Eindelijk! Verenigde Naties doet uitspraken over arbitraire arrestaties van Catalaanse protestleiders

Er is veel aan te merken op supranationale organisaties. Corruptie, politiek gesteggel en gezeur, soms zelf klinkklare hypocrisie, maar af en toe ook lichtpuntjes. Zoals vandaag toen de Verenigde Naties zich in het gesprek mengden over de situatie in Spanje. Zoals u weet zijn de Catalanen ontevreden over hun unie met andere Spaanse gemeenschappen en wensen zij meer onafhankelijkheid. 

Dit mag echter niet van Madrid en dit leidde uiteindelijk tot massa-demonstraties, politiegeweld en het proces van de eeuw tegen Catalaanse leiders. Nu mengt de Verenigde Naties zich dus met de discussie en stelt dat Spanje “arbitraire arrestaties” uitvoert. Pestarrestaties dus, een vorm van intimidatie om de Catalanen het zwijgen op te leggen, zo lezen we in de New York Times.

Volgens de VN-werkgroep werd de voormalige Catalaanse vice-president, een ambtenaar en activist Jordi Cuixart oneigenlijk zijn vastgezet en werden hun rechten die zij onder arrest hebben geschonden. Het is zeker niet de eerste keer dat Madrid in opspraak komt. Eerder al berichtten we over nationaalextremisten die de Spaanse politie aanmoedigden ‘de Catalanen kapot te slaan’. Dit om gehoorzaamheid af te dwingen.

De effectiviteit van dergelijke communicatie-uitingen van de Verenigde Naties is in veel gevallen zeer laag. Immers is de VN niet bevoegd om ook maar iets te veranderen op straat. Het is dus meer een vorm van geschiedschrijving dan iets anders. Toch worden dergelijke stukken niet zomaar opgesteld. In de zaak van de Spanjaarden en Catalanen is het gewoon een feit dat de Spanjaarden koste wat kost de eenheid willen bewaren.

Of daarbij de stellige en strafmatige inquisitie die Madrid is  begonnen de meest effectieve strategie zal blijken te zijn is de vraag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. santiago

  Hier heeft de VN niets mee te maken. Dat Madrid de eenheid in Spanje wil bewaren is een goeie zaak.
  Zou mooi zijn. Straks Vlaanderen apart en Friesland ook nog.
  Die gierige Catalanen moeten gewoon hun mond houden en blij zijn dat ze mede door het toerisme zo goed hebben. Zuinige flikkers.

 2. EU kok

  Quote : Catalaanse protestleiders
  Fout, het waren de organisatoren van een illegaal referendum.
  Quote : wensen zij meer onafhankelijkheid.
  Neen Teunis, afsplitsing wilden de helft van ze.
  Quote : In de zaak van de Spanjaarden en Catalanen.
  Catalanen zijn ook Spanjaarden.

  1. Sealgaire

   Cockbakkertje

  2. Peter Oudshoorn

   Kokkie, waarom gun je de Catalanen hun onafhankelijkheid niet?

   1. EU kok

    Zolang de verhoudingen 50% voor, 50% tegen is

    1. Sealgaire

     Ach guttegut, Jabba de Hut, trekt weer een slijmspoor op DDS. Als of iemand daar geïnteresseerd in is. En dan ben je ook gelijk een ”kok’, maar dan wel met ck.

 3. EU kok

  Indien morgen de VN iets over zwarte piet zegt, gaat redactie en reageerders volledig uit hun bol.
  De tendens is dan: Waar bemoeien die nietsnutten zich mee.

  1. Sealgaire

   Ach guttegut, Jabba de Hut, trekt weer een slijmspoor op DDS. Als of iemand daar geïnteresseerd in is. Zijn sporen verdiend, met het schoonmaken van een of andere McDonald’s. En dan ben je ook gelijk een ”kok’, maar dan wel met ck.

  2. logisch denken

   correct , waar bemoeien die nietsnutten zich mee. In het Spaanse geval is dat natuurlijk ietsje anders. De twee gevallen zijn niet te vergelijken. Een kinderfeest vergelijken met een opstand gaat ietsje mank maar ik begrijp dat een ontdooi kok daar enige moeite mee heeft

  3. Mars020

   Oh gut, ons gifmengertje is een beetje geïrriteerd. Straks gaan we weer verder over mocrotjes, en andere kansloze parels.

 4. Jantje

  Een onafhankelijk Catalonië biedt meer ruimte voor de islam. Dat is de reden dat de VN ineens wel voor deze onafhankelijkheid kan zijn.
  Zoek maar op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.