‘Front voor Democratie’: wéér een kinderachtige column om ‘geradicaliseerde’ Thierry Baudet neer te sabelen

NRC is weer lekker bezig met deze column van Tommy Wieringa. De ‘oorlogstaal’ van Thierry Baudet wordt onder de loep genomen en natuurlijk weer met goedkope retoriek ‘ontmanteld’.

Baudet zei een aanval te zien vanuit twee fronten. Het ene front is extern en werd voor Baudet zichtbaar met 9/11. Hiermee zag hij in 2001 al een onoverbrugbare kloof tussen het westen en de islamitische wereld. Hij haalde hiervoor bijvoorbeeld het boek The Clash of Civilizations aan, van Samuel Huntington. Het andere front is intern, namelijk: een zelfzuchtige oligarchie die de westerse beschaving tracht te ontmantelen via onder andere de EU, massa-immigratie en het ontmantelen van cultuur-uitingen zoals in de architectuur en de kunst.

En wat zegt Wieringa hierover? Hij doet alsof de lezer achterlijk is en impliceert dat Baudet bijna stelt dat een type als Ad Melkert medeverantwoordelijk zou zijn voor 9/11.

Ook de oikofobe oligarchie waar Baudet het over had, die door middel van linkse indoctrinatie op scholen en universiteiten haar eerder genoemde doelen probeert te bereiken, wordt met flut argumenten verwrongen tot een onzinnig punt.

FVD, met twee zetels in de Tweede Kamer en een kabinet dat een dichtgetimmerd regeerakkoord probeert door te drukken, wordt door Wieringa verweten niet aanwezig te zijn geweest bij onderwijsdebatten. Dat dit te maken zou kunnen hebben met het feit dat FVD toen (en momenteel) wel andere prioriteiten had dan tegen een muur van onredelijke en schuimbekkende linkse politici aan te lullen en liever de partij zorgvuldig uitbouwt, wordt even achterwege gelaten. Iets dat overigens verrassend goed heeft gewerkt voor FVD.

Daar blijft het niet bij, FVD heeft tegen gestemd toen de SP 530 miljoen wilde uittrekken om de loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs te dichten. Scholen en universiteiten zouden links zijn omdat de beloning en aanzien voor het vak te laag zou zijn. ‘Want iedereen weet dat rechtse mensen voor geld en status gaan en linkies voor idealen,’ is waar het op neer komt voor Wieringa. Dat zou trouwens ook betekenen dat de SP zichzelf met zo’n voorstel in de voet zou schieten. Maar misschien zagen ze dat destijds zelf niet in omdat ze links onderwijs hebben gehad…

En dan rest natuurlijk nog die Eerste Wereldoorlog tweet:

„100 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Maar na dit extreme bloedvergieten moest de échte Europese zelfdestructie nog beginnen. Honderd jaar culturele, demografische en geostrategische suïcide verder staat er nu een generatie op die de beschaving weer wil revitaliseren.”

Wieringa beeft van angst bij het zinnetje over dat de échte zelfdestructie nog moet beginnen. Dat Baudet hier niet langer doelt op miljoenen doden maar op culturele afbreuk, interpreteert Wieringa gewoon anders. Zo kan hij ‘miljoenen doden’ en ‘een verwoest continent’ koppelen aan de term ‘voorspel’ en dat Baudet dit écht meent. Of Baudet dit dan zelf zou willen ontketenen of slechts aan ziet komen, laat hij onbehandeld. Zo creëert hij toch weer een fraaie poging om te doen alsof Baudet een ramp aan ziet komen of een oorlog wil ontketenen.

Afsluitend wuift hij de interpretatie van FVD-kiezers van dergelijke uitspraken nog even weg, ‘die snappen het toch niet’. En voor wie dat niet helemaal overtuigend genoeg was, ramt hij het er nog even met de laatste zin in:

“Maar iedereen doet er verstandig aan om zijn woorden niet alleen uiterst serieus maar ook heel letterlijk te nemen.”

Ik denk dat iedereen er verstandig aan zou doen om de woorden van Wieringa gewoon helemaal niet meer serieus te nemen of überhaupt nog te lezen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

76 reacties

 1. victus

  Kale griezel probeert de intelligente bal uit te hangen met omslachtig gelul in de ruimte.

  1. Top

   Ach ja, wat heeft zo’n ruggentuffer en wanabee, nu eigenlijk te vertellen, behalve aan zijn grachtengordel vriendjes?

 2. poldi

  Het demoniseren van Thierry Baudet door links over een breed front is al flink aan de gang gezet.
  Dat kan alleen maar gunstig voor het FVD uitpakken.

  1. santiago

   Poldi. Ik denk het niet. Als Baudet alles nog weer moet doorstaan wat Geert Wilders heeft moeten doen, denk ik dat het FvD geen lang leven beschoren is.
   Als alle overlopers( ik wil ze geen verraders noemen) hun nieuwe speeltje kwijt zijn, gaan ze toch weer terug naar de PVV.
   Dus de enige die er uiteindelijk beter van zal worden is de PVV

   1. biggeorge

    bodemdrain wordt uit de PVV getrokken let maar op >>> FvD

    FvD Marches on!

 3. biggeorge

  The FvD Marches on!!

 4. Meester Kong

  We doen er nog een schepje bovenop 🙂

  NRC –
  Tom-Jan Meeus

  Dinsdag stemde Forum voor Democratie in de Tweede Kamer tegen een PVV-motie voor „een nexit”. Mensen stonden even op het verkeerde been, ik ook.

  Toen ik in maart een fotootje nam van het EU-standpunt op de website van Forum voor Democratie, stond er nog „dat de EU onhervormbaar is”, zodat FvD „voorstander is van een NEXIT”. Dit laatste zinsdeel blijkt stilletjes te zijn geschrapt: op die plek staat nu dat de partij „voorstander is van een referendum over het EU-lidmaatschap”.

  Nu heeft Baudet zijn weerzin tegen de EU nooit verzwegen. September 2011 bepleit hij al in zijn toenmalige NRC-column dat „de macht van Brussel geleidelijk wordt ontmanteld”. De EU is, schetst hij december 2011, „een baantjesmachine van een gesloten, zelfgenoegzame kaste”. Februari dit jaar zegt hij in de Volkskrant: „Ik ben ideologisch tegen de EU.”

  Lees ook: Hoe de Nexit-aanhangers ineens hun luidruchtigheid zijn verloren
  Volgens hem brengt de EU louter verval. Of erger. Januari 2012: „De EU heeft ons geen vrede gebracht.” Juni 2012: „Het is de Europese eenwording die (…) leidt tot oorlog.”

  De EU is Het Kwaad: april 2015 schrijft hij in de Volkskrant dat hij niet aan de vluchtelingencrisis kan denken „zonder een cynisch enthousiasme te vermoeden binnen de burelen van de EU”. Juli 2015 zegt hij in Het Parool dat „de roekeloosheid waarmee de EU plannen doordrukt doet denken aan het Derde Rijk in zijn nadagen”. Augustus 2017 noemt hij de EU „een cultuurmarxistisch project dat tot doel heeft de vernietiging van de beschaving”.

  Mei 2016 bedankt hij de Britten hartelijk „namens iedereen in Nederland” voor Brexit. Hij twittert: „After #Brexit we should have #Nexit.” December 2018 vraagt een camjo hem bij de ingang van de vergaderzaal van de Kamer of hij een harde Brexit verwacht. „Ik hoop het!”

  En diezelfde Thierry Baudet zou nu, na eerdere aarzelingen in de statencampagne, ineens niet meer zeker weten of hij een Nexit wil. De EU die oorlog brengt, de EU die hem doet denken aan het Derde Rijk, de EU die de beschaving vernietigt – die monsterlijke EU mag van Baudet blijven als de kiezer dit in een referendum uitspreekt.

  Je kunt het moeilijk geloven. En als hij het zelf wél gelooft, is er de laatste tien jaar best veel misgegaan in al die stukken waarin hij onze ondergang aankondigde en toelichtte.

  1. santiago

   De vraag is, hoelang houdt charlatan baudet dit nog vol.
   Zijn opdracht is toch wel voltooid voor het moment. In de provinciale besturen zit nog maar de helft van de PVV en daar ging het toch om.
   Benieuwd wat onze elite voor over 2 jaar uit de hoge hoed tovert om de PVV af te stoppen.

  2. Scarletti

   Beste meester Kong, vaak ben ik het niet met u eens. Echter u somt hier voortreffelijk de feiten op en komt tot de juiste conclusie. Baudet heet met het stemmen tegen Nexit zichzelf als onbetrouwbaar, t.a.v. de door hem voorgespiegelde idealen, bewezen. Dit kan alleen maar tot een verdere verwijdering tussen volk en politiek leiden.

  3. Meriadoc Brandebok

   Baudet is een waardeloze man, Meester Kong. Eerst laat hij de ene na de andere drol over de EU – Derde Rijk, waar haalt hij het in vredesnaam vandaan – op het trottoir droppen, maar vanwege electorale redenen probeert hij zich nu achter het referendum te verschuilen.

   Lafjes. Je “ideologie” laten vallen als het uitkomt.

  4. Beukman

   @Kong
   Ook dit is een helder en confronterend stuk. Baudet blijkt een raswabberaar, ik zou bijna zeggen: een gewone politicus, die zich lafjes verschuilt achter de Wil van het Volk wanneer het hem zo uitkomt. Stiekem teksten in zijn programma veranderen zonder hierover verantwoording af te leggen: tamelijk minnetjes. Ik had het eerlijk gezegd niet van hem verwacht.

 5. Beukman

  Uitstekend stukkie van Wieringa weer, waarin hij T. Baudet ontmaskert als een warhoofd en een charlatan met een Messias-complex. Verplichte kost!

  1. Rien Noppen

   Ja, mooie tekst.

   1. Rien Noppen

    citaat:

    “Nu is het onderwijs inderdaad overwegend links, maar de vraag is niet waarom er zoveel linkse leraren zijn (zevenenzeventig procent volgens het telraam van Wierd Duk) maar waarom zo weinig mensen ter rechterzijde voor de klas willen staan. De beloning natuurlijk, stupid: het beroep daalt al jaren spectaculair in aanzien, mede omdat het zo beroerd betaalt. Maar toen de SP vorig jaar een voorstel deed om 530 miljoen euro te investeren om de loonkloof tussen het primair en het voortgezet onderwijs te dichten, stemde Forum tegen. Liever dient Forum het onderwijs met een kliklijn. Met agitatie, verdachtmaking en stoken in het klaslokaal. De suggestie van een vijfde colonne. Ziedaar het front van Thierry Baudet.

    Dat het hem ernst is met die malle oorlogsretoriek, onderstreepte hij vorig jaar november nog eens met deze tweet: „100 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Maar na dit extreme bloedvergieten moest de échte Europese zelfdestructie nog beginnen. Honderd jaar culturele, demografische en geostrategische suïcide verder staat er nu een generatie op die de beschaving weer wil revitaliseren.”

    Miljoenen slachtoffers en een verwoest continent niet meer dan een voorspel? Het lijkt een brutale overdrijving, maar het is erger: hij meent het.”

    1. Dddddd

     Het lerarenvak wordt helemaal niet slecht betaald!
     Er bestaan duizenden hoogleraren die geen cent bijdragen aan de inkomsten van de staat. Eindeloos veel onderzoeken die volkomen waardeloos zijn voor de maatschappij. Ontsla ze en morgen krijg je ze terug voor de helft van het salaris.

    2. biggeorge

     als je aan je opleiding voor docent begint weet je dat je geen drol gaat verdienen net als bij de politie, enz . Niet achteraf gaan lopen janken dat je voor een kut salaris voor zo’n allochtonen klas kan gaan staan heb je zelf voor gekozen of je ben naief geweest

   2. Gekko

    Tommy Wieringa is een ontzettende klootzak, dat weten we nog van het gemeentecongres van vorig jaar. Datzelfde geldt voor Rien Noppen, Beukman en Meester Kong (Sarko).

    1. Beukman

     Ik ben inderdaad een verschrikkelijke klootzak, @Gekko. Voor de anderen die jij noemt kan ik niet spreken. Laat meteen duidelijk zijn dat ik hier niet kom om vrienden te maken, nee: ook niet met jou.

     Dat jij de Goddeloze Kale een “klootzak” noemt, zegt veel over jouw bias. Kennelijk gaat het jou niet om het waarheidsgehalte van zijn woorden, maar om de vraag hoe aardig Wieringa is.

     Het zal mij eerlijk gezegd een rotzorg wezen hoe aardig Wieringa is. Hij is niet mijn vriend maar mijn columnist, en in die rol voldoet hij ruimschoots. Ik lees Tommy zijn stukkies altijd met veel interesse. Doorgaans is hij bijzonder genuanceerd, en daar hou ik van, omdat hij de lezer ruimte geeft voor hun eigen gedachten. Als het echter over T. Baudet gaat fileert hij zijn onderwerp genadeloos, dwars tegen alle politieke correctheid in.
     Wat overblijft na de verbale operatie, is een fantast met een Messiascomplex.

     Hoedt u voor Messiassen, zij hebben zelden iets goeds gebracht.

  2. Bosche draak

   Wieringa is een nutteloze huilebalk die met flut romannetjes en slap gekletst z’n linkse boterham verdient.

   Bla bla Baudet is bah bla bla
   Nou potverdikkie Tommy Tom pas maar op dat je niet uit je broek barst met het tonen van zulke ballen!
   Huil maar lekker mee met de anderen link(s)e loetjes anders zou je je centjes wel eens kunnen mislopen!

   Ben nog niet vergeten wat dat miskraam liep te smoezen toen het Telegraaf pand werd geramd.
   En in zijn tijd als kul-umnist bij het dagblad was het ook al zo’n dildo met oren.

   Verplichte kost? In de geïndoctrineerde klasjes misschien.
   Dick Bruna heeft nog meer niveau…

  3. Vliegenvanger

   Ik denk dat iedereen er verstandig aan zou doen om de woorden van Wieringa gewoon helemaal niet meer serieus te nemen of überhaupt nog te lezen. Dit is toch een oordeel van een linkse rakker, die denkt dat iedereen er in trapt die kolder die hij verteld.
   Wieringa is een goede sprookjes verteller in de efteling. Sprookjes zijn net zo serieus als hij. Achterlijke kerel, een grote fascist is het. Niet meer en niet minder. Stem FvD.

   1. Rien Noppen

    Ik zie dat Wieringa hier veel onbehagen en onrust veroorzaakt.

    Een goede columnist als hij zal daar niet ontevreden over zijn.

    Mooi is ook dat de onrust wordt veroorzaakt door het feit dat hij inhoudelijk volkomen gelijk heeft.

    1. Vit

     @Rien Noppen

     Het begint al met de eerste zin, Rien. Als je het niet ziet, zie je het nooit.

     1. Rien Noppen

      Je snapt het, vit.

  4. Dddddd

   Ach ja, als je Wieringa vraagt om een column te schrijven , krijg je een populistisch links stuk, gegarandeerd!
   Vraag je Nanninga of Elian dan hoor je precies de andere kant.

 6. Satty

  Henk alberda stemt fvd. Kan je je met nog zieliger mensen verenigingen? Nog minder moraal, nog leugenachtiger? Het fvd is een verzameling van verschrikkelijke mensen. Het verbaast me dat er gewone mensen intrappen.

  1. santiago

   Satty. Helemaal goed. Wij houden het bij de PVV.

   1. Satty

    Stukken beter. Fvd is een elite partij. Henk alberda wil Nederlandse mensen ook nog uitbuiten. Een draak van een mens.

  2. Bosche draak

   Zieliger dan Salty en de rest van de link(s)e leipo’s ga je ze niet snel vinden nee

 7. Satty

  Waanzinnig artikel. Vol met leugens. Rechtse indoctrinatie.

  Europa is eigendom van Afrika.

 8. Meriadoc Brandebok

  Goed stuk van Wieringa. Dat Baudet zelden komt opdagen is natuurlijk bekend. Hij is er te lui voor, maar als je in de pers een oneliner dropt zo nu en dan, en social media goed beheerst, trek je de kiezers wel.

 9. Joop Klepzeikert

  Links begint steeds wilder on zich heen te slaan nu ze overal ter wereld steeds meer terrein verliezen. Heerlijk om te zien hoe gruwelijk ze in paniek raken.

  1. Satty

   Ik ben niet links maar zwart en jij maakt me erg bang ja.

   1. biggeorge

    zwart?? ik denk dat je gewoon blank ben en de hele boel bij elkaar loopt te liegen

    zwarten zeggen nooit ik ben zwart

 10. DidiMadloba

  Baudet is de jongste bejaarde van Nederland, die het verleden verheerlijkt en geen vertrouwen heeft in de toekomst.

  Hij moet worden aangepakt voordat zijn ideeën besmettelijk worden.

  1. Satty

   Die zijn al verspreid. Lees de reacties hier. Dit is een bedreiging voor mensen van niet Europese komaf.

 11. Janna47

  Deze Wieringa moet je helemaal niet serieus nemen. Zelden zo’n zelfingenomen kwast en bal gezien. Krijgt graag wat aandacht, maar doet wel goed werk op dit moment wat hij uiteraard niet door heeft, anders zou hij het niet doen. Hij en vele andere extreme linksers werken het in de hand dat Baudet steeds meer aanhang krijgt…mooi meegenomen zou ik zeggen…..hoe meer ze schelden, liegen en verzinnen, hoe meer men Baudet waardeert….de sufferds…

 12. Vit

  Baudet wil nog steeds een Nexit, maar dit aan het volk overlaten middels een bindend Referendum wat er komt als hij aan de macht komt, de uitkomst weet hij al mijn held.

  1. Vit

   Ps, dat is nog eens democratie!

  2. Beukman

   @Vit
   Ik neem aan dat je zelf ook wel inziet dat T. Baudet met zijn heimelijke toevoeging aan het programma een schielijke terugwerkende beweging maakt. Als referenda voor hem zo belangrijk zijn, waarom zet hij dan niet bij ieder punt in zijn programma dat er wél eerst een referendum overheen moet, want de stem van het volk blablabla?

   Een echte Leider kan het heel goed zonder referenda. Die weet zelf wat hij wil, en hij gaat daarvoor. In dat opzicht kan Baudet nog veel leren van Wilders.

   1. Vit

    @Beukman

    Hij is de ontwerper van zijn partij programma, wellicht komt er mettertijd een referendum over deze punten wie weet, het is niet voor niets het forum van democratie.

    1. Beukman

     @Vit
     Stel nou dat we straks minister-president T. Baudet hebben, hij schrijft een referendum uit over Nexit en het volk – zijn volk – stemt tegen. Gaat de premier in zijn hoedanigheid als partijleider dan het Nexit-verhaal uit het program van FvD schrappen, is immers niet de wil van het volk?

     1. Vit

      @Beukman
      Schrappen zal hij niet doen maar ook niet tegen de wil van het volk ingaan, hij weet gewoon wat de uitslag zal zijn en ik ook, dus kan hij het veilig stellen.

      Bedenk wel dat snelle stijgers nog harder kunnen vallen, maar in het geval van Thierry heb ik daar geen hard hoofd in.

     2. Beukman

      Nou @Vit, lekkere Leider is die Baudet dan. Stel dat het volk geen Nexit wil, waarom zou de man het dan in zijn programma houden? Op die manier komt het vol met loze uitspraken te staan.
      Glad mannetje die Baudet, hij begint al echt op een kartelpoliticus te lijken met zijn gespleten tongetje.

  3. Rien Noppen

   “Baudet wil nog steeds een Nexit,”

   Maar daar komt hij niet helder meer voor uit. Hij verschuilt zich achter de wil van het volk dat mag beslissen wat hij er van vindt.

   Dit is het opportunistische en draaikonterige populisme waarmee deze charlatan het niet gaat redden. Op zichzelf een goede zaak.

   Als ik me niet vergis is de ballon al aan het leeglopen.

   1. Vit

    @Rien Noppen

    “Als ik me niet vergis is de ballon al aan het leeglopen.”

    Zullen we een wedje doen, morgen 28 zetels hmm?

    Isis zij dank dat er nog zoveel verstandige mensen zijn die ook aan een half woord al genoeg hebben.

    1. Vit

     Herstel: virtuele zetels voor iemand er over valt.

 13. Vit

  Toen Otten er over sprak dat het FvD geen Nexit zou willen werd hij nog op z’n vingers getikt door Thierry, remember?

  1. Beukman

   @Vit
   Inderdaad, en Otten tikte hem keihard terug.
   Otten is immers een ondernemer, en ondernemers snappen iets beter dan een elite-subsidiewolf als Thierry waar de EU goed voor is.

   1. Vit

    @Beukman

    Thierry legt hem vast nog wel uit dat het ook een paar centen kost i.t.t een EEG.

    1. Rien Noppen

     Vit moet me bij gelegenheid nog eens uitleggen waarom een Nexit hetzelfde is als ‘terug naar de EEG’.

     1. Vit

      @Rien Noppen

      Listige vraagstelling mijn compliment>

      Natuurlijk is een Nexit niet hetzelfde als ‘terug naar de EEG’, daar zal heel veel over gebabbeld moeten worden.

      Ondertussen:

      Het geld dat de Europese Unie tot haar beschikking heeft, bestaat uit middelen die de EU ieder jaar van de 28 lidstaten ontvangt. De lidstaten ontvangen op hun beurt weer geld van de EU in de vorm van bijvoorbeeld landbouwsubsidies of bijdragen uit de structuurfondsen.

      Nederland droeg in 2017 ruim 6,9 miljard euro af aan de EU. In hetzelfde jaar ontvingen we ruim 3,7 miljard aan Europese steun. Dat betrof onder andere de incidentele ontvangst van 2,8 miljard euro als gevolg van de ratificatie van het Eigen Middelen Besluit. Per saldo betaalde Nederland dus ruim 3 miljard euro. Deze positie als netto-betaler bestaat voor Nederland sinds 1991. Nederland was in de periode 1981-1990 een netto-ontvanger. In de jaren daarvoor wisselde de positie regelmatig.

      Omdat Nederland vergeleken met andere landen veel aan de EU moet betalen, krijgt Nederland sinds 2007 een jaarlijkse korting van bijna 1 miljard euro per jaar op zijn afdrachten.

      Nou jippie!!!

     2. Vit

      Ps, ik ga nu weer even wat anders doen.

      Groetjes.

    2. Beukman

     @Vit, jij bent nogal goed op de hoogte.
     Heb ik goed begrepen dat T. Baudet mijn land Nederland uit de EU wil, en in een douane-unie?

     1. Vit

      @Beukman

      Nog even dan:

      Thierry spreekt over dat hij de EEG prima vond zoals het was.

      Ook groetjes.

 14. Rosasolis

  Vreemde taal van Baudet. Of wil hij overkomen als een pseudo intellectuele guru?
  Wie begrijpt zijn vreemde manier om een lezing te geven? Wat hebben gewone mensen te doen met een harde Borealis wind, uilen van Minerva, en
  oikofobe oliegachie?
  Iedereen weet dat Mythologie uit verschillende landen, alleen oude volksverhalen zijn. Er zijn vele opera’s hierover geschreven. Maar dit heeft niets met onze huidige tijd te maken. Maar sommige van die oude mythen kunnen wel gevaarlijk voor de maatschappij zijn. Zoals De Ring Cyclus van oude Germaanse mythen, die R. Wagner op muziek zette. De Nazi’s waren dol op die oude Germaanse verhalen met goden
  en helden zoals Wodan, Siegfried, en Brunhilde. Wagner zelf dacht toen aan niets anders dan die verhalen op muziek te zetten; en schreef een cyclus van 5 aan elkaar verbonden opera’s. Hoewel hij wel gelovig was (hij schreef ook de christelijk opera
  Parsifal), was zijn vrouw Cosima wel een antisemiet. Zodat dat op het einde van de 19de eeuw fascisme, en antisemitisme begon te roeren in Duitsland. Gelukkig waren er vele intelligente Duitsers die niets met de oude helden mythologie wilde hebben.
  Zij wilden vooruitgaan en niet achteruit. Maar helaas waren er te veel van de kudde
  geesten, die niet verder wilde of konden denken. Dus twee wereld oorlogen moesten
  het gevolg zijn. Daarom moeten wij die waanzinnige uitspraken van guru Baudet wel in de gaten houden.
  Universiteiten zijn niet “links”. Zij geven gewoon het onderwijs door, en docenten kunnen wel vele voorbeelden uit het geschiedenis geven. Dat is hun goede recht. Colleges zijn meer dan alleen magere feiten doorgeven. Dat kan misschien wel bij de lager school maar niet op de universiteit. Bijv. een hoog-leraar kan een college over Beethoven geven die tegen Napoleon was, of over Shoshtakovitch die tegen het hele Soviet regiem was. Zo een college gaat over muziek geschiendenis.

  1. shidaian

   tjongejongejonge en u durft te zeggen….”niet links” Rood waas voor de ogen waarschijnlijk.

 15. shidaian

  Ach….toch een beetje stumper die Wieringa. Laat hem maar brabbelen.

 16. Henk Albarda

  Met een lachbui kom ik even kijken. Fantastisch dat er nu diverse aanwezigen zijn die mij kennen. Die diverse aanwezigen zijn altijd zo ‘puntig’ over schrijffouten, mag ik jullie aanraden mijn naam eens goed te lezen?
  Dank voor de sublieme complimenten, en goed opgelet dat ik vaak opnieuw vermeld dat ik FvD stem en lid ben. Hoewel Satty mijn woorden altijd verdraaid en de context trekt, ben en blijf ik dankbaar voor de aanwezigheid. Me kostelijk geamuseerd met de ‘antwoorden’ op mijn ondernemers brief.
  Mag ik voorstellen dat nu ik me vrij volledig heb voorgesteld, mijn politieke tegenstrevers zich ook met carriere voorstellen: de heer Noppen, Satty (ik meen de illegale mevrouw uit Nigeria?), Meridok Brandebok, Meester Kong, Didimatloba (heer, mevrouw, illegaal uit afrika?), umhnz.
  Weer dank voor uw inspanningen kiezers en leden voor FvD te werven.

  1. biggeorge

   die @Satty is gewoon blank want zwarten zeggen nooit van zichzelf dat ze zwart zijn. Dan zeg je eigenlijk ik heb een lage dunk van mezelf vandaar dat een zwarte nooit zal zeggen ik ben zwart.

 17. Godefroy France

  Wieringa, talentloos schrijvertje, probeert alles om intelligent over te komen, lees zijn boeken en hersenkronkels, hij heeft het niet, hij doet verwoede pogingen om academische volzinnen op papier te kletteren,,, woodbe/hasbeen/ BNer need I say more?
  Jawel !! vreselijke linkse deuger,,,antisemiet, binnenkort op de lijst BIJ1 samen met SS kan hij z’n blankenhaat etaleren tot in het hiernamaals!

  1. Beukman

   @Godefroy merkt op:
   Wieringa, talentloos schrijvertje, probeert alles om intelligent over te komen

   Daar steek jij inderdaad schril bij af. Mijn complimenten!

   1. Dddddd

    Kom je uit Somalië? Uitkeringstrekker!
    Ga werken in je oude land en help het opbouwen!

 18. Niet L niet R

  Dat deze Wieringa Ad Melkert aanhaalde geeft aan, dat hij met het zelfde uiterst links sop is overgoten!
  Bekijk die arrogante Ad Melkert nog maar eens, toen hij verloren had van de heer Pim Fortuyn!
  Hoop dat de komende verkiezingen, dit soort uiterst linkse personen en ook de bladen, eens nog erger de oren worden gewassen!

  1. Beukman

   Dit is wat Wieringa schrijft:

   (Baudet schrijft:) „De eerste dag van mijn studententijd was 11 september 2001. Mijn volwassen leven begon met een gebeurtenis die voor mij voelde als een roep naar het front. Later datzelfde jaar kwam Fortuyn op. Ik zag hoe onze elites zich doodvochten tegen hem. Ik begreep dat we niet in een democratie leven, maar in een oligarchie. En dat de oligarchen uit een perfide combinatie van eigenbelang en oikofobie bezig zijn ons land, onze beschaving stuk te maken via de EU, de massa-immigratie en de modernistische bouwsels. In dat eerste jaar van mijn studententijd begreep ik dat we in oorlog zijn en dat de krachten moeten worden gebundeld om een formidabele vijand te verslaan.”

   Zijn radicalisering begint kortom al vroeg. Een aanval van buitenaf (moslimextremisten die zich met vliegtuigen in de Twin Towers boren) transformeert op Baudets rommelzolder naadloos tot een aanval van binnenuit (oligarchen die ons land vernietigen). Als je vlug leest lijkt het of Ad Melkert op 9/11 aan de stuurknuppel zat.

   Snap je het zo beter, @Niet L?

   1. M de ruyter

    Je kunt Baudet zijn woorden fileren wat je wil, mij maakt het geen reet uit. Ik als gewone man wil maar 3 dingen horen. 1 minder massa immigratie, 2 lagere belastingen ( met name voor het mkb) 3 een fatsoenlijk sociaal stelsel voor de mensen die bijgedragen hebben aan ons land
    Zolang de middenpartijen ons negeren, blijven wij op idioten stemmen.

    1. Rien Noppen

     Hadden we Marcus Bakker nog maar, de Ruyter, die had een eenvoudig en helder programma: hogere lonen, lagere belastingen en gratis bier.

     Dát soort leiders hebben we nodig!

    2. Beukman

     M. de Ruyter merkt op:
     Zolang de middenpartijen ons negeren, blijven wij op idioten stemmen.

     Snap ik op zich. De een laat zich naaien door een middenpartij, de ander laat zich liever naaien door een idioot. Ook ik vind het moeilijk om te kiezen door wie ik me het liefst laat naaien.

     De idioot T. Baudet weigert om zijn programma te laten doorrekenen op financiële haalbaarheid.
     Daarom hebben anderen dat maar gedaan. Wat blijkt? Zijn plannen zouden economisch catastrofaal uitpakken voor Nederland.
     Ik vrees dat je geen euro beter gaat worden van die lagere belastingen.

   2. biggeorge

    Beukman@ jij leeft zeker ook van linkse subsidies?? kortom bang dat de subsidie cultuur aangepakt gaat worden door partijen als FvD?? Ja dat gaat gebeuren al die smerige linkse profiteurs gaan lekker een echte baan zoeken. Die hebben lang genoeg met hun klauwen op gestaan.

    1. Beukman

     Ik verdien gewoon mijn eigen geld, @George. Wat is je punt eigenlijk?

     1. Rien Noppen

      Er zijn hier mensen, Beukman, die alles wat links staat van PVV en FvD als links beschouwen en menen dat iedereen die niet op deze partijen stemt welzeker een uitkeringstrekker is.

      Het geeft een soort van ordening, zullen we maar zeggen.

 19. Rien Noppen

  “Of Baudet dit dan zelf zou willen ontketenen of slechts aan ziet komen, laat hij onbehandeld. Zo creëert hij toch weer een fraaie poging om te doen alsof Baudet een ramp aan ziet komen of een oorlog wil ontketenen.”

  Als je op de middelbare school in je opstel met dit kreupele proza aankomt zetten ben je zeker van een vette onvoldoende.

  1. Vit

   @Rien Noppen

   Sommige leraren op middelbare scholen zijn intelligenter dan je denkt hoor, dus dat zal nogal meevallen.

   1. Bosche draak

    Noppen zal het ooit wel snappen, slimme jongen legde een puzzel in 3 uur terwijl op de doos stond 2 tot 4 jaar stond.

 20. Siemien

  Prachtig hoe Baudet de he-le boel aan het janken krijgt..

 21. Heras

  Toch heeft Baudet met verve gewonnen. Dat zegt al iets over het beleid van links de afgelopen jarenlang gevoerd heeft. Daar komen de leugens bovenop. Ik vind dot een goede ontwikkeling: terug naar de basis, terug naar een trots gevoel als nederlander.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.