Westerse aandelenbeurzen hard geraakt: handelsoorlog met China of onhoudbare schuldenberg?

Vandaag noteren de aandelenbeurzen in zowel de Verenigde Staten als Europa negatieve cijfers. De koersen kelderden omlaag over de gehele linie en economen waren er vlug bij om de situatie te duiden: de handelsoorlog met China. Sommigen wijten de situatie echter aan de schuldenberg die volgens hen te hoog is geworden.

Maar wat er echt aan de hand is weten we natuurlijk niet.

De koersen die we op het scherm zien van de Amsterdamse AEX beurs zijn namelijk slechts een benadering van de realiteit, maar niet de realiteit zelf. Een veelgemaakte denkfout die veel handelaren maken: het té letterlijk nemen van de koersbewegingen op het scherm. Die koersbewegingen weerspiegelen slechts de psychologie van de markt, maar enkel ‘bij benadering’.

En nu zien we dus koersen die kelderen. Voor sommige aandelen was dat ook de verwachting. Eerder al voorspelde DDS-redacteur Tim Engelbart dat Tesla er niet goed voor stond. Als we kijken naar de aandelenkoers van Tesla over de afgelopen maanden dan wordt het beeld dat hij schetste bevestigd. Het aandeel daalde binnen één maand van $274 naar $226 en verloor daarmee bijna 18% van haar waarde! Sinds december 2018 is het aandeel Tesla gedaald van $376 naar $226! Een verlies van 39%!

Waar in het geval van Tesla direct duidelijk is dat het bedrijf niet rendabel is en de facto draait op subsidie, daar gelden voor andere sectoren in de markt andere mechanismen. Zo zien we dat de handelsoorlog impact heeft op de markt, maar is de omvang van de handelsoorlog beperkt tot zo’n 3% van de wereldhandel. Het heeft dus wel impact op de aandelenbeurzen, maar daar is alles mee gezegd.

Wat kan dan verklaren waarom de groei eruit lijkt? Wel, hierom:

Daniel Lacalle kennen we onder meer van rapportages bij Bloomberg en andere mediakanalen. Volgens hem raakt de schuldenberg van de Amerikanen en de Europeanen te omvangrijk. Waardoor de groei stagneert en de aandelenmarkten reageren op hun beurt op die groeiafname. En dat dames en heren, is met in het achterhoofd de kwantitatieve verruiming van de ECB en de lage rentestanden geen goed nieuws.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. santiago

  Precies, wat er achter de schermen aan de hand is weten we niet.
  Laat Trump maar even zijn gang gaan. Alle Trump haters vallen weer over hem heen. Trump is weer eens een lul. De beste president die Amerika sinds tijden heeft gehad. Wacht het gewoon nog een maandje af en het komt goed. Zaken doen met een Chinees ligt toch effe anders.

  1. Rien Noppen

   “Trump is weer eens een lul.”

   Dat kunnen we niet tegenspreken.

   1. santiago

    Noppen. Jij weet dat het geen lul is.

   2. bifbof

    Wie zit er bij je Rien als ik vragen mag ?

 2. Joop Klepzeikert

  Wat weer over het hoofd gezien wordt is de enorme overwaardering van de beurzen, net als richting de vorige keer dat die bubbel klapte. Dit zou een waarschuwing moeten zijn, maar zal vast weer in de wind geslagen worden, want ‘handelsoorlog’ en ‘schuldenlast’.
  Het wachten is weer op een crash, maar dan nog veel harder dan de volgende.
  Men blijft lucht kopen. Zelfs bedrijven die miljarden verlies draaien en naar de beurs gaan halen steeds meer miljarden op, omdat dom volk die troep gewoon koopt.

  1. Catalaanse kok

   Beste Joop.
   Welke aandelen adviseert u, als accountant en financieel adviseur, in deze turbulente tijden ?

   1. Joop Klepzeikert

    Op dit moment adviseer ik niet op de Europese en Amerikaanse beurzen te handelen. Als je dan toch zo nodig in aandelen wilt klieren doe dat dan in Azië in Aziatische tech bedrijven. Maar blijf daar ook mee opletten. Ook die kunnen meegezogen worden door de EU en USA beurzen.
    Beste is nu even alleen in waardevaste dingen, zoals staatsobligaties en edelmetalen, te investeren.

  2. Fortiori

   Dji terug, @Joop. – 600 Heel actueel. Gbp/euro short gaan. Aex shorten. Sell in May and go away. But remember come back in September.

 3. Rien Noppen

  De handelsoorlog is door Trump bewust veroorzaakt en dat geldt ook door de krankzinnige verhoging van de schuldenberg waarmee hij meende economische groei op de pof te kunnen financieren.

  Laten we open dat dit de ogen van de Amerikanen opent.

  1. santiago

   Noppen. Ik vraag me wel eens af of jij geld krijgt om dit soort onzin op te schrijven. Zou best eens kunnen.

   1. Joop Klepzeikert

    De vraag is niet of Rienie er geld voor krijgt, maar van wie.

    1. santiago

     De overheid?

     1. Joop Klepzeikert

      Ik vermoed eerder de nazi en multimiljardair $oros. Die sponsort via z’n open society foundation steeds meer van die extreem linkse terroristen, overal ter wereld.

  2. Sealgaire

   Het is een pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

  3. Fortiori

   Sprout.nl ”
   Hou ons ten goede: je hoeft geen steengoede ondernemer te zijn om het machtigste land ter wereld te leiden, al denken we stiekem dat het best wel zou helpen. Ashley Feinberg verzamelde op Gawker zo’n moedeloos stemmend rijtje zakelijke missers van Donald Trump, dat we gaan twijfelen aan wat de beste man aan grijze massa onder die gedresseerde hamster heeft zitten”

   Geinig.

 4. Jumping

  De ECB heeft 2400 Miljard Euro gratis geld aan de banken geschonken.
  Let wel GRATIS GELD.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. PMG

   @Jumping – exact, de ECB print zich (nog steeds) helemaal blind maar niemand weet het of doet alsof maar wel wijzen naar Trump!

   Het grote verschil zit hem in de olie, VS producent numero uno mondiaal, China komt gigantisch tekort, dus wie trekt er aan het langste end?

 5. Heinz

  Weer fout FvD is géén anti EU partij. Als u anti EU bent, blijf dan thuis.

  1. Sealgaire

   Blablablablablab, koekwous, koekoek

   1. Heinz

    Riep de jager opgewekt. En ploeterde door het struikgewas gedreven door de stemmen in zijn hoofd.

    1. edoc431

     Harry in de warry hahaahahahaha wat een debiel .

  2. PMG

   EU stemmers kunnen thuisblijven. Alleen FVD stemmers in de lokalen graag.

 6. NoDoubt

  Schuld per inwoner in Amerika is 50.000 euro. In NL 500 euro. Echter perst EU Miljarden per maand bij waardoor producten giga stijgen, zonder dat er een reden voor is. Ook draait de rente de EU-landen de nek om omdat de landen qua economie allemaal gelijk zijn. Doordat landen niet zelf kunnen reguleren, draaien ze hun eigen nek om. Ook heeft EU landen als Frankrijk de mogelijkheid zich niet aan de afspraken te houden 3%norm waardoor EU te duur wordt. Met dank aan de Junckerclub. De 25 miljoen vluchtelingen worden door u en mij betaald. Uw rekening 2,5 triljoen. Ook hier blijkt alweer dat we een derde wereldEU worden. Eruit stappen is de enige optie ons geld veilig te stellen. HEt lijkt dat we verdienen aan de EU maar dat zijn alleen de Multinationals.

  1. Joop Klepzeikert

   @NoDoubt: De gemiddelde Nederlandse schuldenlast per huishouden is 240% van het jaarinkomen. Dat is ‘iets’ meer dan die €500,- die jij noemt.
   Zie: telegraaf.nl/financieel/1701015/verbazing-over-hoge-schulden-nederlandse-huishoudens-blijft

   Daar moeten we de staatsschuld nog bij tellen om het met de gemiddelde $50.000,- schuld van het gemiddelde Amerikaanse huishouden te vergelijken.
   240% van het modaal gezinsinkomen van €36.000,- per jaar in Nederland is al €90.000,- ex de staatsschuld.
   In Amerika is het modaal gezinsinkomen ruim $80.000,-
   Die hebben dus een schuldenlast van 62,5% van het jaarinkomen en dat is inclusief de staatsschuld. Veel minder dan de Nederlanders dus.

   1. PMG

    Staatschuld NL 400.000.000.000,00
    € 24.219 schuld per inwoner
    € 48.438 schuld per werkzame inwoner

 7. J.Rademaker

  Twee maten, als Nederland 25 % importheffing op spaarlampen en zonnepanelen zet is dat geen oorlog maar om onze industrie te beschermen.
  Natuurlijk is het verduisteren en verzwijgen van de schuldenberg het doel.

 8. PMG

  Gratis beleggerstip in deze roerige tjden, stuur even mailtje naar informant apenstaartje airpost puntje net

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.