Ronald van Raak (SP) over communicatie-medewerkers: "minimaal de helft kan eruit!"

Geen categoriemrt 02 2019, 21:00
Dat men bij de Socialistische Partij (SP) tegenwoordig spraakmakende plannen ter tafel brengt moge ondertussen duidelijk zijn. Zo pleitte de partij gisteren nog voor Stasi-methoden om discriminatie aan te pakken en ook Tweede Kamerlid Ronald van Raak liet van zich horen. Volgens hem zijn de communicatiemedewerkers van het kabinet niet zo nuttig bezig en zou de helft van hen 'eruit' kunnen. In totaal zijn er zo'n 703,6 fte (full time equivalent, red.) bezig met het deelterrein.
De medewerkers in het deelterrein houden zich bezig met allerlei zaken. Van het schrijven van perswoordvoeringen voor bewindslieden tot het bijhouden van de sociale media-accounts van de departementen. Ze staan in verbinding met de samenleving en signaleren wanneer er problemen zijn. Ook informeren ze burgers over wetten. Het is ook logisch dat de werkzaamheden in het deelterrein zijn gegroeid, immers neemt het aantal wetten toe en dit betekent meer communicatie.
Veel ondernemers en burgers zijn afhankelijk van webpagina's waarop teksten te lezen zijn die juist door deze groep mensen wordt beheerd. Het zijn echt niet allemaal voorlichters op het niveau van Public Relations. En hoe meer wetten, hoe meer communicatie benodigd is om er voor te zorgen dat mensen de wet kennen en zich eraan houden. Daarom is het vreemd dat het SP-Kamerlid zo ageert tegen deze specifieke groep mensen.
In ieder geval toont het SP-Kamerlid dat hij selectief te werk gaat. Immers zou hetzelfde wat voor de communicatie-medewerkers geldt ook gezegd kunnen worden van juristen. Er zijn duizenden juristen die werken aan beleidsstukken en wetten, terwijl het handhaven van al die wetten onmogelijk is. Dat lijkt mij niet zo nuttig. De helft eruit? Met meer dan 2.000 wetten die het Wetboek telt is handhaving vrijwel onmogelijk.
Wat heb je dan aan al die wetten? Dat beeld wordt ondersteund door wat we zien bij het UWV en de Belastingdienst. Beide uitvoeringsorganisaties zijn nauwelijks in staat hun eigen processen te volgen. Bij de Belastingdienst leidt dit er toe dat riskante aangiftes niet worden gecontroleerd. Moeten we dan ook maar wetten gaan schrappen? Aangezien handhaving onmogelijk is? En de juristen naar huis sturen?
Dat is zo'n beetje de logica achter dat wat Van Raak zegt. Het is een vreemde uitspraak, zomaar uit het niets. Wat hij wel wil is meer geld voor journalistiek. Dus voorlichting eruit en journalisten erin. Als je dat meeneemt wordt het ineens een stuk logischer. Maar dan blijft alsnog de vraag over wat we gaan doen met al die juristen en wetten, die toch nauwelijks gehandhaafd worden.
De helft kan weg? Dat zou mooi zijn. Wordt de overheid ineens een stuk kleiner en hebben we meer vrijheid!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten