Haha! Shell probeert wanhopig deugpuntjes te scoren: zegt lidmaatschap olielobby op!

Oliebedrijf Shell probeert vanwege de wankele PR-positie zichzelf te profileren als een ‘groene oliemaatschappij’ en heeft in een aanvullende poging haar imago op te vijzelen het lidmaatschap van een Amerikaanse olielobby AFPM opgezegd aldus NOS Teletekst. Het nieuws komt een week nadat de adviseur van Rob Jetten, Elise van Zeeland, de overstap maakte van D66 naar de Koninklijke Shell. 

Shell staat ondertussen bekend om haar groene beloftes die ‘nog wel even moeten worden ingelost’ aldus actiegroep Follow This.

De Koninklijke heeft haar lidmaatschap van de American Fuel & Petrochemical Manufacturers (AFPM) opgezegd, maar in hoeverre dat bijdraagt aan vergroening is afwachten. In ieder geval is het weer goede PR voor Shell en een PR-dame zit nu in een kantoortje in London met een brede grijns achter haar computer:

‘yes, we hebben het nieuws gehaald met deze betekenisloze actie!’

Want dat is het natuurlijk gewoon. Betekenisloos. Window-dressing. AFPM staat zoals we van Amerikanen verwachten niet achter het Klimaatverdrag van Parijs, dat verregaande CO-reducties voorschrijft, maar probeert het tegenovergestelde te doen. De organisatie probeert bindende klimaatmaatregelen te voorkomen.

Volgens de Volkskrant bedienen de oliemaatschappijen zich van een paradoxale houding tegenover duurzame investeringen. Zo zouden ExxonMobil, Shell, Chevron, BP en Total bijna 200 miljoen euro per jaar investeren om groene ambities te tonen, maar lobbyen ze tegelijkertijd tegen bindend klimaatbeleid. Maar dat laatste verklaart natuurlijk de paradoxale houding.

Oliemaatschappijen willen heus wel milieuvriendelijker te werk gaan, maar er zijn ook limieten. Behalve het volledig stilleggen van de olie-industrie, wat onmogelijk is zonder complete chaos te veroorzaken, willen ze vooral op hun eigen tempo stappen maken richting duurzaamheid. Daarom zijn ze ook tegenstanders van ‘bindende maatregelen’, bij wet voorgeschreven zaken zoals CO2-taksen en/of de Klimaatwet.

Afzwaaien bij AFPM is dan ook niet meer dan window-dressing en het makkelijk scoren van deugpuntjes. Want de olie-industrie kan slechts CO2-neutraal zijn wanneer zij stoppen met pompen. En dat is precies het tegenovergestelde van wat bedrijven als Shell willen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Rien Noppen

  Shell heeft geen behoefte aan deugpuntjes, dat lijkt me meer de behoefte van Teunis, maar beseft dat de energietransitie onontkoombaar is en fossiele brandstoffen een krimpende markt betreffen.
  Ze wensen van stonde af een sterke partij te zijn in de energiemarkt van de toekomst.
  Niks deugpuntjes dus, het is een commerciëel belang.

  1. Peter Oudshoorn

   Wat denkt Rien Noppen dan dat Shell in de toekomst gaat produceren? Zonnepanelen, waterstof, kernenergie, waterpompen? Al die markten zijn al vergeven van de concurrentie. Shell tracht wel degelijk deugpuntjes te verzamelen.

   1. Satty

    Dat verzamelen van deugpuntjes zegt meer over het karakter van degene die ermee schermt. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Er zijn natuurlijk genoeg oprechte mensen.

    Ik denk dat Shell als bijbedoeling heeft zich makkelijker op nieuwe markten te kunnen richten ipv aan een lobby vast te zitten. Bv kernenergie. Ik denk dat Shell inziet dat de klimaatverandering en hun aandeel daarin in de toekomst tegen hen kan gaan werken op marketing gebied. Dan kunnen jij en Teunis over deugpuntjes praten maar als dat een argument in bedrijfsvoering wordt dan weet ik wie niet zelfstandig moeten worden. Als je een verandering niet gaat doen omdat 1 of ander opiniemakertje op een blog van het fvd je van hypocrisie beticht ben je bij voorbaat kansloos. Overigens is het op dit blog hypocrisie wat de klok slaat.

    Shell is een door en door verrot bedrijf maar de Nederlandse bevolking heeft flink van de door Shell mogelijk gemaakte kapitaalvlucht wereldwijd geprofiteerd.

   2. Rien Noppen

    Ja, dat denk ik, Peter. Shell zal de komende tijd zich snel ontwikkelen tot aanbieder van duurzame energie. Het heeft ook de financiële armslag om op dit gebied grootschalige projecten uit de grond te stampen.

    Ze weten wat ze doen, bij Shell. Aan deugpuntjes hebben ze niks, aan omzet in nieuwe markten wel.

    1. umhnz

     Quote : Ze weten wat ze doen, bij Shell. Aan deugpuntjes hebben ze niks, aan omzet in nieuwe markten wel.
     .
     En dat is de enige juiste conclusie.

     1. Peter Oudshoorn

      Wonderlijk dat ze er dan nu pas mee beginnen en niet 15 jaar geleden. Ze lopen nu aardig achter lijkt me. Siemens bijvoorbeeld bouwt al meer dan 20 jaar complete kernenergiecentrales.

  2. TD

   Rien Noppen:
   ‘energietransitie onontkoombaar is”
   Onzin dus,het is de keuze van de EU en en de groene mafklappers in Nederland!
   Een andere keuze zou kunnen zijn: Russisch gas van Nord Stream 2,enkele kerncentrales bouwen of stroom importeren,dat is goedkoper dan de klimaatdoelstellingen en energietransitie !
   Zelfs Duitsland kiest voor Nord Stream 2.

   1. Satty

    Je zou ook Groningen leeg kunnen pompen en met stikstof kunnen vullen. Dat gedraagt zich in zandsteen net als gas, in Noorwegen hebben ze goede resultaten. Daarmee stel je de Groningers schadeloos.

    Ik denk dat het fvd mij al lang in de gaten houdt, als ze nou ook eens naar me luisteren wat betreft mijn andere standpunten wordt het misschien nog wat. Tell them barabartz.

    1. TD

     Satty:
     “Ik denk dat het fvd mij al lang in de gaten houdt”
     Jazeker,je staat op de zwarte lijst,want indien de politieke macht van Baudet zo groot is geworden,en hij ál zijn plannen zonder noemenswaardige tegenstand kan uitvoeren,staat de gestapo van de 21ste eeuw voor je deur!

     1. Satty

      Geef je nou toe dat baudet een fascist is?

      Ik heb dit lang geleden al een keer geschreven in een discussie. Vandaar tell them….

     2. TD

      Nee,ik hoop het wel,hij nog niet al zijn kaarten laten zien!

     3. Satty

      Td
      Tja ik bedrijf liever de liefde dan dat ik me met haat bezig houdt. Wie zal er gelukkiger doodgaan?

     4. TD

      Satty:
      “ik bedrijf liever de liefde dan dat ik me met haat bezig houdt”
      Ik ben nérgens intensief mee bezig!
      De politiek gaat automatisch de richting uit die ik als juist vind,de autochtone bevolking in Europa zal in de nabije toekomst massaal hun stem geven aan politici die anti-immigratie zijn,vervolgens zal uitwijzing en deportatie meer regel zijn dan uitzondering!
      Kijk rond in Europa,naar de extremen die als paddestoelen verrijzen in de politiek,Italië,Hongarije,Tsjechië,Duitsland,Nederland,Zweden.
      Het duurt echt niet meer lang!

    2. toetssteen

     @Satya
     Dat natuurkunde niet één van uw vakken was, dat weten we nu wel. Mijn genade u bent echt toeter!

     1. Satty

      Overleggroep Groningen 2.0 legt het je wel uit in jip en janneke taal. Nemo kennislink onderbouwd het nog wat verder voor de grotere velden.

      Jij beschuldigd steeds maar ouwe maar nooit geef je enige onderbouwing. Als je het wel doet is het slecht onderbouwd zoals met Mozambique zoals zelf jij inmiddels wel zult begrijpen.

      Ook hier weer terug de boeken in slome.

     2. Siemien

      Je moet lekker opflikkeren hier Satty, je bent een schande voor mijn land met je huidskleur..

     3. Satty

      Ook hier zal weer geen sprake van racisme zijn volgens tim. Wat heeft mijn huidskleur hier mee te maken siemien? Leg dat eens uit dat je me een kutwijf vind prima ik vind jou ook geen succes maar dat staat los van je blank zijn.

    3. goedisfout

     Enig idee hoe groot het Groninger gasveld is?

    4. Punt50

     @ Satty

     Leg mij, als nep-leek, eens uit waarom het Groninger gasveld als het leeg is met N2 gevuld moet worden? Wie gaat die N2 dan maken en wat kost dat dan weer? En vervolgens, hoeveel energie het gaat kosten om dat N2 injecteren uit te voeren…

     U roept maar wat. Een Hollands spreekwoord zegt; “Holle vaten klinken het hardst”.

 2. umhnz

  Teunis neuriet zachtjes: Shell probeert wanhopig deugpuntjes te scoren.
  .
  Raad van commissarissen van Shell is direct bij elkaar gekomen na dit keiharde, vernietigde oordeel van Teunis.
  Hard lachend hebben zij de vergaderruimte verlaten.
  Teuntje denkt Shell te kunnen beoordelen , de armzalige stumpert.

  1. Satty

   Ja zelfoverschatting
   Jammer hij heeft best een lekker koppie. Zou hij in het echt ook zulke onzin verkopen?

   1. umhnz

    Quote: Zou hij in het echt ook zulke onzin verkopen?
    .
    Zowel DDS als FvD hebben eenzelfde tactiek.
    Weergeven wat de toehoorders willen horen, waarbij het totaal onbelangrijk is of er ook maar een kern van waarheid in zit.
    Werkt uitstekend voor de onzekeren.

    1. toetssteen

     @Umhnz en Satya
     Ga weer naar de Joop….. Ow, daar zit u al! Mja wel rot daar dat filter, maar ja, dat is typerend voor linkse humbug.

     1. Rien Noppen

      Ik adviseer Toetssteen te stoppen om in beschonken staat verwarde berichten te plaatsen.

     2. toetssteen

      Ik adviseer Noppen om karnemelk te gaan drinken.
      Man ga u rot schamen!!

     3. Satty

      Toets

      Is teunis misschien een zoon van je? Dan valt de appel niet ver van de boom ook al heeft hij je wel ingehaald, hij heeft samenhangender teksten dan jij.

      Wat een drama toch een plek waar vrijheid van meningsuiting geldt, kun je duidelijk niet tegen.

 3. PMG

  Het is duidelijk dat Teunis Dokter totaal geen weet heeft waarover hij schrijft.

  Het zit allemaal heel anders en ik kan het weten, ik werk voor een oliemaatschappij, een hele grote!!!

 4. Pescador

  Ach ze hebben rutte al omgekocht en nog een groepje van die machtswellustelingen om zich heen verzameld , ik ben benieuwd hoelang dat zo blijft

 5. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Shell zal doorgaan tot de laatste druppel olie uit de gemutileerde aarde is gezogen. En dat kan nog lang doorgaan want fossiele brandstof is niet eindig. Groeit gewoon weer aan net als de ijskappen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.