‘Is zielig’ – Gemeente Amsterdam beloont minimagezinnen door vrijwillige ouderbijdrage voor ze te betalen

Verrassend is het niet wat er gebeurt in Amsterdam, schrijnend en onverstandig is het zeker! Minimagezinnen worden met het betalen van de ouderbijdrage voor school ‘geholpen’ door de gemeente, die ze vijftig euro geeft. Dat meldt de NOS.

Vanaf komend schooljaar mogen alle basisschoolleerlingen uit minimagezinnen óók mee op schoolreisje. Dit wordt namelijk bekostigd door een zogeheten ‘vrijwillige bijdrage’ omdat het om een buitenschoolse activiteit gaat. Dit betekende dat niet iedereen mee kon als er niet mee werd betaald door de ouders, om de kosten te dekken.

Heel zielig voor sommige kinderen natuurlijk, waardoor de gemeente Amsterdam onder het mom van ‘inclusiviteit’ nu bijspringt. Potverdorie wat geweldig, toch? Kunnen zij ook lekker meedoen!

Het probleem is alleen dat, als dergelijke gezinnen ooit (nét) uit de minima komen, zij het recht op die vijftig euro natuurlijk verliezen. Zoals dat eigenlijk met alle subsidies gaat. Wat hier dus gebeurt, is dat onder de minimagrens blijven eigenlijk wordt gestimuleerd. En dat terwijl alles erop wijst dat dit op de lange termijn niet werkt. Het gaat weliswaar om een bedrag van vijftig euro, maar had daar niet op z’n minst een kleine tegenprestatie tegenover kunnen staan? Een middagje helpen bij de buitenschoolse opvang? Meehelpen met het organiseren van een schoolfeest of iets dergelijks? Laat zo’n school een benefietavond organiseren zodat ‘geen minima’-ouders een duit in het zakje kunnen doen?

Kennelijk is er niet eens zoiets geopperd en is er direct gekozen voor het betalen van die bijdrage omdat zo’n kind anders thuis zit te huilen of wordt gepest, en dat is zielig. Dat lijkt de hoofdreden te zijn geweest voor dit beleid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  En zo krijgen de ‘minima’ dus NOG meer te besteden dan mensen met een inkomen wat boven de soepsidiegrens (€1410,- netto) uitkomt. Je moet onderhand ruim 1,5x modaal verdienen om meer over te houden dan een alleenstaande moeke met 2 koters en ruim 2,5x modaal om netto net zoveel te hebben als een bijstandsgezin met 2 koters.
  Zo stimuleert de roverheid werkloosheid dus steeds meer.

  1. Fortiori

   @Joop,…let op, de Pond/Euro koers is onder de 1.1300 geweest vandaag. Als u hebt doorgezet, blijft er wat over voor in de knip !

 2. HEM

  Zie het zo: De Gemeente gaat dus het linkse onderwijs (dat volkomen ten onrechte “vrijwillige” bijdragen eist) subsidiëren, zodat zij de kinderen de straat op kunnen sturen voor hun linkse propaganda.

 3. Arbeider65

  “Ruim 17.000 Amsterdamse kinderen op de basisschool hebben een stadspas, omdat hun ouders een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum en weinig vermogen hebben. ”

  Wat is daar mis mee om dit iniatief te ondersteunen? Niet iedereen zit in een uit kering.
  Er zijn ook werkende armen. Misschien wel eens van stapelen-van-banen gehoord hier?
  Denk het niet.

  1. Ragmilla

   Het is erg juist goed om andere manieren te bedenken om het voor deze kinderen mogelijk te maken, goed voor gemeenschaps gevoel.

 4. Ragmilla

  Kijk dit is nu een voorbeeld van creatief denken. Ik ben alleen bang dat op sommige scholen voornamelijk kinderen van minima zitten. Een sportdag is natuurlijk ook erg leuk.

 5. J.Rademaker

  Best slim, stemmen kopen.

 6. Danielle

  Nou weet ik niet of dat ook zo werkt in amsterdam, maar hier in het noorden hoeft er over het algemeen niet om een tegenprestatie gevraagd te worden sinds die ouders al zoveel mogelijk mee proberen te helpen bij de scholen, de bibliotheken en de buiten schoolse opvang om maar een paar dingen te noemen.
  Als hetzelfde namelijk al gebeurt daar in amsterdam is het opperen van zo’n tegenprestatie niet eens nodig namelijk.

 7. ZiggyStardust

  Volgens mij bestaat hiervoor de ‘bijzondere bijstand’ van de gemeente, je moet het alleen wel zelf aanvragen, en nu komt de gemeente het geld dus brengen. Je zou eens zelf actie moeten ondernemen…

 8. victus

  Tsja, Amsterdam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.