snapshot6

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald: Jesse Klaver ondermijnt leenstelsel nu ook

Geen categoriemei 13 2019, 19:00
Jesse Klaver (GroenLinks) keert ten halve en beseft dat dit beter is dan volledig dwalen. Een voorbeeld voor andere politici in deze. Hij wil namelijk af van het leenstelsel. Klaver volgt daarmee zijn fractiegenoot Zihni Özdil die zaterdag begon te rebelleren tegen de GroenLinks-partijlijn en stelde dat het leenstelsel 'van tafel moet'.
Ja, de nationale studieschuld is ondertussen al 11 miljard euro, maar kan écht niet zomaar worden kwijtgescholden. Dat gaat een brug te ver. Wat de politiek wél kan realiseren is ervoor zorgen dat komende generaties weer als "vanouds" kunnen studeren. Daar zouden studentenbonden LSVb en ISO op moeten inzetten: een systeem waardoor mensen weer kunnen studeren zonder een hoge schuldenberg op te lopen.
Een belangrijke reden voor Jesse Klaver om de steun voor het leenstelsel nu te heroverwegen is het feit dat het kabinet de beloften inzake onderwijs niet nakomt. En natuurlijk omdat zijn fractiegenoot in Trouw de knuppel in het hoenderhok gooide. Een gewaagde zet. Zeker nu. Nu zou iedereen die een beetje rechts is kunnen zeggen: 'ja wacht even, dit is een links standpunt'. Dat klopt.
Echter denk ik dat onderwijs dermate belangrijk is dat daar zeker in mag worden geïnvesteerd. Als ik alleen al kijk naar mijn eigen ontwikkeling dankzij de mogelijkheid tot studeren dan is het fenomenaal. Veel linkser dan dit wordt het dan ook niet met mij.
De reden is simpel: zoveel jongeren worden in nestjes geboren waar door omstandigheden niet de voorwaarden zijn gecreëerd om hun talent te benutten. Daar kunnen zij niets aan doen. Je wordt niet geboren omdat je dat wilt, maar omdat anderen dat willen. Daarna is het riemen met de roeien die je hebt en vanaf je 18e sta je er dan vaak alleen voor. Dan is het toch fijn dat de overheid dat talent kan aanboren door die jongeren te steunen tijdens een studie?
Men kan dan wel zeggen 'dan moet de jongere maar werken' of 'jammer maar helaas', maar het zou pas echt jammer zijn als tienduizenden jongeren met een slim stel hersenen of met gouden handen wél geboren worden, maar aan hun lot worden overgelaten. Om vervolgens een overval te plegen terwijl u voor het tankstation staat omdat ze nooit een opleiding hebben kunnen volgen om hun geld op een eerlijke manier te verdienen.
Goede zet dus van Jesse Klaver om Özdil's voorbeeld te volgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten