Links wil Duitse volkslied in de prullenbak, moet inclusiever en minder mannelijk

Identiteitspolitiek is al enkele jaren een opwaartse trend maar nergens zo populair als in Duitsland. Waar wij de Pieten-discussie haast als nieuwe traditie hebben verheven, pakken ze in Duitsland veel fundamentelere onderwerpen. Van links mag er een totaal nieuw volkslied komen, het ‘oude’ is namelijk te mannelijk en ‘doet denken aan de nazi’s’.

Waar het gezegde ‘Everything is bigger in America’ voor de Verenigde Staten nog steeds opgaat, is ‘Alles ist Geschichte in Deutschland’ een mooie om Duitsland mee te typeren. Om het minste of geringste wordt het nazi-verleden erbij gehaald. Wijk je iets af van de menigte, die vooral bezig is met aantonen hoe ontzettend niet-nazi ze zijn, dan moet je dus haast wel een nazi zijn. De publieke sfeer is er verstikkend en op zich enigszins herkenbaar met de situatie in Nederland op de rechterflank.

Maar waar bij ons meer de vraag heerst over wat nou precies een Nederlander maakt en wat de Nederlandse cultuur nou fundamenteel behelst, is dit voor de Duitser allang besloten: ‘het maakt me niet uit wat ik ben, zolang het maar niets met nazi’s te maken heeft’. Daar maakt links-Duitsland handig gebruik van door alles wat ze niet bevalt te associëren met nazi’s, waarna het haast niet meer te verdedigen is omdat tegenstanders het volk niet achter zich krijgen. Allemaal uit angst om ‘nazi’ genoemd te worden.

Bij ons resoneert dat niet zo. Daarvoor zijn de onderwerpen en de discussies nog te soft. Ik denk dat, om de intensiteit van de Duitse thema’s te evenaren, in Nederland heel wat meer zou moeten gebeuren. Stel je voor dat deze discussies jaarlijks zouden worden gevoerd: geen oranje meer tijdens voetbal, discussie over een nieuwe vlag, daadwerkelijke pogingen om het koningshuis af te schaffen en Arabisch als verplicht schoolvak. Dán bekruipt je denk ik pas een gevoel dat vergelijkbaar is met die waar Duitsers nu mee zitten.

En zo dendert de ‘multiculturele, iedereen-kan-Duitser-worden‘-trein vrolijk verder. En er is wel weerstand, maar eigenlijk alleen in stemgedrag. Zo wordt dit plan voor een nieuw volkslied niet gewoon weggelachen of met een ‘doe eens normaal, mafkees’ afgewimpeld. Nee, het idee wordt ‘sympathiek en begrijpelijk’ genoemd maar vooral dus met fluwelen handschoenen aangepakt. Heel triest.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Als je dacht dat zwakzinnig links in Nederland totaal gestoord is moet je inderdaad een keer bij de oosterburen gaan kijken. Die zijn nog erger dan AFA in USA.
  Zeggen anti-nazi te zijn, maar hun gedachtegoed en handelen zijn nog erger extreem socialistisch dan Hitler en zij socialistische partij ooit geweest is. Zelfs Sovjet communisten zouden zich daar nog diep voor schamen.
  Het wordt ook niet minder, maar juist steeds erger. Het gaat bij onze oosterburen, net als bij ons, weer steeds meer op begin vorige eeuw lijken. Rechts krijgt weer overal de schuld van en alleen het socialisme is ‘goed en alwetend’.
  Ik vind dat weer een zeer gevaarlijke en onwenselijke situatie.
  Dom volk wil maar niet leren van het verleden en blijft de geschiedenis verdraaien, om hun gevaarlijke ideologie socialisme maar in leven te houden.

  1. AnnaKlaver

   Je lijkt mij een slimme jongen, zal ik een gesprek regelen met Rutte.
   Ook bruine hesjes hebben hun rechten.

   1. Dik

    Sieg heil, neonazi’s waren linksfascisten.

    1. Joop Klepzeikert

     @Dik: Nazi’s waren inderdaad links fascisten. Neo-nazi’s (met een streepje ertussen) (neo = oud Grieks voor nieuw) zijn nog steeds links fascisten.
     Dat soort tuig zal nooit veranderen.
     Daarom hadden we ze na WWII ook nooit gratie moeten verlenen, zodat ze ook geen koters meer konden fokken.
     Door dat tuig gratie te verlenen zitten we nu met neo-nazi’s als AnnaKlaver en nog zo’n zooitje extreem socialistische trollen opgescheept.

     1. Rien Noppen

      “Nazi’s waren inderdaad links fascisten.”

      Natuurlijk, en Batavieren waren eigenlijk aliens.

    2. Heinz

     Heil moet met een grote H ❗

     neonazi Iemand die tegenwoordig het fascisme en het nationaal socialisme aanhangt (neo = nieuw). 

     Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10679

     Rechtser kun je het niet hebben.

     1. Rosasolis

      @Heinz. Zo is het met de nazi’s geweest, en zo gaat het nu door met de neo-nazi racisten.

   2. Joop Klepzeikert

    @AnnaKlaver: Jij kunt helemaal geen gesprek met Marx Rutler voor mij regelen. Daar ben jij te imbeciel voor.
    Ik heb vaker met die lapzwans gesproken dan jij kunt vermoeden en ben er al lang achter dat met Marx Rutler spreken net zo ‘nuttig’ is als tegen een boom praten.
    Dat zelfs jij, extreem socialistisch bruinhemd, ook rechten hebt klopt, maar die zijn wel beperkt door de wetten die we in dit land hebben. Landverraad, zoals extreem socialisten zoals jij graag wensen te plegen is bij wet verboden.

    1. Peter Oudshoorn

     “..Ik heb vaker met die lapzwans (Rutte) gesproken dan jij kunt vermoeden.”

     Joop Klepzeikert is een megalomane narcist en een oplichter en charlatan die zich voortdurend belachelijk maakt. Hij acht zich in zijn fantasieen een belangrijke adviseur van Rutte achter de schermen. Whoehaha…

     O ja, hij kan ook 12 tot 13% rendement regelen op uw spaargeld. Rennen!

  2. Peter Oudshoorn

   Je bent een sukkel Joop Zeiknat. Ik woon in Duitsland en wat jij beschrijft zijn visioenen van een verwarde geest. AnnaKlaver ziet het goed: jij bent gewoon een verkapte nazi, een bruin hesje met een grote scheur.

   1. Sealgaire

    Grootbek, grootsmoel en pisvleksupporter

    1. Joop Klepzeikert

     @Sealgaire: Peter is een GroensLinks of D66 etterbak, die net doet of hij PVV stemt, om scheldend en tierend aan te tonen dat PVV’ers ‘Tokkies’ zijn.
     Peter is echter te dom om te poepen, waardoor hij totaal niet door heeft dat alleen de linkse trollen in zijn leugens stinken. Eigenlijk best zielig.
     Zulke zwaar geestelijk gehandicapten zouden eigenlijk liefdevol verzorgd moeten worden in een gesticht.

   2. Joop Klepzeikert

    @Peter: Dacht jij werkelijk dat ik me iets van jouw totaal debiele aanvallen op de man aantrek? Ik heb te lang met geestelijk gehandicapten gewerkt om me nog druk om jouw volkomen debiele gebrabbel te maken. Fake PVV’er.

    1. Peter Oudshoorn

     Jij werkt nog steeds met geestelijk gehandicapten, Joop Mongool. Verder dan verpleger ben je nooit gekomen. Domme oplichter, fantast en charlatan. Jij lijkt de mannelijke Satty wel.

     1. Ragmilla

      Ze zit je wel hoog of niet?

     2. Bosche draak

      Verplegers zijn hard nodig en zijn een aanwinst, liever meer verplegers in dit land dan kut manager nummer zoveel.
      Houd je brutale mond, miezerige worm en ga je schamen dat je mensen in de zorg zo tekort doet!

    2. Peter Oudshoorn

     Goedemorgen Aytas! Spreek ik nu met Satty 1, 2, 3 of 4? En helpen die pillen tegen het meervoudig persoonlijkheidssyndroom een beetje?

     1. Ragmilla

      U bent echt grappig. Uw narcistische trekjes zijn vermakelijk het is al een poosje middag, ook in Duitsland.

     2. Peter Oudshoorn

      Die slag is jou Satty! Het is al een half uurtje middag. Sorry hoor, dat ik je een goedemorgen wenste. Volslagen ongepast.

     3. Ragmilla

      Het is ongepast om mij op basis van veronderstellingen te beschuldigen. Veel plezier met uw obsessie. Ik reageer inhoudelijk nog wel op u als u iets zinvols te melden heeft, op aannames omtrent mijn persoon niet meer.

  3. Korporaal Monty

   “Ik vind dat weer een zeer gevaarlijke en onwenselijke situatie.”

   Gelukkig zal je over een paar maanden van deze onwenselijke situatie verlost zijn in je nieuwe thuisland.
   Gelukkig kennen Australië, Amerika of Singapore deze problemen niet.
   Daar heb je economische voorspoed veiligheid en alle vrijheden die we hier niet hebben.
   Succes.

   1. Joop Klepzeikert

    @Monty: De kans op een moslim invasie en weer een door socialisten gevoerde oorlog is in die landen inderdaad behoorlijk kleiner.
    Vooral in Singapore krijgt links geen voet aan de grond, maar ook in Australië is links gelukkig maar een heel klein groepje, van nog geen 5%.
    In USA is links helaas nog wel behoorlijk machtig, maar ook daar wordt dat gelukkig steeds minder.
    Moslims worden daar gelukkig wel zwaar gestraft voor de misdaden die ze plegen en na uitzitten van hun straf wel uitgezet.
    Financieel zal het inderdaad ook een slok op een borrel schelen. Breng hier nu meer dan 70% van mijn inkomen weg. Dat is in die landen minder dan 20%.

    1. Korporaal Monty

     @Joop
     Laat jij je ook naturaliseren als je bent geïntegreerd in je nieuwe thuisland?
     Of behoud je toch liever je het paspoort van het land wat je om financiële en veiligheids redenen de rug hebt toegekeerd?

     1. Joop Klepzeikert

      @Monty: Ik ga zodra dat mogelijk is, in die landen na 5 jaar werken, zonder ooit een uitkering aangevraagd te hebben en me aantoonbaar ingezet te hebben voor de samenleving, zo snel mogelijk het naturalisatie proces in gang zetten, zodat ik me niet meer hoef te schamen dat ik Nederlander ben.
      Ja, daar schaam ik me onderhand voor. Heel diep.
      De Nederlander wordt in fatsoenlijke landen onderhand gezien als een werkschuw extreem socialistisch wezen met een veel te grote bek. Vooral doordat ‘onze’ roverheid en media dat zo uitstralen, maar ook door hele hordes werkschuwe extreem socialistische trollen op sociale media.

     2. Korporaal Monty

      @Joop
      “zodat ik me niet meer hoef te schamen dat ik Nederlander ben.
      Ja, daar schaam ik me onderhand voor.”

      Dan zullen we zeker je klaagzang hier ook niet meer horen hoop ik.

      Tegen de tijd dat je je vaderland zo afvalt.
      Ben ik je liever kwijt dan rijk.
      Net als de parasieten van ons land.

     3. Joop Klepzeikert

      @Monty: Ik zal voor mijn vaderland blijven strijden, ook als ik hier niet meer woon. Ook als hier de pleuris echt uitbreekt zal ik de eerste zijn om mijn familie en vrienden hier te komen verdedigen.
      Ik had eigenlijk al lang gehoopt dat die pleuris hier uitgebroken was, dan hadden we nu geen socialistische trollen en geen allochtone uitvreters meer in ons ooit zo mooie land gehad.

     4. Korporaal Monty

      @Joop
      “Ik zal voor mijn vaderland blijven strijden, ook als ik hier niet meer woon. Ook als hier de pleuris echt uitbreekt zal ik de eerste………..”

      Veel mensen hierop dit forum vertrouwen mensen zoals jou niet.
      Waar ligt je loyaliteit?
      Turken en Marokanen worden hierop verketterd.

    2. DidiMadloba

     Zweden betalen heel veel belasting maar met plezier want ze krijgen er veel voir terug.

     Bedenk dat in Nederland iedereen kan studeren die de brains er voor heeft. In de VS moet je na je bachelor gaan werken om je masterstudie te bekostigen. En als je die af hebt zit je zo diep in de schulden dat je die alleen kunt terugverdienen met een hele louche baan.

     Maar als je analfabeet bent kan dat je allemaal niets schelen.

  4. DidiMadloba

   Pure wartaal. De Duitse geschiedenis is ingewikkeld en leent zich niet voor jouw borreltafel-benadering.

   De meeste Duitsers voelen zich nog steeds schuldig voor wat de nazi’s hebben uitgespookt, en het denkende deel van de Duitsers schaamt zich voor de AfD

 2. Tman

  Het Duitse volkslied is een prachtig volkslied,en dat gaan de échte Duitsers nooit veranderen!
  Zeker weten,Duitsers hangen aan hun identiteit ondanks Merkel!
  Dat de Duitse neonazi’s het maar niet horen,dan is Germany te klein en breekt een burgeroorlog uit!

  1. Dik

   Neonazi’s waren linksfascisten.

   1. Tman

    Dat doet niets af aan het feit dat een prachtig volkslied is.

    1. Rosasolis

     @Tman. Lees a.u.b. het bericht dat ik zojuist heb geschreven over het mooie
     originele Keizerhymne van Josef Haydn. Oorspronkelijk zijn lied over de bekende oude bericht: geloof, hoop, en liefde.

   2. Heinz

    En nu ?

    1. Sealgaire

     Blablablabla.

 3. Peter Oudshoorn

  De foto boven dit artikel is van Rammstein’s nieuwste videoclip ‘Deutschland (über alleN)’. Een magistrale clip over de ontwikkeling van Germania vanaf de jaartelling tot heden, inclusief de nazitijd en de DDR. Prachtige muziek en een schitterende hoofdrolspeelster (Ruby Commey) als Germania.

  Van mij mag dit het nieuwe Duitse volkslied worden.

  1. Bosche draak

   Niewerwetse stompzinnigheid op z’n best.
   Vanwaar toch dat verlangen om alles maar te willen vernieuwen?
   Het volkslied aanpassen zal niets oplossen wat dat soort beeldenstormers vind vanzelf wel weer iets anders wat dan weer “niet deugt”
   Wat dat mens met Petertje z’n pielemoos doet is compleet irrelevant.

   1. Peter Oudshoorn

    Heb je de muziek al beluisterd Bossche Bol? Waarschijnlijk niet, want domoren zoals jij zijn altijd bevooroordeeld en sproeien hun stompzinnige mening zonder schaamte in het rond. De kans bestaat natuurlijk ook dat je niet van heavy metal houdt. Zeg dat dan gewoon.

  2. Rien Noppen

   Ik zag de clip, Peter. Vond het niet slecht gemaakt en de muziek wel aardig maar ook akelig gewelddadig en seksistisch. Meen je werkelijk dat Duitsland zich hiermee evenwichtig kan presenteren?

   1. Peter Oudshoorn

    Verschillende perioden in de Duitse geschiedenis zijn gewelddadig en seksistisch geweest, Rien. De clip was bedoeld als een reis door de tijd, zoals je begreep.

    Nee, ik denk niet dat Duitsland zich hiermee evenwichtig kan presenteren. Daar is noch Duitsland noch de wereld aan toe. Maar Rammstein maakt mijn favoriete muziek, dus ik kon het niet laten om het even aan te kaarten.

  3. Heinz

   Het Italiaanse volkslied is het mooist.

 4. Jumping

  Duitsland en Nederland krijgen wat zij verdienen het wegkijken wordt keihard afgestraft
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Heinz

   Wat dacht u van Volt ? Men is goed bezig en maaien het malse gras voor de voeten van FvD weg.

   1. edoc431

    Idioot kinderen die nog niet eens mogen stemmen je tikt niet zuiver .

 5. Homo erectus

  dit is dus typisch voor Duitsland. Daar word zelfkastijding zo vereerd dat linksch zichzelf lachend het ravijn in stort als het maar politiek correct is.
  Als je eens echt wil lachen moet je het totaal niet bevooroordeelde, kuch kuch, filmpje van de BBC over opkomend rechts eens bekijken op YouTube. Daar zitten een paar zodanig idiote linksche gutmenschen in dat dit voorstel van linksch duidelijk wordt.
  Links en politieke correctheid zijn een sluipend gif,

 6. Tman

  Wat vinden en zijn de gedachtenstromingen van de anti nazi’s in dit forum mbt een islamocaust,en is dat een rechtse,linkse of duivelse gedachte?
  Zomaar een balletje opgooien om te weten met wie wij allen hier reaguren!

  1. Ragmilla

   Politiek salafisme is conservatief rechts.

 7. goedisfout

  Kunnen we die SP filmpjesmaker niet vragen een EU volkslied te componeren. Ik zie het al voor me, lallallal druncker, verafstoot en timmerfranz uit volle borst.

 8. Ego-non-solus

  Wat de EU betreft mogen alle nationale vlaggen de prullenbak in. Veel te nationalistisch. Liever ziet de EU een blauwe vlag. Dat ik het met die bestemming wel ééns ben is wat anders, voor mij staat de Nederlandse vlag echter voor een land en volk van ruggengraatlozen waar ik niet mee geassocieerd wil worden.

  Maar “oranje” mag vermoedelijk blijven. Het refereert aan Orange, een stad in het departement Vaucluse in, jawel!, het zuiden van Frankrijk. Dus dan mag het.

 9. Rosasolis

  Je moet eerst wat muziek geschiedenis lezen om meer over dit lied te weten, voordat je een oordeel kunt maken. Hier zijn een paar details die ik wil doorgeven: Dit mooie lied werd geschreven door Jozef Haydn, toen hij terugkeerde naar Oostenrijk, na zijn jarenlange verblijf in Engeland. Hij was erg geschrokken door de verwoestingen van de leger van Napoleon. Hij schreef dit lied om wat steun te geven aan de gewone bevolking van Oostenrijk. Het was ook een betoog aan Keizer Franz, tegen Napoleon. Haydn noemde dit lied de “Kaiserhymne”; het werd ingesteld als officiele volkslied in 1795.
  Een van Haydn’s laatste strijkkwarten is gebaseerd op dit lied. Het heet de “Keiserkwartet”. Maar toen de monarchie in Oostenrijk werd opgeheven, werd dit lied
  grotendeels vergeten…behalve in de kerken, als gezang voor hoop en vrede.
  Het werd door Duitsland overgenomen als officiele volklied in 1922, met een heel andere text: “Deutschland Uber Alles”… Die oorspronkelijk hymne van Haydn was helemaal terzijde gelegd, en werd er verder helemaal geen aandacht meer aan de componist Haydn gegeven. In feite werd zijn geweldige Zigeuner piano Trio verboden tijdens WW 2 omdat Haydn misschien ook gedeeltelijk van Zigeuner afkomst was.
  Het is niet onbekend dat landen vaak muziek hebben overgenomen van andere landen.
  Dit gebeurde ook in Nederland. Onze Wilhelmus is van oorsprong een oude Franse
  militaire liedje! Gelukkig zijn er nu internationale rechten om dit te voorkomen.
  Misschien heeft Duitsland tegenwoordig een goede componist die een mooie oorspronkelijk volkslied kan schrijven?

  1. Robert Leiden

   Het Wilhelmus van oorsprong een oud Frans militair liedje?
   Hahaha!

   Nu het echte verhaal:
   “… De tekst is rond 1570 geschreven, op de melodie van een katholiek Frans spotlied, getiteld Chartres. Daarin werden Franse protestanten gekleineerd. De protestantse auteur van het Wilhelmus koos deze melodie om de katholieke Spanjaarden uit te dagen. Tegenwoordig wordt het Wilhelmus gezongen op een iets andere melodie, waarvan de noten in 1626 afgedrukt werden in Adriaen Valerius’ Nederlandtsche Gedenck-clanck…”

   1. Rosasolis

    @ Robert Leiden. U bent hebt geen geschoolde musicus. Alle muzikanten in ons land weten hoe het verder moet onze Cultuur.

    e

 10. Tman

  De Nazi’s van WO2 en de huidige neonazi’s noemt men,links extreem socialistisch, linksfascistisch,nationaalsocialisten !
  Wat opvalt is dat velen in de huidige “linkse” politieke partijen parallellen ziet,terwijl de huidige linkse partijen op vele punten duidelijk geheel andere standpunten innemen bijvoorbeeld:1 diversiteit,daar moesten de nazi’s niets van hebben,de Arische gedachte is nu niet bepaald een multiculturele gedachte!
  2 Jodenhaat is tegenwoordig geen specifiek links kenmerk en is nergens in een partijprogramma te lezen.
  3 Het verheerlijken van geweld, militarisme en imperialisme is eveneens nergens te bespeuren.
  Wat blijft er over om het huidige links te koppelen aan Nazi’s?
  Overigens is de roep naar bijvoorbeeld een Islamocaust eerder te verwachten vanuit het huidige “rechts” !

  1. Rien Noppen

   “De Nazi’s van WO2 en de huidige neonazi’s noemt men,links extreem socialistisch, linksfascistisch,nationaalsocialisten !”

   Ja maar natuurlijk: neo-nazi’s zijn hartstikke links.

   🙂

  2. Peter Oudshoorn

   Tman, je begrijpt toch dat je met zo’n onafhankelijk en kritisch geluid de eeuwige toorn van Joop Klepzeikert, Dik en c.s. op je hals haalt? Het is ten strengste verboten door de DDS-polizei om een afwijkend geluid te laten horen.

 11. Farao

  Zoals in het artikel te lezen is, zijn het de oliesjeiks uit de Golf die achter deze islamisering zitten. Daarom verbaast het mij ook altijd dat de grootste islam-critici ook de grootste tegenstanders zijn van de klimaatplannen. De beste manier om die radicale islam te bestrijden is ophouden die oliesjeiks rijk te maken. Geert Wilders had het helemaal verkeerd. Hij had moeten oproepen tot minder, minder, minder olie.

  1. toetssteen

   @Farao
   Het zal uw bevreemden, maar onze olie komt uit Rusland.

 12. Farao

  Oeps, ik heb mijn reactie bij het verkeerde stuk geplaatst!

 13. Cilka

  Het Duitse Volk heeft het ergste geleden van alle volken in WW1 en WW2.
  In oorlogen die aan hun opgedrongen zijn, niet door hun veroorzaakt…
  Bekijk als u geinteresseerd bent in echte geschiedenis (als ze nog niet geblokkeerd zijn) de documentaires ‘Hellstorm’ en ‘Under the Sign of the Scorpion’ eens…

 14. Godefroy France

  LINKS-ISLAMITISCHE PLAAG!!!!!!!!!!!!!
  GROTE KANS VOOR PVV EN FVD!!!!!!!!! WAAR MOGELIJK WEG MET DEZE NATIONALE PLAGEN !!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.