Belachelijk! Timmerfrans op Duitse tv: "Islam hoort al 2000 jaar bij Europa"

Geen categoriemei 17 2019, 20:00
Juist, ja... Islam, een 1400 jaar oude religie, hoort volgens Frans Timmermans "al tweeduizend jaar bij Europa." Hij corrigeerde zijn uitspraak later wel maar wreef net zo hard weer in dezelfde vlek door überhaupt het idee vast te blijven houden dat islam bij Europa hoort. Via GeenStijl.
Timmermans doet kennelijk álles om z'n positie in Europa proberen te verzekeren. Zonder enige gêne krijgt hij de woorden zo uit z'n mond, wanneer hem wordt gevraagd of islam nou wel of niet bij Europa hoort: 'al tweeduizend jaar.'
Als dat je oprechte denkbeeld is, nog los van die misser van 600 jaar, dan vlieg je wel echt heel erg uit de bocht. Islam en Europa zijn cultureel twee compleet verschillende entiteiten. Andere fundering, totaal andere waarden, gelijksoortige ontwikkelingen zijn door totaal andere contexten tot stand gekomen.
De enige manier waarop je deze bizarre uitspraak enigszins recht zou kunnen trekken, is door te doen alsof de normen en waarden altijd al verenigbaar waren. Nou, succes met dat project! Je kunt een leuke poging doen door de Moren in Spanje aan te halen. Maar dan schiet je jezelf al aardig in de voet want die zijn er in 1492 uitgeknikkerd. Net als de Ottomanen bij Wenen in 1529 en 1683. In die situaties hadden de Europeanen en de islam al weinig met elkaar gemeen.
De geschiedenis tussen die twee toont sowieso keer op keer een sterke drang om elkaar uit het eigen territorium te verdrijven. En ook nog eens terwijl beide culturen qua politiek gegoten waren in supranationale instituties zoals het Heilige Romeinse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Maar blijf vooral lekker onzin lullen, Fransje! Wat kan er nou mis gaan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten