Lilian Marijnissen wil werkloosheid verhogen: “Verhoog het minimumloon!”

Dat zou zogenaamd “rechtvaardig” zijn.

SP-leider Lilian Marijnissen haalt maar weer eens een oud paard van stal. Of een oude koe. Hoe je het wilt verwoorden maakt me niets uit, het gaat erom dat mevrouw een oud talking point van socialisten voor de duizendste keer gebruikt:

Ze wil dus dat het minimumloon verhoogd wordt. En dan niet een beetje, maar “flink.” Het is apart: we doen dit steeds, maar op de één of andere manier verbetert het de levens van mensen met een minimumloon nooit. Sterker nog, elke keer dat we het minimumloon verhogen lijkt dat een negatieve impact te hebben op de werkgelegenheid omdat het voor werkgevers duurder wordt om mensen aan te nemen. Zeker tegenwoordig is dat een serieus probleem omdat er steeds vaker een technologisch alternatief is — je laat het werk automatiseren en voila, de werknemer die voorheen een minimumloon kreeg wordt naar huis gestuurd en moet leven van een werkloosheidsuitkering (en daarna van de bijstand).

En dat is niet eens de enige schade. Zo worden er ook minder banen gecreëerd: er staan dus niet alleen huidige banen op het spel, maar ook toekomstige banen.

Kortom, een verhoging van het minimumloon is een bijzonder slecht idee.

Natuurlijk is het juist daarom weinig verrassend dat de voorvrouwe van de Socialistische Partij hier weer mee komt aanzetten. Socialisten hebben immers alleen maar slechte ideeën.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Je kunt het Lilian Marijnissen niet kwalijk nemen dat ze zo gruwelijk dom is. Met een IQ lager dan dat van een Somaliër kun je niet bedenken dat je de economie naar de knoppen helpt met een nog hoger minimumloon dan we al hebben.

   1. Joop Klepzeikert

    Tja, hebzucht schaad de economie inderdaad. Zowel de hebzucht van de elite als dat van de klaplopers, die weinig tot niets voor hun geld willen doen, maar wel steeds meer eisen.

  1. Pescador

   Jij pist kompleet naast de pot.

   1. Joop Klepzeikert

    Achgut toch. Het plas en poep tijdperk nog niet te boven gekomen? Kleuter.

   2. Brazil

    En gezien zijn reacties ook nog eens te dom om te poepen 🙂

  2. Brazil

   Denk je nu echt dat mensen in de bijstand gaan werken voor
   50 Euro meer in de maand , hahaha geweldig gewoon hilarisch.
   Als we het over een laag IQ hebben man man man.

   1. DeBruijn

    @ Brazil

    Beter een laag QI, dan geen eer gevoel. Dus jij blijft liever steun trekken, terwijl je gezond bent, dan dat je gaat werken als het maar 50 euro scheelt?

    Zegt wel iets over jou manieren en hoe egoïstisch jij in het leven staat en vele met jou. Die te lui zijn om te gaan werken en geen eergevoel hebben. Lekker op kosten van de staat (lees je medeburgers) op je luie reet blijven zitten en zeggen ‘ja maar daar heb ik recht op.

    Een beetje man of vrouw met enig fatsoen gaat werken als zij het kunnen.

    1. Vliegenvanger

     @de Bruijn helemaal met je eens.
     ++++++

 2. Henk-Jansen

  Bedrijven maken recordwinsten en dan kunnen ze best hun werknemers beter betalen.

  Het inkomen van de Nederlander is al tijden niet meer gestegen terwijl bedrijven en hun aandeelhouders steeds meer geld verdienen. Daar moeten we toch een oplossing voor kunnen vinden.

  Maar het is wel duidelijk dat het neoliberalisme gefaald heeft. Een economie moet erop gericht zijn om het leven van iedereen te verbeteren en niet om zoveel mogelijk geld in de zakken van de superrijken te stoppen.

  1. DeBruijn

   @ Henk-Jansen

   Dat is ook mede de oorzaak door het vrije verkeer in de EU. Er werken veel mensen in Nederland die het werk voor minder (kunnen) doen dan de autochtonen. Het is niet altijd uitzendbureau’s die hen uitbuiten (dat gebeurd natuurlijk ook), zij werken vaak zelf ook voor minder via schijnconstructies. Heel veel Poolse aannemers werken onder de kostprijs van Nederlanders, dus zal het loon voor Nederlanders niet stijgen.

   In de VS gebeurd dat ook, heel veel illegalen werken voor minder (vaak ook uit vrije wil, omdat zij altijd meer verdienen in land van herkomst) en dus staan de lonen voor bijv. schilders al 15 jaar stil (een kennis van mij is schilder aldaar)

   We kunnen de superrijken wel de schuld geven, maar bij wie doet u de boodschappen? Ik koop alles (wat ik kan) lokaal. Maar heel veel mensen gaan naar de Mediamarkt, want zou 20 euro goedkoper zijn. Ze gaan naar het Kruidvat ipv de ‘eigen’ drogist, want de shampoo is 20 cent goedkoper. Velen bestellen bij Bol.com, terwijl we een boekwinkel hebben. Fietsen via internet, terwijl we 3 fietsenwinkels hadden. Schoenen, kleding, overal hetzelfde verhalen. Winkels moeten sluiten omdat mensen voor een dubbeltje op de voorste rij willen zitten.

   Als wij als consumenten ook wat bewuster waren geweest, dan hadden die multinationals nooit zo groot geworden.

   Geldlust is net als het drinken van zeewater, hoe meer je drinkt, hoe meer dorst je krijgt.

  2. DidiMadloba

   @Henk-Jansen: het rechtse antwoord is marktwerking! Vraag en aanbod. Als er geen marktverstorende invloeden zijn zou dat tot een evenwicht moeten leiden.

   Wat Lilian doet is puur commercieel, en te vergelijken met een bedrijf dat z’n spullen zo duur mogelijk verkoopt.

   Dus Lilian is RECHTS.

 3. Caro

  Voor mij boeiend artikel omdat ik tijd gelede een 17 jarige sprak.
  Deze jongere zit in examen jaar middelbare school en wil een bij baantje om haar rijbewijs te halen.
  Vol enthousiasme vertelde zij over de dag dat zij mee mocht proef draaien in een restaurant.
  Toen kwam de cata…maar het restaurant betaalt mij straks het minimum loon.
  Dat is slecht voor de economie want juist wij kopen graag dingen.
  Dan zou het minimum loon omhoog moeten want dan gaat de koopkracht omhoog voor ons jongeren.
  Uh..ik stond even met mond vol tanden.
  Later bedacht ik, mss toch een punt.

  1. niquell

   Helaas gaat dat altijd ten koste van iets. Als iedereen in dat restaurant meer gaat verdienen, dan gaan of wel de prijzen omhoog, of er worden mensen ontslagen. Het zou kunnen dat de eigenaar van dat restaurant er voor kiest om minder over te houden aan het eind van de maand en dat zowel de prijzen niet omhoog gaan en dat er niemand ontslagen wordt, maar dan gaat zijn koopkracht weer omlaag. En dat heeft meer impact dan een 17 jarige die nu 6 euro per uur verdient in plaats van 4.10.

   1. Caro

    Dank,
    Ik sprak ook eigenaresse restaurant.
    En zij vertelde in haar eigen woorden dit idd

   2. DidiMadloba

    On Duitsland hebben ze nog niet zo lang “Mindestlohn”. Nog maar kortgeleden werd ik er in een Duitse kroeg schaamteloos op gewezen dat ze echt niet konden blijven draaien als ik niet een flinke fooi betaalde.

    1. niquell

     het lijkt me dan sterk dat de werkgevers het kunnen veroorloven de werknemers meer te betalen. Hier geldt ook dat er dan hoogstwaarschijnlijk veel mensen ontslagen worden als dit wordt geïmplementeerd.

  2. DidiMadloba

   Minimum jeugdloon is een apart probleem. Jongeren die worden ontslagen omdat ze met het klimmen der jaren duurder worden, en vervangen worden door goedkopere jonkies.

 4. Meester Kong

  Michael spreekt namens het FvD.

 5. Pescador

  Zij heeft helemaal gelijk, en zolang er hier in nederland polen enz. Mogen werken onder het loon wat een hollander zou moeten verdienen blijft dat ook zo. De regerende partij vind het belangrijker dat de telers goed verdienen aan die goedkope werkkrachten als dat de eigen bevolking het beter krijgt.

  Op de manier waarop nu zaken geregeld worden is nederland over 10 jaar kapot niet door het klimaat want dat is lulkoek maar door het op kosten jagen van de gewone mens, ze vergeten in den haag dat de arbeider degene is die het geld verdiend.

  1. DidiMadloba

   Poolse werknemers hebben in Nederland recht op hetzelfde loon als Nederlandse.
   Het wordt alleen lastig met Oosteuropese vrachtwagenchauffeurs die in hun eigen land normaal worden betaald maar ook in Nederland rijden en dan veel minder krijgen dan socialistisch gepamperde Hollandse CAO-chauffeurs.
   Maar als ze in eigen land goed van dat (weinige) geld kunnen rondkomen zijn ze gewoon goedkoper dan die Hollanders, tot voordeel van de klanten.

 6. Rien Noppen

  Er zijn weinig serieuze economen die het niet met haar eens zijn.

  1. Caro

   Ik lees dit niet. Heb je een bron of meerdere?

   1. Rien Noppen

    Er bestaat consensus onder economen over de noodzaak de lonen te verhogen teneinde de binnenlandse bestedingen op peil te houden.

    1. Caro

     Ik heb het niet kunnen terug vinden.
     Heb je bron oid?

     1. edoc431

      Je voert een levensgrote trol @Caro beter negeren je krijgt geen antwoordt van hem noppes is alleen maar hier om te stangen .

     2. Caro

      Edoc,
      Paar dagen gelden gevraagd wat trol btekent.
      De Bruijn legde het uit.
      Ik reageerde.. Jammer dat dit mogelijk is.
      Echt jammer omdat het een wisseling van mening verstoort.

     3. Dik

      @Code: +1

  2. Joop Klepzeikert

   Ga jij nou eerst je lagere schooltje maar eens afmaken.

   1. Caro

    Ik?

    1. Joop Klepzeikert

     Nee, Rien Noppen. Die laat in elke reactie die hij hier achterlaat duidelijk blijken z’n lagere schooltje niet afgemaakt te hebben.

     1. Caro

      Oh

 7. haha

  De belastingen op de mega-vermogens en -winsten moeten omhoog ten gunste van lastenverlichting voor de lage inkomens. De werkgelegenheid zou zich meer moeten spreiden over europa. Dan gaan daar de lonen omhoog en is er minder drang om hier naartoe te komen. Helemaal niet erg dus als hier wat werkgelegenheid verdwijnt. Er moet werk zijn voor mensen, niet andersom: mensen voor werk.

  1. haha

   FvD pleit voor verlaging van belastingen. Reken er maar op dat je dan een veel hogere prijs voor diensten gaat betalen. Belastingverlaging treft juist de lagere inkomens. De verspilling van overheidsuitgaven maakt daar maar een fractie van uit.

   1. Joop Klepzeikert

    Het is hoog tijd dat jij eindelijk eens een lesje economie gaat volgen. Dat heb je overduidelijk nog nooit gehad.

    1. haha

     Klopt Joop, gezond verstand is meer dan genoeg.

  2. Joop Klepzeikert

   Door belastingen op vermogens te verhogen jaag je nog meer mensen met vermogen het land uit. Daardoor krijg je niet meer, maar juist minder belastinginkomsten.
   We betalen al veel te veel belastingen en premies in dit land. Dat remt de economie juist.
   Er is maar 1 manier om een economie echt te laten groeien en dat is met echte belasting-verlagingen.

   1. Dik

    @Joop: +40% inmiddels

    1. Joop Klepzeikert

     En dat zijn alleen de belastingen. De veel te hoge premies daarbij rekenend, waar 95% nooit gebruik van maakt, kom ik boven de 55% uit. Heb ik het nog niet over de douane leges bij invoer van goederen van buiten de EU gehad, die ook eigenlijk belastingen zouden moeten heten.

   2. haha

    Dat je daarmee mensen (vermogen) weg jaagt, of de economie remt lijkt weerlegd te zijn. Maar dat de eigen bijdragen toenemen als de belastingen omlaag gaan lijkt me duidelijk. Eigen bijdrage in de zorg, kinderopvang, vervoer, ik noem er maar een paar. Als de rijksinkomsten (en uitgaven) omlaag gaan gaan de gemeentelijke heffingen gegarandeerd omhoog. Hoeveel wil je straks betalen voor het ophalen van je huisvuil? En een speeltuintje voor de kinderen? Entree gaan heffen? Voor mij is de vraag WIE de belastingen moet opbrengen. Rijk of arm?

    1. DeBruijn

     @ Haha

     Niet noodzakelijk. De overheid moet veel efficiënter gaan werken, daarmee kan de belastingdruk al omlaag. Denk aan de vele mislukte ICT-projecten bijvoorbeeld. Maar ook de vele verhuizingen van overheidsinstanties, nieuwe namen en logo’s van instellingen die elke vier jaar veranderd moeten worden, 1 agent opleiden in Afghanistan voor 500.000 euro voor een 12 weekse cursus. Agent opleiden in Nederland kost 50.000 euro voor 4 jaar.

     Of de lijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland. Daar lag een prima spoorlijn, moest zo nodig een metro worden, kosten: meer dan half een miljard. En dan hebben we 20 seconden tijdswinst.

     Of de miljoenenverspilling door fraude bij het UWV?

     Er is heel veel geld te besparen.

   3. Caro

    Ik denk dat je mss een punt hebt.
    Ik ben nog wel zoekende voor wat meer onderzoek, voor wat het waard is dan

    1. haha

     Ik wil je wel helpen met zoeken. Daarbij denk ik aan een brief die een voorzitter van de ultra rijken aan Obama schreef. Ik betaal 21 miljoen dollar aan belastingen. Dat is 9% van mijn inkomen. Mijn secretaresse betaalt 50.000 aan belastingen. Dat is 39% van haar inkomen. Ik betaal 100 miljoen aan goede doelen. Laat me asjeblieft meer belasting betalen. Was getekend namens de club van ultra rijken. Niet verzonnen, echt waar.

     1. Caro

      Ik wil graag hier meer over lezen.
      Het klinkt mss gek maar dat is mijn wens.

     2. DeBruijn

      @ Haha

      Was dat Warren Buffet niet?

      Het is bijna niet mogelijk de schijnconstructies aan te pakken, want dan plaatsen ze hun geld ergens in het buitenland. Google, Amazon, Facebook, Apple, die verplaatsten hun geld steeds van land naar land, zodat het ‘onvindbaar’ is voor de regeringen. Die spelen een heel smerig spelletje.

      Maar ook Bono, de wereldverbeteraar, en U2 doen er aan mee. Doen net of zij opkomen voor de armen en het milieu. Maar zij gebruiken zoveel energie dat zij heen en weer naar Mars zouden kunnen. Bono was zijn hoed vergeten in London en stuurde zijn privéjet er naar toe om hem op te pikken.

    2. haha

     Wil je lezen om je kennis te verdiepen?
     Lees dan niet te veel economische theorieën. Die spreken elkaar allemaal tegen. Lees geschiedenisboeken. Je leert dat adel en geestelijkheid geen belasting betaalden maar inden. Dan begrijp je waarom vermogensbelasting nu veel lager belast is dan inkomstenbelasting. Ook lees je dat men na de pestuitbraak de prijs van brood wilde bevriezen. Men had geen benul van marktwerking. Hierover zou je Adam Smith kunnen lezen. Hij beschrijft de werking van de ‘onzichtbare hand’, maar waarschuwt nog harder tegen de inmenging van bedrijfsleven in de politiek.
     Wil je weten wat Thierry bedoelt met de elite van voor de Franse revolutie? Lees dan een boek over die revolutie. Je zult ontdekken dat Lodewijk XVI een alleenheerser was die geld nodig had voor zijn oorlog. En dat de belastingbetaler daar niet voor voelde. Je zult begrijpen wie die elite was.
     Wil je weten wat ‘renaissance’ is? Lees dan Machiavelli’s ‘De Vorst’. Een fantastisch voorbeeld van pragmatisch denken zonder daar een God in te betrekken.
     Lees dan ook enkele publicaties van Cliteur. Die vind je op de website van de universiteit van Leiden. Cliteur is tegen de inmenging van elke godsdienst in de politiek. Je zult je afvragen wat je daar van terugvindt in het programma van het FvD.
     Wil je weten wat godsdienstvrijheid betekent? Lees dan eens Spinoza’s ‘Filosofisch-politiek traktaat’. Ruim 300 jaar oud en nog steeds actueel.
     In de Ethica van Spinoza lees je wat wetenschap betekende vóór de wetenschappelijke revolutie. Niets wordt aan de praktijk getoetst, het is een en al deductie, maar wat een ongelooflijke wijsheid! Je zult je realiseren dat het programma FvD ook een soort godsdienst is. Dogma’s waar niet aan getwijfeld mag worden.

     1. haha

      Ik was de boeken van Luc Panhuysen vergeten. Over de diplomatie die de Oranjes bedreven. Zonder Europa zou er nooit een Nederland zijn geweest.

 8. F. Domela Nienhuis

  Lonen, uitkeringen en pensioenen blijven te laag door een opgevoerde geïmporteerde niet-inpasbare arbeidsreserve. En de prijzen zijn te hoog door de te hoge heffingen en belastingen door de roverheden. De roverheden moeten maar eens zelf als eerste het goede voorbeeld gaan geven en aan prijsmatiging gaan doen.

  1. haha

   Als de arbeidsreserve onder 4% zakt stijgen de lonen. Bron CBS.

 9. Hamer Sikkel

  Het is zo oud als de weg naar Kralingen: hogere lonen tasten de werkgelegenheid aan.
  De kapitalistische mythe is nog steeds immens populair en wordt gebruikt om de lonen zo laag mogelijk te houden.
  Toen het wettelijk minimumloon werd ingevoerd klaagden bedrijven, dat ze niet in staat waren deze fatsoenlijke beloning te voldoen; hun werknemers werden tot die tijd dus behoorlijk onderbetaald.
  Het is logisch, dat vakbonden en linkse partijen pleiten voor zo hoog mogelijke lonen.
  De exorbitante winsten en vermogens moeten nodig flink afgeroomd worden.

  1. DeBruijn

   @ Hamer en Sikkel

   Onzin, de lonen zijn in kapitalistische landen hoger dan in alle socialistische landen.

   Of werk je liever in Cuba, Venezuela of Noord-Korea?

   1. haha

    Rusland was ten tijde van de industriële revolutie een derde wereldland. Vind je het gek dat ze die achterstand nooit in hebben kunnen halen?

    1. haha

     En vergeet China niet. Vertel me niet dat die het kapitalisme omarmd heeft want het is nog altijd een plangeleide economie.

     1. DeBruijn

      @ Haha

      China is een apart geval. Het heeft een plangeleide economie, maar ook enorm veel miljonairs en miljardairs.

      Ik heb te weinig verstand van economie om daar iets zinnigs over te zeggen, dus daar waag ik me maar niet aan.

    2. DidiMadloba

     Onder Poetin kwamen de Russen tot een zekere welvaart, maar de Russische economie is te eenzijdig op olie en gas gebaseerd, en wordt bovendien door sancties geteisterd, zodat het wel eens snel afgelopen kan zijn met die welvaart. Poetin weet datvhij de gevangenis in gaat als hij wordt afgezet, dus die zal op alle mogelijke manieren aan de macht willen blijven. Desnoods met oorlog: een land in oorlog zet zijn staatshoofd niet af.

     Kortom Rusland is gevaarlijk.

 10. Regina

  ik kan haar goed begrijpen hoor maar dan ben ik ook net als haar een zeer grote voorstander van werkeloosheid 🙂

 11. Hartenheer

  Als ze de multinationals gewoon hun belasting hadden laten betalen, net als elk ander bedrijf moet doen.
  Dan hadden ze al heel wat geld gehad om de economie voor de laatst betaalde te realiseren.

 12. Brazil

  SP altijd +10 🙂

  1. Regina

   Maak er maar +100 van. PvdD geef ik +101 😉

 13. Riche

  Ik zie me zelf niet bepaald als links maar het minimumloon verhogen en daarmee een opwaartse druk naar de andere lonen zie ik wel zitten. Het is toch van de zotte dat je met een hongerloontje wordt afgescheept en zonder allerlei subsidies niet eens kunt rondkomen aan de onderkant? Ik denk dat de banen die verdwijnen sowieso al hadden moeten verdwijnen (levert niets op) terwijl meer loon juist de consumptie aanwakkert. Nu verdwijnt “onze” welvaart vooal naar kapitaal en immigranten. Beter is arbeid echt lonend te maken.

  1. DidiMadloba

   Pas maar op! DDS zal u wegzetten als communistische loonterrorist. Een werknemer die zijn eigen belang boven dat van z’n werkgever stelt, wie denkt u wel dat u bent?? U moest maar een enkele reis naar Noord Korea boeken.

 14. DidiMadloba

  Socialisten alleen maar slechte ideeën? Ik ben geen socialist maar een aantal socialistische ideeën zijn inmiddels gemeengoed en worden van links tot rechts omarmd.

  Schaadt een verhoging van het minimumloon de werkgelegenheid? Dat kun je ook zeggen van loonsverhogingen in het algemeen. Bestaan de lezers van DDS uitsluitend uit ondernemers? Geen loontrekker te bekennen? Nee natuurlijk. U wilt ook best opslag, en laat u niet intimideren door een baas die roept “dan moet ik je ontslaan”.

  Lilian komt van een vakbond en daar weten ze precies hoeveel ruimte er is voor loonsverhoging. En niet alle laagbetaalde werk laat zich automatiseren, denk aan schoonmakers en bagageafhandelaars op vliegvelden. Tenslotte bevordert loonsverhoging ook de economie want meer koopkracht betekent meer handel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.