Verbazingwekkend! Provinciale Staten van Drenthe ‘verbaasd’ over NAM-gaswinningsplan!

Gelukkig kwam het CDA direct met de uitzonderlijk intelligentie oproep dat de politiek ‘moet samenwerken’. Net zoals op de kleuterschool het samenwerken voor het bouwen van zandkastelen benodigd is zo ook voor het leeghalen van de Drentse gasvelden, aldus het CDA. Want nu de Groningers moeilijk doen over de bevende en verzakkende bodem moet er een alternatief worden gezocht. En die heeft de NAM dan ook gevonden: Drenthe. 

Dat de politiek ‘verbaasd’ is zoals op de website van RTV Drenthe te lezen valt, verbaast mij enigszins. Iedereen die een beetje zijn ogen open heeft anno 2019 weet, dat als de gaskraan in Groningen dicht gaat, de obligaties richting het buitenland niet zijn vervallen. En dus is het zoeken naar nieuwe plekjes om gas te boren. De PvdA stelt ‘onaangenaam verrast’ te zijn, maar dat zegt vooral veel over hun eigen gebrek aan visie dan over de gaswinning zelf.

Andere partijen zoals ChristenUnie en CDA staan sowieso niet per definitie afwijzend tegenover het plan. Zeker gezien hun reactie om ‘samen te werken’ en de melding dat ze nog met ‘veel vragen’ zitten. Lekker vaag, dat zeker. Afgelopen jaar werd in de Provinciale Staten van Drenthe nog een motie behandeld waarin stond dat het ‘stopzetten van de gaswinning in Groningen niet mag betekenen dat in Drenthe meer wordt gewonnen’, maar de NAM veegt toch haar billen af met zo’n motie.

Omdat de provinciale politici het al zien aankomen vragen ze de gedeputeerde staten om de Minister te verzoeken het plan een halt toe te roepen. Wat een grap. Als de geschiedenis ons iets leert dan is het wel dat de minister vooral het oor nijgt naar multinationals. En aangezien de NAM een staatsbedrijf is waar de minister in feite een aandeel in heeft gaat de provincie sowieso het onderspit delven.

Deze naïeve en laffe houding van de provinciale vertegenwoordigers zal dan ook tot niets leiden. Behalve dan dat er kan worden gelachen om hun ‘harde werk’ en ‘intensieve samenwerking’. Wat zullen de bewoners rondom de gasvelden in Drenthe blij zijn met zulke toppers. Het enige wat de politici, daar in Assen, wellicht voor elkaar krijgen is het schrijven van een zoveelste motie.

Of op hun knietjes in Den Haag ‘ja en amen’ zeggen wanneer de minister hen toezeggingen beloofd, waarvan ze nu al weten dat die waarschijnlijk toch niet worden waargemaakt. Kijk maar eens naar Groningen. Tja. Wellicht is het helemaal niet zo gek om die Provinciale Staten gewoon te fuseren tot grote regio’s. Want de amateurs die er nu huizen lijken niet te begrijpen in welk krachtenspel en binnen welke dynamiek zij werken.

Want als je over deze plannen van de NAM ‘verbaasd’ bent. Dat is pas verbazingwekkend!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  De NAM heeft al veel Gronings bloed aan hun handen en nu ze de provincie verwoest hebben gaan ze naar de volgende provincie. Tijd dat deze bedrijf vlink wordt aangepakt.

  1. Vrijedenkert

   @Eugenie de la Fleur,
   Weer een nikszeggende linkse inhoudsloze naieve reactie…
   Gehele provincie in puin is onzin, grote forse schade jazeker.
   Heeft u de afgelopen 40 jaar zelf gestookt op of gas afgenomen van dit bedrijf?
   Heeft u de afgelopen 40 jaar ooit op een van de linkse, midden of rechtse partijen gestemd in een regering verantwoordelijk voor de gaswinning?
   Heeft u de afgelopen 40 jaar ooit op een linkse of rechtse partij gestemd in de oppositie die heel goed wisten waar de aardgasbaten aan moesten worden verkwanseld?
   Heeft u de afgelopen 40 jaar ooit een uitkering, kinderbijslag, huurtoeslag, hypotheekteruggave of AOW ontvangen zeker voor een deel betaald met de aardgasbaten?
   Ik weet zeker dat een van de vragen met ja kan worden beantwoord.
   Kortom links of rechtsom u heeft zelf ook bloed aan uw handen, voordat u u aan de NAM wilt beginnen eerst u zelf flink aanpakken…

   1. Rien Noppen

    Heeft Vrijedenkert geen gas gestookt?

    1. Vrijedenkert

     Rien Noppen,
     Jazeker, ik ben nu druk bezig mezelf te geselen…

     1. Rien Noppen

      In je eigen logica heb je dus bloed aan je handen.

     2. Top

      Ik reageer in de meesten gevallen met het geijkte antwoord Blablabla Blaaskaak! In ieder geval laat ik weten dat ik deze misselijke speklap, antisemiet en drager en pleitbezorger van de orde van Martijn, in het ‘snotje’ blijf houden. Ik ga er niet mee in discussie, dat doe je ook niet, met een hondendrol. En inderdaad, hij zit en met name zat op heel veel andere site’s. Maar dat kost tegenwoordig geld, Dus? Daar is zijn uitkering gelukkig niet hoog genoeg voor.

     3. Vrijedenkert

      Rien Noppen,

      Ik zal u even uitleggen hoe het werkt:
      NAM is gewoon een uitvoeringsorgaan voor de Nederlandse staat, Shell en ExxonMobil.

      Nederlandse staat beslist tot gaswinning.
      Nam voert uit…

      Nederlandse staat beslist tot langlopende levering aan buitenlandse afnemers.
      Nam voert uit…

      Nederlandse staat besluit i.o.m met Shell/ExxonMobil tot geleidelijke stopzetting Groninger veld.
      Nam voert uit en stopt geleidelijk…

      Nam voert uit: ondertussen moet die Nam dus wel doorgaan met leveringsplicht aan buitenlandse afnemers en zal moeten winnen buiten het Groninger veld dus o.a. Drentse velden!

      Pas als de Nederlandse staat i.o.m Shell en Exxon/Mobil overgaan tot definitief opzeggen/stopzetten van contracten met buitenlandse afnemers en de Nam opdracht geven om ook te stoppen met winning uit Drentse velden en de Nam ontheffen van leveringsplicht aan buitenland mag de Nam stoppen met winnen en leveren!

      De Nederlandse staat, Shell en Exxon/Mobil beslissen!
      De Nam voert uit…

      Al deze partijen incl. Nederlandse staat hebben op een heel slimme manier de Nam de zwarte piet toegespeeld in het zeer complexe aardgasdossier.

     4. Rien Noppen

      Top heeft gelijk dat hij niet met hondendrollen in discussie gaat. De man gaat voor de inhoud en hondendrollen zijn zeer dom.

    2. Top

     Blablabla. Blaaskaak en pisvlek! Tiktaktiktak…….

    3. Vrijedenkert

     Rien Noppen
     In je eigen logica heb je dus bloed aan je handen.

     Ja, wij allemaal in dit land als de NAM zelf!
     De opmerking van de la Fleur: “Tijd dat deze bedrijf vlink wordt aangepakt” is lekker makkelijk en populistisch en ik meende dat ‘links’ niet aan populisme doet?
     De NAM voert uit wat Den Haag wil en wat Den Haag (wij dus allemaal) in het verleden met buitenlandse afnemers heeft afgesproken.

  2. toetssteen

   @De la Fleur
   De huizen die ginds gebouwd zijn, zijn niet onderheid. Vroeger wist men daar al dat het daarom beter was om op wierden/warden/terpen enzovoort huizen te bouwen. Daarnaast ziet men ook veel stallen nu in gebruik als woonruimte. Tja, die hebben niet eens de meest basale betonvlechtwerk onder de vloer.
   O, de aarde beeft ginds, is waar, maar dat doet hij ook in bijvoorbeeld Oost Brabant/Limburg, zoekt u maar eens naar Roermond en aardbevingen, dan ziet u wat ik bedoel.

   En begrijp me goed, ik weet wat een knetterende aardbeving is. Bali, ik was daar.

  3. Stanly2000

   Genie,
   Tijd dat deze bedrijf vlink wordt aangepakt.
   Zou misschien kunnen dat je bedoelt: Tijd dat dit bedrijf flink wordt aangepakt.

 2. TD

  Laat Nederland nu maar fijn gas importeren uit Rusland,enorme voorraden heeft de heer Putin in de aanbieding en de pipelines zijn bijna klaar voor héél Europa!

  1. Rien Noppen

   “Laat Nederland nu maar fijn gas importeren uit Rusland”

   Nee, dat is precies wat we niet moeten doen: ons afhankelijk maken van een dictatoriale en politiek onstabiele staat.

   1. Siemien

    Nederland kan zaken en politiek altijd heel goed uit elkaar houden, zouden er meer moeten doen hier.

   2. toetssteen

    @RN
    Onze olie komt er al vandaan.

   3. TD

    Nee,jij wilt dat we afhankelijk zijn van de EU dictatuur!

    1. PMG

     Het MiddenOosten (Iraq) heeft ook flink gas en verder plenty gas in Afrika waar ze geen benul hebben wat ze er mee moeten.

   4. Stanly2000

    Ernst, een niet erg origineel antwoord, eigenlijk een dom antwoord!

 3. Rien Noppen

  Deze weerstand onderstreept de dwingende noodzaak van de energietransitie. We kunnen nauwelijks nog aardgas winnen in Nederland.

  1. Siemien

   Nee hoor onzin, jij misbruikt dit om je spastische klimaathysterische religieuze smoel open te trekken

  2. Stanly2000

   Ernst, een niet erg origineel antwoord, eigenlijk een dom antwoord!

   1. Rien Noppen

    Als we in Nederland nagenoeg geen mogelijkheden meer hebben aardgas te winnen en we niet afhankelijk wensen te zijn van Russisch gas, dan volgt daar toch uit dat de energietransitie aan noodzaak wint?

    1. Stanly2000

     Je spreek altijd over wij. Ik (en velen met mij) heb(ben) geen enkel bezwaar tegen Russische aardgas.
     Zelfs de harde kern van GL willen niet betalen voor deze waanideeën en zullen waarschijnlijk voor hun portemonnee kiezen als ze konden.

     1. Rien Noppen

      In elk geval wenst een meerderheid in de Tweede Kamer geen afhankelijkheid van Russisch gas.

  3. goedisfout

   Uit de Noordzee kunnen we nog wel gas halen maar dan moet de overheid dit wel stimuleren en niet afwachten totdat alle buizen verroest zijn . Aardgas is gewoon een geweldig produkt, wonen in “omgekeerde koelkast” brrr moet er niet aan denken. En van Doekele terpstra moet je die compressor 24 uur per dag laten knetteren want dat is ‘beter’. Die domme burger begrijpt de warmtepomp gewoon niet.

 4. Politiek Profeet

  Gas uit de Drentse bodem, een bodem die al in beweging is vanwege het inklinken van het veen.
  Heeft de pvda hier niet zo,n oudbollige,overbodige en totale nitwit als CvdK neergezet?
  Heeft de pvda hier decennialang niets geinvesteerd voor de langere termijn,voor de jeugd van nu?
  Hebben zij niet decennialang meegeregeerd en besluiten genomen qua investeren,innovatie e.d ,nee, alles ging/gaat naar de randstad en het haagse pluche.
  De noordelijke provincies kunnen verrekken en alleen meebetalen aan de bilderbergkliek.
  De pvda is een regentenclub van farizeers en mislukte mensen…..

  1. Raveltje

   Politiek Profeet
   Ben het met u eens.Hout, turf, kolen, gas Nederland had/heeft het
   allemaal,maar de politiek maakt uit dat het voor een habbekrats
   naar het buitenland gaat

 5. Gerlos

  Er staat nu een pan op het GAS met een in roomboter gebakken biefstuk van de haas.

  1. Rien Noppen

   Gerlos doet lekker stout.

   🙂

   1. TD

    Lekker stout met gas,is al eens gebeurd!

  2. Vrijedenkert

   Eet smakelijk:)

 6. Gerlos

  Trollen het was heel smakelijk, en nu staat er een ketel op het GAS voor een kopje groene thee.

  1. TD

   Met honing,vind ik lekker!Maar met propaangas,zit op de camping.

 7. PMG

  NAM is staatbedrijf? Leg dat eens uit joh!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.