraag waar nooit een antwoord op is gekomen.

    1. Rien Noppen

     Ik kan u dan ook niet verder helpen, Toetssteen.

 5. poldi

  Een doorzichtige verkiezingsstunt van zowel het CDA
  ————————————————————–

  Dat het iets met de aankomende verkiezingen te maken heeft is wat de timing betref zeker het geval. Dus óók een hele kostbare verkiezing actie. Veel burgers gaan op 20 maart opnieuw aan geheugenverlies lijden en door deze actie al de ellende van deze kartelpartij het CDA (even) zijn vergeten. De kwalificatie “rattenstreek” is in zekere zin geheel juist wanneer het over politici gaat.

  Het vervelende is dat Franse ratten véél slimmer en meedogenloser zijn dan Nederlandse!

 6. Vliegenvanger

  Mark Rutte hoopte op steun bij aankoop Air France-KLM, maar kreeg vooral protest!
  Dus dat verklaard dat hij een zetel gewonnen heeft, hoe meer protesten er komen hoe meer zetels je binnen haalt. Kan je nagaan wat een corrupte bende het is. De peilingen van de hond zijn ook niet te vertrouwen. Dezelfde boel shit als de regering.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.