Econoom Edin Mujagic: "vrees dat de Euromunt enkel kans van slagen heeft met Italië uit de EMU"

Geen categoriemei 14 2019, 19:00
Volgens monetair econoom Edin Mujagic, onder meer bekend van Follow the Money en het boek 'Boeiend en geboeid' maakt de Eurozone weinig kans van slagen zo lang Italië deel uitmaakt van de Europese Monetaire Unie (EMU).
Volgens de Tilburgse econoom is de houding van de Italianen te laks en houden zij zich niet aan de afspraken. Met die houding legt Matteo Salvini een bom onder de Euro.
Matteo Salvini is natuurlijk een levende legende. Vanuit het niets ging hij regeren met de links populistische Vijfsterrenbeweging. Met grootse plannen maakt hij zijn beloften waar inzake migratie, maar als het gaat om de financiën gaat het wat minder met ze, met die Italianen. Ze blijven meer geld uitgeven dan er binnenkomt.
En dat zou geen probleem zijn, ware het niet dat ze ons er in mee slepen. Een van de gevolgen is dat de rentes nu al jaren laag staan. Iets dat overigens behalve prettig voor de Italianen zeer nadelig uitpakt voor Nederlandse pensioenfondsen. Die zitten namelijk opgezadeld met een hoop staatsobligaties waarvan de rente lager ligt dan het vriespunt. Bij het verhogen van de rente is het de verwachting dat landen als Spanje, Griekenland en Italië vrij snel voor een liquiditeitscrisis komen te staan.
Mujagic vervolgt over de gemaakte afspraken die het fundament zijn van de EMU:
Zoal Mujagic als stelt verlangt een muntunie een 'one for all, all for one'-mentaliteit. Maar zoals hij zelf zegt valt die attitude niet te bespeuren bij het Italië van Salvini. De vraag waar de Italianen mee bezig zijn staat dus nog steeds open...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten