Miljoenen door de plee bij UWV – Ondernemingsraad dreigt met rechtszaak, vreest nieuwe ICT-reorganisatie

Het UWV is inmiddels het toonbeeld geworden van een geld verslindende, falende overheidsorganisatie. De geplande ICT-reorganisatie dreigt volgens de ondernemingsraad (OR) wéér te mislukken, dus dreigen ze met een rechtszaak. Dat meldt de NRC.

Het plan is om het gehele softwaresysteem van het UWV te vernieuwen. Bestuursvoorzitter Fred Paling wil dit ‘in stappen’ doen. Dat alleen al is genoeg reden om je zorgen te maken. Overheidsinstanties werken vaak met systemen die in modules worden opgezet. Dat is op zich niet zo gek, want anders ligt tijdens een implementatie de gehele instantie plat.

Het probleem hiermee is echter dat één softwaresysteem vaak niet álle modules/functies bezit om aan de eisen van zo’n instantie te voldoen. Bij zo’n ICT-project wordt dan het systeem uitgerold voor alle functies die het wél kan of zou moeten kunnen en werkt men op andere terreinen op de oude manier verder. Hierdoor moet het oude deel ‘vertaald’ worden naar het nieuwe systeem.

Daar zijn cursussen voor nodig. Vervolgens wordt dat oude systeem natuurlijk ook een keer vervangen en moet men wéér op cursus om het nieuwe deelsysteem onder de knie te krijgen én aangeleerd worden hoe het naar het grotere softwaresysteem kan worden vertaald. Gaandeweg komt men er dan ook nog achter dat dat niet zo makkelijk gaat en loopt alles weer in de soep, waardoor er weer miljoenen over de balk zijn gesmeten voor minimaal resultaat.

Stelt u zich het volgende eens voor: U helpt een vriend met het aanschaffen van een nieuwe televisie voor in z’n woonkamer omdat hij graag uw filmcollectie, die deels op cassettes staat, op een groot scherm wil kunnen zien. Hij betaalt een consultant en koopt een televisie. Vervolgens komt u er achter dat de televisie geen aansluiting heeft voor uw cassetterecorder, oeps! Uw vriend schakelt weer een consultant in en schaft vervolgens een apparaat aan om de cassettefilms naar zijn computer als bestanden te kunnen uploaden. Maar nu blijkt de televisie zijn computer niet te herkennen! Hij schaft dan maar, wederom na duur advies natuurlijk, een grotere monitor aan. Die blijkt toch niet helemaal in zijn woonkamer te passen en nu staat hij op het punt om een binnenhuisarchitect in te huren om de monitor fatsoenlijk kwijt te kunnen.

U kijkt nog eens goed naar de bende van kabels en apparaten in uw vriend z’n huis. U besluit de handleidingen van al die apparaten nog eens door te nemen en komt er vlak voor de grote verbouwing achter dat het bestandstype van die geüploade films helemaal niet met de mediaspeler van uw vriend zijn computer werkt!

Dat is nou precies waar de OR van het UWV bang voor is, want zulke taferelen zijn zelfs al vaker gebeurd! Leest u maar:

“Het UWV kampt al jaren met problemen met de ICT-systemen. De instantie heeft al honderden miljoenen euro’s meer aan automatiseringsprojecten besteed dan was voorzien. De kosten voor een nieuw administratiesysteem, die op 14 miljoen euro waren begroot, liepen in 2015 op tot bijna 400 miljoen euro. In 2008 kostte het afblazen van een ander project 90 miljoen euro. Ook speelden er jarenlang problemen met het beheer van de servers voor de website werk.nl.”

Alleen kon u in het voorbeeld uw vriend nog behoeden voor de verbouwing. De ‘vriend’ van de OR heeft al aangegeven koste wat het kost door te willen gaan:

“In interne communicatie, in bezit van de Volkskrant, zegt Paling de bezwaren van de ondernemingsraad te zullen negeren en kondigt hij aan dat vanaf 11 maart “onomkeerbare stappen” worden gezet.”

Het is toch te belachelijk voor woorden…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. HendrikJan

  Deze Rutte 3 club, is het slechtste kabinet van na de tweede wereldoorlog.

  Balkenende en Rutte, de ZZP ers van de afbraak van Nederland.

  RUTTUP en NEXIT.

 2. Spaanse kok

  UWV, opheffen die geldweggevende club.
  Ieder voor zich en Rutte* voor ons allen.
  .
  * doorhalen wat niet van toepassing is.

  1. fockingworst

   @spaansetrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   1. Spaanse kok

    Mijn trouwste fan.
    Wat is die toch lief en volgzaam.
    Ben trots op u
    Waren er maar meer als Sherlock Worst

    1. Zozo

     Ik ben het heel vaak niet met je eens, maar dit vind ik wel een leuk antwoord.

    2. Zozo

     Een bedanktje is toch het minste wat je kunt geven

     1. Nelson1

      haha bedankTje….malloot!!

    3. edoc431

     Als dat is wat je graag wilt nou vooruit dan maar

     @spaansetrol wat een kansloos leven heb je toch..
     14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
     Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
     Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   2. Zozo

    Zei focking dik, zelf de hele dag hier reageren en als dik verkondigen dat hij vol in het leven staat en hard werkt. Belachelijk ventje, ga werken

   3. Zozo

    Ik hoor niets van fockingworst (dik), werkt het scripje niet meer?

 3. TD

  Er reageren weinigen op deze post,maar besef dat deze instantie ook in de toekomst zeer veel mensen gaat keuren op arbeidsongeschiktheid,bijvoorbeeld getraumatiseerde vluchtelingen (illegalen) inclusief hun kinderen en deze indicatie is vaak heus maar ook héél goed te te veinzen!
  Dat zijn tenslotte grote onkostenposten waar ik nog niemande over gehoord heb,óók de overheid heeft hier nog geen calculatie over!
  Zo zijn nog wel meer thema’s waar Rutte luchtig over lacht!

  1. TD

   niemande=niemand

 4. Jantje

  Het zijn vooral veel mensen die voor hun baan vrezen die tegen vernieuwing zijn.

 5. J.Rademaker

  Zo glad als een aal, waarom zou dit genie naar zijn mensen luisteren.

 6. Ries

  Goede uitleg van Wout. Bij elke softwarematige aan passing of verandering, stapelen de problemen zich op. Daar komt dan nog eens nieuwe hardware bij. Automatisieren is niet zoiets als het poten van slaplantjes.

 7. Rud56

  Tja, de ene bestuursvoorzitter waaraan een stinkend luchtje kleeft (Joustra) krijgt via zijn vrinden in de Haagse ambtenarij een duur betaalde baan elders, de ander wordt benoemd tot minister (Bruins) en de volgende die zo glad is als een aal (Paling) zal zich wellicht verzekerd voelen van een volgende job, ook te verkrijgen via zijn vrinden in en uit het Haags circuit. Allemaal goed weggekomen en een structureel falende organisatie achterlatend. Een organisatie in stand gehouden door de goedgelovige belastingbetaler.
  Welkom in het ‘Haagse’.

 8. PMG

  Ja mensen, ICT, permanente vette handel, en als ze over 10 jaar een bonnetje willen kunnen we dat niet meer vinden, systeem veroudert en vervangen.

 9. PMG

  Versimpelen is de oplossing, afschaffen al die regelingen, zonder al die buitenlandse gelukzoekers en bulgaarse temeiers en poolse tomatenplukkers hebben we deze club amper nodig. Eigen volk aan het werk, desnoods bezem en straatvegen!

 10. Dik

  Vrij naar HJ:

  RUTTUP en NEXIT.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.