Video: 'Gele hesjes' aan de stok met Franse politie in 'testudo formatie'

Geen categorieapr 20 2019, 19:00
Elke hoop dat de brand in de Notre Dame zou leiden tot een gemeenschappelijke tijd van beroering en samenwerking vervliegt nu in rook. Letterlijk. De 'Gele hesjes' zijn vandaag wederom de straat opgegaan en Frankrijk brandt. Voor de 23e week achtereen. Zou er ooit een einde aan komen?
De Franse politie, geholpen door moderne communicatie- en informatiesystemen, wapenstokken, kevlar, voertuigen, pepperspray, stokken, schilden en het internationale mandaat om burgers neer te schieten als nodig, maakte natuurlijk gehakt van het groepje gedesoriënteerde burgers in 'Gele hesjes'.
Die kunnen niets meer doen dan de boel afbreken. De eisen van de betogers begonnen vrij eenvoudig: lagere belastingen op brandstoffen. Maar ondertussen is de lijst met eisen gegroeid en moest de Franse president een 'nationaal debat' organiseren om de burgers te kalmeren. Maar dat leidde tot op heden tot geen enkel resultaat.
Volgens France24 zouden de demonstranten van de 'Gele hesjes' eveneens problemen hebben met de miljoenendonaties van miljardairs voor de herbouw van de Notre Dame. Of dit waar is lijkt mij sterk, wellicht dat men de gele hesjes gewoon onder de mat wil vegen met 'schokkende feiten'.
Afijn 'de armen hebben we altijd bij ons' maar de Notre Dame niet natuurlijk. Toch lijken de 'Gele hesjes' weinig geleerd te hebben van het vuurtje in Parijs afgelopen week:
Waar de Gele Hesjes in het begin effectief hun stem lieten horen, daar laten ze nu vooral streken zien. En die streken kosten vooral de samenleving heel erg veel geld.
Hopen dat Frankrijk snel weer tot rust komt. Want hier is niemand bij gebaat, maar op andere locaties was het bijna een feest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten