Filmpje! Klaas Dijkhoff maakt zich niet druk om Klimaatwet: ‘voldoende steun van indieners’

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff maakt zich allerminst zorgen over de bestendiging van de Klimaatwet in de Eerste Kamer. Nu Forum voor Democratie meer dan tien zetels heeft bemachtigd en 50Plus heroverweegt of ze nog voorstander zijn vertoont de Klimaatcoalitie scheurtjes, maar Dijkhoff maakt zich niet druk: ‘voldoende steun, kijk maar naar de indieners’. 

Ondanks dat beeld en geluid niet synchroon lopen (mea culpa) is het evident dat het onduidelijk is wat Dijkhoff nu precies wil wat betreft de stemming van de Klimaatwet in de Eerste Kamer. Hij wil de stemming niet uitstellen, maar wil dat men de Klimaatwet ‘gewoon ter stemming brengt’. Lekker vaag, maar dat is hoe we Dijkhoff  kennen.

Of hij FVD-kiezers tegemoet wil komen door de stemming uit te stellen wil hij niet hardop uitspreken. Dat Forum voor Democratie nu de grootste partij is in de Eerste Kamer ziet Dijkhoff evenmin als een bedreiging voor het bestendigen van de Klimaatwet. Volgens Dijkhoff zijn er voldoende indieners geweest. En als we kijken naar de indieners dan tekent zich een duidelijke meerderheid af.

Indieners van de Klimaatwet zijn GroenLinks, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, VVD en CDA. Tel je deze fracties bij elkaar op dan kom je uit op een grote meerderheid voor de Klimaatwet. Dat FVD en mogelijk ook 50Plus tegen gaan stemmen heeft weinig effect op de einduitslag.

En dat is jammer want de Klimaatwet zou bij handhaving kunnen leiden tot desastreuze incidenten. Immers worden er keiharde CO2-doelstellingen geformuleerd en als de overheid zich aan de rechtsstatelijke principes houdt betekent dit bij bestendiging in de Senaat dat de Klimaatwet moet worden gehandhaafd. Dat kan voor gekke situaties zorgen.

Het betekent in het uiterste geval bijvoorbeeld het stilleggen van de industrie en andere vormen van economische activiteit, want geen CO2-uitstoot! Bijvoorbeeld door autovrije weekenden af te dwingen en meer van dat soort ongein. Instemmen met de Klimaatwet is natuurlijk geen garantie dat de overheid daadwerkelijk strikt zal handhaven, maar de optie staat wel open.

En feitelijk elke vorm van activiteit draagt bij aan CO2-uitstoot waardoor een uitdijende overheid zich met alles kan gaan bemoeien. Oh wacht, dat doet de overheid nu ook al! Dat de VVD voornemens is zo’n wet te steunen zegt alles over de teloorgang van haar liberale principes. Laten we hopen dat FVD andere fracties overtuigt tegen te stemmen!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Rien Noppen

  Mijn God, wat een dom gezwatel is dit!

  1. Vit

   Mijn god vind ik eigenlijk al dom gezwatel van de bovenste plank.

 2. Gekko

  Hoe langer ik Dijkhoff volg, hoe zwakker ik hem ga vinden.
  Zoals Noppen zegt: wat een zwatelaar is die VVDer.

  1. Rien Noppen

   Nee, ik doelde op het krakkemikkige stukje van Teunis.

   Het niveau van DDS zakt als een baksteen.

   1. Adriaan

    @Noppen, wat doe je hier eigenlijk? Is het een soort van masochisme?

   2. Gekko

    De artikelen van Teunis Dokter zijn altijd nog stukken beter te pruimen dan de reacties van Rien Noppen.

 3. Onzin456

  Een coalitie maken alleen voor klimaat…
  Wat een mesjogge reden

 4. Heinz

  Het zou mij niets verbazen wanneer Thierry Baudet lid zou zijn van een club die klimaatontkenners steunt in hun opvattingen. Die clubs bestààn ! Shell is uit zo’n club gestapt…

  1. Bart

   Klimaat ontkenners bestaan niet, alleen losers die geen argumenten hebben gebruiken die naam.

  2. AS210854

   Heinz, maar die hebben nu Trix aan de lijn of het dividend nog wel hoog genoeg is.

 5. umhnz

  Quote : de Klimaatwet zou kunnen leiden tot desastreuze incidenten.
  .
  De overtuiging dat de klimaatwet zeker voor rampzalige problemen zou zorgen is al aardig afgezwakt door DDS.
  Aan het voorsorteren op de volgende draai van FvD?

 6. Fortiori

  ” Bijvoorbeeld door autovrije weekenden af te dwingen en meer van dat soort ongein ” Het zou geen kwaad kunnen meen ik. Wat vaker met de diligence, de postkoets. Vroeger reed ik nog al eens naar het zuiden (Maastricht). Toen al kreeg ik de indruk dat het daar bij DSM met de witte rookpluimen uit die torens het geen gezonde zaak zou kunnen zijn. Ik kan mij vergissen. Maar wie het wil mag mij corrigeren.

  1. Satty

   Dsm heeft natuurlijk wel het laatste stukje onderscheidende export van Nederland, kennis. Het lijkt mij veel zinvoller dat mensen wat minder achterlijk gaan forensen. De busjes met loodgieters van Amsterdam naar Rotterdam en die van Rotterdam naar Amsterdam bv. Ook niet langer voor5 km de auto pakken.

   Aan de andere kant verplaats dsm maar, zoek het maar uit in Nederland de beschaving is daar toch verdwenen. Het hufter gehalte is zo groot dat een compleet failliet geen ramp zou betekenen.

   1. Peter Oudshoorn

    Boreale Satty is niet alleen nihilistisch en pessimistisch, vooral ook paranoia. In haar optiek is Nederland reddeloos verloren. Dat komt omdat zij, als Afrikaanse van origine, geen flauw benul heeft van de diepere Nederlandse geest, veerkracht, mores, gebruiken, tradities en cultuur. Alles beoordeelt zij aan de oppervlakte en ziet daardoor steeds hel en verdoemenis. Een beetje zielig is dit wel.

   2. toetssteen

    @Satya
    Mja, voor een ritje met de auto van 8 minuten de bus, overstappen, de bus en dan nog een eind met de duwkar. U bent echt bijdehand dame!
    Per slot is 90 minuten korter dan die 8 minuten! Ja toch! En stukken comfortabeler….

    Uw loodgieter verhaal slaat idem alle planken mis. Beroepskrachten kunnen dan hier, dan daar nodig zijn. Zo werkt het nu eenmaal.

  2. Punt50

   @ Fortiori

   Even over witte rookpluimen uit torens & schoorstenen van industriële installaties. Let op; ik zeg niet dat het niets te betekenen heeft, en dat er weinig mee in de atmosfeer gebracht kan/of gaat worden! Of, dat er geen andere stofjes mee naar buiten gaan.

   Maar, over het algemeen zie je veel dikke pluimen waterdamp van koeltorens, en witte pluimen uit schoorstenen a.g.v. verbrandingsprocessen. Immers het verbranden van koolwaterstoffen levert energie op en uitstoot in de vorm van CO2 (kleurloos) en H20 (waterdamp).

 7. Satty

  Fvd achterban stemrecht ontnemen wegens gebrek aan intellectuele vermogen Teunis? Of bedoelde je het laatst niet zo.

 8. Pescador

  dijkhof valt mij vies tegen ik had nog steeds de gedachte dat hij een redelijk man was, maar blijkbaar heeft hij ze ook erg achter de ellebogen.

  1. Heinz

   Dat zou heel goed kunnen, u bedoelt waarschijnlijk een ander dan Klaas Dijkhoff (dubbel f)

   1. Gekko

    De achternaam van Heinz is Slarottimoff.

    1. Heinz

     @Gekko,..What’s in the name ? 😀

     1. Dik

      @Heinz: Ga jij nu ook al taalneuqen?

 9. fusilier

  Klaas Dijkhoff ? Die man had beter komediant kunnen worden.

 10. poldi

  Je kunt met halve waarheden en leugens geen klimaatakkoord tot stand brengen en uitvoeren. Vanaf de aanvang was voor iedereen met uitzondering van Jesse Klaver wel duidelijk dat de klimaatplannen zoals die nu voorliggen niet te betalen zijn. En ook nog eens zinloos bovendien. Nordstream levert gas aan Duitsland waar versterkt op gas wordt ingezet. En wij moeten van het gas af? Bizar het ook maar een seconde in overweging te nemen. Gezien de aardverschuiving richting het FvD realiseren steeds meer mensen zich dat wij grotelijks worden belazerd. De VVD is het eigenlijk volledig eens met Baudet en zijn Forum maar probeer die draai maar eens te maken. Het worden nog boeiende tijden. Vooral als uiteindelijk de werkelijke kosten doordringen. De splijtzwam Forum kan deze regering best eens ten val brengen zonder er zelf veel aan te doen. Wij gaan het zien!

  1. Dik

   “Forum kan deze regering best eens ten val brengen zonder er zelf veel aan te doen. Wij gaan het zien!”

   Klopt, FvD is de grootste partij en dat is niet voor niets. Ik verwacht dat het huidige Kabinet ergens in september zal stranden, FvD is dan groot en sterk genoeg om het roer over te nemen van het stelletje oplichters!

   #stemzeweg

 11. Heras

  En wat gaat meneer dijkhof zeggen wanneer kleine bedrijven failliet gaan, mensen nog meer belasten zodat ze bijna verzuipen? En wat zegt hij wanneer blijkt dat de klimaatdoelen in nederland vrijwel niets oplevert omdat de rest van de wereld niet mee doet? En dat allemaal om in brussel te pronken dat nederland een gehoorzaam landje is.

 12. Dik

  Dat Dijkhoff zich niet druk maakt is logisch, hij bevindt zich nog in het centrum van de macht. Dat hij daarmee politieke suïcide pleegt is navenant, hij schoffeert opnieuw een grote groep kiezers die geen klimaatwet willen.

  Ik heb het hier al vaak gezegd en herhaal het: in 2017 verloor VVD maar liefst 9(!) zetels, dat was een trend. VVD zal nog meer zetels verliezen zolang ze FvD negeren.

  Ga zo door VVD, ik heb er alle vertrouwen in dat jullie bij de volgende verkiezingen glansrijk zullen stranden, kiezers hebben er namelijk een hekel aan om genegeerd te worden.

 13. Hartenheer

  Hij maakt zich negens druk over. Al helemaal niet dat Nederland met de huidige clan naar de knoppen gaat.

 14. Trollenjager

  De VVD gaat dus voor integraal de Groen Links belastingen door de strot heen douwen. Een stem op de VVD blijkt dus inderdaad een stem op Groen Links te zijn geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.