Strooien met verblijfsvergunningen is er niet meer bij voor staatssecretaris Harbers

De bevoegdheid voor staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid om in speciale gevallen verblijfsvergunningen te verstrekken aan asielzoekers, verdwijnt per 1 mei. Dat meldt de Telegraaf.

Mark Harbers liet vandaag per brief aan de Tweede Kamer weten dat hij per 1 mei niet langer deze ‘discretionaire bevoegdheid’ geniet. Deze maatregel is al eerder besloten door de coalitie in het licht van het kinderpardon maar wordt nu dan ook daadwerkelijk bekrachtigd.

Daarmee is overigens niet voor íedereen deze bevoegdheid van de baan. De hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft na 1 mei deze bevoegdheid nog wél. Hij mag dit echter alleen in ‘schrijnende gevallen’ toepassen en slechts voor beperkte tijd. Deze vorm van de bevoegdheid is wel gebonden aan een rechterlijke uitspraak in hoger beroep, die het besluit nietig kan verklaren.

Of er nu dan dus écht iets is veranderd is dus maar de vraag. De Howick en Lili’s van Nederland vallen namelijk bijna altijd onder de noemer van ‘schrijnend geval’ alleen vangt het kabinet daar nu niet langer de kritiek van op, of slechts indirect. Het is echter wél een signaal naar asielzoekers dat hun opties en kansen om in Nederland te blijven een stukje zijn gekrompen.

Al met al klinkt het als een hol besluit, want in plaats van dat de bevoegdheid echt is ingetrokken, is deze feitelijk gewoon overgedragen naar een minder op de voorgrond tredend figuur.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Heinz

  Jawel hoor ! Die kinderen lopen ons de hele dag voor de voeten en drukken zwaar op de begroting.

 2. santiago

  Dan blijven ze toch zonder vergunning. Als het te link wordt gaan ze gewoon in een of andere kudt kerk zitten. Als ze er eenmaal zijn, gaan ze nooit meer weg.

 3. Jumping

  De Hoofddirecteur van de IND, Aly van Berckel (D66) neemt voor hem de honneurs waar.
  Dus wat gaat er echt veranderen.?

 4. Raveltje

  Het is dus enkel verschoven en gaan die
  Verblijfsvergunningen gewoon door.

 5. AS210854

  BLABLABLA

 6. Tman

  Pappen en nathouden taktiek.
  Wat een slappe zwakzinnigen coalitie,zum kotsen!

 7. DeBruijn

  En dan zeggen ze doodleuk ‘ja maar ze spreken de taal van het land van herkomst niet meer’ als reden of zij hebben daar geen vriendjes.

  Ik ken geen één, echt geen één die zijn moedertaal niet spreekt thuis. Zelfs de vierde generatie leert eerst Turks, Arabisch, Armeens of wat voor taal dan ook. Geen van de vluchtelingen en mensen van niet-westerse komaf hier in onze wijk (of waar dan ook in Nederland) spreekt Nederlands thuis, de Polen niet, de Turken niet, de Syriërs niet, de Armeniërs niet. NIEMAND!

  En vriendjes? Dat hebben de kinderen van mensen die van Groningen naar Den Haag verhuizen toch niet. Die moeten toch ook weer opnieuw aan de pak. is dat nou zo erg, dat heet gewoon leven.

 8. NoDoubt

  Het is in en in triest dat na al dat procederen in de rechtstaat, deze terzijde wordt geschoven door de politie. War voor signaal geef je dan aan deze rechters af. Alsof zij de afwegingen niet maken in de schrijnende gevallen. Die staatssecretaris had ballen moeten tonen en achter de uitspraak moeten blijven staan, maar hij zwichtte. Wat een bananenrepubliek. Rita Verdonk had ballen want zij voerde het strenge beleid die de ‘politiek’ wilde maar werd terzijde geschoven toen het om Hirschi Ali ging die had gelogen.

 9. Henk Albarda

  Enkele nuanceringen. Ten eerste zijn de sujetten die voorbij Turkije (en de hele Oostgrens van Europa) komen Geen Vluchtelingen. Vanaf het moment dat je in Turkije bent vliegen er geen kogels meer om je oren en zolang je je dankbaar toont aan Turkije en Erdogan dat je uit oorlogsgebied bij hen een schuilplaats krijgt, heb je daar een ‘oorlogs vrij’ verblijf. Zodra die sujetten de turkse grens passeren naar Europa, zijn het dus economische illegalen. Vanaf 2014 heeft evangelist merkel de sujetten binnengelaten omdat merkel een schuldgevoel ‘kruisvaarders’ en ‘wereldoorlog II’ heeft. Bovendien hoorde merkel bij de honecker clan, ze heeft er als ‘wetenschapper’ minstens weinig last van gehad.
  De Afrikanen hebben het geheel aan zichzelf te danken door volledig zonder nadenken hun eigen continent vol te plempen met overbevolking, ipv eerst te zorgen voor gezond agrarisch bouwland. Kijk naar Israel, dat woestijn gebied omgezet heeft in agrarisch land.
  De enige reden dat groen links en d66 deze sujetten dwang-neurose-matig ‘vluchtelingen’ noemen en dezen koste wat kost hier willen houden, is dat ze merken zonder die sujetten over 10 – 20 jaar geen kiezers meer te hebben.
  Heer Noppen en consorten, succes met uw doorgaande werving van FvD kiezers en leden.

  1. Veteraan

   Goed stuk @ Henk Albarda

 10. Benny

  Henk albarda…. +1 (precies zo)

 11. Heras

  Prachtige woorden…net echt. Volgens mij is dat campagne retoriek.
  En wat gaan ze met die mensen doen, die al binnen zijn en niet willen werken??

  1. Punt50

   @ Heras

   Terug sturen.

 12. hiag

  En deze “glanspareltjes” blijven komen en krijhen ook een verblijfsvergunning – wedden ?

 13. Pescador

  De zoveelste leugen,draaien dus als we het niet zien of horen is er weer niks aan de hand voor rutte. Eerlijk zijn is moeilijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.