Rechters overbelast door rechtszaken over wind- en zonneparken

De hoogste algemene bestuursrechter van Nederland waarschuwt: ‘De vele rechtszaken tegen wind- en zonneparken strooien zand in de machine van de klimaattransitie.’ Dergelijke rechtszaken kosten ontzettend veel tijd en capaciteit. Dat meldt Trouw.

De voorzitter van de afdeling Algemene Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Bart Jan van Ettekoven, ziet bepaalde trends ontwikkelen bij dit soort rechtszaken. Zo is er volgens hem sprake van een verharding van de ‘strijd’, binnen en buiten de rechtszaal. Ook ziet hij dat dit komt doordat burgers zich niet gehoord of bedonderd voelen. Maar ook gemeenten voelen zich gepasseerd door de rijksoverheid.

Zo kan het dat een gemeente met burgers in gesprek gaat en haar best doet om allerlei zorgen mee te nemen in de beslissing, om vervolgens door de rijksoverheid te worden genegeerd. De rijksoverheid bepaalt dan ineens waar de windmolens moeten komen te staan en zowel burger als gemeente hebben dan het nakijken, wat leidt tot een rechtszaak.

Ondanks het feit dat van de 1100 rechtszaken over ruimtelijke ordening, er slechts enkele tientallen over wind- en zonneparken gingen, kosten deze de rechters misschien wel de meeste tijd van allemaal. Één zaak, zo zegt Van Ettekoven, telde 25 belanghebbende partijen, gingen er 150 bezwaarmakers in beroep, duurde een onderzoek ruim drie maanden en besloeg de uiteindelijke uitspraak zo’n 200 pagina’s!

Dit komt waarschijnlijk door de grote aantallen verschillende partijen en belanghebbenden bij zo’n rechtszaak. Investeerders, bouwbedrijven en boeren enerzijds, burgers en omwonenden anderzijds, met gemeenten er tussenin. Milieuorganisaties, politieke partijen en de rijksoverheid zelf mengen zich er vaak ook nog in, waardoor het een regelrechte clusterfuck wordt. Hier is dus duidelijk véél meer weerstand dan het kabinet in eerste instantie had verwacht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. C.A.Barstow

  ”zand in de machine van de klimaattransitie”

  Nou, dat moeten we natuurlijk net hebben, dat is nu precies de bedoeling, laten we hopen dat die hele smerige klimaat idioterie zo muurvast loopt dat het niet meer vlot te trekken is.

  Stem tegen de klimaat achterlijkheid,
  Stem in mei ook op FvD!

 2. Viracocha

  Nog niet eerder in de geschiedenis hebben we het zo goed gehad, zoveel welvaart genoten.

  Tel je zegeningen, wees blij, geniet en wees zuinig op het klimaat en je leefomgeving.

  Dood kun je altijd nog zijn. Koester je leven. Maar wees ook bereid om er afstand van te doen.

  1. edoc431

   Ik zie dat satty ook weer terug is
   Zal het wel gauw weer over facisme gaan

   1. Dik

    Negeren werkt 100% zeker!

  2. ZiggyStardust

   @viracocha. Ik had even twijfels bij jouw naam. Veracocha komt mij wel bekend voor. Maar ff googelen en toen vond ik meteen viracocha. Weer wat geleerd vandaag en erg interessant!

 3. Kapitein Haddock

  Links zal, links- of rechtsom hun zin krijgen!
  Niet via politiek? …… dan maar via rechtszaken.
  En zoals bekend: de rechtspraak is v.n.l. D66, dus zeer links!
  De nieuwe religie: klimaat zal en moet winnen; c.q. overheersen.
  De nieuwe God ( voor links, Allah) is zon, licht en aarde. M.a.w terug naar 1000 jaar geleden: Indianen deden exact hetzelfde wat nu de klimaat-religieuzen dwazen willen.
  Kielhalen de de Klavertjes, Jetten’tjes, Nijpels’tjes en vooral de huidige , inmiddels, zeer dictatoriale coalitie!!!

  1. Heinz

   @Kapitein Haddock,..Neem nooit de naam van een stripfiguur aan ! U wordt nog minder serieus genomen.

   1. Lambieck

    Toch mis ik Tante Sidonia nog dagelijks

    1. Heinz

     Professor Barabas vond ik inspirerender. Zijn kennis en kunde grensde tot in het oneindige. Tante wss goed voor de koffie en de Luikse wafels. Is Tante geëclipseerd?

     1. Dik

      @Heinz: Ik blijf het toch zeggen hoor, je zegt helemaal niets door niets te zeggen.

  2. ZiggyStardust

   De enige echte held ooit was Ziggy Stardust. Heeft zichzelf onlangs opgeheven, niet vrijwillig helaas. De afgelopen decennia was hij ook bekend onder de naam David Bowie, de meest veelzijdige en invloedrijke persoon in de popmuziek en mode.

 4. Tman

  In Nederland is kabinet Rutte nog gemotiveerd mbt het klimaatakkoord,tegen beter weten in!
  In Duitsland zijn de politici intelligenter:
  De Duitse SPD/CDU coalitie doet dan ook wanhopige pogingen om zonder gezichtsverlies van de Energiewende af te komen. Zo worden – net zoals in de UK – de subsidies voor wind op land ingeperkt en wellicht afgeschaft. Het is überhaupt nog maar de vraag of de Erneuerbare Energien Gesetz (de equivalent van de Nederlandse Subsidie Duurzame Energie) in haar huidige vorm de volgende bondsdagverkiezingen nog haalt.
  Het leren van de Duitse Energiewende fouten is het enige wat nog wel gratis is. Maar in Nederland wil men middels het energie akkoord coûte que coûte leergeld blijven betalen – en wel het liefst de hoofdprijs. En ook die hoofdprijs laat zich naar aanleiding van het Duitse fiasco eenvoudig becijferen en zal tientallen miljarden bedragen. De Nederlandse economie bedraagt circa 14% van de Duitse en dan kom je uit op zo’n €70 miljard. Wat akelig nauwkeurig aansluit bij de berekeningen van anderen.groene-rekenkamer.nl/5311/duitse-energiewende-kostbaar-fiasco/

  1. DidiMadloba

   Raar verhaal. De Duitse mentaliteit is véél “groener” en het wemelt er van de windmolenparken.

 5. NoDoubt

  Onzin, het apparaat is uitgekleed door Rutte, mensen in NL zijn het gelukkigst, er zijn geen voedselbanken, asielzoekers zorgen niet voor overlast want ze krijgen gratis een huis en geen ziektekosten. Krijgen zelfs een creditcard met elke maand 500 euro, betaalt door u. Er vinden geen liquidaties dagelijks plaats. De gevangenissen zijn leeg. Nee alleen de windmolens zorgen voor overlast. En de aantijgingen aan het adres van Wilders liggen in de prullenbak maar de valse ‘minder minder’ aangiften daar is wel al meer dan 2 jaar tijd voor. De politiek heeft het aan zichzelf te danken. Want jaren moet er worden gekeken naar illegale asielzoekers en als puntje bij paaltje komt, is er weer de kinderpardon. Zonde van al die tijd die iedereen aan besteed heeft.

 6. Jumping

  Links Nederland is een slechte verliezer.
  Links wegkijk Nederland, is een nog slechtere
  verliezer.
  Een citaat uit het item, de burgers voelen zich niet gehoord of bedonderd.
  Dit is Links Nederland ten voeten uit, anders denkenden moeten richting grof vuil.
  Stem verstandig in Mei, stem dit Ruttekartel en deze Demoniseerclub weg.
  Stem in Mei een anti EU partij.

 7. Brazil

  Wat een zielig volk toch , de hele dag maar huilie huilie doen
  over de komst van windmolens man man man.

 8. fusilier

  Het is bij voorbaat al beslist als er een windmolen in je buurt komt. Inspraak lachen ze om.Lekker mensen uit elkaar drijven die al jarenlang in harmonie met elkaar leven. De een geef je grof geld voor het plaatsen van zon milieu onvriendelijke vogelkiller op zijn grond. Zijn naastte buur krijgt niks.Democratie noemen ze dat.

 9. Raveltje

  Raad van State bestuursrecht is er helemaal niet
  voor de kleine bedrijfjes of gezinnen
  Ruimtelijke ordening maakt ze zelfs kapot
  En de rechtzaken brengen alleen maar geld in
  de la. Het heeft niets met recht te maken.

 10. Ome Wim

  Dat zullen ze niet leuk vinden om aan het werk te moeten omdat de burger zich niet langer laat bedonderen en de zakken leeg laat trekken voor projecten die weinig of niets opleveren, behalve dan geld om weer kwistig rond te strooien voor (s)linkse hobby’s en klimaat-onzin die door wetenschappers weerlegd wordt, indertijd is berekend dat windmolens beginnen pas rendement op beginnen te leveren tegen de tijd dat ze vervangen moeten worden, maar (s)links is nooit zo sterk geweest in rekenen getuige de nog niet zo lang geleden flater van “rekenwonder” Jakkes Klaver.

 11. J.Rademaker

  Als er maar wel tijd is voor de standaard 3 zaken van migranten, met gratis rechtsbijstand.

 12. Joop Klepzeikert

  Er moeten dus nog veel meer van dit soort nuttige rechtszaken gevoerd gaan worden. Dat. Hebben ze helemaal geen tijd meer voor nutteloze rechtszaken, zoals die VOOR steeds MEER milieu gezeik en asiel.

 13. Punt50

  Zonneparken.

  Waar schijnt de zon? In het zuiden. Logica; die dingen daar leggen waar het rendement hoog is.

 14. DidiMadloba

  Na de Nexit zal Nederland heel snel leeglopen en doet het er dus niet meer toe dat dit landje overspoeld wordt door de zeespiegelstijging.

  De Unesco kan een dijk om Amsterdam en Utrecht bouwen voor het toerisme.

  Hopelijk is het nog niet te laat om de opknapbeurt van het Parlementsgebouw te stoppen en opnieuw te beginnen in de duinen, die nog wel even droog blijven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.