Filmpje! Klaas Dijkhoff maakt zich niet druk om Klimaatwet: 'voldoende steun van indieners'

Geen categorieapr 03 2019, 17:00
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff maakt zich allerminst zorgen over de bestendiging van de Klimaatwet in de Eerste Kamer. Nu Forum voor Democratie meer dan tien zetels heeft bemachtigd en 50Plus heroverweegt of ze nog voorstander zijn vertoont de Klimaatcoalitie scheurtjes, maar Dijkhoff maakt zich niet druk: 'voldoende steun, kijk maar naar de indieners'.
Ondanks dat beeld en geluid niet synchroon lopen (mea culpa) is het evident dat het onduidelijk is wat Dijkhoff nu precies wil wat betreft de stemming van de Klimaatwet in de Eerste Kamer. Hij wil de stemming niet uitstellen, maar wil dat men de Klimaatwet 'gewoon ter stemming brengt'. Lekker vaag, maar dat is hoe we Dijkhoff kennen.
Of hij FVD-kiezers tegemoet wil komen door de stemming uit te stellen wil hij niet hardop uitspreken. Dat Forum voor Democratie nu de grootste partij is in de Eerste Kamer ziet Dijkhoff evenmin als een bedreiging voor het bestendigen van de Klimaatwet. Volgens Dijkhoff zijn er voldoende indieners geweest. En als we kijken naar de indieners dan tekent zich een duidelijke meerderheid af.
Indieners van de Klimaatwet zijn GroenLinks, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, VVD en CDA. Tel je deze fracties bij elkaar op dan kom je uit op een grote meerderheid voor de Klimaatwet. Dat FVD en mogelijk ook 50Plus tegen gaan stemmen heeft weinig effect op de einduitslag.
En dat is jammer want de Klimaatwet zou bij handhaving kunnen leiden tot desastreuze incidenten. Immers worden er keiharde CO2-doelstellingen geformuleerd en als de overheid zich aan de rechtsstatelijke principes houdt betekent dit bij bestendiging in de Senaat dat de Klimaatwet moet worden gehandhaafd. Dat kan voor gekke situaties zorgen.
Het betekent in het uiterste geval bijvoorbeeld het stilleggen van de industrie en andere vormen van economische activiteit, want geen CO2-uitstoot! Bijvoorbeeld door autovrije weekenden af te dwingen en meer van dat soort ongein. Instemmen met de Klimaatwet is natuurlijk geen garantie dat de overheid daadwerkelijk strikt zal handhaven, maar de optie staat wel open.
En feitelijk elke vorm van activiteit draagt bij aan CO2-uitstoot waardoor een uitdijende overheid zich met alles kan gaan bemoeien. Oh wacht, dat doet de overheid nu ook al! Dat de VVD voornemens is zo'n wet te steunen zegt alles over de teloorgang van haar liberale principes. Laten we hopen dat FVD andere fracties overtuigt tegen te stemmen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten