Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald: Jesse Klaver ondermijnt leenstelsel nu ook

Jesse Klaver (GroenLinks) keert ten halve en beseft dat dit beter is dan volledig dwalen. Een voorbeeld voor andere politici in deze. Hij wil namelijk af van het leenstelsel. Klaver volgt daarmee zijn fractiegenoot Zihni Özdil die zaterdag begon te rebelleren tegen de GroenLinks-partijlijn en stelde dat het leenstelsel ‘van tafel moet’. 

Ja, de nationale studieschuld is ondertussen al 11 miljard euro, maar kan écht niet zomaar worden kwijtgescholden. Dat gaat een brug te ver. Wat de politiek wél kan realiseren is ervoor zorgen dat komende generaties weer als “vanouds” kunnen studeren. Daar zouden studentenbonden LSVb en ISO op moeten inzetten: een systeem waardoor mensen weer kunnen studeren zonder een hoge schuldenberg op te lopen.

Een belangrijke reden voor Jesse Klaver om de steun voor het leenstelsel nu te heroverwegen is het feit dat het kabinet de beloften inzake onderwijs niet nakomt. En natuurlijk omdat zijn fractiegenoot in Trouw de knuppel in het hoenderhok gooide. Een gewaagde zet. Zeker nu. Nu zou iedereen die een beetje rechts is kunnen zeggen: ‘ja wacht even, dit is een links standpunt’. Dat klopt.

Echter denk ik dat onderwijs dermate belangrijk is dat daar zeker in mag worden geïnvesteerd. Als ik alleen al kijk naar mijn eigen ontwikkeling dankzij de mogelijkheid tot studeren dan is het fenomenaal. Veel linkser dan dit wordt het dan ook niet met mij.

De reden is simpel: zoveel jongeren worden in nestjes geboren waar door omstandigheden niet de voorwaarden zijn gecreëerd om hun talent te benutten. Daar kunnen zij niets aan doen. Je wordt niet geboren omdat je dat wilt, maar omdat anderen dat willen. Daarna is het riemen met de roeien die je hebt en vanaf je 18e sta je er dan vaak alleen voor. Dan is het toch fijn dat de overheid dat talent kan aanboren door die jongeren te steunen tijdens een studie?

Men kan dan wel zeggen ‘dan moet de jongere maar werken’ of ‘jammer maar helaas’, maar het zou pas echt jammer zijn als tienduizenden jongeren met een slim stel hersenen of met gouden handen wél geboren worden, maar aan hun lot worden overgelaten. Om vervolgens een overval te plegen terwijl u voor het tankstation staat omdat ze nooit een opleiding hebben kunnen volgen om hun geld op een eerlijke manier te verdienen.

Goede zet dus van Jesse Klaver om Özdil’s voorbeeld te volgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. poldi

  Een doorzichtige verkiezingsstunt !

 2. logisch denken

  QUOTE Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald: END QUOTE

  We stoppen dus met de klimaat waanzin ?

 3. Korporaal Monty

  Studeren is toch een bakboords hobby?

 4. Joop Klepzeikert

  Er is al heel lang een systeem om zonder schulden te studeren. Dat heet niet elke avond eten bestellen of uit eten gaan, maar zelf koken, en niet elke avond feesten, maar aan het werk gaan, zoals we dat deden voor er gratis geld uitgedeeld werd.

  De werkschuwe zwakzinnig linkse trollen zullen het daar uiteraard weer niet mee eens zijn, maar daar heb ik schijt aan. Het wordt eens tijd dat die ook voor zichzelf gaan zorgen.

  1. Caro

   @Joop,
   Niet iedereen in ww werkschuw.
   Niet iedereen in bijstand werkschuw.
   Scheer aub mensen die hele leven gewerkt hebben, en door omstandigheden door weg be zuinig ging banen niet over 1 kam. Niet alle mensen die beroep doen op ww of bijstand zijn werkschuw.

   1. PMG

    Nou, hop hop, tomaten plukken of omscholen, wat wordt het?

    1. Caro

     Pmg,
     ik snap uw reactie in casu niet zo goed.
     Ik heb het over mensen die hun hele arbeidsleven vanaf jongere leeftijd hebben gewerkt en dan ontslagen worden.

     1. marco1

      Hmmmm ontslagen worden? Het kan maar nog nooit gebeurd.Maar stel dat het wel gebeurd is het dan zo moeilijk om een baantje te vinden desnoods onder je stand en tegen he zin kun je toch iets anders zoeken terwijl er toch inkomsten is of zie ik het nu wel erg simpel.

     2. Ragmilla

      Marco1

      U ziet het heel erg simpel. Waarom zou ik een vijftiger aannemen terwijl er genoeg Polen zijn van in de 20 die veel minder noten op hun zang hebben en 20% meer werk verzetten in een uur?

      Dit is een hypothetische vraag. Gewoon uit het oogpunt van een rechtse werkgever.

     3. koeiepoep

      @ragmilla: als je werk van het niveau aardbeienschilderen hebt? Neem gerust die Pool. Is het echter handig, dat iemand wat werkervaring heeft, gemotiveerd is, zich gedraagt in het verkeer en ook nog eens Nederlands spreekt en schrijft? Neem dan die 50 plusser. Dit is een hypotetisch advies, voor een rechtse werkgever.

     4. marco1

      Hoe kom je op 50 gers ragmilla de rechtse werkgevers. Maar nu je het zegt alles beter dan een Pool geld in eigen land houden noemen ze dat. En met die 20% , ach u vergelijkt een 20 jarige pool met een 20 jarige Nederlander , mijn ervaring met zowel de pool als de Nederladse snotneus is waarschijnlijk anders dan uw beleving. Maar die polen kosren mij net zoveel als die hollandse snotneus. Ik heb liever van doen met die 50 ger. Maar dat zal u als rechtse werkgever aan de laars lappen de kosten gaan nu eenmaal naar de derde en u de lusten. Succes ermee.

     5. Ragmilla

      Marco1

      Ik schreef niet dat ik het ermee eens ben alleen hoe het werkt. Voor grote bedrijven maakt het weinig uit waar het geld uiteindelijk terecht komt, hun producten worden overal verkocht.

      Ik denk dat je je verkijkt hoe Nederlandse snotneuzen hun neus voor bepaalde werkzaamheden ophalen, dat is dan te danken aan de hoogte van de bijstand, links beleid waar ik het niet mee eens ben.

      Dit is allemaal te danken aan Bolkestein, rechts beleid waar ik het niet mee eens ben.

      De Nederlandse arbeider heeft vergeleken met de Poolse arbeider natuurlijk veel meer rechten, mooi natuurlijk maar in combinatie met de dienstenregeling van Bolkestein dodelijk. Dat Polen daardoor harder werken, meer plichten en minder rechten is gewoon hoe het werkt. Niet beter of slechter.

     6. PMG

      Caro,

      Ik snap jou reactie niet. Als je geen werk hebt heb je geen geld en ga je ervoor zorgen dat dat er wel weer komt. Dus andere baan zoeken of omscholen en andere baan zoeken, al heb je 10 miljoen jaar gewerkt of slechts 1 dag. Wat ik niet snap zijn alle jankers die thuis zitten en parasieteren op mijn zak en mij recht in mijn gezicht zeggen dat ik hard moet werken omdat ik het ook voor hun moet verdienen (terwijl ik ook al een leger asielzoekers en andere zielepieten op deze planet onderhou naast mijn eigen gezin)!

     7. marco1

      @Ragmilla ik denk dat je niet goed kunt lezen of ik te onduidelijk ben.

   2. Joop Klepzeikert

    @Caro: Ik ben in de crisisjaren ook ontslagen, maar had de week daarna weer ander werk. Niet precies het werk wat ik wilde en minder betaald dan de baan daarvoor, maar had geen zin in een oetkering. Wie wil werken kan werken. Velen hebben daar echter geen zin in en genieten liever jaren lang van een oetkering.
    Een paar weken of zelfs maanden WW kan ik begrijpen, maar na 2 jaar WW in de bijstand vervallen en daar nog jaren in blijven, en maar klagen dat het te weinig gratis geld is vind ik van de zotte. Dat heet de samenleving uitnemen en ervoor zorgen dat belastingen en premies steeds hoger worden.

    1. Caro

     @jk
     De crisisjaren snap ik.
     Daar leven we nu niet i .
     Ik heb het over hier en nu. Sorry,

     1. Caro

      @jk
      Mijn vader zelfstandig ondernemer tot zijn 72e.
      Ga mij niet vertellen aub

     2. Joop Klepzeikert

      Hier en nu is het nog veel makkelijker om werk te vinden. Er staan 450.000 vacatures open, dus werk genoeg voor 450.00 gratis geld parasieten.

    2. marco1

     Goh ik nam in de crisisjaren zelf ontslag. En ging de papieren halen om te kunnen gaan doen wat ik altijd wilde. Op de dagen dat ik niet naar school hoefde ging ik toen via een uitzendburo mijn eerste baantje weer doen(straatmaker) zodat er op de betaalrekening geld kwam voor de vaste lasten.

   3. edoc431

    277.000 banen 300.000 nog bij de deur verklaar je nader .

  2. PMG

   @JK – now we are talking! Studenten eten trouwens niet, zuipen en joints, dat zijn de grootste onkostenposten!

   1. Joop Klepzeikert

    @PMG: Ik werk in studentenstad Leiden. Zie ze daar massaal op terrasjes zitten (vrij)eten, zuipen en inderdaad ook blowen. En maar tegen elkaar klagen dat de studie zo zwaar is en ze zulke hoge schulden opbouwen.
    In mijn tijd waren we aan het werk als we niet studeerde of op college waren.
    Tegenwoordig gaan ze ‘studeren’ omdat ze geen zin hebben om te gaan werken, maar liever feesten.

    1. Rien Noppen

     Nog steeds gefrustreerd dat je geen studie hebt kunnen afronden, Joop?

     1. Sealgaire

      Hij is de pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

    2. Korporaal Monty

     “En maar tegen elkaar klagen”

     Gelukkig kan je dit over een paar maanden achter je laten.

     In Australië, Singapore of Amerika klagen de mensen niet, Daar is alles koek en ei.

  3. Meester Kong

   @ Joop Dik en alle andere nicks
   Do mast do skamje mei it verpesten fan dit Blog.

   1. Bosche draak

    Kende gij gofferdom nie sien da wij bezig benne, verrekte mongol!!

 5. marco1

  Het is al jaren jammer dat er veel zonder goed stel hersens maar blijven studeren en na de zoveelste mislukte studi e zich te goed voelen om baantjes te doen waar je wat minder studie voor nodig hebt.

 6. Vrijedenkert

  Onbetrouwbaar als politicus en als leider van de Groene communistische meuk!
  Dat een kamerlid het niet eens is met beslissingen van de partij uit het recente verleden is heel begrijpelijk maar dat de leider van diezelfde partij vlak voor de verkiezingen omdraait als een blad aan een boom en het plotseling niet meer eens is met zijn eigen beslissingen is gewoon ronduit lachwekkend en belachelijk deze plostelinge misleiding en kiezersbedrog en zo doorzichting als noppenfolie…

 7. PMG

  Deze eikel heeft zelf dit programma geintroduceert in 2015 en nu al wil hij ervan af??? foutje, sorry???

  Goedkope verkiezingsstunt om nog meer studentjes naar zielige clubjes zoals GL te lokken, bah, wat een niveau van nul komma nul en die kinderen trappen er straks allemaal in.

 8. Rien Noppen

  DDS steekt de loftrompet over het initiatief van Groen Links tot afschaffing van het perfide leenstelsel.

  PVV en FvD hoorden we er nooit over. Dat zou Teunis te denken moeten geven.

  1. Teunis Dokter

   Ja, over wat deze onsamenhangende raadsels nu precies betekenen. Dat ja.

 9. Ragmilla

  Zodat de student een jaartje vrij kan nemen om te reizen en hondjes kan knuffelen om bij te komen van het opgeleid zijn aan een HBO.

  Een basisbeurs voor mensen die het echt niet kunnen betalen. Verstandige ouders sparen voor hun kinderen , je hoeft niet ieder jaar op vakantie, het bent een verantwoording aangegaan gedraag je daarna.

  1. Kapitein Haddock

   Ragmilla

   Ben nu HELEMAAL van slag!
   Ragmilla spreekt nuchter en verstandig!
   Hopen dat dit zo blijft!
   Als het gebeurt, ga ik van je houden!

  2. PMG

   Ja joh, ik ga gewoon 4 keer per jaar op vakantie en mijn kinderen? die zoeken het zelf maar lekker uit! Als ze willen studeren vinden ze wel een manier, heb ikzelf ook gedaan, 2 keer zelfs en twee keer de helft terug moeten betalen, no mercy, volwassenen kweken, geen melkmuilen!

 10. PMG

  Sparen voor je kinderen, haha, ze draaien je geld erdoor aan bier en geestveruimende middelen!

  Verstandige ouders beseffen dat het voor iemand van 18 tijd is geworden eigen broek op te halen, ze mogen auto rijden en stemmen en van werken is nog nooit iemand minder geworden!

 11. Tman

  “leenstelsel nu te heroverwegen ”
  Klaver kan beter zijn klimaatplannen heroverwegen,daar hebben we meer aan!

  1. PMG

   @ De man – +++

 12. J.C.

  Welke besluiten heeft GroenLinks in de afgelopen 7 jaar nog meer genomen, waar ze nu op terug willen komen? Kortom: GroenLinks weet niet wat het doen. De Nederlandse bevolking is er maar mooi klaar mee, zo’n partij, die keer op keer onverantwoordelijke besluiten steunt. (Bijvoorbeeld: in 2012 de bejaardenhuizen gesloten en nu 7 jaar later, nu gebleken is, dat de eenzaamheid onder ouderen enorm is, pleisters plakken met een zogenaamde “tussenvorm” tussen bejaardenhuizen en thuis wonen).

 13. NoDoubt

  Verkiezingsretoriek

 14. Heras

  Even kijken, hoe ging dat vroeger??
  O ja, overdag werken en in de avonduren studeren. Maar ja , dan moet je wel willen werken…
  Al neem je maar een krantenwijk of ga je schoonmaken. Alle centjes tellen mee.

 15. AS210854

  Wat is het toch gemakkelijk scoren met deze actie, voor de zieltjes van je jongeren te winnen. Daartegenover kunnen de ouderen op droog brood geplaatst worden.

 16. J.Rademaker

  Ja je zult maar zelf aan je toekomst moeten werken dat is afzien onmenselijk gewoon.
  Als je voldoende inkomen hebt mag je studieschuld in 35 jaar afbetalen met een flut-rente de hele 21000 euro.Heb je een pretstudie gedaan en verdien je weinig scheld men het bedrag kwijt.
  Door je studie verdien je een modaal of hoog salaris en ben je dankbaar dat de werkende nederlander je dat gunde. Met een titel mag je de voor-schieters eindelijk populist noemen.
  Of gaan we terug naar andermans portemonnee om gratis te studeren zodat je beter verdient dan diegenen die je studie hebben betaald.

 17. logisch denken

  QUOTE
  Rien Noppen 1 dag ago Beantwoorden
  DDS steekt de loftrompet over het initiatief van Groen Links tot afschaffing van het perfide leenstelsel.

  PVV en FvD hoorden we er nooit over. Dat zou Teunis te denken moeten geven.
  END

  Het moet ons te denken geven dat de ontwerpers het nu willen afschaffen ? Het geeft me wel te denken dat ik de klimaat drammers dringend adviseer om hun besluiten te heroverwegen. Erop terug komen over 5 jaar betekent miljarden verspild. Benieuwd of ze de loftrompet gaan verdienen of gewoon een koude douche door stroom gebrek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.