Laat Mark Rutte het niet lezen! Meerderheid Europeanen verwacht EINDE EU binnen 20 jaar tijd

En drie van de tien Europeanen denken dat een “conflict” tussen EU-lidstaten een serieuze mogelijkheid is.

De heersende elites vertellen ons nu al jarenlang dat de eindoverwinning van de Europese Unie een foregone conclusion is. Eigenlijk is er niets dat we daar aan kunnen doen. De EU is here to stay. Al dat geklaag over de groeiende macht van Brussel heeft totaal geen zin. Geef je over, het uiteindelijke resultaat is duidelijk.

Nou, jammer genoeg voor die eurofiele megalomanen denkt de gewone Europeaan daar heel anders over. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een meerderheid van de Europeanen denkt dat er over 20 jaar geen Europese Unie meer is. Oh ja, en drie op de tien Europeanen houdt serieus rekening met een toekomstig conflict tussen twee lidstaten of meer.

In France, Germany, Belgium, Italy, the Netherlands, Austria, Slovakia, Romania, Greece, the Czech Republic and Poland, a majority of people surveyed thought EU disintegration was a “realistic possibility” in the next 10 to 20 years.

 

Ja, dat lees je goed. Ook in Nederland denkt een meerderheid dus dat het over 20 jaar (maximaal) game over is voor het Grote Europese Project. Alleen in Zweden, Denemarken en Spanje zijn de ‘doemdenkers’ (of eigenlijk: de heilsdenkers, het einde van de EU betekent immers meer nationale soevereiniteit, yes!) in de minderheid. Kijk maar naar deze handige grafiek van The Guardian, een eurofiele, linkse Britse krant die desalniettemin de moed heeft om dit nieuws te brengen:

Screen Shot 2019-05-16 at 09.45.27

Daarnaast zeggen drie op de tien Europeanen dat ze serieus rekening houden met een toekomstige oorlog tussen twee (huidige) lidstaten of meer. In Frankrijk en Polen hebben we het zelfs over 33% en meer die daar zo over denkt. Natuurlijk is dat toekomstbeeld dan weer niet plezant, maar het geeft wel aan dat de gemiddelde Europeaan absoluut geen fiducie heeft in de EU-droom van de elites. Heel gek is dat natuurlijk niet. Ten eerste ziet iedereen dat nationale parlementen eigenlijk niets meer in te brengen hebben, en ten tweede kennen gewone Europeanen hun geschiedenis maar al te goed. De historische ervaring leert ons dat dit soort waanzinnige projecten gedoemd zijn om te mislukken.

Natuurlijk moet een mogelijke oorlog ten koste van alles voorkomen worden, maar ironisch genoeg zorgt juist de machtshonger van de EU ervoor dat zo’n toekomstbeeld een mogelijkheid is. Gedwongen ‘eenheid’ zorgt voor spanningen. Tegenstrijdige belangen kúnnen niet altijd verenigd worden… wat betekent dat één land (of een hele regio) telkens weer het onderspit delft. Het zal niemand verbazen dat dit voor spanningen zorgt… en dat spanningen uiteindelijk in serieuze conflicten kunnen resulteren, of in ieder geval in het einde van de EU.

De gewone Europeaan begrijpt bovenstaande maar al te goed, wat dan ook de reden is dat hij ervan uitgaat dat de EU over 20 jaar niet meer bestaat, en zelfs rekening houdt met een toekomstige oorlog. Het trieste — en gevaarlijke! — is dat de elites daar heel anders over denken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Regina

  Als de EU doorgaat op haar huidige koers dat is dit een feit. Ik verwacht nog eerder

  1. hans-e-pans

   Dat is dan 8 jaar nadat volgens AOC de wereld zal zijn vergaan.

  2. B. Pascal

   Wanneer de VS in conflict komt met Iran. Ze wordt daarbij gesteund door ex-lid UK en Israël. Dan is Frankrijk betrokken in crisis. Wanneer het een uitbrekende zaak wordt is direct Israël betrokken in de zaak.

   Iran wordt gesteund door Syrië, wanneer zij steun geven is Rusland betrokken aan de andere zijde. Daardoor is direct ook Turkije in oorlog betrokken.

   Mobiliseert Turkije dan mobiliseert Griekenland en Italië. Duitsland is bondgenoot van Turkije. Daarmee komt Duitsland aan de zijde van Rusland te staan.

   Mobiliseert Rusland, dan mobiliseren direct de Baltische staten, Polen, Slowakije en Finland.

   Dus we kunnen binnen nu en 2 weken de val van de EU beleven. Wanneer er zaken verschuiven. Men krijgt dan: VS, UK, Israël, Frankrijk, Griekenland, Italie, Baltische staten, Polen, Finland, Slowakije, Saoedi Arabië.
   Tegen over Duitsland, Turkije, Syrië, Rusland, Iran, China.
   Dus laten we vrienden worden met Rusland, dan hou je het evenwicht in de wereld!

   1. Kiliaan Noppen

    Pascal ziet Rusland als een bondgenoot en de EU niet. Of zoiets.

 2. Joop Klepzeikert

  Laten we hopen dat het veel eerder valt dan die 10-20 jaar. In het tempo dat Europa nu naar de kloten geholpen wordt door de EU duurt het geen 5 jaar meer voor Eurooa een islamitisch derdewereld continent is.

  1. DeBruijn

   De bevolking pikt het maar tot een bepaald moment, want ondanks dat mogelijk 1/3 van de stemmen naar EU-kritische partijen gaat, we tegen de EU-grondwet stemden, was Timmermans er als de kippen bij in Nieuwsuur afgelopen maandag, om te vertellen dat hij meer EU wilt en hij voor de hoogste baan gaat.

   Op de rem trappen doen zij niet, zelfs niet als de bevolking het wilt. Hadden ze dat wel gedaan en wat meer geluisterd, dan had het FvD niet eens bestaan. Was het niet nodig geweest. De FvD en PVV zijn de ontstaan doordat de Eurofielen niet luisteren.

   Sophie in ’t Veld zei een paar jaar terug, we moeten meer macht naar Brussel toebrengen en pas later het aan het kiezers uitleggen waarom dat nodig was. Want de bevolking zou dat toch niet snappen.

   Dus zij draait het om: eerst meer macht, zonder de stem van het volk en pas na afloop uitleggen waarom. Nee, eerst uitleggen waarom zij dat denkt en dan dat idee voorleggen aan de bevolking.

   Hoe bedoel je blind en arrogant?

   1. Joop Klepzeikert

    @DeBruijn:
    De narigheid met die EU verkiezingen is dat slechts zo’n 40% van de bevolking daar heil in ziet. De overige 60% denkt dat het toch geen nut heeft om te gaan stemmen, omdat de hoge ‘heren’ en wijven (dames kan ik dat niet noemen) toch doen wat ze willen.
    Als die 60% wel zou gaan stemmen, met z’n verstand en dus niet zoals dom links met de onderbuik, zou de uitslag er heel anders uit gaan zien.
    Het is voornamelijk dom links die wel vertrouwen in dat oplichters zooitje EU heeft en dus wel heel gretig gaan stemmen.
    Daardoor lijkt het of de meerderheid voor EU is, ondanks dat uit verschillende referenda in Europa al jaren geleden bleek dat de meerderheid de EU nooit gewild heeft. Die meerderheid vond de (E)EG al meer dan voldoende.
    Ook met andere verkiezingen blijft helaas vooral het ontevreden rechtse deel van het volk thuis.
    Pas als die wel gaan stemmen kan er echt iets veranderen. Maar hoe krijgen we die eindelijk eens naar die stembus?

 3. logisch denken

  Men zal stappen moeten nemen in de bureaucratische parlementaire EU als men de EU wil laten overleven. Stop met die onzinnige vergaderingen in het vergulde vergaderpaleis. Stop met het betuttelen van de burger. Stop met vreten naar macht en geef de leden hun autonomie terug.

  Helaas is de politiek horende doof en ziende blind en zal de EU straks uiteen klappen als een gigantische luchtballon. De straffe hand die men denkt te kunnen hanteren naar de Baltische staten en Polen om wandelaars zonder papieren op te nemen zal bijvoorbeeld zo een uiteendrijf moment zijn waar veel partijen van zullen profiteren.

  Persoonlijk zie ik graag de parlementaire EU zo snel mogelijk verdwijnen en keren we terug naar de van origine bedoelde opzet van een handelsovereenkomst tussen lidstaten. Jammer voor wimpie kok en zijn eurofielen maar het is niet anders.

 4. Ries

  In Duitsland wordt gediscussieerd over herinvoering en uitbreiding van de ouderwetse prikklok. Wel in een modern APP-jasje, maar toch. Op dat idee is de EU niet gekomen, want daar zit het merendeel van de onnodige ambtenaren een groot deel van de dag wijn te consumeren op en rond de Markt. Door de vrijheid en labbekakkerigheid van de ambtenarij gaat de EU naar de kl….ten. Ik kan niet wachten! En dan neem ik graag het muntjes wisselen bij de grenzen op de koop toe. En natuurlijk de spanning of de douane de tien flesjes Moezelwijn zal ontdekken….Gouden tijden!

 5. Beukman

  Tja. Stel dat mensen tien jaar geleden was gevraagd hoe waarschijnlijk het was dat Ajax binnen 10 à 20 jaar nog een halve finale in de CL zou spelen, hoeveel procent had dan geantwoord: “very likely”?
  De opvallende verschuiving van de laatste paar jaar binnen alle anti-EU-partijen is dat men inmiddels meent dat de EU niet moet worden vernietigd, maar van binnenuit moet worden veranderd. En dat kan alleen door in de EU te blijven en de democratische rechten te gebruiken.

  1. DeBruijn

   @ Beukman

   Maar dat gaat niet gebeuren, dat zeiden zij jaren terug al nadat Frankrijk en Nederland massaal tegen de EU-grondwet stemden.

   Balkenende zei dat hij naar ons geluisterd had en zij zouden toen pas op de plaats maken en de EU niet te groot laten groeien. Er is niets veranderd, alleen maar meer macht naar Brussel, heel veel landen erbij (terwijl uit onderzoek bleek dat veel burgers tegen een grotere EU waren en daarom ook tegenstemden) en steeds meer geld willen zij hebben.

   En Timmermans zei in Nieuwsuur dat hij meer macht naar Brussel wilt en we weten beiden dat hij grote kans maakt om de baas te worden. Hij was zo arrogant om er al vanuit te gaan.

   Dus er veranderd niets en alleen met minder democratie kan zo een moloch overleden, omdat je zo de wil van het volk kan negeren. En dat zei Sophie in ’t Veldt ook, eerst meer macht naar Brussel en pas als dat gebeurd is, dan gaan we het uitleggen waarom.

   Omgekeerde wereld, maar dat is de EU in een notendop.

   1. Beukman

    Natuurlijk @DeBruijn, we worden genaaid, als het niet linksom is, dan is het wel rechtsom.
    Sinds we genaaid werden door Balkenende is er veel veranderd. Met name de onontkoombaarheid van een globaliserende wereld heeft zich een vaste plek verworven in ons bewustzijn.
    Meer en meer lijkt men inmiddels de noodzaak van het bestaan van de EU als speler in die globaliserende wereld te erkennen, ondanks alle al dan niet terechte kritiek die er te leveren valt.

    Vergeet daarbij niet dat veel van de anti-EU-retoriek slechts voor de bühne wordt gemaakt. Neem Orbán. Je denkt toch niet dat hij er serieus werk van zou maken om uit de EU te stappen?

    1. DeBruijn

     @ Beukman

     We zouden een tweede referendum krijgen, nadat de aanpassing van de EU-grondwet: niet gekomen. Balkenende zei dat hij naar het volk geluisterd had, maar hij is niet met ons in gesprek geweest.

     Ook beloofde Balkenende een nationaal debat over de EU en welke richting we op moesten: niet gekomen.

     Als jij dat geen naaien vindt, maar ja, een Eurofiel in hart en nieren, dus ik verwacht niet heel veel anders.

     We hebben als Nederland helemaal niets in te brengen en de anderen landen zitten er echt alleen voor eigen belang. Denk aan de visserij, maar ook aan de glastuinbouw die geen steun kreeg uit Brussel na die crisis en leugens over de komkommers. Banken die bewust de boel besodemieterd hebben, die kregen dik geld en hoevelen zijn er veroordeel? Sterker nog, een aantal oud-politici uit de EU werken nu voor die banken.

     Waarom de noodzaak van een EU? Vuist maken tegen China? Waarom zouden we een vuist moeten maken? Singapore, Dubai, Zwitserland en vele andere landen geven toch ook hun soevereiniteit niet op? Wat is dat voor faalangst dat je als klein land niets zou kunnen doen in de wereld. Juist als soeverein land kun je de lijntjes korthouden ipv alles via een bureaucratisch monster te moeten laten gaan.

     Hier zat een van de grootste tuinbouwtoeleveringsbedrijven voor de tuinbouw, maar dachten dat zij het niet alleen konden: dus fuseren. Het was een drama, personeel had het niet meer naar hun zin, productiviteit nam af, regels namen enorm toe en de klanttevredenheid nam af, want het was een bureaucratische nachtmerrie geworden. Bedrijf bestond bijna 100 jaar en is nu dood.

     Hier ook in de gemeente. Willen we wat voor elkaar krijgen: mag niet van Brussel. Zout toch op, wij horen de baas te zijn over ons eigen land. Ik laat mijn buren ook niet meebeslissen en zeker niet de buren van 3 straten verder. Hooguit hoe we samen een schutting zetten.

     1. Beukman

      @DeBruijn schrijft:
      Als jij dat geen naaien vindt, maar ja, een Eurofiel in hart en nieren, dus ik verwacht niet heel veel anders.

      Je leest slecht en je bent bevooroordeeld, @DeBruijn.
      Ik schrijf juist wél dat we van alle kanten worden genaaid.
      En ik ben geen “eurofiel in hart en nieren”, maar iemand die meent dat de EU een noodzaak is, die we niettemin zeer kritisch moeten volgen om een aantal mede door jou genoemde redenen.

      De Unie heeft een economische en een politieke kant.
      Voor wat de economische kant betreft: nexiteers maken graag de vergelijking met Europese landen als Noorwegen en Zwitserland. Beide landen zijn economisch echter volledig ingekapseld in de EU dmv honderden of duizenden verdragen: Zwitserland zit in de Europese Vrije Handelsassociatie; Noorwegen zit in de Europese Vrije Markt. Het verschil is dat beide landen geen stemrecht hebben, omdat ze dus niet deel uitmaken van de EU. Als de EU een nieuwe regel invoert, komt die regel ook terecht in de verdragen die Noorwegen en Zwitserland hebben.
      Ik heb veel kritiek op de EU, met name op het beleid tav landbouwsubsidies, maar uit de gevallen Noorwegen en Zwitserland blijkt dat de EU een nuttige verbindende rol vervult.

      Voor de politieke component verwijs ik je naar de ideeën van Richard Coudenhove-Kalergi en naar de filosofie achter de totstandkoming van de EGKS, pal na de oorlog. Diverse lieden menen dat een politieke unie helemaal niet nodig is: niemand heeft immers nog zin of tijd om oorlog te voeren met elkaar.

      Ik verwijt deze lieden politieke naïviteit, en verwijs hen graag naar de woorden die Chamberlain in 1939 sprak over Hitler.

      Trump had beslist een punt toen hij beweerde dat het niet terecht is dat de VS voor zo een groot deel opdraaien voor de defensie van Europa.

      Problemen zoals de vluchtelingencrisis en de gevolgen van klimaatverandering kunnen niet op landniveau worden aangepakt. Ik noem maar even deze twee zaken waar een politiek unie volgens mij een noodzaak is.

      Dit betekent nogmaals dat ik geen kritiek heb op de wijze waarop de EU de laatste jaren belangrijke zaken heeft aangepakt. Ik vertrouw echter wel op een zeker lerend vermogen van de EU.

      Je kan me framen als links en eurofiel tot je een ons weegt. Laten we zeggen dat een pondje minder nooit kwaad kan. Dan is dat geframe dus toch nog ergens goed voor.

     2. DeBruijn

      @ Beukman

      ‘Als jij dat geen naaien vindt, maar ja, een Eurofiel in hart en nieren, dus ik verwacht niet heel veel anders.’

      Je hebt gelijk, die woorden kloppen niet en zijn onnodig. Mijn excuses daarvoor!

    2. DeBruijn

     @ Beukman

     Trouwens, jij zou helemaal tegen globalisme moeten zijn. Want dat staat voor alles waar je tegen bent.

     Globalisme en de EU zijn slecht voor het milieu. Onze varkens gaan naar Italië om daar ham van te maken, onze koeien gaan ook overal naar toe. Er komt vlees uit Argentinië, kleding uit China, Kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. En we vliegen heel de wereld over. De open grenzen heeft er voor gezorgd dat er meer mensen naar het buitenland op vakantie gaan i.p.v. in Nederland blijven, enzovoorts, enzovoorts.

     En je kunt alleen China verslaan met het kapitalisme, terwijl vele linkse mensen juist daar (deels) op tegen zijn.

     Dus ik snap linkse mensen eigenlijk nooit zo goed, altijd over dierenwelzijn, milieu, natuur, maar toch zijn zij meestal eveneens globalisten en Eurofielen. Terwijl beiden tegen alles in gaat waar zij voor staan.

     1. Beukman

      @DeBruijn
      Dit is inderdaad een dilemma.
      Het punt is: de hele wereld globaliseert. Daar kan Nederland als handelsland niet bij achterblijven.
      Sommige problemen kunnen alleen op globaal niveau worden opgelost.
      Tegen globalisering zijn is dus net zoiets als tegen zwaartekracht, zo zie ik het.

      Wat landbouw betreft zouden we in sommige opzichten eigenlijk terugmoeten naar de periode voor de Ruilverkaveling, denk ik wel eens, met boeren met een gemengd bedrijf die produceren voor hun eigen streek. De consument raakt weer gewend aan groenten en fruit van het seizoen. We hoeven echt geen sperziebonen uit Egypte als hier het seizoen voorbij is.

      Maar ik weet dat dit een naïeve, onhaalbare gedachte is.

     2. Sealgaire

      Bejaarde lafaard, pisvleksupporter en stoker

     3. DeBruijn

      @ Beukman

      Het probleem is gewoon dat de multinationals te veel macht hebben gekregen, dus ook de supermarkten.

      In het Verenigd Koninkrijk is ‘Local for local’ heel populair. En dat is een goede zaak. 25 jaar terug mochten wij paprika’s voor het eerst aan Japan leveren. Toen dacht ik er nog niet zo over na, handel was handel. Maar op een gegeven moment dacht ik wat een waanzin dat paprika’s 14000 km met het vliegtuig vervoerd moeten worden. Maar ja, onze eigen afnemers betaalden zo weinig, dat we blij waren met handel.

      En dat is hetzelfde met boeren. De meesten zouden best biologisch willen, maar er is echt veel te weinig vraag naar biologische producten. Helaas krijgen de boeren de schuld, maar de consument kiest voor het goedkope vlees en de boer kan geen kant op. AH zegt dan gewoon, als jij niet levert voor dat bedrag, dan gaan we naar de buurman of naar het buitenland. Alleen als AH er denkt zelf beter van te worden, dan pas willen ze biologisch, maar eigenlijk interesseert het hen helemaal niet.

      Ik ben niet tegen globalisme tot op zekere hoogte, maar vind het waanzin dat wij vlees uit Argentinië of Chili halen. Ook lieten we veel te veel produceren in bijv C hina, waarmee we onze eigen glazen in gooi(d)en. Want nu kunnen ze het zelf, na het van ons afgekeken te hebben. Dus wat gebeurd er nu? Schuiven we weer een landje op, net als kolonisten.

      Spijkerbroeken werden eerst in Italië gemaakt, nu in China. Toch zijn de prijzen in de winkel alleen maar omhoog gedaan, dus de bevolking schiet er niets mee op en is een hele bedrijfstak weg en die komt niet snel meer terug.

      Het liefst koop ik alles lokaal als het kan.

     4. Beukman

      @DeBruijn
      Met jouw verhaal kan ik in grote lijnen instemmen.
      Wel aardig trouwens om te vermelden dat de alternatieve geitenwollensokken die er sinds begin jaren 70 bestaan, precies dat willen met hun biologische landbouw: kleinschaligheid en seizoensgebonden.

      Mocht je hem gemist hebben: voor mijn overige opmerkingen over de EU moet je een stukje hierboven zijn. Op dit moment staat ie op nr. 11.

 6. Rosasolis

  Inderdaad moet er hervormingen in de EU komen. Maar de samenwerking van EU landen is hard nodig voor de economische groei van Europa en vooral voor vrede. In plaats van de EU af te schaffen, moeten wij het sterker in de wereld maken. Jammer dat er geen EU was in het begin van de 20ste eeuw, die misschien 2 vreselijke oorlogen door heel Europa konden hinderen. Voordat zij begonnen. Vandaag een korte artikel in Trouw van Ephimenco, die net als velen de EU steunt. Ephimenco scrijft:
  “Laat me vrijuit zemelen over dat kroonjuweel van dat verenigd Europa dat ons al bijna 75 jaar schenkt: VREDE”.
  En verder schrijft Ephi: “dit met bloed doordrenkte continent beleeft sinds het einde van WW 2 een uitzonderlijke en historische periode van welzijn en vrede”.

  1. DeBruijn

   @ Rosasolis

   Samenwerking is prima, maar de EU kun je niet hervormen. De mensen aan het roer, met de baantjes, hebben heel veel te verliezen. Dus die zullen zich tegen elke hervorming verzetten.

   Timmermans was heel duidelijk wat hij wilde maandag: meer macht naar Brussel.

   Toen de VK voor een Brexit stemden, zeiden Juncker en Schultz dat het veel moeilijker gemaakt moet worden voor landen om uit de EU te stappen.

   Met anderen woorden: dictatuur. Want waarom zou je het moeilijker maken? Als een volk in meerderheid eruit wilt, dan willen zij dat dus via slinkse manieren voorkomen? Als zij niet willen dat landen eruit gaan, dan moeten ze zorgen dat de EU hervormt. Maar dat doen zij niet, ze maken het gewoon onmogelijk. Hun eigen woorden.

   Er wordt niet geluisterd, we steven af op een dictatuur. Alles wijst erop dat er steeds meer macht naar Brussel gaat. En wij met 17 miljoen inwoners hebben niets te vertellen. Dat is ongeveer dezelfde invloed als mijn konijn in ons gezin heeft.

  2. Cilka

   De trilaterale commissie (de echte leiders/ uitbuiters van de Europeanen) zijn bezig om WW3 te veroorzaken… En voor de rest zijn ze nu overal in de Wereld oorlogen aan het organiseren…. Als wij nu nog Vrede hebben moeten een echte Leider als Putin daarvoor bedanken….

   1. Heinz

    Oh ja? Putin bedanken…Laat hij maar eens over de brug komen met zijn wetenschap over MH 17. Deze baas weet van de hoed en de rand. En wat hij doet met de enclave Kaliningrad,
    ook om ons te beschermen? Een eendrachtig Europa is de garantie op vrede. Anders waren de Baltische staten allang terug in het russische Rijk. De Krim is het glanzende voorbeeld..

    1. toetssteen

     @Heinz
     De Krim is een autonome republiek op Sebastopol na. Na een referendum koos men voor iets dat het westen niet aanstond, maar die gaan daar niet over.

  3. Beukman

   Rosalis schrijft:
   Jammer dat er geen EU was in het begin van de 20ste eeuw, die misschien 2 vreselijke oorlogen door heel Europa konden hinderen. Voordat zij begonnen.

   Direct na WOI heeft Richard Coudenhove-Kalergi gepoogd om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen door het oprichten van een organisatie van landen die een zekere mate van economische en politieke afhankelijkheid van elkaar moesten krijgen.

   Hij had dat goed gezien. Helaas werd zijn Paneuropese Unie door de nazis verboden. Een paar jaar later brak WOII uit.

   De ironie wil dat EU-haters Coudenhove-Kalergi nu framen als stiekeme omvolkingsstrateeg en EU-fascist.

  4. Eminem2

   De lange vrede (in Europa) sinds 1945 heeft echt alles te maken met de Koude Oorlog en de daarvan deel uitmakende nucleaire wapenwedloop. Doordat oorlog tussen de grote mogendheden op Mutual Assured Destruction uit zou draaien, was de drempel naar oorlog onoverkomelijk hoog.

   De stelling dat deze lange periode van vrede door de EGKS/EEG/EU zou komen is daarnaast onaannemelijk omdat het Oostblok tot begin jaren negentig helemaal geen deel uitmaakte van de EU.

   En voor zover gedoeld wordt op vrede tussen de westerse mogendheden na 1945, lag deze al voor de hand vanwege de gezamenlijke oosterse vijand terwijl de aloude vijand Duitsland verdeeld en bezet was. Er is tussen 1945 en 1990 echt geen serieus moment geweest dat West-Duitsland (zelfs al was er geen NAVO of kernbom geweest) weer in oorlog met Frankrijk had kunnen raken. Bezette landen kunnen immers moeilijk oorlog voeren met andere landen.

   Echt, de EGKS/EEG/EU heeft geen zier te maken met de vrede in Europa sinds 1945. (Waarbij gemakshalve de bloedige burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië al even over het hoofd gezien wordt).

  5. Original NL

   Quote…dit met bloed doordrenkte continent beleeft sinds het einde van WW 2 een uitzonderlijke en historische periode van welzijn en vrede…….
   Heeft niets met de eu te maken.
   En dat welzijn en vrede verhaal heeft merkel al vakkundig de nek omgedraait met haar ” kom maar naar europa loosers der aarde en vergeet je middeleeuwse achterlijke religie niet”.

 7. santiago

  Mensen laat U zich niet meer bang maken door die gangsters uit Brussel. Het is de EU en niet Europa. Europa blijft Europa, we moeten alleen van die belachelijke Europese Unie af en gewoon terug naar een economische unie. Europa blijft Europa en kan zonder de EU alleen maar mooier en beter worden en dat zootje in Brussel mogen ze van mij direct deporteren naar Siberie.

  1. Niet L niet R

   Helemaal mee eens!!!!

  2. Heinz

   Een economsche gemeenschap ? Nou die bestaat niet meer ! Mooier en beter, waarop baseert u dat ? Toch niet op basis van nostalgische plaatjesalbums uit de jaren 50 met rokende schoorstenen?

 8. Niet L niet R

  De linkse elite club in Nederland zal dit bestempelen als vals nieuws, maar de waarheid is, dat als men in Brussel op deze manier voortgaan komt deze voorspelling uit, maar veel eerder dan aangegeven!

 9. Meriadoc Brandebok

  Dit zegt niets. Men heeft wel meer verwacht. Niet alles in het leven gaat nu eenmaal zoals men het verwacht.

  De EU kan morgen ineenndonderen (dat zou rampzalig voor de economie zijn), over 50 tot honderd jaar, of men besluit een nieuw instituut te installeren.

  1. santiago

   Brandebok. Volslagen idioot lulverhaal. Je kletst als een kip zonder kop.

   1. Meriadoc Brandebok

    Men kan veel verwachten, maar de geschiedenis niet voorspellen. We kunnen echter wel berekenen hoeveel Nederland bij zo’n ineenstorting te verliezen heeft. Dat ga jij merken in je portemonnee, santiago.

    1. santiago

     Brandebok. Donder toch op met je ineenstorting. Waar haal je die onzin toch vandaan. Allemaal bangmakerij van die Brusselse gangsterclub . Het wordt economisch veel beter voor de gewone hardwerkende Nederlander. Als je een goed produkt maakt blijft er altijd handel en die wordt beter, veel beter als al die luie grootsmoelen uit Brussel er tussenuit zijn.

     1. Meriadoc Brandebok

      Het is gewoon een kwestie van logisch nadenken, santiago.

 10. NoDoubt

  De kansenpareltjes van Pinokkio die niet willen integreren
  Als de EU zo een succes is zoals ze beweren, hoeven ze niet te vrezen. Als ze het wel vrezen, is het aan henzelf te danken, dat ze de burger niet serieus nemen. Zo ook Pinokkio, hij vond EU verkiezingen niet belangrijk. En zie wat hij aan het doen is (net als de rest van EUbazen) zeggen dat EU belangrijk is en het wel mee valt met asielzoekers en ondertussen Marakesh ondertekenen waardoor 25 miljoen afrikanen straks vrij naar Europa mogen op uw kosten. Het verdrag van Lissabon net ondertekent waardoor de doodstraf wordt ingevoerd bij rellen, oorlog en protesten (Macron-voordeel) Kosten doorberekend aan U 2,5 triljoen euro. Ik weet niet wat erger is fakenieuws of de burger niet juist informeren door eenzijdig positieve berichtgeving of gemanipuleerde berichtgeving. De transparantie vanuit de EU is héééééél ver te zoeken. En ondertussen zijn we op weg naar faillissement.

 11. O.k.

  De geschiedenis laat weten dat alles en iedereen telkens faalt om Europa als 1 te maken. Deze keer faalt het ook weer en persoonlijk liever vandaag dan morgen.

 12. Piet Agoras

  Dan worden het weer postzegel landjes. Of stadsstaten in de ogen van een Chinees, die slecnts de EU ziet. Peking heeft meer inwoners dan Nederland ! (21.5 MIO) En de oorlog wordt live verslagen. Op t v en smarphone. Ook kan je er op wedden bij ladbrokes op de uitslag. DDS verslaggevers aan het front met enkele vaste medewerkers.

  1. santiago

   Piet. Lul toch niet zo dom man . Europa is en blijft gewoon Europa. Brexit is aanstaande dus van de EU blijft niets meer over.

   1. Piet Agoras

    @ Santi,…Europa wordt hechter. Wie is er nu gebaat bij een oorlog ? En China zal zich niet inspannen om met elk Europees land afzondelijk handelsafspraken te maken. Chinese touristen doen Holland in een dag. Raar verhaal over de elites, wie dat dan ook mogen zijn.
    Ik hoop op betere argumenten in reacties waarom dat niet zo zou zijn.

    1. Lugar

     “Europa wordt hechter.”

     Onzin, de bevolking zal dit proces moeten dragen en daar is geen sprake van! Om die reden zal FvD de grootste worden bij de EU-verkiezingen, jammer dat Nederland maar 26 zetels heeft.

    2. santiago

     Piet. Welke oorlog. Waar heb je het over. Stop toch eens met die bangmakerij. En waarom zou china geen zaken doen met Nederland. Stop toch eens met die onzin.

     1. Piet Agoras

      Lees de topic in volle omvang @santiago.Onze Michael van der Galien schrijft er over. Lees, lees. Conflicten enz. enz. Bent u het met Michael eens ?

     2. santiago

      Helemaal niet mee eens.

    3. DeBruijn

     @ Piet Agoras

     We doen al honderden jaren zaken met de Chinezen, helemaal buiten de EU om. Met Japan hebben we ook al 400+ jaar een handelsrelatie, net als Turkije.

     Als er handel is, dan zullen de mensen komen, dat hangt echt niet af van de grote. Waarom denkt u dat veel investeerders naar Singapore en Dubai gaan? Niet omdat zij groot zijn, maar een goed investeringsklimaat hebben.

     Waarom geven alleen in Europa landen hun soevereiniteit op? Nergens ter wereld gebeurd dat en toch blijft de handel doorgaan. De EU maakt juist handeldrijven lastiger met al die regels en de grootste landen die zullen er voor zorgen dat zij meer zullen profiteren, dan wij. Je zag al hoe afgunstig de Fransen waren met de pulsvisserij en dat met leugens totaal van de kaart hebben geveegd.

     De EU is geen hechte gemeenschap, het is ieder voor zich.

     1. Meriadoc Brandebok

      “Als er handel is, dan zullen de mensen komen, dat hangt echt niet af van de grote.”

      Jawel. Zonder de steun van Duitsland sta je nergens. Om een handelsverdrag af te sluiten dat in elk geval voordelig is voor Nederland zul je een economisch machtiger partner nodig hebben. Je onderschat het machtsspel.

      Het handeldrijven met Europese partners wordt door de interne markt vergemakkelijkt. Vanwege de handel hebben we van meet af aan ingestemd met een Europese samenwerking.

     2. DeBruijn

      @ Meriadoc

      Nogmaals we dreven handel met heel de wereld, ook al 1000 jaar voor de EU. Nu ook nog komen hier Chinezen naar Nederland en niet de EU, zij komen hier om handel te drijven en denken echt niet ‘we gaan naar Nederland vanwege de EU’ of ‘we gaan naar Nederland vanwege Duitsland’.

   2. Bolkestein

    Europa is de Europeanen in de soevereine Europese naties. Europa is niet de EU. De EU is niet Europa.

    1. santiago

     Top.+

 13. Jumping

  Al die personen met regerings verantwoordelijk, die al die leugens over de EU hebben verkondigd, zouden voor een Brusseltribunaal moeten worden gedagvaard.
  De grootste boosdoeners, Merkel , Rutte en Macron moeten worden opgesloten wegens volksverlakkerij.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 14. Piet51

  Inderdaad, er zijn wat sombere mensen in Europa. Maar geldt hier ook niet een beetje dat de wens de vader van de gedachte van de schrijver is? “… a majority of people surveyed thought EU disintegration was a “realistic possibility” in the next 10 to 20 years” vertalen met “denkt een meerderheid dus dat het over 20 jaar (maximaal) game over is voor het Grote Europese Project”. Dat is een wel heel vrije vertaling, waar je op een eindexamen niet zo hoog mee zult scoren.
  Over een periode van 20 jaar zou ik ook niet zo veel uitsluiten als mogelijkheid. Als iemand als Trump hier begint te stoken, bijvoorbeeld, je weet niet wat er gebeurt.

 15. Matig rechts

  Ach Nederland is nu al verkwanseld.
  Tegen die tijd zijn Nederlanders in het hele land in de minderheid.
  In grote steden is 55% al door buitenlanders ”bezet”.

  Wat maakt het nog uit, onze eigen identiteit komt toch nooit meer terug.

 16. Bolkestein

  23 mei gaan we stemmen voor de vrije Europese naties. Dus gaan we PVV of FvD stemmen.

 17. Behold My Negativity

  Dit EU gedrocht moet ontmanteld worden voordat er iets ergers gebeurt.

 18. tonna

  20 jaar is te ruim,het gaat eerder gebeuren!
  Bijna alle lidstaten hebben hebben verschillende en tegenstrijdige standpunten mbt elkaar en de EU.
  sommige lidstaten hanteren het credo: `regels en richtlijnen zijn om overtreden te worden`.
  Dat gaat niet werken!

 19. C.A.Barstow

  Laten wij het hopen en het liefst nog wat eerder.

  Stem FvD!

 20. Toverkol

  Ik denk dat de EU eerder valt, en daarbij diverse overheden.
  Momenteel wordt het vertrouwen van burgers in de overheid en de EU door leugens hoog gehouden, en dit in diverse landen !
  Economisch is de EU voor Nederland als netto betaler een kip die windeieren legt.
  Overheden doen beloften die niet waar gemaakt worden, belastingen zijn té hoog.
  En waarvoor ?
  Linkse, en Europese ambities !!
  Het kan niet zo zijn dat je voor het halve Midden-Oosten wilt zorgen !
  Er zijn zat “liefdevolle” moslimlanden die voor hun broeders willen zorgen, of niet ?
  En een oorlog ?
  Die is onvermijdelijk !
  Zeker gezien de weg die is ingeslagen.
  Maar dat is in principe collateral damage, willen we als samenleving, beschaving weer gezond worden.

 21. Siemien

  Dat ligt eraan hoeveel soevereiniteit, door idioten, die door het Nederlandse volk worden gekozen, er over gedragen wordt en ner zitten er nu een paar die het echt geen ene hol kan schelen, met name d66 en GL vinden dit prima..

 22. Arie B

  Europa houdt zich bezig met pietluttigheden als de grootte van een komkommer of een surprise-ei. De echte problemen (immigratie van parasieten) kijken ze bij weg of bagatelliseren het stomweg. Economische samenwerking is prima maar daar is die Brusselse kliek niet voor nodig.

 23. Original NL

  Over 20 jaar is de omvolking en het overhevelen van de politieke macht naar de eu al lang voltooid!
  Asap opheffen die eu!!!
  Stemzeweg!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.