Hoera! CBS over 2018: ‘3% minder CO2-uitstoot en 8% economische groei’

Wopke Hoekstra (CDA) kan blij zijn met de cijfers die hem gegeven worden. De dames en heren van het grote bureau voor overheidsstatistiek (CBS) komen met heugelijk nieuws. Volgens de rekenmeesters zou de economische groei in 2018 ruim 8% bedragen. 

Prima cijfers dus die het CBS deze week presenteerde. De bureau’s in Heerlen en Den Haag hebben flink zitten kauwen op wat statistische gegevens en dit zijn de resultaten: 3% minder CO2-uitstoot én 8% economische groei, aldus het CBS:

“Vergeleken met drie jaar eerder is de broeikasgasuitstoot in 2018 met 3 procent gedaald. Tegelijkertijd groeide de Nederlandse economie met 8 procent. De emissie-intensiteit van de Nederlandse economie is daarmee met 10 procent afgenomen. De afname hangt deels samen met het sluiten van oude kolencentrales, een toename van het verbruik van hernieuwbare energie, voortdurende energiebesparingen en een groeiend aandeel van de dienstensector in de economie. De emissie-intensiteit van 2018 is hierdoor 44 procent lager dan in 1990.”

Maar wat betekent 8% economische groei eigenlijk? De economische groei wordt ‘gemeten’ in euro’s ofwel getallen. Abstracte tel-eenheden. En die zeggen per definitie niet direct iets over de achterliggende realiteit. Zo kan de centrale bank 10% meer geld in omloop brengen waardoor de economische groei in cijfers toeneemt. Als de prijzen niet direct reageren dan heb je ook nog eens divergentie tussen inflatie en groei. In Zimbabwe schijnt men daar alles van af te weten.

Aangenomen wordt dat deze omvangverrijking een positief fenomeen is en als iedereen de vruchten kan plukken dan is dit ook het geval.

Als we kijken naar de werkloosheidscijfers dan wordt het beeld wel bevestigd: de werkloosheid is lager dan tijdens de laatste recessie. Dat mag ook wel na elf jaren. De emissie-intensiteit is ook afgenomen. Dit betekent dat Nederlanders minder vervuilend zijn dan vroeger en toch een hoog welvaartsniveau kunnen halen. Dat is knap.

En je kunt zeggen wat je wilt. Of je nu een groene dakenschrobber van GroenLinks bent of steenkolenaanbidder van de PVV: de lucht mag best wat schoner. En hoe minder emissies, hoe beter natuurlijk. Dat er toch economische groei is gerealiseerd ondanks de lager CO2-uitstoot is prettig. Maar de vraag of de realiteit achter de cijfers gelijk en ook daadwerkelijk beter is dan 15 jaar geleden staat nog open. Cijfers kunnen u dat niet vertellen, maar uw gevoel wellicht wel.

Hoekstra kan blij zijn met de door het CBS opgeleverde teksten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Rien Noppen

  Teunis zal het wel niet uit zijn strot kunnen krijgen en daarom meld ik het maar even: deze mooie cijfers zijn in belangrijke mate de verdienste van de laatste twee kabinetten Rutte.

  1. Robert Leiden

   Ben benieuwd wat het stemgedrag van PVV en FvD in de 2e kamer aan deze cijfers hebben bijgedragen.
   Is waarschijnlijk van enorme waarde geweest.
   Pardon, ik vergeet iets, moet zijn:
   Is waarschijnlijk van enorm onbeduidende waarde geweest.

  2. J.C.

   @Rien Noppen

   “deze mooie cijfers zijn in belangrijke mate de verdienste van de laatste twee kabinetten Rutte”.

   Jammer dat alleen het grootkapitaal, de ruim vermogenden en de zogenaamde “vluchtelingen” in ruime mate geprofiteerd hebben van deze geweldige uitkomsten, dankzij Rutte I en Rutte II.

   Daarom: stem PVV.

   1. J.C.

    Moet zijn: Rutte I, Rutte II en Rutte III.

    Met het Kunduz-akkoord (VVD, CDA, D66, CU en Groen Links), met Rutte II en Rutte III zijn de bejaardenhuizen gesloten, de BTW meerdere keren verhoogd, de ziektekostenpremie keer op keer verhoogd, het eigen risico verhoogd, het basispakket keer op keer verschraald, vooral de hoge inkomens bij de belastingdienst nog gauw even met een riante regeling uitgezwaaid, de Tesla-rijders zwaar gesubsidieerd, de gedupeerde Groningers keer op keer met een kluitje het riet ingestuurd, enzovoorts. Nu blijkt dat een groot deel van die verzwaringen eigenlijk best gematigd hadden kunnen worden, maar ja die open grenzen, de wensen dan wel eisen van het grootkapitaal en de “rechten” van de ruim vermogenden……………

    1. Rien Noppen

     Rutte I was verloren tijd omdat de PVV de zaak verziekte. Nederland werd weer goed bestuurd vanaf het moment dat die sukkels overboord waren gezet.

     1. J.C.

      @Rien Noppen

      “omdat de PVV de zaak verziekte”.

      Vroeger zeiden we: als je er geen verstand van hebt, kun je beter je mond houden.

 2. Rien Noppen

  “Cijfers kunnen u dat niet vertellen, maar uw gevoel wellicht wel.”

  Teunis voelt goed aan hoe de meeste reaguurders op dit blog tot hun oordelen komen.

  1. Sealgaire

   Aldus, sprak de glibber, genaamd dopper/flopper of lul, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, foute en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigzins om hem te bekommeren. Mijn reactie zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
   Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

   1. Julian

    Goh je hebt Ctrl+C en Ctrl+V ook ontdekt. Knap van je. Verder dan wat letters breng je het niet. Nooit een inhoudelijke constructieve bijdrage. Je komt thuis veel te kort als ik al jouw reacties lees. Je doet precies de dingen die je een ander verwijt. Zit elk uur op dit forum om te kunnen reageren. Een triest figuur ben je. Ik heb medelijden met al die mensen die in jouw gezelschap moeten vertoeven. Maar dan ben je waarschijnlijk de poeslieve figuur… Die zijn frustraties alleen via een toetsenbordje kwijt kan…

 3. Joop Klepzeikert

  Die gasten van het CBS gaan met de dag meer op het WODC lijken. Het rariteitenkabinet vraagt, zij draaien.
  Echt, weer te lachwekkend voor woorden dit.
  Middenstand gaat achter elkaar failliet, doordat iedereen steeds minder te besteden over houdt, maar de economie zou met wel 8% gegroeid zijn. Hoe verzinnen ze het.
  Rabobank research is wat dat betreft een stuk genuanceerder. Die constateerde vorige week nog dat in Nederland de prijzen harder stijgen dan cao-lonen.
  https: //economie.rabobank.com/publicaties/2019/mei/nederland-prijzen-stijgen-harder-dan-cao-lonen/

  1. Rien Noppen

   Joop gelooft er helegaar niks van.

   Zijn eigen portemonnee is zo plat als een dubbeltje, dus dan moet dat toch ook voor de overige Nederlanders gelden?

   🙂

   1. Joop Klepzeikert

    @Rien: Ga je hersentjes uit de kelder halen, domdoos. Werkelijk niemand die nog serieus op jouw hersenloze gewauwel ingaat.

  2. Catalaanse kok

   Beste heer Joop.
   Met een belastingdruk van 70% heeft u een zeer hoog inkomen en waarschijnlijk een matige accountant.
   Met een rendement van 12/13% heeft u een voortreffelijke beleggingsadviseur.
   Conclusie: U heeft helemaal niets te klagen, u behoort tot de topinkomens van Nederland.

   1. Joop Klepzeikert

    @Catelaanse kwezel: Ik ben accountant en financieel adviseur. Dat ik een hoog bruto inkomen heb klopt inderdaad. Daar blijft echter netto beroerd weinig van over, omdat ‘onze’ roverheid graag klaplopers zoals jij hun hele leven gratis geld geeft.

    1. Catalaanse kok

     Quote van Joop : Ik ben accountant en financieel adviseur
     .
     Dat verklaart een hoop.
     Uw 3 sollicitaties in het buitenland zullen probleemloos verlopen.
     Welk land zit niet te wachten op financiële experts.

 4. Catalaanse kok

  Geachte Teunis.
  U bent vrij kort op deze site werkzaam.
  Uw taak is het creëren van hits en clicks.
  Met positief nieuws over Nederland, de EU of de wereld komt u niet tot een fatsoenlijke score voor uw werkgever.
  Gelieve, om uw dienstverband niet in gevaar te brengen, zoveel mogelijk negatieve berichten, liefst maar niet noodzakelijk met enige kern van mogelijke waarheid, te publiceren.
  Artikelen met meer dan 100 reacties hebben we al een tijd niet gezien.
  Zet hem op, u kunt het vast wel voor elkaar krijgen.

 5. Vrijedenkert

  Als de CO2-uitstoot flink is afgenomen in 2018 waarom wil men dan extra onbetaalbare maatregelen nemen om op zeer korte termijn de uitstoot nog verder te beperken voor 2020? Idioterie en waanzin…
  Economische groei allemaal prima alleen hebben regeringen en overheden daar zeer weinig tot geen invloed op dus komt geheel voor rekening van de markt en niet Den Haag!

  1. Toverkol

   Simpel…. ze hebben het geld voor andere zaken nodig…..

 6. edoc431

  Vermakelijk om te zien dat het linkse gepeupel hier over elkaar heen struikelt hahahaha
  Maar op het artikel van Syp totaal niet reageren wonderlijk .hahahahaahahaha

  1. Sealgaire

   😉

 7. Nog1

  Er is (helaas) wel.wat af te dingen op deze cijfers.

  Om te beginnen gaat het over een periode van 3 jaar. We zijn gewoon dit soort cijfers in jaarcijfers om te zetten, zodat we ze kunnen vergelijken.

  Dat 1% minder co2, en 2,6% groei. Met name dat laatste percentage is eigenlijk niet goed.

  Want als de bevolking groeit ( en dat doet zij) moeten we een deel er van aftrekken wat de reele groei betreft.

  Daar komt nog iets bij; het deel van de groei dat via onze brievenbus-belastingparadijs- economie gegenereerd is, heeft geen enkel effect op onze economie. Nog iets van die 2,6% aftrekken dus.

  En het restant van de groei is terechtgekomen bij de overheid. Want we hebben een nieuw record bereikt; nog nooit was de belastingdruk in Nederland zo hoog als nu.

 8. Seneca

  ik trap een open deur in: er zijn leugens, er zijn afgrijselijke leugens en er zijn statistieken…

  1. Joop Klepzeikert

   @Seneca: Daarna komen pas de statistieken van overheidsbureaus als CBS, CPB en WODC.

  2. Rien Noppen

   De cijfers komen voor onze trollen bovendien niet goed uit.

   1. Sealgaire

    Blablabla. Blaaskaak/pisvlek en eenzame laffe kale speklap.

   2. Joop Klepzeikert

    Dat laat jij elke eer weer overduidelijk blijken Trol Rien. Als iemand bewezen cijfers publiceert ben jij het daar niet mee eens. Zelfs als die cijfers uit gecontroleerde wetenschappelijke publicaties komen. Want Trol Rien weet altijd alles beter dan wie dan ook, denkt Trol Rien.

    1. Sealgaire

     Hij is een masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

    2. Rien Noppen

     Gecontroleerde wetenschappelijke gegeven zal ik nooit ontkennen, Klepzeikert.

     Heb je een voorbeeld waarin ik dit naar jouw oordeel wel deed?

     1. Sealgaire

      Blablabla. Blaaskaak/pisvlek en eenzame laffe kale speklap.

     2. Joop Klepzeikert

      Ja Trol Rien, daar heb ik een voorbeeld van. Zelfs van onder dit artikel. Je geheugen werkt schijnbaar ook al net zo slecht als je denkvermogen.
      Zie jouw totaal debiele reactie onder mijn reactie waar ik linkte naar deze wetenschappelijke publicatie: //economie.rabobank.com/publicaties/2019/mei/nederland-prijzen-stijgen-harder-dan-cao-lonen/

 9. Jumping

  Al die DEMONISERENDE Linkse wegkijkers
  kunnen lullen wat ze willen over dat het zo goed gaat onder de leugenaar Rutte.
  Ik persoonlijk kijk altijd naar 3 items.
  1: Hoogte bedrijfspensioen: Is al 15 jaar niet geïndexeerd.
  2: Rente op het spaartegoed: Is bijna 0%.
  3: Hoogte ziektekosten: Is onbetaalbaar aan het worden.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Original NL

   Zo is het jump….daar de gemiddelde nederlander van deze “economische groei” in zijn portemonnee niets merkt en er door inflatie, nul rente en gekort pensioen feitelijk op achteruit gaat kunnen de trollen beweren dat het allemaal zo geweldig is onder trutte, de waarheid is als zo vaak anders!
   #Stemwegdielullo!!

 10. Meriadoc Brandebok

  Uitstekend resultaat.

 11. Siemien

  Hahahahahahahahahahaha tuurlijk..

  Klimaat in onze atmosfeer bestaat voor:

  – 78% uit stikstof
  – 21% uit zuurstof
  – 1% uit edelgassen
  – 0,038% is CO₂

  Van deze 0,038% produceert de natuur 96% zélf.
  De mens staat voor de andere 4%. De invloed van de mens in zijn geheel op CO₂ staat dus welgeteld voor 0,00152%

  Wat wij nu aan CO₂-uitstoot moeten terugbrengen (tegen zo’n 1.000 miljard aan kosten, wat dus de totale ineenstorting van onze economie betekent), is wat China in vijf dagen uitstoot.
  En de komende vijf jaar alleen al bouwt China nog eens 700 nieuwe kolencentrales bij. Waanzin.
  Landen die niet meedoen zijn tezamen 1700x groter dan Nederland..

  1. Rien Noppen

   De klimatoloog Siemien komt met de harde feiten.

   🙂

   1. Siemien

    Inderdaad dat heeft islamimbecieltje en pedopartijlover Rientje goed gezien, en nou opflikkeren

    1. Rien Noppen

     Je zet jezelf voor lul, Siemien, met name ook omdat je het zelf niet door hebt.

     1. Siemien

      Ik kom met feiten en jij bent verder kansloos begint wat te prietpraten al fluitend op je neusfluitje..domoor

     2. Sealgaire

      Ach ja, Noppie slaat altijd terug, met de kracht van een vlindervleugeltje. Niets om over na te denken. Het lijkt, altijd op zijn armzalige leventje, waar zijn toekomst alleen maar zwarter wordt. Heeft het dan ook altijd, over een stukje tekst, wat ik geschreven heb en hem blijkbaar nog steeds dwars zit en vult dat aan, met het eerste wat er bij hem in de buurt staat en dat is natuurlijk ‘vaseline’, want als oude PC-rukkertrol, is dat noodzakelijk voor hem, zit in de leeftijd. Ik heb mijn doel, in ieder geval geraakt, met grote nauwkeurigheid

 12. PMG

  Da´s goed nieuws, energietransitie niet nodig, allemaal gewoon aan het gas blijven dus, Tesla binnekort faillieten verder gaat het super, waar kan ik mijn rekeningnummer opgeven voor de uit te keren winstdeling?

 13. Heras

  Nou, ze hebben het goed gedaan…voor zichzelf. De hoogste inkomens gaan er het meest op vooruit. De laagste inkomens en de oudjes het minst…well done.

 14. Nuts

  8% evonomische groei…

  Dat is alleen nooit de economische groei van u en mij..

  Alleen maar de economische groei van de miljardairs en hun extreem grote bedrijven.

  Unilever…Shell..Koningshuis…illuminatie..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.