Gefrustreerde Kamerleden: ‘Alles gaat langzaam hier in Den Haag. Zelfs de liftdeuren gaan langzaam open hier!’

Gisteravond vond één van de meest wereldvreemde debatten van het jaar plaats in de Tweede Kamer, en parlementariërs voelden zich er duidelijk niet op hun plaats. Ongeveer een jaar nadat dit werd aangekondigd, moesten vertegenwoordigers van de politieke partijen nog eens in debat over de overname van de chemietak van AkzoNobel. Mosterd na de maaltijd, en daar waren de debatdeelnemers zich dan ook zeer goed van bewust.

Gisteravond viel de Tweede Kamer weer eens ten prooi aan zichzelf: door de eigen drift met het aanvragen van allerlei spoeddebatten, dertigledendebatten en algemene overleggen, verdwijnen er vele van deze aanvragen noodgedwongen voor maanden op de plank.

Zo verging het ook het aangevraagde debat over de overname van de scheikundige afdeling van AkzoNobel door de Amerikaanse durfkapitalist Carlyle. De aankoop werd in maart 2018 afgerond, voor het bedrag van €10,1 miljard. Vijfduizend Nederlandse banen stonden op het spel bij het bedrijf dat nu Nouryon genoemd moet worden.

Maar in april 2019 is de storm echt helemaal gaan liggen. Zoals Kamerleden konden noteren die polshoogte hadden genomen: men is blij niet meer het “ondergeschoven kindje” van AkzoNobel te zijn, en zelfs de pensioenregeling van de werknemers is piekfijn geregeld. Alles was eigenlijk al goeddeels af, en er was niets dat een Kamerdebat zo’n lange tijd na het feit nog kan toevoegen of afdingen op de gang van zaken.

Dat punt werd dan ook door een zichtbare ongemakkelijke Tom van der Lee (GroenLinks) aangesneden in een interruptie tijdens de spreekbeurt van CDA-Kamerlid Joba van den Berg:

“Een van de allereerste debatten die wij samen in de Kamer voerden, ging hier ook al over. Heeft u zelf een idee waarom het allemaal zolang duurt? We hebben al vaker gevraagd naar die wetsvoorstellen en die maatregelen en we zitten al voorbij de helft van deze kabinetsperiode. Heeft mevrouw Van den Berg een idee waar dat door komt?”

Van den Berg, als vertegenwoordigster van een regeringspartij, kon het desondanks alleen maar met Van der Lee eens zijn: “Wij zitten met smart te wachten op deze wetgeving. We hopen dus ook van de minister te horen waarom het zo lang duurt.

Die ‘hoop’ van de CDA’er werd overigens direct de grond ingeboord door PVV-Kamerlid Dion Graus. Hij koesterde geen enkele hoop dat in Den Haag binnenkort dingen vlotter gaan verlopen:

“Ik zou toch graag tegen mevrouw Van den Berg willen zeggen: welkom in het Land van Ooit, hier in Den Haag. Hier gaat alles langzaam. Zelfs de liftdeuren gaan langzaam open en dicht hier, dus snelheid hoeft u hier in Den Haag niet te verwachten, hoor. Daar wacht ik ook al dertien jaar op.

De PVV probeert al sinds 2006 overnames te voorkomen van bedrijven die primaire levensbehoeften dienen, zoals de energiebedrijven, samen met de Socialistische Partij; voor de rest kregen we niemand aan onze zijde.”

En daar had eigenlijk niemand meer van terug, zelfs de aanwezige minister Wiebes niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Heras

  Klopt. De regering loopt altijd achter de feiten aan. Op welk gebied dan ook. Ze zijn alleen gaan ‘rennen’ nu ze zelf bedreigt worden door FvD. Ineens kunnen ze dan wel een beslissing nemen. Maar de schade is al aangericht.

  1. hans-e-pans

   Het gaat bij de regering allemaal zooo langzaaaam dat het wel lijkt alsof het achteruit gaat.

 2. santiago

  Is weer een schandalige vertoning.
  De woordvoerder van de VVD, Jeroen van Wijngaarden. Hele onduidelijke jongen, maar daar houden ze bij de VVD van. Opvolger van Foort van Oosten en partijgenoot van de man die straks gaat vertellen dat hij goed zijn best doet en dat hij naar de zaken gaat kijken.
  Waar worden we door geregeerd.
  Als je de CV van deze gasten bekijkt val je van de ene verbazing in de andere en het gaat maar door. Als ze helemaal naar de kloten zijn worden ze ergens burgemeester of verdwijnen in een of andere onduidelijke organisatie. Hoe lang laten we ons nog bedonderen.
  Het verrotte , door en door verrotte ministerie van justitie, het clubhuis van Minerva uitschot. Wie haalt daar de bezem eens door, want dat is de bron van alle kwaad.
  En kom dan niet aan met “de overheid”, want J&V is de overheid.

 3. santiago

  Die overdreven gristelijke gluiptrut van Toorenburg. Hoe is het mogelijk dat wij als normaal denkende, gewone Nederlandse mensen zo’n ongelofelijk arrogante leugenachtige trut nog serieus nemen. Hou toch eens op met het tolereren van dit soort achterlijk volk.
  Geen fatsoenlijk antwoord en altijd gespeelde verontwaardiging als ze met de waarheid wordt geconfronteerd.

 4. Piet Patat

  ” De PVV probeert al sinds 2006 overnames te voorkomen van bedrijven die primaire levensbehoeften dienen, zoals de energiebedrijven, samen met de Socialistische Partij; voor de rest kregen we niemand aan onze zijde”
  Goed punt. Bedrijven die primaire levensbehoeften dienen zoals de zorg, energie, openbaar vervoer ed.moet je never nooit in commerciele handen geven. Dat levert niks dan ellende op voor de gebruikers. Vooral de marktwerking in de zorg is absurd. Wurgcontracten, onderbetaalde en gefrustreerde werknemers en de patient trekt altijd aan het kortste eind. Commercielen dienen winst te maken. Bedrijven die primaire levensbehoeften dienen zouden op non-profit basis moeten werken en in handen van de overheid moeten blijven zoals dat vroeger het geval was.

  1. Lelygattet

   Kijk maar bij ons in Lelystad, hoofdstad van Flevoland, maar geen ziekenhuis meer alleen een poli van het St Jans ziekenhuis Harderwijk. Ik ben hartpatiënt,maar omdat ik bij de Hartkliniek Flevoland loop kan geen bloed of andere dingen laten nakijken door hun laboratorium. Moet hiervoor naar onafhankelijk laboratorium.Er is hier geen verpleging behalve dagverpleging. Moet je revalideren plus verpleging dan stoppen ze je bij Coloriet. Men spreekt nog steeds van een ziekenhuis maar het is gewoon een polikliniek, dus geen plaats voor urgentie gevallen, dan moeten ze je naar Almere of Harderwijk vervoeren

 5. santiago

  Die seniele advocaat zet toch de gehele nederlandse politiek voor schut.
  Wat een debat met zo’n raar mannetje.

 6. Gekko

  Over traag gesproken: In 2006 (!) heeft de SGP samen met de LPF een wetsvoorstel ingediend om de macht van de Europese Unie in te perken.

  Dit voorstel wordt nu, 13 (!) jaar later, behandeld in de Eerste Kamer.

  Zelfs een slak is nog sneller dan ‘ons’ parlement.

 7. Benny

  @piet patat,,,, zo is dat,, geen woord aan gelogen….de hele privatisering van zorginstellingen, vervoerbedrijven en dergelijke zouden er voor zorgen dat het ten gunsten zou komen van de cliënten (vroeger patiënten in de zorg ) ivm concurrentie. maar het tegendeel is wel meer dan bewezen gezien de absurde kosten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.