Ontroerende beelden! Yezidische dame verbrandt nikab: ‘ik kreeg het gevoel dat ik stikte’

Een boerkadraagster. Bron: Antoine Taveneaux / Wikimedia Commons.
Foto: Een boerkadraagster. Bron: Antoine Taveneaux / Wikimedia Commons.

Ontroerende beelden duiken op uit het Midden-Oosten. Waar voormalige seksslavinnen van de Islamistische Staat eindelijk weer vrij kunnen zijn. Een van de dames vertelt haar verhaal voor de camera en verbrandt daarna symbolisch haar nikab, die ze gedwongen werd te dragen. Ze werd door IS-strijders gevangen en verkocht als seksslavin. 

Dat de nikab een onding is blijkt wel uit de ervaring van de Jezidi-dame in de bovenstaande beelden. Ze kreeg er zelfs een verstikkend gevoel van. En als je kijkt hoe het ding eruit ziet dan is dat begrijpelijk. Volledig geïsoleerd met een verminderde waarneming loop je dan rond in zo’n pak.

In het geval van vrouwen in Syrië en Irak deden ze het vaak niet op basis van een oprechte geloofsbelijdenis, maar uit dwang. Strijders van het islamitische kalifaat dwongen ze. Volgens de Jezidi-dame moest ze de nikab voortdurend dragen als anderen bij haar waren. Als ze eindelijk een momentje voor zichzelf had deed ze het ding onmiddellijk uit. Ze kreeg zelfs het gevoel ‘dat ze stikte’. Ja, als je claustrofobisch bent aangelegd dan is de nikab geen pretje.

Nu IS op instorten staat en steeds meer mensen worden bevrijd kan ook deze dame eindelijk weer zien. En horen. Op de beelden zien we een overduidelijke ontroerde en dankbare dame. Dankbaar dat ze eindelijk weer vrij is. Mooi om te zien! Maar blijkbaar zijn er dus ook voorstanders van het dragen van nikabs.

Zo kopte het medium Arab News dat Pakistaanse vrouwelijke journalistes blij zijn met de boerka/nikab. Volgens hen zou het hen helpen ‘betere journalistiek’ te bedrijven. Wellicht hebben ze deze houding omdat ze de boerka vrijwillig dragen in tegenstelling tot de IS-seksslavinnen die overduidelijk werden gedwongen. Nou ja, vrijwillig.

Dat is natuurlijk een punt van discussie. In ieder geval had er best wat meer aandacht mogen zijn voor de ervaringen van deze Yezidi-dame. Immers vond de International Women’s Day deze week plaats. Maar nee. We zagen als vanouds simplistische feministische retoriek tijdens die dag. En nauwelijks aandacht voor het bovenstaande.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

39 reacties

 1.   

  ‘In het geval van vrouwen in Syrië en Irak deden ze het vaak niet op basis van een oprechte geloofsbelijdenis, maar uit dwang.’

  Er zullen best vrouwen zijn die hem vrijwillig dragen. Ik was altijd tegen een verbod, vrijheid is belangrijk. Met het toestaan dat vrouwen hem nu vrijwillig dragen schep je wel voedingsbodem voor het dwingen van volgende generaties vrouwen.

  Ik vind dat mannen met een bierbuik en ongezonde levenstijl niet met ontbloot bovenlijf mogen rondlopen, het is een afgrijselijk aanzicht. Vaak zijn hun gezichten afgeleeft het jaren mishandelen van hun lichaam spat eraf. Bedekken? Lijkt me een veel betere reden om mensen te bedekken. Nah vrijheid voor een ieder.

  1.   

   @Satty.

   Ik snap ook niet dat mannen met ontbloot bovenlijf door de straten lopen als het warm is, net zo min als ik het snap dat vrouwen vrijwillig zichzelf in een kooi hijsen.

   Hier is de gewoonte om elkaars gezicht te kunnen zien, dus gezichtsbedekking verbieden. Heeft ook met fatsoen te maken tegenover je medemens, net zoals een shirt aandoen dat is als het warm is. In je eigen huis of tuin of het strand doe je hem maar uit of je boerka aan.

  2.   

   Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit ontstaan bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. En waar je als vrouw in de regel tot seks en sodomie wordt gedwongen, omdat dat het enigste strakke deel is, voor Ali’s kleine en besneden Weense worstje. Als het u zo stoort dat Nederland, sodemieter dan op terug naar de goening waar je vandaan komt. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heb bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn, met wat u hier denkt neer te moeten plempen Niknok.

 2.   

  Over 15 / 20 jaar, loopt het grootste deel van de vrouwen in West Europa, met zo’n ding op of om.

  De Omvolking gaat gestaag door en er is geen haan die ernaar kraait.

  RUTTUP en NEXIT.

  1.   

   Hoe fit je lichamelijk nog bent, zo slecht zit het in de bovenkamer. Je denkt toch niet dat ik ooit zo’n ding aantrek? Zelfs in mombasa lopen niet alle vrouwen zo.

   Je bent echt niet zuiver bezig met dat omvolking gejammer.

   1.   

    Dan snap jij niet wat er gebeurd in Nederland en heb jij je dikke vette Mombesische kop in het Mombesische zand gedrukt

    1.   

     @Siemien.

     Dat ding is nog nooit in Mombassa (Kenia) geweest, dat ding bedoelt waarschijnlijk het eetcafé Mombassa in Rotterdam.
     HendrikJan is wel in Mombassa (Kenia) geweest.
     3 x safari trip, Kenia, Tanzania en Zanzibar laatste keer 2002.

    2.   

     gebeurt

     1.   

      Rien, waarom speel jij alleen maar de taanazi bij mensen die een andere mening dan jou hebben? Het valt me echt op dat het steeds dezelfde mensen zijn waarbij je dit doet en steeds dezelfden die je ontziet.

     2.   

      Kom op Rien, verbeter me dan!

   2.   

    Veel vrouwen dragen een nikab omdat ze vreselijk lelijk zijn!
    daarom moet Satty eigenlijk ook zo’n ding!
    Want als iemand zo vervelend schrijft over mensen kan je niet anders dan optisch en qua karakter lelijk zijn!

    1.   

     Als de buitenkant van Satty haar innerlijk, kennisniveau, karakter en medemenselijkheid weerspiegelen, mag ze van mij de hele dag in een bikini rondlopen en ga ik de hele dag naar haar kijken.
     Jij daarentegen mag in een jute zak in het tuinschuurtje verzuren.

     1.   

      Lik d’r hielen nog wat harder ja!
      Kan het sabbelende geslijm hier horen.
      Hoop je onder d’r tentzeiltje te komen?

  2.   

   Hebben ze u werkelijk zo bang gemaakt dat u dat gelooft?

   1.   

    Nee hoor, het betreft islamofobe retoriek. Dat heeft niets met de feiten te maken.

    1.   

     Islamofobie bestaat niet. De toevoeging van het woord fobie aan het woord islam dmv de koppelletter o doet te tekort aan echte fobieën, zoals agorafobie, arachnofobie, en zet op deze manier mensen die lijden onder een echte fobie weg als mensen die niet serieus genomen zouden moeten worden. Ik zou dus graag willen dat je stopt met het beledigen van mensen die lijden aan een fobie, door de term islamofobie te gebruiken. Beter is het te spreken in bv de term ‘islamkritsch’.

     1.   

      Nee, een beter synoniem voor islamofobie is ‘moslimhaat’.

     2.   

      Rien, wat je nu zegt is gewoon dom.

     3.   

      @Rien Noppen

      Islamofobie is islam haat, mijn vriendin is in de verte moslima en ik heb beslist geen fobie voor haar, btw zij is net als ik sterk atheïst.

   2.   

    @K.M.

    De grote drie, Amsterdam , Rotterdam en Den Haag zijn al omvolkt.
    En de rest volgt gewoon.
    Nog iets over de EU, volgens de kenners, struikelt de EU binnenkort over de eigen voeten.
    Diezelfde kenners hebben er nog een, Nederland sliep toen het werd afgeschaft.

 3.   

  Ja, prachtig!

 4.   

  Bacteriële broeinesten..

 5.   

  Eindelijk bevrijd van IS een verderfelijke totalitaire religie ideologie! Bevrijd dus aansteken dat middeleeuws bedekkend en onderdrukkend kleed…

  Hier in Europa andersom, hier ‘adviseren’ salafinstische gebedshuizen o.a. as-Soennah het besnijden/verminken van vrouwen om de lust te onderdrukken, uithuwelijking/huwelijkscontracten voor minderjarigen en worden kinderen op salafistische scholen o.a. in Amsterdam ook nog eens geindoctrineerd met deze middeleeuwse praktijken!

  Een directe vergelijking tussen salafisten in Europa en IS is mischien belachelijk en onrealistisch maar het begint uiteindelijk toch met kleine dingen opleggen dit soort gebruiken adviseren overbrengen op anderen en kinderen indoctrineren met een hoop onvrede en het groeit uit tot iets groters…

  1.   

   In veel wijken kun je je kinderen al niet meer naar school sturen met een broodje ham in de broodtrommel. Dan komen ze huilend thuis omdat ze door andere kinderen uitgemaakt zijn voor varken, onrein en meer van dat soort taal. En dan vinden mensen het gek dat ouders kiezen voor een blanke school. Het begint idd bij kleine dingen, en er zijn steeds meer van die kleine dingen.

   1.   

    Inderdaad vele kleine bouwstenen maken een grote…
    In het verleden ronselen in gebedshuizen en imams die sympathiseren met geweldadige groeperingen wat zij dan noemen verzetsstrijders en nu weer de AIVD die waarschuwen voor school die banden heeft met terroristen etc…
    Salafisten accepteren geen enkele kritiek van gematigden of andersdenkenden op hun letterlijke interpretatie van de leer en dulden geen demomstratie’s bij hun gebedshuizen!
    Bestuurders hier voeren zogenaamd overleg en drinken thee met dit soort orthodoxe salafistische instellingen tot ze scheel zien maar geheel verspilde tijd en moeite!
    Men hangt de letterlijke middeleeuwse vorm de letterlijke interptetatie van deze religie aan en zullen hier nooit van afwijken dus het aanpassen naar westerse normen en waarden wat die theedrinkende bestuurders en overheden hopen te bereiken zal bij deze grepen nooit plaatsvinden want dan moet men afwijken van eigen principes in het geloof en dat geloof veranderen is voor hun geen optie want dan ziet men zichzelf als afvalligen…
    Bepaalde zaken van democratie zal men nooit accepteren want de wetten van hun geloof staan boven onze wetten.

    Halsema b.v. eist opstappen bestuur van school maar dat gaan ze nooit doen blijven doodleuk zitten en doorgaan werken inspectie tegen en zeggen doodleuk bewijs het maar, ook na leveren bewijs zal men dit bewijs nooit accepteren want in strijd met eigen uitgangspunten van eigen geloof maar ondertussen wel alles eisen van deze samenleving en zijn wetten waar men lak aan heeft.

    1.   

     Zoals Erdogan het heel mooi zei: democratie is een tussenstation om de eindbestemming te bereiken.

     1.   

      Groepen jonge radicale salafisten zijn ook bezig in dit land gematigde gebedshuizen over te nemen met intimidatie en geweld! Men accepteert de gematigde leer van de ouderen niet meer en radicaliseren en pleegt coups bij liberale en gematigde geloofdgemeenschappen om de boel over te nemen en hun wil op te leggen!

      https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/25/geld-uit-de-golf-voor-de-broeders-van-goed-gedrag-a1600844

     2.   

      @ vrije denkerr, ik heb ook al filmpjes voorbij zien komen idd van imams die geïntimideerd en mishandeld werden omdat ze te vrij zouden zijn.

  2.   

   Het klopt helemaal, IS wordt geelimineerd om zijn verderfelijkheid en hier in Europa met name in NL kunnen die salafistische gebedshuizen verderfelijkheid gaan verkondigen zonder echt bestraft te worden, dit valt allemaal onder de zgn vrije meningsuiting. Europa (NL) probeert Afrika te helpen om de honger en armoede te bestrijden, sinds jaar en dag, minder wordt het niet maar de honger/armoede komt juist deze kant op. Kijk naar de voedselbanken en gezinnen die ondanks dat ze een baan hebben toch nog in de armoede zitten. Denk dat de regering blind is voor de echte problemen

  3.   

   Salafist of Wahabist = IS. Beiden staan voor de vernietiging van alles wat niet extreem Soennitisch, gewoon Joods, Christen of ongelovig is. Dit alles in naam van Allah met hun zelf geschapen en mislukte kalifaat. Losers als deze mislukte Mohammedanen zijn met hun (Islamitische) vrouwen verkrachten, vrouwenslavernij, kindslavernij, homo’s van hoge gebouwen afflikkeren, “afvalligen” onthoofden en mensen in brand steken. Welk een God heeft zulke monsters voortgebracht? En nu janken dat ze terug naar “huis” willen? Daar laten die monsters en ze berechten naar de Syrische en/of Irakese rechtspraktijk. Dan weten ze precies waarom hun achterlijke kalifaatje is mislukt. Ze hebben hun misdaden ook op Syrisch/Irakees grondgebied begaan en dus moeten deze psychopaten (met of zonder (ingetrokken) paspoort) ook daar berecht worden. Dat voorspelt niet veel goeds, mja dat wist je al als kansloze terrorist toen je aan je kansloze missie begon. Kijk eens wat vaker naar de Nederlandse TV zou ik zeggen, waar wel verhaald werd/wordt over misstanden tegen de Yezidi-bevolking. Please terroristen, kom nooit meer terug en laat je daar berechten.

 6.   

  Hopelijk heeft Femke Halsema deze video ook gezien! De GroenLinks fee is groot voorstander van de boerka. Ze wil zelfs de politie verbieden op te treden tegen het dragen er van. Maar, geweldig dit filmpje. Vrouwelijke helden die de Yezidi slaven bevrijd hebben van moslim idioten. Nu maar hopen dat de echte IS-ers inclusief hun vrouwen de meest zware straf krijgen die eigenlijk nog te licht is voor dat tuig.

  1.   

   Zowel de mannen en vrouwen die hebben deelgenomen aan IS, waar ze ook vandaan komen, zouden middels dwangarbeid het land tot de laatste steen weer op moeten bouwen. Dat lijkt mij een gepaste straf. Opsluiten kost geld, en de doodstraf zou wereldwijd verboden moeten worden, ook al zou je het sommige mensen toewensen.

 7.   

  Die troep is verboden hier en daar en die verboden zullen zich rap uitbreiden. Veel belangrijker zijn de kindhuwelijken die notabene gewoon in NL plaatsvinden met medeweten van overheid, net als restauratie maagdenvlies!

  1.   

   @ PMG.
   Zit het restaureren van een maagdenvlies óók in de basisverzekering ziektekosten ?
   Ik denk : de vraag stellen is ‘m beantwoorden.

 8.   

  Wat voor verschrikkelijke dingen deze arme vrouwen hebben meegemaakt is niet interessant. Wat wel straks belangrijk wordt is dat degenen die verantwoordelijk zijn voor dit leed veilig terug kunnen naar Holland. Tezamen met hun misdadige vrienden en familie krijgen ze een warm welkom en gaan direkt het pamper circuit in van de zieligheids industrie. Die yezidi meisjes zoeken het zelf maar lekker uit!!

  1.   

   @ victus.
   De terroristen, afkomstig uit NL die momenteel gevangen zitten in de diverse kampen in ‘t midden oosten, hebben uiteraard NIET deelgenomen aan de gevechten tegen het seculiere leger ter plaatse.
   De mannelijke “Nederlandse” IS-terroristen die vast zitten, hebben alleen maar geweren gepoetst, kanonnen met olie ingewreven, binnenplaatsen van “kazernes” aangeveegd, eten rondgebracht naar mede-terroristen enz.
   De “Nederlandse” Is-terroristenmeiden hebben absoluut niks misdadigs uitgevreten, ben je gek ?
   Zij deden gewoon de huishouding thuis, voedden hun jongen op en zorgden voor hun mannen, die óók geen terroristen waren natuurlijk. Verder deden deze mevrouwen hun dagelijkse boodschapjes in de plaatselijke supermarkten, verstelden de kleertjes van hun jongen en lapten de militaire, door Nederland betaalde, gevechtskleding van hun mannen op, als deze bijv. waren gescheurd als zij over prikkeldraad waren geklommen teneinde een schaap of geit te “veroveren”.
   Let op, als dat tuig straks in NL voor een rechter staat, huilen ze krokodillentranen verder krijgen zij gewoon hun zin, zoals altijd al is gebeurd en zal blijven gebeuren.
   Fijn landje geworden…..dit Nederland !!!

   1.   

    @joker
    +++
    Nu wordt er nog resoluut gesteld dat er geen terugkeer mogelijk is. Op 22 maart is dit beleid hopelijk niet als een blad aan een boom omgedraaid. Zielige verhalen doordrenkt met dikke krokodillen tranen over spijt en vergissingen. Dan is Holland ineens weer het beloofde land! Veel familieleden zagen het anders; “ Hij keek alleen maar filmpjes van executies, hij was helemaal gek op IS, hij haatte Europa zo verschrikkelijk”” enz…enz…. Blijf daar maar en sterkte bij de Iraakse rechtbank!!

 9.   

  Alle moslims omruilen voor een Yezidi, christen, jood of anders gelovige.
  Oftewel mensen die zich gemiddeld wel integreren en ook echt vervolgd worden.
  Dan hou je pas geld over en nog goed voor het milieu ook.

  Ik zeg doen.

  1.   

   Dan worden de kerken hier ook weer eens fatsoenlijk gebruikt.
   Dan kunnen die fata-morgana achtige ondingen op een dag ook weg…

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!