Trouw framet framing: ‘Van gedachten veranderende politici zijn geen ‘draaiers’ maar ‘adaptief’ en ‘meebewegend”

In dit artikel van Trouw wordt het concept ‘framing’ uitgelegd aan de hand van de ontwikkelingen van het klimaatbeleid. We moeten politici niet als ‘draaiers’ zien maar als ‘adaptief’ en ‘meebewegend’. Dikke onzin natuurlijk!

Dat iemand z’n mening bijstelt of terugkomt op eerdere uitspraken maakt hem nog geen draaier, mits daar natuurlijk een goede reden voor is. Iemand had bepaalde kennis nog niet, kwam tot nieuwe inzichten of krijgt te maken met nieuwe ontwikkelingen, prima dat iemand dan z’n mening bijstelt! Dat lijkt dit artikel ook deels te zeggen en beschrijft dit gedrag als ‘adaptief’ en ‘meebewegen’. Waar het echter misgaat is dat dit in het artikel in de context van het klimaatbeleid óók zo wordt geschetst.

Wat hier namelijk gebeurde was dat diverse partijen zich aan een wet committeerden die zegt: ‘In 2030 hebben we 49 procent minder CO2-productie vergeleken met 1990 en in 2050 zelfs 95 procent minder.’ Hóe dat moest gebeuren en tegen welke prijs, stond nergens. Waar al die partijen nu achter komen is dat dat toch écht wel een essentieel onderdeel van die wet had moeten zijn!

En daar zitten ze dan, vastgeketend aan een debiele wet met een enorme hoop maatregelen die te weinig bijdragen aan het te bereiken doel of zó ontzettend duur gaan zijn dat het ze de kop zal gaan kosten als ze het door zullen gaan voeren!

Als ik luidkeels loop te verkondigen en zelfs op papier vastleg dat ik sowieso de erfenis van mijn ouders in ontvangst zal gaan nemen en die blijkt uit dikke schulden te bestaan, dan ben ik in de ogen van iedereen ook gewoon (terecht) een ‘draaier’ als ik terugkrabbel. Had ik maar niet zo stom moeten zijn om dat zo te gaan lopen verkondigen! Ik had dan van begin af aan moeten zeggen dat ik het zou accepteren zolang ik er voordeel uit zou kunnen halen. Wanneer ik dan, na wat onderzoek, erachter kom dat die erfenis meer een ergernis zou worden, ben ik ‘adaptief’ te noemen.

Dat zou niemand me ook kwalijk nemen, of ik nou politicus was die op deze manier met beleid en wetgeving om zou springen of als mens met recht op een erfenis. Maar wat politici als Dijkhoff (met z’n klimaatadviezen), Jetten en Klaver (met z’n 140 miljoen aan warmtepompen en CO2-belasting voor bedrijven) deden, is gewoonweg draaien!

Die wisten allemaal vanaf het begin dat de burger flink kon gaan lappen en dat die kosten, ook als ze bedrijven gaan belasten, gewoon bij de burger terecht zou gaan komen. Dat probeerden ze er eerst doorheen te drukken maar nu krabbelt iedereen terug en is het draaien begonnen. Daar is niets ‘adaptiefs’ meer aan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. TD

  adaptieve en meebewegende lui moeten bij mij uit de buurt blijven,daar word ik een vreselijk onaangenaam mens van!

  1. Satty

   Satty 51 minuten ago Beantwoorden
   Zoals een verkiezingsprogramma dat onderweg nog aangepast kan worden bedoel je?

   TD 47 minuten ago Beantwoorden
   Dat regelt Baudet allemaal!
   Duurt zijn tijd,maar dan!
   Hetzelfde pad als Trump ging,easy!

 2. Jumping

  Dus liegen wordt tot kunst verheven.

 3. Gekko

  Test

 4. Rien Noppen

  “Dat lijkt dit artikel ook deels te zeggen ”

  Wat een stupide gelul is dit toch.

  DDS is niet meer wat het geweest is.

  1. Original NL

   Stem FVD!!!!

 5. Raveltje

  Eerst de wet doorvoeren en dan pas realiseren dat het
  onmogelijk en onbetaalbaar is, dat zit er fout aan.

 6. TD

  In Germania,het land van Angela Merkel loopt het ook helemaal niet lekker!

  (Door: Dr. Alice Weidel – Vertaling: E.J. Bron)
  Herinnert u het zich nog? Ooit was het Jürgen Trittin van Bündnis 90/Die Grünen die de zin “Het is gewoon zo dat de winning van hernieuwbare energieën een gemiddelde huishouding slechts ongeveer € 1,- in de maand kost – net zoveel als een bolletje ijs” heel vanzelfsprekend over de lippen kwam. Nu is ook de laatste consument volkomen gedesillusioneerd. De energietransitie is al lang uitgegroeid tot een fiasco, waarvan weliswaar enkele weinigen profiteren, maar de burger al lang kaal plukt als grootste herverdelingsprogramma aller tijden.
  Dit jaar driegen bij enkele energieleveranciers prijsstijgingen voor stroom en gas van tot 20%. De energietransitie hakt erin met hogere netwerkkosten en andere heffingen. Op kolen gestookte energiecentrales worden uit de markt gedrongen, wat het aanbod vermindert. Offshore windkracht wordt nog steeds zwaar gesubsidieerd. Ook wat betreft olie is de kans groot dat de consument weldra dieper in de buidel moet tasten – de OPEC-landen zullen in 2019 minder delven. Dat alles drijft de prijs op.
  De energietransitie is al lang uitgegroeid tot een plan-economisch herverdelingssysteem, dat bij een lagere verzorgingszekerheid gigantische kosten veroorzaakt. Sinds 2016 is de belasting door heffingen, servicekosten en belastingen voor alle stroomklanten met 110% gestegen. Het aandeel van de heffingen door de staat aan de stroomprijs voor huishoudelijke klanten bedraagt zodoende inmiddels 54,2%. Tot het jaar 2025 moeten naar schatting ongeveer € 520 miljard opgehoest worden. Voor een gezin van vier personen betekent dat meer dan € 25.000,- – dat zijn heel wat bolletjes ijs. Daarom moet het groene experiment gestopt worden. Het is al lang niet meer op te brengen en staat wereldwijd model voor een unieke mislukking.

 7. Satty

  Zoals een verkiezingsprogramma dat onderweg nog aangepast kan worden bedoel je?

  1. TD

   Dat regelt Baudet allemaal!
   Duurt zijn tijd,maar dan!
   Hetzelfde pad als Trump ging,easy!

   1. Satty

    Ik ben iedere keer weer stomverbaasd als ik zie hoe volgzaam kuddes zijn. Ik zou mij nooit zo volgzaam en kritiek loos kunnen opstellen

 8. J.Rademaker

  ‘adaptief’ en ‘meebewegend’ goede omschrijving van een paling in een emmer slijm.

  1. Buzz68

   En stelen = prolotarisch winkelen
   Liegen = alternatieve feiten
   Donker = het nieuwe licht

 9. DeBruijn

  ik frame
  jij framet
  hij framet
  wij framen
  jullie framen
  zij framen

  ik heb geframed
  jij hebt geframed
  hij heeft geframed
  wij hebben geframed
  jullie hebben geframed
  zij hebben geframed

  ik framede
  jij framede
  hij framede
  wij frameden
  jullie frameden
  zij frameden

  Framing of denkraam is een Engelse term die begin 21e eeuw in het Nederlands terechtgekomen is en verwijst naar een overtuigingstechniek in communicatie. De techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene wordt uitgelicht. Deze uitgelichte aspecten helpen om een bepaalde lezing van het beschrevene of een mening daarover te propageren. Onder meer in de politiek, de journalistiek en de reclame wordt van framing bewust (en onbewust) gebruikgemaakt.

  Wie een frame gebruikt, probeert via woorden, en de beelden en gevoelens die ze oproepen, de manier waarop anderen naar de werkelijkheid kijken te beïnvloeden. Het frame wordt een bril waardoor we bepaalde informatie wel zien en andere juist niet[1].

 10. Gekko

  Dagblad Trouw: Al decennia het clubblaadje van GroenLinks. Trouw: Al ruim 2,5 jaar bezig met Trump bashen. Trouw: Het blad van de schijnheilige ex-vrijgemaakte Cees van der Laan (hoofdredacteur). En van zijn maatje en halve antisemiet Stevo Akkerman (columnist).

  Ben jaren abonnee geweest, dus weet waar ik over praat. (Te) lang blijven hangen, want wel goede columns van Sylvain Ephimenco, Bert Keizer en Elma Draijer. Maar op een gegeven moment is het klaar: Dat was toen Trouw de linkse terroristenorganisatie FARC (verantwoordelijk voor martelen en doden onschuldige burgers in Colombia) omschreef als een rebellenclub.

 11. biggeorge

  De gewone burger zag de bui al hangen want als de politiek iets gaat veranderen wordt je altijd belazerd dat hebben we nu al zo vaak gezien. Alles wat die prutsers in de politiek gaan hervormen gaat naar de klote en wordt flink duurder. Dat die klimaat onzin de burger helemaal leeg gaat trekken ziet iedereen al aankomen. Vandaar dat de FvD zo stel gegroeid is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.