Alles weer pais en vree bij FVD: Otten biedt zijn excuus aan, Baudet richt “blik op de toekomst”

Henk Otten heeft ontdekt dat hij vrij machteloos staat in de partij.

Toen de rel rond Henk Otten uitbrak was al meteen duidelijk dat het lastig zou worden voor Forum voor Democratie om hem te lozen. Hij kon zelf de handdoek in de ring gooien, en duidelijk maken dat hij zijn (aankomende) Eerste Kamerzetel aan een ander partijlid zou geven, maar als hij dat niet wilde zou hij toch gewoon plaatsnemen in de Senaat. Er was weinig wat het partijbestuur daar aan kon doen.

Daarom was het belangrijk voor Thierry Baudet om toch te werken aan een oplossing. Het liefste eentje waarbij Otten door de knieën ging.

Nou, dat is gelukt getuige deze verklaring van FVD’s Eerste Kamerlijst:

“We hebben oprechte verontschuldigingen van Henk Otten ontvangen voor de gemaakte fouten, waaronder de gecorrigeerde banktransactie. Nu is het zaak te werken aan herstel van het vertrouwen en de rust te laten terugkeren. Dat doen we graag met Henk als lid van onze toekomstige Eerste Kamerfractie. Aan ons allen de taak om eendrachtig naar buiten te treden en de verwachtingen van de 1,1 miljoen kiezers die op 20 maart op FVD hebben gestemd waar te maken.”

Maar, omdat hij een ware “vertrouwensbreuk” veroorzaakt heeft is de (aankomende) fractie van mening dat Otten niet langer lijstwoordvoerder kan zijn. Daarom is gisteren Paul Cliteur, de nummer twee op de lijst, aangewezen om bij installatie het ad-interim woordvoerderschap op zich te nemen. Die doet dat graag… en dat is natuurlijk een prima keuze aangezien Cliteur a) een heer is en b) bewezen heeft prima uit zijn woorden te kunnen komen op televisie en in andere omstandigheden.

Baudet zelf laat weten blij te zijn met de gevonden oplossing:

“Nu Otten oprechte excuses heeft aangeboden krijgt hij kans om vertrouwen te herstellen als EK-lid,” aldus Baudet die duidelijk de indruk geeft met zijn hand over zijn hart te strijken. “Paul Cliteur nieuwe ad-interim woordvoerder. Hoop het nu achter ons te kunnen laten en blik weer te richten op de toekomst!”

Gezien de omstandigheden is dit voor Baudet én zijn partij natuurlijk de ideale oplossing. Op deze manier kan de controverse beëindigd worden, maar houdt Baudet de touwtjes wél stevig in handen.

En Otten? Die heeft op ongekende wijze gezichtsverlies geleden. Hij heeft het geprobeerd, maar duidelijk verloren. Nu is het zaak voor hem op te bewijzen dat hij wél betrouwbaar is… Doet hij dat niet, dan kun je er vergif op innemen dat dit zijn eerste én meteen zijn laatste lidmaatschap van de Eerste Kamer is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Catalaanse kok

  Hiddema overlegt met de statenleden en toekomstige 1e kamerleden.
  Cliteur plaatst zichzelf als fractieleider.
  En partijleider Baudet heeft nogsteeds last van plotseling opgekomen plankenkoorst.
  .
  Gezien de sterke veroordelingen van de DDS redactie richting Otten, verwacht ik dat DDS zich totaal zal distangieren van deze beslissing.
  Of weet Otten teveel en moet hij binnenboord gehouden worden om verdere schade te voorkomen.
  .
  Will be continued.

 2. poldi

  Slecht nieuws voor de FVD-haters en vooral voor @RN.
  En jammer voor de vooraf likkebaardende VVD’ers en CDA’ers.

  1. Catalaanse kok

   Maar Poldi, u vond toch Otten totaal van het politieke toneel moest verdwijnen.
   En in die mening stond u hier niet alleen.
   Verwacht dan ook dat velen op dit forum deze beslissing zullen verafschuwen.

   1. poldi

    Oké dit is geen ideale oplossing maar hij is wel kaltgesteltt.

  2. Dik

   “en vooral voor”

   #negeren

 3. Catalaanse kok

  Michael, mijn complimenten.
  Van vastgeroeste standpunten kan niemand u beschuldigen.

 4. Tman

  Dat is weer in orde,zoals het hoort in een professionele volksbeweging.
  Otten weet nu wie de baas is en zal in de toekomst discreet zijn,en zich vooral nooit meer door de pers laten verleiden tot uitspraken!
  Het vlaggeschip is weer op koers.
  Stem FvD of PVV.

 5. Joop Klepzeikert

  Wat zullen de trollen hier weer balen dat het geen slaande ruzie is geworden zeg. Heerlijk. Ben benieuwd hoe zuur ze weer gaan reageren.

  1. Dik

   #negeren

 6. Vit

  Vergeven kan maar vergeten nooit.

 7. Meriadoc Brandebok

  Wie Forum na deze ruzie nog steunt moet wel een bord voor z’n hoofd hebben. Gegraaid in de kas, de privé-revalidatie van een partijlid betaalt en Baudet die geen leiderschap toonde, maar zich thuis terugtrok. De bejaarde Hiddema moest de troep van de voor Otten compromitterende informatie die hij lekte opruimen.

  Baudet heeft geen bestuurlijke kwaliteiten. Hij is de controle over de partij volledig kwijtgeraakt.

  1. marco1

   Nou moet je nagaan wat een zooitje die andere partijen zijn. Na alles wat u opsomt meneer Brandebok is FvD nog steeds de beste optie.

   1. Vit

    Yep en de partij standpunten zijn nog steeds hetzelfde.

   2. Meriadoc Brandebok

    Nee hoor.

   3. Vit

    Ja hoor.

   4. Erkenbrand

    Wat zal dit een desillusie zijn voor de notoire FvD haters, die zagen de partij al volkomen uiteen vallen.

    1. Vit

     Die zien groen van ellende.

    2. Beukman

     Welnee joh. Ik ben blij dat de heren mijn advies hebben opgevolgd om met z’n allen thee te gaan drinken en er samen te proberen uit te komen, zodat we hier op DDS nog wat langer kunnen genieten van de strapatsen van Thierry en zijn club.

     Wat ik me wél afvraag: Otten heeft de “uitbetaling aan zichzelf” dus teruggestort. Meester Hiddema gaat zijn gesjoemelde reiskostenvergoeding aan de belastingbetaler terugbetalen.
     Maar hoe zit het met de niet bepaald kinderachtige kosten voor zijn heuprevalidatie, uit de partijkas betaald en dus opgehoest door de leden? Ik neem aan dat Otten het bonnetje heeft getekend. Komt dat geld ook terug, of blijft het aan de strijkstok hangen?

     1. Vit

      Uit betrouwbare bron (Pecunia) heb ik vernomen dat het lastig uit te leggen valt aan de belastingdienst en er niets anders opzit dan terug betalen, hoe dat precies in elkaar steekt weet ik niet.

     2. Beukman

      @Vit
      Misschien kunnen ze met de pet rondgaan bij de leden, of een crowdfunding starten of een gironummer openen, zodat de arme meester Hiddema niet hoeft op te draaien voor de kosten van die revalidatie.

     3. Vit

      @Beukman

      Ik vermoed zomaar dat die ouwe schurk dat heel goed zelf kan.

  2. Buzz68

   Ach… Wrijving geeft warmte.

   Baudet is een goed bestuurder! Valt me niets tegen!
   Voor de rest …trol maar lekker raak.

  3. Vliegenvanger

   Aldus deze grote trol op DDS.

 8. Vit

  Mensen schouders eronder en stemmen 23 mei, ik heb zojuist een busje geregeld om 21 oudjes (bij toeval FvD aanhangers) naar het stembureau te brengen, hopelijk doet goed voorbeeld volgen en let maar niet op dwarsliggers.

  1. Meester Kong

   @V
   U woont naast een Alzheimer cafe ?

   1. Vit

    Nee, bejaardenhuis de laatste halte.

   2. Caro

    @ mk,

    In het Alzheimer café komen doorgaans lotgenoten bij elkaar die iemand kennen met deze diagnose.
    Ik voeg er aan toe dat mensen met deze diagnose zeker nog kunnen stemmen. Niet in laatste stadium van deze ziekte.
    Het maakt mij niet uit op wie mensen met een ziekte stemmen,

 9. Henk Albarda

  Heel goed geregeld. Persoonlijk vond ik de heer Otten niet geschikt voor EK of TK, maar zou het okay vinden hem ooit als financieel specialist van FvD in de TK te laten functioneren. Hij is immers in vele opzichten een ervarings deskundige……
  Natuurlijk is hiermee de kou niet uit de lucht. Ieder persoon vanaf een greintje verstand weet en begrijpt dat in een jonge partij de eerste meerdere jaren er ruzies ontstaan. Beter dat dat wordt afgehandeld zoals nu bij FvD, dan de kadaver discipline bij groen links, d66, SP, VVD.
  De verstandige kiezer zal dit als 1 van de juiste paden zien, slechts onbenullen komen nu weer met zure commentaren. Voorlopig lijken FvD kiezers hun verstand te hebben behouden.

  1. Robert75

   Een groot deel van de forumstemmers vonden toch dat die eigenlijk uit de partij gezet moest worden. En een nog groter deel vond dat die in ieder geval niet in de eerste kamer behoort te zitten.

  2. Rien Noppen

   “maar zou het okay vinden hem ooit als financieel specialist van FvD in de TK te laten functioneren. Hij is immers in vele opzichten een ervarings deskundige……”

   Precies, een deskundig man als het om sjoemelen met geld gaat.

   🙂

 10. Ries

  Ik kan niet beoordelen of dit het beste is. Mij zint het in elk geval niet.

 11. Henk Albarda

  Nog een nuancering voor ‘Beukman’ , u heeft kennelijk OF WNL afgelopen zondag gezien, OF tenminste uw oren dichtgeknoopt bij de reactie die Theo Hiddema gaf. Net 10 % van het totale revalidatie bedrag is door ons, de leden betaald. 90 % werd vergoed door de verzekering. Het blijft de specialiteit van links, zorgvuldig uitsluitend ‘luisteren’ wat je zelf wilt horen, kadaver discipline groen links, d66.

  1. Beukman

   Ik heb het stukkie zojuist even bekeken, @Henk. Fijn om te horen dat je gelijk hebt – ik geloof meester Hiddema op zijn blauwe ogen.
   Eén ding is me nog niet duidelijk. Je schreef over het NRC-interview met Otten dat je het met een korreltje zout nam. Wat bedoel je daarmee: dat Ottens woorden niet correct werden weergegeven?

  2. Rien Noppen

   Is het lid Albarda geraadpleegd dan wel geïnformeerd over het besluit van Baudet en Otten om de revalidatie van Hiddema uit de partijkas te vergoeden?

  3. Rien Noppen

   Henk Albarda lost lastige vragen altijd zonder problemen op door ze niet te beantwoorden.

 12. Julian

  Tot zover de mededelingen van de FvD propaganda site. Waar werkelijk elke kritische noot voor FvD wordt gemeden. Alleen afvalligen worden tot de grond toe afgebroken.
  Vervang de partijletters door D’66 en de hoofdrolspelers door D’66 leden en deze DDS had woorden tekort gehad.

  1. Henk Albarda

   Inderdaad Julian, ik ben FvD kiezer en lid. Vanaf het eerste optreden van Otten was ik niet gelukkig dat hij fractie voorzitter FvD in de EK zou worden. Ik had ook een nadrukkelijke voorkeur wie wel.
   U bent of was FvD kiezer en lid? Heeft u bij de PS FvD gestemd? Of toch een andere partij? En natuurlijk had ik totaal anders gereageerd, hadden deze perikelen bij d66 gespeeld, ik vind d66 een persoonlijke belediging.

   1. Catalaanse kok

    Quote : ik ben FvD kiezer en lid.
    .
    Een FvD kiezer?
    Oh, hoog opgeleide Henk verzint het.
    Mijn dag met een glimlach.

  2. Julian

   Veel reageerders vinden DDS niet meer zo leuk omdat er teveel linkse mensen reageren en ze hun ei niet meer kwijt kunnen. Ik vraag me af welk ei. Want zelden lees ik inhoudelijke tegenreacties op zogenaamde linkse reageerders… Blijkbaar is er binnen rechtse kringen een behoefte aan een gecensureerde rechtse site. Waar linkse reacties worden verwijderd…

   1. Seneca

    @julian
    blijkbaar dient u zich onverwijld naar een winkel van SpecSavers te begeven. u vraagt zich af waar de ‘tegenreacties op zogenaamde (laat u dat zogenoemde rustig achterwege) linkse reageerders zijn. leest u, na de bril aangeschaft te hebben, rustig de topics met daarop de reacties op de linkse reageerders. overigens het zijn geen linkse reageerders, het zijn of extreem linkse (dus dom) of trollen die op extreem linkse sites, zoals Joop.nl, als rechtse trollen reageren. aan u de keus. ik vraag mijzelf af, tot welk type u behoort.

 13. Rien Noppen

  Baudet beschuldigt op Twitter Otten van een greep uit de kas om hem vervolgens op Twitter uit te nodigen te werken aan herstel van vertrouwen.

  Zijn aanhangers vinden dat enorm geloofwaardig.

  1. Catalaanse kok

   Volgens Hiddema was de term”greep uit de partijkas” onjuist en diende Otten hierin gerehabiliteerd te worden.
   Ik vind, dat niet Otten maar Baudet zijn excuses hoort aan te bieden wegens valselijk beschuldigen.
   Marrja, de Heilige Baudet.

   1. Rien Noppen

    Baudet is in dit incident volledig ontmaskerd als bestuurlijke prutser. Hiddema probeerde de scherven nog een beetje te lijmen maar het totaalbeeld is van een deerniswekkende ongeloofwaardigheid.

 14. Jumping

  Prima en nu op naar 51% van de Nederlandse stemmen in Mei aangaande de EU.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 15. Dropje

  De nacht van de lange messen wordt nog ff uitgesteld
  Is een kwestie van tijd…

 16. Rien Noppen

  Haagse Post:

  “Baudet pleegt zonder wroeging politieke moord. Dat belooft nog wat.

  TON F. VAN DIJK 29 APR 2019
  Het conflict tussen Thierry Baudet en Henk Otten laat zich moeilijk duiden. Vanwaar de behoefte aan zelfdestructie bij de oprichters van Forum voor Democratie? Was de beschuldiging van Baudet dat Otten een ‘greep in de kas’ heeft gedaan een keiharde politieke moord? Of was de eerdere kritiek van Otten op Baudets boreale politiek een vlucht naar voren van een in het nauw gedreven penningmeester? Hoe het ook zij, een éénmansfractie in de Eerste Kamer lijkt nu het maximaal haalbare voor de gevallen Otten, zo denkt Ton F. van Dijk.

  Democratie is een complex ideaal. Neem nou Thierry Baudet en Henk Otten. Ze hebben de ambitie om het land hun wil op te leggen. Er moet een einde komen aan het ‘partijkartel’, de hegemonie van de Europese Unie en immigranten dienen zoveel mogelijk geweerd te worden. Geen vermenging van culturen meer. Voor een deel oude wijn in nieuwe zakken, maar wel succesvol gelet op de uitslag van de laatste verkiezingen: Forum voor Democratie werd in één klap de grootste in de Eerste Kamer.

  Partijleider Thierry Baudet deed er in zijn overwinningsroes een schepje bovenop. Hij verheerlijkte de ‘boreale’ wereld en sprak bewonderend over de ‘uil van Minerva’ die was neergedaald. Het gebruik van dit type vocabulaire leidde tot veel discussie over de extreme betekenis ervan.

  Voor die andere founding father van Forum voor Democatie, Henk Otten, reden om in een prominent interview te waarschuwen voor de iets te filosofische woordkeus van de grote leider en te pleiten voor een klein rukje naar het midden. Immers, daar is zoveel meer zuurstof voor een ieder die een broertje dood heeft aan het rechts-extremisme, waarmee de boreale politiek van Baudet wordt geassocieerd, aldus Otten vrij samengevat.

  Geen gek betoog van Otten, die geldt als de grote man achter de leider. Immers het was Otten die het Forum organisatorisch tot wasdom bracht en ervoor zorgde dat er überhaupt statenleden zijn die Forum in de provincies kunnen vertegenwoordigen na het eclatante verkiezingsresultaat.

  Maar met het succes veranderde de partij van Baudet en Otten van een geoliede politieke machine in een derderangs Vereniging van Eigenaren. De 13 zetels in de Eerste Kamer vormden kennelijk het startsein voor een politiek straatgevecht tussen oprichters Otten en Baudet.

  De 13 zetels in de Eerste Kamer vormden kennelijk het startsein voor een politiek straatgevecht tussen oprichters Otten en Baudet.
  De narcistische krenking die Baudet heeft ervaren na het kritische interview was eenvoudig te groot. Hij – de uitverkorene – die openlijk werd bekritiseerd door zijn tweede man. Backstabbing heet dat in goed Nederlands. En het moet gezegd: waarom Henk Otten ervoor koos om openlijk de confrontatie aan te gaan en deze niet binnenskamers te houden is een vraag die velen bezighoudt. Er zijn grofweg twee realistische scenario’s.

  Het eerste is dat Otten zich oprecht zorgen maakte over de koers en bewust koos voor een openlijke tik op de neus van zijn strijdmakker Thierry. Overmoedig, zo weten we nu, maar het is mogelijk. De ‘greep in de kas’ die Otten vervolgens werd verweten door Baudet in een officieel partijbericht is vooral een politieke afrekening en een frame dat werd gebruikt om ‘karaktermoord’ op de kritische Otten te plegen.

  Wat pleit voor dit scenario, is dat de complete partijtop van Forum al geruime tijd op de hoogte was van de betaling die Otten aan zichzelf had gedaan en eerder niemand aanleiding zag om dit te duiden als een ‘greep uit de kas’, een strafbaar feit waarvan in beginsel aangifte dient te worden gedaan. Iets dat niet is gebeurd, voorzover wij weten. Sterker nog: Otten werd ondanks zijn scheve schaats gewoon lijsttrekker voor de Eerste Kamer.

  Het tweede scenario is ook plausibel. De openlijke kritiek op Baudet, was in feite de grote vlucht naar voren van Otten. De interne discussie over een onrechtmatige betaling aan zichzelf had hem in existentiële politieke problemen gebracht. Zozeer zelfs dat een openlijk conflict met Baudet onvermijdelijk was geworden. En dus besloot Otten dat de eerste klap van hem zou komen.

  De kritiek op Baudets boreale politiek kwam naar buiten omdat Otten het onvermijdelijke conflict over de betaling wilde plaatsen in de context van een politieke richtingenstrijd in plaats van een door hem gepleegd strafbaar feit in de vorm van een ‘greep in de kas’.

  De kritiek op Baudets boreale politieke kwam naar buiten omdat Otten het onvermijdelijke conflict over de betaling wilde plaatsen in de context van een politieke richtingenstrijd in plaats van een door hem gepleegd strafbaar feit
  De vraag is nu of Otten nog fractievoorzitter kan worden van de Eerste Kamerfractie. Dit oogt op het eerste gezicht als een onrealistische ambitie. Een afsplitsing van de lijst Otten lijkt het maximaal haalbare.

  Daarmee heeft Baudet het gevecht op korte termijn gewonnen. Hij heeft laten zien, dat hij over lijken gaat om zijn zorgvuldig bewaakte spiegelbeeld in stand te houden. Hij is zo verliefd op zichzelf, dat hij niets voelt bij het plegen van een brute moord. Gewetenloos dus. En dan blijft het vaak niet bij één slachtoffer. Dat belooft nog wat.”

 17. Rosasolis

  Het is natuurlijk niet pais en vree bij de FvD. Dit partij gaat hetzelfde kant als de PVV uit, toen Wilder’s societeit begon. Er ging, jarenlang, geen maand voorbij toen een van Wilder’s medewerkers uit te partij stapte. Wat doet nu de FvD met al de goedkope lidmaatschap geld van de leden? Wie van de medewerkers krijgen een vaste salaris en hoeveel? En welke medewerkers krijgen helemaal niets? Ze zullen binnenkort vallen als een ton beton.

 18. F. Domela Nienhuis

  Links heeft te vroeg gejuicht.

  1. Vit

   Dat doet links wel vaker voor de deceptie.

 19. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Baudet heeft zich opgesteld als een echte politicus ! Dat wel natuurlijk…

 20. Piet51

  De uitdrukkingen “oprechte verontschuldigingen” en “oprechte excuses” hebben me verbaasd. Ze laten zich wat overdreven aanhoren en hebben veel weg van pleomasmen, om het beoogde effect nog wat onhandig aan te zetten. Bestaan onoprechte excuses en verontschuldigingen eigenlijk wel of zijn dit mooie voorbeelden van een contradictio interminis? Dat de FvD-lijst EK en Baudet zelf dezelfde formulering gebruiken geeft mij ook te denken. Zorgvuldig geregisseerd, lijkt me. Door wie, Hiddema misschien? Baudet zal niet zo gauw vervallen in dergelijke stijlfouten.

  Maar belangrijker vind ik het volgende. Waarvoor biedt Otten nu precies zijn excuses aan? Is dat voor de inhoud van zijn kritiek op Baudet? M.a.w. komt hij van zijn kritiek terug en vind hij Baudet niet te rechts en waardeert hij zijn taalgebruik? Of gaat het over de vorm, dus het NRC-interview? Of gaat het alleen over die €30.000? Voor de geïnteresseerde buitenwacht zijn het voorlopig lege excuses.

 21. Michael M

  Geef mensen een kans. En dat is waar de FVD voor staat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.