Eindelijk! Verenigde Naties doet uitspraken over arbitraire arrestaties van Catalaanse protestleiders

Geen categoriemei 29 2019, 21:00
Er is veel aan te merken op supranationale organisaties. Corruptie, politiek gesteggel en gezeur, soms zelf klinkklare hypocrisie, maar af en toe ook lichtpuntjes. Zoals vandaag toen de Verenigde Naties zich in het gesprek mengden over de situatie in Spanje. Zoals u weet zijn de Catalanen ontevreden over hun unie met andere Spaanse gemeenschappen en wensen zij meer onafhankelijkheid.
Dit mag echter niet van Madrid en dit leidde uiteindelijk tot massa-demonstraties, politiegeweld en het proces van de eeuw tegen Catalaanse leiders. Nu mengt de Verenigde Naties zich dus met de discussie en stelt dat Spanje "arbitraire arrestaties" uitvoert. Pestarrestaties dus, een vorm van intimidatie om de Catalanen het zwijgen op te leggen, zo lezen we in de New York Times.
Volgens de VN-werkgroep werd de voormalige Catalaanse vice-president, een ambtenaar en activist Jordi Cuixart oneigenlijk zijn vastgezet en werden hun rechten die zij onder arrest hebben geschonden. Het is zeker niet de eerste keer dat Madrid in opspraak komt. Eerder al berichtten we over nationaalextremisten die de Spaanse politie aanmoedigden 'de Catalanen kapot te slaan'. Dit om gehoorzaamheid af te dwingen.
De effectiviteit van dergelijke communicatie-uitingen van de Verenigde Naties is in veel gevallen zeer laag. Immers is de VN niet bevoegd om ook maar iets te veranderen op straat. Het is dus meer een vorm van geschiedschrijving dan iets anders. Toch worden dergelijke stukken niet zomaar opgesteld. In de zaak van de Spanjaarden en Catalanen is het gewoon een feit dat de Spanjaarden koste wat kost de eenheid willen bewaren.
Of daarbij de stellige en strafmatige inquisitie die Madrid is begonnen de meest effectieve strategie zal blijken te zijn is de vraag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten