Kabinet geeft gehoor aan NAVO-norm kritiek Trump! Defensie krijgt er 160 miljoen euro per jaar bij

Defensie zou er naar verluidt structureel 160 miljoen euro bij krijgen. Dat melden ‘Haagse ingewijden’ over de onderhandelingen over de Voorjaarsnota. Daarmee geeft het kabinet enigszins gehoor aan de kritiek van Amerikaanse president Trump dat de NAVO-norm van 2 procent niet wordt gehaald. Via de Telegraaf.

Naast de structurele (dus ook na dit kabinet) verhoging komt er ook nog eens een aantal keren een incidenteel bedrag bovenop. In het piekjaar zou dit in totaal om zo’n 425 miljoen euro gaan, voor investeringen.

Of het geld ook allemaal goed terecht gaat komen, moet nog maar blijken. Defensie zit al enige tijd het geld op te potten. Dat is op zich niet zo raar, want er is jarenlang flink gesnoeid. Het schrijnende verhaal van ‘Pang!’-roepende militairen zonder munitie kennen we allemaal.

Diverse takken van Defensie lijken het geld al te hebben uitgegeven nog voor het binnen is gekomen. Zo wil de luchtmacht nog eens vijftien F-35’s aanschaffen, moet er geïnvesteerd worden in cyber- en informatietechnologie en is verdediging tegen ballistische raketten op land en zee kennelijk ook broodnodig. Om nog maar te zwijgen over betere arbeidsomstandigheden en -voorwaarden.

Defensie heeft namelijk ontzettende moeite om de 6.200 vacatures die het momenteel heeft, te vullen. Reden voor de coalitie om te gaan miepen over allerlei misstanden in de praktijk, waar volgens hen dus prima in geïnvesteerd had kunnen worden. Maar ja, als de kans vrij groot is dat je budget jaar op jaar krimpt, dan snap ik ook wel dat Defensie daar niet zo makkelijk voor te paaien was.

Door nu als een malle geld te gaan steken in betere arbeidsvoorwaarden zoals hogere lonen, worden die vacatures echt niet sneller vervuld. Het geld zou in eerste instantie moeten worden geïnvesteerd in algemene bevordering van slagvaardigheid, kwaliteit en effectiviteit. Met andere woorden: Defensie daadwerkelijk in kunnen zetten als daar vraag naar is, waarbij de slagingskans van zo’n operatie ook daadwerkelijk hoog is.

Dat draagt veel meer bij aan de aantrekkingskracht van het beroep, door beeldvorming, in tegenstelling tot een beter loon. Militair word je niet voor het geld maar voor de kans op het kunnen leveren van een waardevolle bijdrage aan het stabiliseren van een onveilige situatie en het kunnen bieden van hulp in geval van nood. Als de vrijwillige brandweer haar vacatures niet vervuld krijgt, zal dat eerder liggen aan een waardeloos track-record als gevolg van kapot of absent materiaal, dan door gebrek aan financiële vergoedingen. Zo werkt het ook voor Defensie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Ries

  Goed besteed! Beter dan op de grote hoop van gutmensch-ideaaltjes.

  1. hans-e-pans

   Iedereen weer blij met deze uitspraak, de werkelijkheid is waarschijnlijk anders. De werkelijkheid is dat er 160 miljoen minder bezuinigd zal gaan worden. Het is dus maar van welke kant je het wilt bekijken.

 2. Blokkeer-Fries

  Minimaal 2% GDP is de norm voor het zogenaamde beste linkse jongetje van de klas. Dat zijn wij verplicht voor onze eigen NATO veiligheid en jegens de US die ons al decennia faciliteert. Lever dat en stop met die linkse megalomane deug bezigheidstherapie projectjes en zorg eens een keer voor dit land. Of willen de deugprutsers meer doen, net als met de klimaathysterie en het NATO gidsland van Europa worden?

 3. WWW

  Waarom??
  Misschien moeten de mensen naar het militaire budget van de NAVO in vergelijking tot Rusland kijken. 896 miljard was de begroting van de navo landen!!
  Die van Rusland is ongeveer 20x minder. LOL

  1. Vrijedenkert

   WWW,

   “Waarom??”
   Omdat we in een organisatie zitten daar egels gelden en daarvoor hebben getekend daarom!

   Als we dit niet willen moeten we als Nederland uit de Navo optyfen en dan neemt geen enkel groot land wereldwijd Nederland nog serieus!

   Waarom denk je dat Nederland geen plaats heeft in de G20 terwijl we wel de nr. 17 zijn financieel/economisch gezien in de wereld en b.v. Turkije die lager staat wel…
   Reden: De grote landen binnen de G20 nemen ons niet serieus omdat we onze eigen defensie grotendeels hebben verkwanseld de afgelopen 20 jaar!

   Het is niet alleen Rusland of China steeds meer grote blokken zullen in de nabije toekomst onstaan en Europa be-rivaliseren , de wereld wordt steeds onstabieler en onrustiger met de enorme toename van de wereldbevolking, een sterke defensie en samenwerking met bondgenoten om eigen continet en belangen te verdedigen is belangrijk en wordt steeds belangrijker komende 50 jaar.

   1. Tman

    @Vrijedenkert
    De grootste bedreiging is de volksverhuizing van Afrikaanse landen naar Europa!
    Er dus geen militaire directe dreiging,maar een dreiging van een hele andere orde.
    Stringente grensbewaking is vereist met een sociaal-economische noodzaak,de balans tussen humaniteit en protectionisme,de scheiding tussen illegale gelukszoekers en werkelijk noodlijdenden.
    Het grootste probleem van Europa is de enorme aanwas en overbevolking van Afrikaanse landen.

  2. Vrijedenkert

   P.S. Budget Navo v.s. Rusland.

   In Rusland zijn de kosten voor het aanschaffen, ontwikkelen, produceren en onderhouden van matrieel en munitie en ook de kosten voor defensiepersoneel maar eenvijfde deel dan in het westen en Europa.

   De Russen hebben voor veel minder veel meer defensie beschikbaar…

  3. Regina

   WWW

   ++++

   1. Vrijedenkert

    Hoepel maar op met je linkse naieve ++++ wereldbeeld, als je denkt dat je veilig bent en blijft met boomknuffelen en lekker veganistisch zijn leef je in een andere nrealistische werkelijkheid!

    1. Regina

     Jij bent vast ook zo een die Rusland ziet als grote boeman van de wereld 🙂

     1. Vrijedenkert

      Ja en nee, het westen/Navo en Rusland hebben over en weer afspraken geschonden…
      Rusland is nu eenmaal een grote rivaal net zoals China, India, Zuid-Amerika en zelf de VS kun je tot bepaalde hoogte een rivaal noemen.
      Iedere democratische rechtstaat heeft de plicht om zichzelf te kunnen verdedigen tegen grote rivalen en concurrenten.

      Of het budget voor defensie nou 1.5 of 2% is dat is mij om het even, we hebben daarover afspraken gemaakt, zelfs het neutrale Zwitserland en Zweden hebben een behoorlijke sterke defensie…

    2. Mariposa78

     Vrijedenkert waar haal jij deze informatie vandaan dat Zweden een behoorlijke sterke defensie zou hebben?
     Dat is dus niet het geval, als het nodig zou zijn, komt men misschien net aan 7200 soldaten voor heel Zweden.
     Rekent men de reservisten er bij op dan kom je nog niet eens aan 12 duizend soldaten in totaal.
     En hoeveel keer groter is dat land ten opzichte van Nederland?
     Ze maken zich eerder druk over de Russen dan wat anders.

     1. Vrijedenkert

      Zweden heeft in 2017 de dienstplicht weer heringevoerd en per jaar gaat men 4000 dienstplichtigen oproepen voor militaire basistraining, het aantal beschikbare reservisten gaat dus weer gestaag groeien in Zweden komende jaren.
      Totale defensie organisatie heeft ongeveer 30.000 actieve manschappen.
      The Home Guard ongeveer 22.000 reservisten.

    3. Mariposa78

     Vrijedenkert zeker Wiki gebruikt?
     Niet meer doen hoor.
     De dienstplicht mag dan weer ingevoerd zijn maar nu komt de kicker het is echter vrijwillig.
     Wat inhoud dat als jij er geen zin in hebt, dat je dan ook niet je dienstplicht hoeft te vervullen.
     Wat er ook nog bij komt is het salaris, je verdient met het plukken van bessen of in de bediening nog meer dan je wedde.

 4. NoDoubt

  je doet mee en dan hoor je je aan de afspraken te houden die je met z’n allen gemaakt hebt, net als dat je lid bent van een voetbalclub, schept dat verplichtingen.

  1. WWW

   Onzin, wanneer de vijand geen echte dreiging vormt, hoef je niet als een kip zonder kop achter de wapenindustrie van de VS aan te lopen.
   Het budget moet juist omlaag naar 1,5%.
   Als pacifist vind ik dat er al teveel wapens zijn.
   Je kunt beter geen wapens verkopen aan schurkenstaten zoals Turkije en SA. Dan heb je zelf ook minder wapens nodig.

   1. Regina

    Wederom helemaal met je eens. De NAVO is in het keven geroepen om tegenwicht te bieden aan de USSR. Deze bestaat echter niet meer en daarmee heeft de NAVO ook geen bestaansrecht meer

    1. PMG

     Dom geklets wederom! De afspraak staat en de NL regering houdt zich er al jaren niet aan. Straks gaat het met de klimaathysterie net zo, ophoepelen zeggen ik en met mij velen dan, afspraken hoeven niet nagekomen te worden, belasting betalen is ook nergens voor nodig, net zo min als die 1000 euro van Rutte en al zijn andere beloftes.

     Stem op FVD en voor herinvoering serieuze dienstplicht voor jongeren, NEXIT en EUXIT!!!

   2. Vrijedenkert

    LOL, Nederland zit momenteel rond de 1.1% BNP defensiebudget dus volgens jouw gewenste 1.5% moet er dus nog fors geld bij!

    1. WWW

     Ik wist niet dat het zo laag was, maar doe er nog maar een 0,5% vanaf. Door de groei van onze economie wordt het bedrag vanzelf hoger.

 5. Korporaal Monty

  “Als de vrijwillige brandweer haar vacatures niet vervuld krijgt”

  Alsof defensie gelijk is aan de vrijwillige brandweer?

 6. Vrijedenkert

  Eindelijk eens iets goeds uit de koker van dit kabinet, veiligheid kun je niet lenen van de VS en andere bondgenoten daar moet jezelf ook in investeren…

 7. J.Rademaker

  Trump krijgt helemaal niets, hij mag nog steeds bijbetalen.
  Wij ook.

 8. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Naar verluid hebben de Russen en de Chinezen effectieve en betaalbare spullen. Ook het gas en de onderbroeken zijn een stuk goedkoper dan die van Oom Donald !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.