Ach gut, Lodewijk Asscher wijt verkiezingsnederlaag PvdA niet aan zichzelf maar aan ontbrekend ‘bezielend verhaal’

Captain hindsight’s alter ego blijkt PvdA-voorman Lodewijk Asscher te zijn. Na het compleet afbreken van die partij en vervolgens even vrolijk verder te gaan met die zelfgecreëerde puinhoop, is het tijd voor wat zelfreflectie: het ligt toch echt allemaal aan wat anders! Via Trouw.

Geheel toevallig komt ook Asscher tot de conclusie dat zijn PvdA, zowel tijdens kabinet Paars II als vanaf kabinet Rutte II, een ‘bezielend verhaal van vooruitgang’ mist. Dat is de beste conclusie die hij weet te trekken sinds het verlies van 38 naar 9 zetels in 2017.

Hoe Asscher tot deze conclusie is gekomen kunt u lezen in het boek dat vandaag verschijnt, waarin hij zegt dat ‘de oorzaken voor die nederlaag al ruim voor de verkiezingen lagen’. Joh.

Met een volstrekt serieuze toon typeert hij linkse politiek als “niet meer dan een beetje bijsturen, afremmen en crisis managen.” Om vervolgens in zijn boek te pleiten voor hervormingen van de arbeidsmarkt, onderwijs en woningmarkt. En voegt hij er een vaag concept van ‘basisbanen’ aan toe, die neerkomen op toezichthouden op speeltuinen of de schoonmaak van gemeentekantoren. Voelt u het bezielende verhaal en de vernieuwde linkse politiek al door uw poriën klotsen?

Als klap op de vuurpijl moeten burgers ‘meer zelf doen’ en noemt hij de energietransitie als voorbeeld. Wat een visionair. Om die reden zal ik de naam van het boek dan ook niet noemen en kunt u als burger alvast mooi beginnen met het heft in eigen hand te nemen en een zoekopdracht bij Google in te voeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Jumping

  Linkse politiek is.
  Demoniseren van anders denkende.
  Het omvolken versnellen.
  Veel leugens verkopen.
  Klimaatakkoord tegen elke prijs.
  Alle bestaande zekerheden afbreken.
  Stem ze weg die Linkse club.

  1. Henk-Jansen

   Lekker weer onzin aan het het spuien op internet zo op de zondagavond?

 2. Rien Noppen

  Ik zie dat de PvdA met een gestage opmars in de peilingen bezig is. Die Asscher komt er wel.

  1. santiago

   Rien Noppen. Geweldige reacties weer, maar wees eens eerlijk, als je niet achter je laptop zit en je deel neemt aan het gewone leven, zal je toch best wel eens een keer flinke klappen krijgen. Ik heb zelden zo’n irritante vervelende hufter als jij meegemaakt.

   1. ZiggyStardust

    Ja hij is wel een die hard he? Wel respect daarvoor. Maar ook duidelijk iemand die niet echt deel neemt of bekend is met de samenleving, dus ook best wel zielig eigenlijk. Een echte einzelgänger op een zolderkamertje lijkt mij, een toetsenbordridder. In de echte buitenwereld is Rientje kansloos, een makkelijk slachtoffer voor de geïmporteerde wolven.

    1. Rien Noppen

     Dank voor je bekommernis met mijn maatschappelijk lot, beste Ziggy.
     Ik red me overigens prima hoor en ik kom ook heel veel buiten.

     🙂

     1. santiago

      Doe dan toch maar een beetje voorzichtig.

     2. ZiggyStardust

      @Rien, het is mij duidelijk nu. Je loopt de hele dag door het park rond, genietend van de buitenlucht, vaak als eerste reagerend op berichten op DDS op je smartphone.

    2. Original NL

     Quote….ik kom ook heel veel buiten……
     …Maar niet zonder begeleiding hoop ik….

  2. ZiggyStardust

   U staat dan ook bekend als een groot ziener, ongeëvenaard.

 3. Rien Noppen

  Eén ding is overigens zeker: over 10 jaar bestaat de PvdA nog en het FvD niet meer.

  1. Peter Oudshoorn

   Noppen, de waarzegger op de kermis maakt meer kans met zijn voorspellingen dan jij, dat heeft het recente verleden in velerlei opzicht wel aangetoond.

   1. Rien Noppen

    De LPF bestaat niet meer, de PVV is op sterven na dood en er zijn weinig aanwijzingen dat het FvD het langer gaat volhouden.
    Het is overigens afhankelijk van de vraag hoe snel de volgende rechtspopulistische charlatan opstaat want voor een kleine 20% van het electoraat is er voor die stroming altijd wel een markt.

    Maar Oudshoorn heeft natuurlijk gelijk, voorspellen is altijd lastig, vooral als het om de toekomst gaat.

    1. Peter Oudshoorn

     Dat je je bezondigt aan zo’n uitgekauwde platitude is een Noppen onwaardig.

    2. DeBruijn

     @ Rien Noppen

     En 20% kan een meerderheid zijn tegenwoordig, dus wie weet wat er gaat gebeuren.

  2. ZiggyStardust

   @rien, heb je daar bewijzen voor, of zit je gewoon weer te zwetsen? Kun je de lotto trekking ook voorspellen misschien?

  3. Henk Albarda

   De heer Noppen heeft ook de pest aan zijn bakker op de hoek, en ziet deze winkel graag failliet gaan. Dan kan zijn partij groen links de winkel overnemen en er een echte puinhoop van maken, specialiteit van het communisme……

   1. Rien Noppen

    Albarda meent, als ik hem goed begrijp, dat ik van warme bakkers ambtenaren wil maken, of zoiets.

    Wel fantasievol.

 4. Seneca

  de heer Asscher met eens in de spiegel kijken en een cursus zelfreflectie volgen.

 5. umhnz

  Hedenochtend wist DDS te melden hoeveel vertrouwen er in partijvoorzitters is in Nederland.
  3e plaats Asscher
  7e plaats Baudet.
  .
  Het Nederlandse volk is best wel verstandig.

 6. Henk Albarda

  Goed dat er op dit forum enkelen zijn die rotsvast geloven in personen die overal waar ze komen er een puinhoop van maken. Nu Lodewijk Asscher. Heeft om te beginnen in Amsterdam een bewezen financiele puinhoop achtergelaten en vertrok naar Den Haag net voor de puinhoop duidelijk werd. Zelfs zijn eigen PvdA kon niet om de puinhoop heen. Vervolgens blijkt Lodewijk de pest te hebben aan zijn bakker op de hoek en gaat op oorlogspad tegen het klein MKB, intussen al tientallen jaren DE bewezen motor van de economie (incl de slager, de bakker, etc), invoering 2 jaars doorbetalen van ‘ zieke ‘ werknemers. Een bv 6 mans klein bedrijfje, ondernemer heeft 2 keuzes bij een ‘zieke’ werknemer, of hij neemt iemand aan, dus ondernemer betaalt 2 x voor 1 werknemer. Of, ondernemer werkt dan maar 90 uur per week. In het eerste geval gaat hij failliet, 6 banen weg. In het tweede geval zal hij zich hoeden ooit weer een extra werknemer aan te nemen.

  1. umhnz

   Beste Henk Albarda.
   Reeds diverse malen moeten concluderen dat uw inzichten betreffende ondernemen op het niveau van een vmbo zzp-er liggen.
   Een verstandige ondernemer verzekert zich tegen loondoorbetaling werknemers wegens arbeidsongeschiktheid.
   Een ondernemer welke failliet gaat, zoals u simpeltjes stelt, bij een tijdelijke stijging van zijn loonkosten van 16% is verkeerd bezig.

   1. Rien Noppen

    Je kunt niet overal verstand van hebben, zullen we maar zeggen.

    1. Punt50

     Precies Rien, denk aan de CO2.

   2. J.Rademaker

    Waar kan ik die gratis verzekering afsluiten.

 7. Henk-Jansen

  De linkse partijen in Nederland missen leiders met een bepaalde visie en het talent om die visie uit dragen en mensen er enthousiast voor te maken. Want hoe erg ik ook een hekel aan Baudet heb doet hij dat beter.

  1. DeBruijn

   Is dat niet een algeheel probleem? Mensen met visie, met durf en die niet zich niet met elk wind mee laat waaien?

   Is dat de schuld van de politici of van de kiezer?

 8. Dik

  Van de 24 reacties zijn er slecht 3 zichtbaar…

  Ik weet genoeg.

  O ja, in 2017 verloor de PvdA 29(!) zetels! FvS gaat die allemaal binnenhalen en komt ruim boven de 30!

  1. A3aan

   Wat het zichtbaar zijn van reacties betreft Dik, ik kan het mij voorstellen, ik begrijp het. Wat A3aan betreft, je blijft leren en lachen…

 9. J.Rademaker

  Hij kan en heeft heel veel verhalen verzonnen, bezielend is een brug te ver daar moet je idealen voor hebben.

 10. Punt50

  De praatjes van de PvdAllah vullen geen gaatje. Veroorzaken eerder gaatjes in de portemonnee van mensen die alles op moeten hoesten voor de linksche hobby’s. Mensen hebben dat inmiddels feilloos door en reduceren deze partij tot een politieke dwerg.

  1. Dik

   “PvdAllah”

   Inderdaad, PvdA is een partij die de islamisering van ons land ondersteund.

   #27102010

 11. Kristalix

  Klotewijk Asbak en Diederik Zwamzoon. Hebben de parrij volledig omzeep geholpen. De patat generatie. Zonder ruggegraat en ballen. Gefeliciteerd heren lapzwansen.

 12. oknarf

  @Rien Noppen
  Als dat geen cynisme is, dan ben je echt niet goed wijs of weer lekker aan het trollen zoals gewoonlijk.

 13. DidiMadloba

  Asscher spat niet van het scherm, en dat moet je als hedendaags politicus.

  Ik ken Asscher als een achterbakse collega aan de UvA.

 14. nienke

  Legt de schuld altijd bij anderen vreselijke hypocriet, mooie praatjes maar er komt geen bal van terecht.
  Deze man is behoorlijk achterbaks aan z’n gezicht af te lezen.

 15. Joop Klepzeikert

  Vroeger waren politici verstandige mensen, met een gedegen relevante opleiding en dito werkervaring. De laatste 4 decennia zijn de meeste lapzwanzen met hooguit een pretstudie. En zich maar afvragen waarom steeds meer mensen het vertrouwen in de politiek opgeven.

 16. Cootje

  Net als het geloof , viert het socialisme hoogtij in een laag cultuur , arme mensen als hooggeschoolde wat wijs maken , en in een zucht kan je de vakbonden meenemen, maar met het snelle medium media zijn de leugenaars en zakkenvullers aan hun einde Latijn gekomen, in Frankrijk / België kunnen de vakbonden met geweld zich staande houden , mogen wij binnen vijf jaar de rekening van betalen , waar het socialisme heeft geleeft groeit nooit geen gras meer

 17. Cootje

  Met een spelletje kaarten werd onderleiding van zakkenvuller Wouter bos het kabinet Rutte Samson in elkaar gevlochten , kort verliest en lang betaald werden de ideologische veren op een hoop gegooid , het pluche lokte , en principes zijn voor de bühne , water en vuur gaat niet samen , behalve in de politiek , onder het mom er moet verantwoordelijkheid worden genomen, en Asscher heeft er voor de volle honderd procent aan mee gedaan , en nu is het huilie huilie, terwijl al die oud kamerleden de mooiste best betaalde baantjes hebben voor hun solidariteit , en de bevolking de rekening kreeg, huichelaars

 18. Bolkestein

  Asschers spoor van mislukkingen: steeds net op tijd vertrokken

  De PvdA-leden hebben vicepremier Lodewijk Asscher gekozen als lijsttrekker, ondanks een spoor van mislukkingen. Die hem gek genoeg niet aankleven.

  Lodewijk Asscher (42) is een man met dromen en een visie. De in november overleden Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt (SPD) vond dat dit soort mensen naar de dokter moet, maar vooralsnog hebben weinigen zo’n gezonde politieke loopbaan als Lodewijk Asscher.

  Hij werd na zes jaar wethouderschap in Amsterdam in 2012 vicepremier en minister van Sociale Zaken. Nu geldt hij als een potentiële leider van zijn partij, de in de peilingen gedecimeerde PvdA. En dat terwijl hij over zijn dromen en visies in 2010 al schreef: ‘Er zijn genoeg dingen die niet goed uitpakten.’ Dit is een understatement. Na Amsterdam pakken voor Asscher ook in Den Haag wederom ‘genoeg dingen niet goed uit’.

  De gepromoveerde jurist Asscher heeft een soepele politieke carrière. Op zijn 27ste werd hij raadslid in Amsterdam, op zijn 31ste was hij al wethouder van Financiën, de belangrijkste post. Zowel in 2006 als in 2010 won hij de Amsterdamse raadsverkiezingen. De tweede keer zelfs met een campagne volledig gebouwd op zijn persoon. De PvdA was destijds impopulair, Asscher populair. Hij is een goede campaigner. De campagne leverde 15 van de 45 Amsterdamse raadszetels op. ‘Hij speecht net zo makkelijk voor een congres als op een zeepkist op een markt in Amsterdam-Zuidoost,’ zei Evelyn Lindeman eerder tegen Elsevier. Zij was vier jaar directeur Financiën onder Asscher.

  Blikvanger
  In 2012 stapte Asscher na zes jaar wethouderschap op en werd vicepremier en minister van Sociale Zaken in het kabinet Rutte II (VVD/PvdA­). Sindsdien probeert de in de oppositie belande Amsterdamse PvdA Asschers erfenis te redden én hem te lanceren als nieuwe partijleider.
  Asschers agenda in Amsterdam bestond uit vier hoofdpunten: een islamitische zuil opzetten als vehikel voor moslim-emancipatie, de Wallen ‘opschonen’, bureaucratie in de jeugdzorg verminderen en het zwakke Amsterdamse basisonderwijs verbeteren.

  Dat eerste mislukte faliekant. De blikvanger van de Asscher-agenda was de bouw van de enorme Westermoskee (2013) als beoogde emancipatiemachine. Waar velen voor waarschuwden, is inmiddels werkelijkheid. Het Turks-conservatieve Mili Görös uit Duitsland runt de moskee. Ook probeert de Turkse overheid via het directoraat Diyanet invloed te verwerven en zo greep te houden op Turkse Amsterdammers. Niks integratie. In televisieprogramma Collegetour noemde Asscher de bouw dit jaar ‘geen goed idee’. En over de 6 à 7 miljoen euro gemeentelijke subsidie: ‘Dat had de gemeente niet moeten doen.’ Om eraan toe te voegen dat ‘er vreselijk veel mis was gegaan’.

  Deze laatste zinnen zijn typisch Asscher. Als hij een plan lanceert, is hij en niemand anders verantwoordelijk. Niet zijn partij, niet het college. Asscher stond met zijn plannen in Amsterdam vaak zelfs eerst in de krant voordat de gemeenteraad werd geïnformeerd. Maar als het misgaat, gebruikt hij vage begrippen als ‘de gemeente’ en ‘er’. Of schuift de verantwoordelijkheid naar een ander. Zo lanceerde Asscher in 2009 operatie Frankenstein, het tegengaan van bureaucratie in de jeugdzorg. Waarna hij het project weggaf aan ambtenaren die Frankenstein omdoopten in het nietszeggende Systeem in Beeld. In 2010 nam VVD’er Eric van der Burg de portefeuille over. Niemand heeft meer iets gehoord over Frankenstein.

  Getuigenissen als basis voor beleid
  Als PvdA-lijsttrekker schreef Asscher voor de campagne van 2006 het boek Nieuw Amsterdam, een particulier verkiezingsprogramma. Daarin stelde hij dat de raamprostitutie op de Wallen in handen is van een klein aantal criminelen en dat een flink aantal vrouwen gedwongen achter de ramen zit. ‘Liever een toeristenattractie minder, dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen.’ Zijn suggestie om de Wallen te sluiten, haalde de wereldpers. En doorbrak een taboe in de Amsterdamse PvdA, die prostitutie als vrijheid, blijheid zag. Het was PvdA-raadslid en ex-prostituee Karina Schaapman die ‘me de ogen opende voor de donkere kanten van de prostitutiebranche’, schreef Asscher.

  Zonder harde cijfers – schattingen van het aandeel mensenhandel in de prostitutie lopen uiteen van 10 tot 90 procent – maar geïnspireerd door Schaapmans getuigenis kocht Asscher vanaf 2007 panden met een prostitutievergunning. Het is een typische Asscher-methode: persoonlijke getuigenissen gebruiken als basis voor beleid.

  Voor 105 miljoen euro werden ondernemers uitgekocht, de prostitutievergunning werd van het pand gehaald en er werden gesubsidieerd restaurants en ateliers in gehuisvest. Van de 482 ramen zouden er 290 moeten overblijven. Het project is volledig vastgelopen. Slechts 131 ramen zijn gesloten en het aantal ‘criminogene’ bedrijven zoals coffeeshops en massagesalons is juist toegenomen, concludeerde de Amsterdamse Rekenkamer. Uitgekochte ondernemers kochten met de opbrengst horecazaken en villa’s in Zuid-Frankrijk.

  Overheid die burgers kan sturen
  ‘Het sluiten van prostitutieramen helpt niet tegen mensenhandel. Dan gaan de prostituees naar elders,’ concludeerde raadslid Marco de Goede (GroenLinks) destijds. Ook lokale ondernemers zijn boos. Zij hebben soms al jaren een restaurant op de Wallen en kregen plots door de gemeente gesubsidieerde concurrentie. Asscher is al drie jaar weg uit Amsterdam; de ‘opschoning’ van de Wallen sterft langzamerhand een stille dood. Het huidige college zonder de PvdA bouwt het project af.

  Asscher gelooft in een sterke overheid die burgers kan sturen. Lukt dat niet, zoals bij de bouw van een islamitische zuil, dan bedenkt hij nieuw overheidsingrijpen. Hij sloot het Islamitisch College Amsterdam en werd pleitbezorger van door de staat voorgeschreven verlicht onderwijs. Als minister stelde hij zelfs dat immigranten een contract moeten tekenen waarmee ze beloven verlichte waarden te eerbiedigen. Alles bedekt onder een morele saus. Hij komt er telkens mee weg. Asscher is verbaal sterk en noemt de aanpak van de Wallen ‘een kwestie van beschaving’. Wie kan tegen ­beschaving zijn? Tweede Kamerlid Anne ­Mulder (VVD) concludeerde in De Telegraaf: ‘Pr-technisch doet hij het heel goed.’

  Financiële chaos
  Asschers grootste gebrek verwoordde hij zelf in zijn maidenspeech als raadslid in 2002. ‘Juristen kunnen niet tellen,’ zei hij tegen toenmalig wethouder van Financiën Geert Dales (VVD) – ook jurist. Asscher had de jaarrekening over 2001 gelezen en concludeerde: ‘Als ik zie hoe hier de gemeenterekening wordt beheerd, als dat enig beeld geeft van hoe hier de Financiën beheerd worden, dan baart mij dat grote zorgen.’

  Asschers conclusie klopte. Het steenrijke Amsterdam maakt al jaren een puinhoop van de boekhouding. Maar in plaats van daar als wethouder van Financiën iets aan te doen, bleef het een zooitje. De in 2014 aangetreden wethouder van Financiën Udo Kock (D66) was eerder permanent vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in de Palestijnse gebieden.

  De econoom concludeerde al na een paar dagen in het Amsterdamse college dat de financiële chaos groter was dan daar. De schuld groei­- de onder Asscher en steeg onder opvolger Pieter Hilhorst met 700 miljoen euro door naar 5,5 miljard euro. Ook bleek de jaarrekening elk jaar anders opgemaakt, waardoor een financieel doolhof ontstond. Asschers Amsterdam maakte jaarlijks meer schulden, en boekte veronderstelde toekomstige inkomsten uit vastgoed alvast in. Het huidige stadsbestuur is meteen gaan bezuinigen om te voorkomen dat Amsterdam onder curatele van Rijk of provincie wordt geplaatst.

  De Amsterdamse gemeenteraad besloot in december 2014 tot een raadsenquête naar de financiële chaos. Asscher verscheen afgelopen oktober voor de commissie. Die verweet Asscher dat hij vooral bezig was met persoonlijke passies, zoals het Wallen-project en onderwijs, terwijl hij zijn hoofdtaak financiën verwaarloosde. Opvolger Kock zei het zo: ‘Als bestuurders bezig zijn met andere zaken, gaan ambtenaren zich ook op die zaken richten.’ Asscher antwoordde tijdens het verhoor vaak: ‘Dat weet ik niet meer.’

  De commissie wist het wel en concludeerde dat het bestuur weinig tot niets deed om de financiën inzichtelijk en in orde te maken. Hoofddocent Tjerk Budding van de Vrije Universiteit vond zelfs dat het rapport harder had moeten zijn. Vooral over opeenvolgende colleges waarin Asscher grotendeels verantwoordelijk was meldde hij in Het Parool: ‘Het college heeft te weinig gekeken naar de financiën.’

  Niet alles ging fout
  Asscher boekte één succes. De kwaliteit van zwakke basisscholen in Amsterdam verbeterde fors door het programma Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs (KBO). Asscher liet de scores van scholen publiceren en leraren en schooldirecteuren monitoren. Wie niet presteerde, werd afgerekend. Hoogleraar onderwijsprestaties Jaap Dronkers (1945-2016) van de Maastricht University: ‘Asscher heeft een paar slechte scholen in Amsterdam weten te sluiten, wat ik erg bijzonder vind.’ Maar, voegt Dronkers toe, Asschers aanpak leidde niet tot betere resultaten dan in andere gemeenten. Hij baseert zich op een vergelijkend onderzoek van het Centraal Planbureau.

  Dat concludeerde dat mede door de KBO de Cito-scores van Amsterdamse kinderen tussen 2008 en 2012 1,7 procent lager lagen dan elders. Leraren en directeuren zagen het KBO als georganiseerd wantrouwen en velen vertrokken of keerden zich ertegen.

  Mislukt banenplan
  Asscher zou Asscher niet zijn als hij niet ook in Den Haag plannen zou lanceren. Zijn stokpaardje: een banenplan tegen werkloosheid. 600 miljoen euro belastinggeld, met geld van bedrijven en vakbonden, zou 300.000 mensen ‘moeten raken’.

  Deze zomer concludeerden CDA en D66 dat het plan is mislukt. Er is niemand aan een baan geholpen, hoogstens zijn mensen gesubsidieerd aan het werk gebleven. Asscher noemde de conclusie ‘cynisch’, maar laat wel de Algemene Rekenkamer het plan evalueren.

  Ook coalitiepartner VVD en de SP zien dat onder Asschers banenplan en retoriek als ‘echte banen voor echte mensen’ weinig zit. De werkloosheid blijft met meer dan 600.000 mensen hoog, de arbeidsmarkt hervormen wil Asscher niet. VVD-Kamerlid Mulder zei eerder in De Telegraaf: ‘De beeldvorming is dat er wat gebeurt, maar als je inzoomt, dan zie je dat er niks gebeurt. Asscher levert niet.’

  Wet Werk en Zekerheid te ingewikkeld
  Asschers belangrijkste initiatief was de Wet Werk en Zekerheid, beter bekend als de Flexwet. Het zou werkgevers moeten aansporen meer mensen in vaste dienst te nemen en ontslag te vereenvoudigen. Dit omdat Asscher minder zpp’ers wil. Dit jaar zijn de effecten van de wet uit 2013 voor het eerst in het volle zicht gekomen.

  De conclusies: werknemers nemen minder mensen in vaste dienst, het aantal zpp’ers stijgt juist, net als de bureaucratie voor hen. De Wet is zo ingewikkeld dat de enige winnaars juristen zijn. Tijdens een speciale hoorzitting met experts en ook in de Tweede Kamer werd Asscher hevig bekritiseerd. Volgens Asscher was het nog te vroeg om aan de wet te twijfelen en zijn de intenties toch goed.

  Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) werd zondag bij Buitenhof gevraagd naar het verschil tussen Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom, die strijden om het lijsttrekkerschap. Van Dam: ‘Diederik is meer praktisch gericht. (…) Lodewijk heeft meer het ideaalbeeld van de samenleving waar hij ook naar toe werkt en maatregelen bij neemt.’

  Tot nu toe verandert Asscher op tijd van baan, of doet hij zijn portefeuille over voordat de consequenties van zijn beleid op weg naar de ideale samenleving zich openbaren. Zo kleeft hem weinig aan. Elsevier schreef eerder dit jaar dat het voor Asscher dan ook zaak is bijtijds weg te zijn als minister van Sociale Zaken en dat het PvdA-lijsttrekkerschap een ontsnappingsroute is. Dan kan hij als eventuele PvdA-leider weer nieuwe visies presenteren.

  Dit is een bijgewerkte versie van een artikel dat eerder verscheen in Elsevier nummer 51, 9 december 2015.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.