'Volkert waar ben je'-docent van Universiteit Utrecht blijft gespaard voor ontslag, krijgt terecht FLINKE tik op de vingers!

Geen categorieapr 09 2019, 15:00
Docent Corné Hanssen van de Universiteit Utrecht maakte onlangs onsmakelijke grapjes (of serieuze bedreigingen) op Facebook naar aanleiding van de glorieuze overwinning van Forum voor Democratie afgelopen verkiezingen. Al snel ontstond ophef en de docent werd op het matje geroepen door het bestuur van de universiteit.
De docent krijgt straf en moet in de hoek staan middels een 'onvoorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar' zo lezen we via het AD. Dit betekent dat de docent nog twee jaar in dienst blijft, maar mogelijk daarna alsnog wordt ontslagen. Een passende maatregel want grappen met de levens van volksvertegenwoordigers is niet oké.
Zo ziet het bestuur van de Universiteit Utrecht het ook:

"De opmerking was verwerpelijk en onacceptabel"

Zoals altijd is taal ambigu en kan veel worden gezegd met weinig woorden. Hierdoor is het lastig om personen te vervolgen vanwege de uitspraken die zij doen, tenzij deze zéér expliciet zijn. Het OM reageert als volgt:

"We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt. Naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar"

Volgens het OM bevat de uiting geen concrete oproep tot het plegen van geweld richting Thierry Baudet. Dat is taalkundig gezien juist.
Wel roept het woord 'Volkert' mogelijk 'onsmakelijke associaties' op bij de lezers van het bericht van Hanssen. Vandaar de ophef. Associaties als Pim Fortuyn, bloed, pistool en natuurlijk de dodelijke aanslag op 6 mei 2002.
Het implicaat van de uiting kan zijn 'Baudet heeft een Volkert van der G. behandeling nodig' Dat doet denken aan een bedreiging, maar zoals het OM stelt was Corné Hanssen niet concreet genoeg en dus blijft het bij de een uitspraak die associaties oproept zonder concreet te worden!
Daar kan het OM dus niets mee. Maar de onsmakelijke uitspraak is wel voldoende voor een flinke berisping door de universiteit. Het is een probleem waar de rechtspraak vaker mee kampt in de context van hate speech.
Dat de Universiteit Utrecht kiest voor een disciplinaire maatregel is hartstikke goed van ze. De uitspraak kan inderdaad niet door de beugel en is walgelijk. Mogelijk wordt de docent over twee jaar alsnog ontslagen.
Behalve de zaak-Hanssen wordt vandaag eveneens de PAF-zaak behandeld. Een 21-jarige Nijmeegse dame schreeuwde tijdens een antiracismedemonstratie in Amsterdam opruiende leuzen tegen Thierry Baudet (FVD). De uitspraak wordt verwacht over twee weken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten