‘Volkert waar ben je’-docent van Universiteit Utrecht blijft gespaard voor ontslag, krijgt terecht FLINKE tik op de vingers!

Volkert van der G., met het "smakelijke" comentaar van Corné Hanssen. Bron: Screenshot AVROTROS, Hanssen / Facebook.
Foto: Volkert van der G., met het "smakelijke" comentaar van Corné Hanssen. Bron: Screenshot AVROTROS, Hanssen / Facebook.

Docent Corné Hanssen van de Universiteit Utrecht maakte onlangs onsmakelijke grapjes (of serieuze bedreigingen) op Facebook naar aanleiding van de glorieuze overwinning van Forum voor Democratie afgelopen verkiezingen. Al snel ontstond ophef en de docent werd op het matje geroepen door het bestuur van de universiteit.

De docent krijgt straf en moet in de hoek staan middels een ‘onvoorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar’ zo lezen we via het AD. Dit betekent dat de docent nog twee jaar in dienst blijft, maar mogelijk daarna alsnog wordt ontslagen. Een passende maatregel want grappen met de levens van volksvertegenwoordigers is niet oké.

Zo ziet het bestuur van de Universiteit Utrecht het ook:

“De opmerking was verwerpelijk en onacceptabel”

Zoals altijd is taal ambigu en kan veel worden gezegd met weinig woorden. Hierdoor is het lastig om personen te vervolgen vanwege de uitspraken die zij doen, tenzij deze zéér expliciet zijn. Het OM reageert als volgt:

“We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt. Naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar”

Volgens het OM bevat de uiting geen concrete oproep tot het plegen van geweld richting Thierry Baudet. Dat is taalkundig gezien juist.

Wel roept het woord ‘Volkert’ mogelijk ‘onsmakelijke associaties’ op bij de lezers van het bericht van Hanssen. Vandaar de ophef. Associaties als Pim Fortuyn, bloed, pistool en natuurlijk de dodelijke aanslag op 6 mei 2002.

Het implicaat van de uiting kan zijn ‘Baudet heeft een Volkert van der G. behandeling nodig’ Dat doet denken aan een bedreiging, maar zoals het OM stelt was Corné Hanssen niet concreet genoeg en dus blijft het bij de een uitspraak die associaties oproept zonder concreet te worden!

Daar kan het OM dus niets mee. Maar de onsmakelijke uitspraak is wel voldoende voor een flinke berisping door de universiteit. Het is een probleem waar de rechtspraak vaker mee kampt in de context van hate speech.

Dat de Universiteit Utrecht kiest voor een disciplinaire maatregel is hartstikke goed van ze. De uitspraak kan inderdaad niet door de beugel en is walgelijk. Mogelijk wordt de docent over twee jaar alsnog ontslagen.

Behalve de zaak-Hanssen wordt vandaag eveneens de PAF-zaak behandeld. Een 21-jarige Nijmeegse dame schreeuwde tijdens een antiracismedemonstratie in Amsterdam opruiende leuzen tegen Thierry Baudet (FVD). De uitspraak wordt verwacht over twee weken.

 

 

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

52 reacties

 1.   

  He Corné. Sta jij effe voor paal.:))

 2.   

  Gelukkig is er geen god.

  1.   

   @Vit: Neemt niet weg dar er hier nog steeds iemand rondhangt die God bedankt dat Pim Fortuyn is vermoord.

   1.   

    Waarschijnlijk heeft hij de hint ook wel begrepen.

    1.   

     @Vit: Zou mij niet verbazen, hoewel? De plaat voor z’n harses moet wel van gewapend bunkerbeton zijn.

 3.   

  Het was een zeer onsmakelijk opmerking, maar om nu gelijk iedereen te gaan ontslaan, daar schieten we ook niets mee op. Hij heeft een waarschuwing gekregen en kan bij een nieuwe misstap ontslagen worden.

  Wat mij betreft laten we het rusten.

  1.   

   Zegt degene die het normaal vindt dat er met machine geweren op mensen wordt geschoten omdat ze zich misdragen. Hoezo hypocriet.

   Ik vind baudet met zijn grenzen dicht opmerking heel wat perverser, de man roept daarmee jullie mogen doodvallen voor mijn welvaart. Hij erkend neo kolonialisme en daarmee dus de dood van mensen voor zijn welvaart. Jullie zijn heel wat erger dan deze man.

   1.   

    @ Satty

    Ik ga zorgen dat je hier afgeknikkerd wordt. Nu heb je echt laten zien wie je bent, jij bent echt van antifa. Die liegen en bedriegen.

    Waar heb ik gezegd dat ik mensen wilt tegenhouden met machinegeweren? Nergens, jij spoort echt niet.

    Jij bent echt niet lekker. Kijk jij wel eens in de spiegel?! Nee, want dan schrik je van je blauw geverfde koppie en je in zwart geklede dreadlock vrienden.

    Nu heb je echt je ware gezicht laten zien. Weg met Antifa, jij bent een terrorist die leugens niet schuwt om mensen te demoniseren.

    1.   

     Nu drijf je toch wel behoorlijk wat over, @deBruijn. ‘Ik ga er voor zorgen’ klinkt als een dreigement ! Belachelijk, deBruijn.

     1.   

      Fortiori,

      Zij heeft mij en anderen voor moordenaar en massamoordenaar uitgemaakt, racist, achterlijk, achterbaks, fascist, enz

      Vind je dat normaal dan?

     2.   

      @deBruijn, nee, nee. Maar DDS vindt het goed. Alles moet gezegd kunnen worden. Van je hart geen moordkuil maken enz…

     3.   

      @ Fortiori,

      Was gewoon een opmerking uit frustratie, ik heb hier geen zeggenschap.

    2.   

     Ik denk niet dat Satty het tegen u had meneer DeBruijn.

     1.   

      Jawel Marco, want zij reageerde als eerste op mijn reactie.

     2.   

      Vind ik wel beetje raar dan. Hebben jullie wat woorden gehad ofzo? Uw opmerking was mijnsinziens niks mis mee. Apart ze zo reageerd.

     3.   

      @ Marco1

      Ze blijft ons allemaal voor moordenaars uitmaken en dieven. Dat werd ik zat, ook dat zij anderen beschuldigd, maar zelfs geen verantwoordelijkheid neemt en ook veel vragen niet beantwoord. Zoals zou je eerst je kinderen helpen of iemand die 5000km verder woont. En ook andere vragen die zij altijd negeert. Ik stelde gewoon dat we minder vluchtelingen op moeten vangen en mensen ook zelf hun landen op moeten bouwen. Maar dan ben ik dus een moordenaar.

      En die opmerking over het neerschieten van mensen, die heb ik nooit gemaakt. Echt nooit. Zo gaat dat bij haar, als je haar klem hebt met een vraag of opmerking, dan gaat ze schelden en je voor moordenaar verslijten, want haar ongelijk ontkennen, dan kan echt niet.

      Met zulke mensen kun je niet praten, helaas. Extreemlinks, antifa en kafka zijn allemaal uit hetzelfde hout gesneden.

   2.   

    Nou snap ik waarom mensen zo een hekel aan je hebben en waarom jezelf ook zo haat.

    Die Batavia zal wel gelijk hebben, je bent heel anders dan je je voordoet.

    Een GROTE leugenaar!

   3.   

    Aytas betekent waarheid volgens mijn zoon.

    Jammer dat je je daar niets van aantrekt van de waarheid. Althans je eigen gefabriceerde waarheid, je leeft echt in je eigen donkere wereld vol van haat en ergernis. En je falen portretteer je op anderen, omdat je niet jezelf de schuld durft te geven.

   4.   

    Ik vind dat je het nogal doordrijft, @Satty. Het heeft ook niks te maken met het onderwerp te maken. Zo is er geen discussie meer mogelijk.

   5.   

    Satty jij bent helemaal niets, jouw welvaart is de soos, jij bent van het ergste soort

  2.   

   Geheel mee eens, @DeBruyn. Helaas neigt dit forum naar extremisme. Laten we zuinig zijn op gematigde geluiden.

   1.   

    @ Beukman

    Het lijkt er wel op, van beide zijden wordt het steeds extremer. Jammer een goed gesprek moet toch kunnen? Mag best scherp zijn.

    Helaas liet ik me nu ook gaan, maar ik kan er niet zo goed tegen als iemand me voor moordenaar uitmaakt of iemand die het goed zou vinden dat mensen neer gemaaid worden. Niets is minder waar. Veel mensen lezen alleen wat zij willen lezen of verzinnen er zelf dingen bij.

    1.   

     Het lijkt erop dat je je draai hier wel hebt gevonden, @DeBruijn. :-)

     1.   

      @ Beukman

      Ik doe mijn best, maar wind me te snel op en dan ga ik wel eens te lang door. Ik ben ook maar een mens.

  3.   

   @DeBruijn: Ach je voert een trolsupporter die hier de boel vooral opstookt en aanwakkert.

 4.   

  De opmerking is in elk geval de wereld ingeslingerd.

  1.   

   Zo is het maar net @Dik. Je hebt gauw een etiket.

 5.   

  @satty
  zorg er voor dat je snel kindertje krijgt want dan ben je zo druk bezig dat je geen tijd meer hebt om dit blog te vervuilen. sorry ik vergis mij, zodra jij als een echte Afrikaanse kinderen krijgt, dan zorg je er wel voor dat anderen, zoals sociale instellingen enzo, die last mogen dragen.

 6.   

  Docent Corné Hanssen moet een verbod krijgen om op Nederlandse scholen les te geven.
  Hij zou enkel nog les mogen geven aan zijn soortgenoten,moslims!

  1.   

   En dan alleen nog maar in Syrie.

 7.   

  Natuurlijk een zéér grove schande, deze docent had natuurlijk gelijk geschorst moeten worden…

 8.   

  De linkse club houdt elkaar weer de hand boven het hoofd.

 9.   

  Helaas is dat geen straf de man had ontslagen moeten worden

 10.   

  En de meid die een rijmpje opzei waarin de naam Baudet voorkwam, heeft ook al een fikse straf gekregen. Lijkt me allemaal redelijk terecht, over sommige dingen moet je geen geintjes maken, “open zenuw”, zoals de rechter zei.

  Hopelijk is het nu ook afgelopen met het beschuldigen van de rechtsspraak door bepaalde figuren, dat deze zo “links” zou zijn.

  1.   

   @ Beukman

   Inderdaad en laten we ook hopen dat mensen stoppen met opmerkingen te maken over mensen doden of andere wegzetten als fascisten of racisten.

 11.   

  Net de “straf”eis van die gillende keukenmeid gehoord. 180 uur werkstraf. Vreemd gebeuren dat OM. Iemand die oproept een snelweg te blokkeren om een stel relnichten van een kinderfeest weg te houden krijgt 240 en iemand die oproept tot moord 180. Gek he dat steeds meer mensen opschuiven weg van de knuffelzijde
  !

  1.   

   @Positief-maar-niet-lief: Scherp, geef even aan waar wij ons begeven in het politieke landschap.

   #ultralink

   1.   

    Met uwes eens, het kan best wel wat meer sofisticated. Ieder antwoord is een afdruk van de persoonlijke karakterstruktuur.

 12.   

  Elke normale Hollander begrijpt wel, wat het D’666 OM niet WIL begrijpen. C’est ça.

  1.   

   Ben je dronken, Punt50?

   1.   

    Dat zeg je altijd tegen Toetssteen. Ik wil dat jij eens uit de doeken doet waarom volgens jou die CO2 zo vreselijk slecht is voor het klimaat. Maar jij beantwoord geen vragen.. Dus kwaak je hier gewoon na wat de linkse kerk je opdraagt.

    1.   

     CO2 is helemaal niet slecht voor het klimaat, behalve als de uitstoot ervan te hoog wordt. Dat veroorzaakt een opwarming van de aarde.

     Was je dit echt niet bekend?

     1.   

      Hee je gaat er op in. En je begint nog goed ook, het is inderdaad niet slecht voor het klimaat. Hoe meer CO2 hoe beter de plantjes groeien. Zie het maar als kunstmest in gasvorm.

      Vervolgens stel je dat CO2, een kleurloos gas, de opwarming van de aarde veroorzaakt. Leg dat dan eens uit i.p.v. anderen nakwaken.

     2.   

      CO2 is een broeikaskas. De laatste anderhalve eeuw zijn er veel meer broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Die houden extra warmte vast, waardoor sinds 140 jaar de temperatuur stijgt. Dit wordt ‘versterkte broeikaseffect’ genoemd. Het broeikaseffect’ betreft dus niet het normale broeikaseffect waardoor het leven op aarde mogelijk is, maar het versterkte effect als gevolg van de verhoogde CO2-uitstoot.

      Met CO2 is op zichzelf dus niets mis, sterker, zonder CO2 zou het leven op aarde niet mogelijk zijn.

     3.   

      @Punt50

      CO2 is een broeikasgas, het was overigens heerlijk hartje winter bij 20 graden op een terrasje in kijkduin.

 13.   

  Enig straf is terecht. Deze docent refereert met zijn oproep aan geweld en dat mag niet.. De FVD is wel een gevaar voor de rechtstaat. Je zou bv je kinderen wel kunnen waarschuwen dat ze voorzichtig moeten zijn als ze in aanraking komen met FVD-stemmers, maar ze niet meteen weghouden bij deze mensen.

 14.   

  BRUINHEMDEN ZIJN NET ZOALS IN 40 – 45 GEWOON LEGAAL SCHORRIEMORRIE
  binnenkort met vaandels in dit theater onder leiding van RA RA groene Kmer Yasser Klaver, de ondertekenaars van het BDS antiIsrael manifest,,,, “judenraus” remember

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!