Rutte haalt uit naar Wilders en Baudet: "Schreeuwers die vast zitten in hun eigen gelijk"

Geen categoriemrt 03 2019, 9:00
VVD-partijleider Mark Rutte haalde in Putten uit naar Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FVD). Een stem op de VVD zou een keuze zijn voor redelijkheid en verantwoordelijkheid. Een stem op PVV of FVD voor "schreeuwers die vast zitten in hun eigen gelijk". Via de NRC.
In Heinen Delfts Blauw in Putten ontving Rutte officieel een vaasje. Dat was het startschot voor Rutte die zich mengt in de campagnestrijd. Zo maakt hij direct duidelijk dat deze campagne over provinciale thema's moet gaan, maar ook 'over wat voor land we willen zijn'. De wereld is een beetje plat en een beetje rond, zeg maar.
Zichzelf en de VVD volledig ingedekt met de dooddoener van het eindeloze compromis, zegt hij:

"Wij zullen nooit helemaal ons zin krijgen. Het gaat om het landsbelang, je moet altijd met anderen samenwerken.”

En met dit uitgekauwde argument schetst hij de scheidslijn tussen 'het redelijke compromis' en 'de compromisloze schreeuwers', doelend op de PVV maar met name FVD. Baudet trekt met zijn partij de VVD en CDA namelijk langzaam leeg, terwijl de PVV van minimale invloed is op de achterban van die partijen, maar wel aardig op één lijn ligt met FVD.
De rek is er bij Rutte en de VVD wel een beetje uit. Juist dat 'redelijke compromis' waar 'we niet helemaal ons zin krijgen' is wat mensen behoorlijk de keel uit begint te hangen. Juist omdat de praktijk anders is. Het compromis is namelijk alles behalve redelijk en 'niet helemaal ons zin' is nogal een understatement, en meer 'helemaal niet ons zin' geworden.
Ook het kinderachtige frame van 'schreeuwers' gaat Rutte niet meer helpen. Heel de reden dat die partijen 'schreeuwen' is omdat ze niet gehoord worden, want het regeerakkoord wordt toch blindelings gevolgd, wat de oppositie ook roept. Is er dan toch een argument dat even lijkt te resoneren, dan 'wachten we de cijfers van het onderzoek af' en belazert men de boel alsnog.
En wat is Rutte's oplossing en geruststellende gedachte over dit alles?

"Als het nodig is ga ik met nog meer partijen koffie drinken, dan zal het waarachtig wel weer lukken.”

Het is bijna alsof hij zetels in de uitverkoop zet...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten