snapshot3

Rutte drukt stempel op inktzwarte Utrecht-dag: 'Morgen vlaggen halfstok hangen!'

Geen categoriemrt 18 2019, 19:34
Aan het einde van de dag doet premier Rutte toch nog een poging zichtbaar te zijn in de crisis rondom de aanval in Utrecht. In een in allerijl geplande persconferentie maakte de premier, samen met Justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) bekend dat morgen alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok zullen worden gehangen.
In een persconferentie bezwoer Rutte zojuist dat het hem echt niet te doen is om de stembusgang van woensdag: "We zijn nu bezig met deze vreselijke gebeurtenis. De verkiezingen zijn nu wel het minst van mijn zorgen.’’ Maar desalniettemin gebruikte de VVD-voorman een belegde persconferentie over de aanval in een tram in Utrecht om aan te kondigen dat op zijn last de Nederlandse vlaggen van overheidsgebouwen halfstok zullen komen te hangen, als teken van respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden.
Of andere partijen hun verkiezingscampagnes weer hervatten, is aan hen, aldus Rutte. Maar ga allemaal gewoon stemmen: "Onze democratie is sterk, onze verkiezingen gaan door." Daarmee lijkt de premier het eerste zetje te willen geven om na een dag verbijsterd te zijn over hoe de 37-jarige Gökmen Tanis zo emotieloos drie mensen in een tram kon afslachten, weer terug te gaan naar de orde van de dag.
Wel benadrukte Rutte dat er nog altijd meerdere daders zouden kúnnen zijn, en dat - terroristisch motief of niet - het voor hem sowieso een "aanslag" was, vanwege de "omvang" van de gruwelijke schietpartij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten