Kabinet geeft gehoor aan NAVO-norm kritiek Trump! Defensie krijgt er 160 miljoen euro per jaar bij

Geen categorieapr 26 2019, 19:00
Defensie zou er naar verluidt structureel 160 miljoen euro bij krijgen. Dat melden 'Haagse ingewijden' over de onderhandelingen over de Voorjaarsnota. Daarmee geeft het kabinet enigszins gehoor aan de kritiek van Amerikaanse president Trump dat de NAVO-norm van 2 procent niet wordt gehaald. Via de Telegraaf.
Naast de structurele (dus ook na dit kabinet) verhoging komt er ook nog eens een aantal keren een incidenteel bedrag bovenop. In het piekjaar zou dit in totaal om zo'n 425 miljoen euro gaan, voor investeringen.
Of het geld ook allemaal goed terecht gaat komen, moet nog maar blijken. Defensie zit al enige tijd het geld op te potten. Dat is op zich niet zo raar, want er is jarenlang flink gesnoeid. Het schrijnende verhaal van 'Pang!'-roepende militairen zonder munitie kennen we allemaal.
Diverse takken van Defensie lijken het geld al te hebben uitgegeven nog voor het binnen is gekomen. Zo wil de luchtmacht nog eens vijftien F-35's aanschaffen, moet er geïnvesteerd worden in cyber- en informatietechnologie en is verdediging tegen ballistische raketten op land en zee kennelijk ook broodnodig. Om nog maar te zwijgen over betere arbeidsomstandigheden en -voorwaarden.
Defensie heeft namelijk ontzettende moeite om de 6.200 vacatures die het momenteel heeft, te vullen. Reden voor de coalitie om te gaan miepen over allerlei misstanden in de praktijk, waar volgens hen dus prima in geïnvesteerd had kunnen worden. Maar ja, als de kans vrij groot is dat je budget jaar op jaar krimpt, dan snap ik ook wel dat Defensie daar niet zo makkelijk voor te paaien was.
Door nu als een malle geld te gaan steken in betere arbeidsvoorwaarden zoals hogere lonen, worden die vacatures echt niet sneller vervuld. Het geld zou in eerste instantie moeten worden geïnvesteerd in algemene bevordering van slagvaardigheid, kwaliteit en effectiviteit. Met andere woorden: Defensie daadwerkelijk in kunnen zetten als daar vraag naar is, waarbij de slagingskans van zo'n operatie ook daadwerkelijk hoog is.
Dat draagt veel meer bij aan de aantrekkingskracht van het beroep, door beeldvorming, in tegenstelling tot een beter loon. Militair word je niet voor het geld maar voor de kans op het kunnen leveren van een waardevolle bijdrage aan het stabiliseren van een onveilige situatie en het kunnen bieden van hulp in geval van nood. Als de vrijwillige brandweer haar vacatures niet vervuld krijgt, zal dat eerder liggen aan een waardeloos track-record als gevolg van kapot of absent materiaal, dan door gebrek aan financiële vergoedingen. Zo werkt het ook voor Defensie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten