Bij NOS geliefde politicoloog Josse de Voogd klapt uit school over linkse universiteiten: ‘Ze zijn doorgeslagen!’

Het gaat niet goed met de politieke neutraliteit van het onderwijs, zo zegt electoraal geograaf Josse de Voogd: “Ben ook actief geweest bij GroenLinks. Ervaarde universiteit als politieker dan een politieke partij zelf,” zo onthult hij in een serie openhartige tweets.

Universiteiten zijn wel degelijk linkse bolwerken. Nee, dat zegt heus niet alleen Thierry Baudet. Ook insiders in de academische wereld beginnen langzaam maar zeker in te zien dat er een knellende linkse sfeer hangt waar je je als rechts persoon maar moeilijk aan kan onttrekken. Eerder al gaven hoogleraren in Nijmegen Thierry Baudet stilletjes gelijk: lesstof wordt noodgedwongen aangepast aan het linkse discours.

Maar nu volgt ook “electoraal geograaf” Josse de Voogd, die bij de NOS een graaggeziene gast is. Afgelopen verkiezingsavond stond hij nog de uitslagen te duiden, maar nu analyseert hij de brakke ideologische staat van het onderwijs helemaal naar z’n grootje. Ondanks dat hij zelf ideologisch gezien zich het meest verwant voelt met GroenLinks, vindt hij desalniettemin dat de academische sfeer veel te uitgesproken links en “politiek” is.

In een serie tweets die begon over de onnodige opmars van het Engels in het Nederlandse onderwijs, pakt De Voogd ook de hooghartige linkse houding van de Nederlandse universitaire wereld aan:

“[…] het is wel een reactie op dingen die ook zijn doorgeslagen. Uni’s enorm politiek gemaakt. Misschien weinig gezien omdat velen in die kringen zo denken. Maar universiteitsbladen lezen soms haast als pamflet van een uitgesproken politieke partij.

Het gaat soms best ver. Die CvB voorzitter @MaastrichtU. Stelt dat jongeren van nu opgroeien in een wereld zonder grenzen. Dan heb je toch geen idee van de samenleving om je heen. Universiteiten verzaken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Internationalisering en diversiteit als MOET-jes. Verwijten en verdachtmakingen als je kritisch bent. Ben ook actief geweest bij GroenLinks. Ervaarde universiteit als politieker dan een politieke partij zelf. Clichés over ‘links’ klopten meer bij universiteit dan bij partij zelf.”

Eén uitzondering is Josse wel bereid te maken: op de Universiteit Leiden gaat het een stukje beter dan de rest. Als voorbeeld haalt de wetenschapper de houding van rector magnificus Carel Stolker aan, die ook in de bres springt voor zijn ‘rechtse’ hoogleraren Paul Cliteur en Afshin Ellian.

De Voogd trapt overigens graag heilige huisjes omver. Na de Tweede Kamerverkiezingen van twee jaar terug pakte hij ook al de wat hem betreft veel te dominante Randstad aan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. DeBruijn

  Zouden de anderen het willen horen? Dan wordt hun macht aangetast en hun denkbeelden in twijfel getrokken. Dus het valt te verwachten dat hij ook uitgescholden en gedemoniseerd zal worden.

  Mensen zijn zo voorspelbaar.

  1. Satty

   De bruijn

   Wanneer ben jij van de universiteit gekomen? Ik nog niet zo lang geleden en het is puur onzin wat hier verkondigd wordt. Dit is fascisme in volle gang. Ik heb medestudenten van alle politieke ideologieën gehad en dat kon ook prima. Dit is beangstigend, leiden is juist het meest gesloten stuk wat er is, niet eens met hen gesprek onmogelijk.

   1. DeBruijn

    @ Satty

    Ik heb geen universitaire studie gedaan. Had wel verder willen leren, maar ik heb altijd problemen gehad met lang zitten. Dus studeren ging gewoon niet.

    1. DeBruijn

     @ Satty

     Zitten doe ik hooguit een half uur, dat zegt genoeg over de situatie.

 2. Jumping

  Neem als Linkse wegkijkclub, deze opmerkingen van Josse de Voogd tot je.
  Neem daarna het stuk in de Telegraaf tot je, van de AIVD.
  De zorgen over het verspreiden van radicaal islamitisch gedachtegoed, bij naschoolse Arabische lessen.

  Stem in Mei een anti EU partij.

  1. DidiMadloba

   Uw conclusie volgt niet uit uw argumenten.

   En als de Nexit beweging momentum krijgt vraag ik asiel aan bij Mutti Merkel.

 3. AS210854

  Het zonnetje gaat er hier spontaan van schijnen.

 4. Michael M

  Er is niets mis voor welke partij je kiest. Of het nu links, rechts rechtdoor is. Men slaat gewoon door in Nederland. Iedereen neemt iets van elkaar klakkeloos aan maar gaan niet bij henzelf te raden hoe iets nu werkelijk zit. Het is een indoctrinatie en dat is heel slecht. Als er 1 roept dat dit of dat slecht is dan roepen er 50 dat ook. En als er 1 persoon dat niet vindt dan wordt ie erop aangevallen en dat is een kwalijke zaak in Nederland. Laten we niet allemaal Ja knikkers wezen. Respecteer elkaars mening.

  1. DeBruijn

   @ Michael M

   Goed gezegd, maar dat is het probleem. Tegenwoordig is iedereen heel snel gekwetst, zelf plaatsvervangend gekwetst komt voor. Dan zijn die mensen gekwetst voor mensen die zij helemaal niet kennen en gaan ervan uit dat die mensen gekwetst zijn.

   Dan wordt het wel heel lastig een discussie voeren, want deze mensen reageren altijd als door een bij gestoken en gaan gelijk in de aanval. Schromen daarbij vaak niet om te demoniseren en mensen gelijk voor -foben of -haters weg te zetten. Zoals je zag bij het Nashville manifest. Kijk je hoeft er niet mee eens te zijn, maar daar kun je gewoon over praten. Maar dat is het nu juist, dat gaat in Nederland niet. Je hebt mee te gaan met de grijze meerderheid of je valt buiten de groep. Hetzelfde zie je nu met FvD aanhang, die worden ook weggezet als dom, laagopgeleid, mensen met problemen, racisten, fascisten, enzovoorts. Daarmee is gelijk de mogelijkheid om een vruchtbare discussie te voeren en mensen serieus te nemen om zeep geholpen. Want als je iemand demoniseert en wegzet als ‘dader’, dan ontmenselijkt je hem of haar, zodat je het voor jezelf rechtvaardigt om niet met zulke slechte mensen te praten.

 5. Ries

  Interessant om te lezen. Nieuws is het echter niet omdat ‘we’ dit allemaal wel weten, c.q. aan onze boreale klompen aanvoelen.

 6. Rosasolis

  Er moet geen opmars in het Engels komen in onze universiteiten. Gewone colleges moeten altijd in het Nederlands gegeven worden. Maar er zijn enkele uitzonderingen.
  Bijv. als er een heel nieuwe kennis of techniek is uitgevonden uit een Engelstalig land.
  Dan kan een universiteit een deskundig hoog-leraar uit een Engelstalig land uitgenodigd worden om een lezing te geven over nieuwe ontwikkelingen; in ieder vak, die onze huidige studenten ervan kunnen leren. En ook hun docenten. En ook andersom gaat het het door. Vele Nederlandse hoog-geleerden geven lezingen in alle vakken in Engels
  talig universiteiten in vele landen. Omdat Engels is de makkelijkste buitenlandse taal. Maar ik ben er volkomen eens dat er altijd Nederlands onze hoofdtaal moet blijven op al onze universiteit. Merkwaardig is er nog steeds de Antonie van Leeuwen College in
  Engeland die onderwijs in het Nederlands geeft.
  En dan hebben wij hier in Noord-Holland de Carolus Clusius Hoog-scholen voor plantkunde en landbouw. Die onze planten en landbouw kunst doorgeeft aan vele arme landen die alleen van Engels kunnen leren. De Nederlandse taal is nog steeds zeer
  invloedrijk. Omdat er vele worden zijn met het oude Engels verbonden.
  Jammer van de Brexit!

  1. Bosche draak

   Het enige jammerlijke eraan is dat May er zo’n rommel van heeft gemaakt.
   Geef het een paar jaar en dan zou het de Britten weleens voor de wind kunnen gaan, daar zij niet langer meer hoeven toe te geven aan de geldverslindende moloch die voor de Eu moet doorgaan.

   Wat de verengelsing betreft dat is een foute ontwikkeling die wel degelijk in de gaten gehouden moet worden.
   Wees zuinig op de Nederlandse cultuur!

   1. DidiMadloba

    De EU is niet geldverslindend en geen moloch. En sommige moslims zijn aardige mensen.

    Het meeste geld van de EU gaat nog steeds naar landbouwsubsidies. Waardoor je spotgoedkoop verse groenten kunt kopen in de supermarkt.

    En de EU heeft te weinig ambtenaren. Soms moeten bedrijven bijspringen om wetgeving te maken – maar die houden ook hun eigen belang in de gaten.

   2. Rosasolis

    @Bosche draak. May heeft geen rommel van de Brexit gemaakt. Dat heeft enkele
    stijfkop collega’s wel voor verzorgd ! May is altijd voor een zachte brexit geweest, zonder douane en grens problemen. Dappere Premier.

  2. DidiMadloba

   Het hangt er van af. Nederlands recht moet in het Nederlands gedoceerd worden. Maar wis- en natuurkunde en informatica in het Engels.
   Als natuurkundestudent ontdekt ik handige leerboeken in het Engels- logisch, want een veel groter taalgebied. Maar het eerste Engelse natuurkundigen viel me nog niet mee.

   1. Rosasolis

    @DidiMadloba. Muziekleer op conservatoriums en universiteiten worden uitstekend in het Nederlands gegeven. Af en toe komt er een Engelstalig gast docent of artiest om een lezing te geven. Omdat weinig studenten kunnen hun moedertaal optimaal volgen, bijv. in het Fins, of een van de Baltische Landen, is het makkelijker voor de gast leraar of artiest in het Engels te praten. Omdat Engels voor de meesten een makkelijke taal is te spreken, en om te luisteren.

    1. DidiMadloba

     Wat beweert u nou? Eerst bepleit u het Nederlands, dan breekt u een lans voor het Engels.
     Feit is dat Nederlandse conservatoria uitstekend staan aangeschreven, en veel buitenlandse studenten aantrekken. De docent die dan koppig weigert Engels te praten – moet op cursus Engels.
     In de klassieke muziek zou het Engels door het Italiaans kunnen worden vervangen. Adagio ma non troppo.

 7. Pescador

  langzaam maar zeker trekt de beerput open. en als tie dan leeg is kunnen groenlinks en de VVD erin en dan de deksel vast lassen

 8. DidiMadloba

  Ik heb aan dezelfde universiteit gestudeerd als Baudet, en ik heb ook les gehad van Cliteur. Die doodleuk de klassieke rechtsstaat verwerpt, alleen had ik dat als brave eerstejaars niet door.

  Doorslaan kan naar twee kanten.

  Of vinden we de rechtsstaat links tegenwoordig?

 9. Dik

  Doorgeslagen is nog voorzichtig geconcludeerd.

 10. DidiMadloba

  Van deze “beroemdheid” had ik nog nooit gehoord.
  Als hij de Maastrichtse universiteit verwijten maakt omdat de leiding daar beweert dat “jongeren van nu opgroeien in een wereld zonder grenzen” bewijst hij echt eh, iets verkeerds gegeten te hebben.

  De moderne universiteit is internationaal gericht, en wordt bevolkt door studenten uit de hele wereld. Nou ja, vooral Europa, anders spelen de kosten een rol. Nadat ik in Leiden was afgestudeerd ging ik speciaal in Maastricht promoveren om aan de Leidse spruitjesgeur te ontkomen, en mij internationaal te oriënteren.

  Maar deze “beroemdheid” is kennelijk verliefd op Baudet, voor wie het natuurlijk afschuwelijk is om te zien dat “alle Menschen (en studenten) werden Brüder”. Heeft Baudet Beethoven en Schiller al eens een veeg uit de pan gegeven? Ach, de heren zijn al lang vertrokken naar Eeuwige Jachtvelden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.