PEILING! Europese verkiezingen worden spannend: tweestrijd tussen eurosceptische FVD en eurofiele VVD

Kan de VVD FVD dit keer wel achter zich houden? Laten we hopen van niet.

En ja hoor, er is weer een nieuwe peiling vrijgegeven! De peilers van I&O Research stellen dat de VVD virtueel aan de leiding gaat voor de Europese Parlementsverkiezingen. Als die vandaag waren zouden de nepliberalen zo’n 5 zetels behalen. De VVD wordt op de voet gevolgd door… Forum voor Democratie. Die partij zou kunnen rekenen op 4 zetels, maar met de kanttekening dat het verschil tussen FVD en de VVD bijzonder klein is. Aldus de peiler zelf.

Het ziet er naar uit dat de strijd om wie op 23 mei de grootste wordt, ook nu weer zal gaan tussen VVD en Forum voor Democratie. Ook GroenLinks kan nog meedoen in deze strijd, al is de kiezerstrouw voor deze partij – met 58% – lager en de mate waarin GL-kiezers ook naar andere partijen kijken groter.

 

Dat is bijzonder goed nieuws voor FVD, zeker omdat deze zelfde peilers voor de Provinciale Statenverkiezingen aangaven dat de VVD groter zou worden dan de VVD… wat uiteindelijk niet zo bleek te zijn. Als I&O Research aangeeft dat het een heel spannende strijd is kan Thierry Baudet ervan uitgaan dat het slechtst mogelijke scenario is dat VVD en FVD ongeveer net zo groot worden. En het beste scenario? Een duidelijke, afgetekende overwinning voor Forum.

En zo is er nog veel meer goed nieuws. Uit de peiling blijkt ook dat “een groter deel van de kiezers ontevreden [is] dan tevreden” over wat de instellingen van de Europese Unie de afgelopen jaren deden. De percentages spreken boekdelen: 47% is ontevreden, slechts 32% is tevreden. Daarnaast vindt 46% dat “de instellingen van de Europese Unie te veel macht hebben.” Oh ja, en 47% vindt dat de Europese integratie “te ver” is gegaan. Dat zijn geen absolute meerderheden, maar de percentages zijn wel groter voor deze groepen dan voor hen die het tegendeel vinden (een flink aantal kiezers zijn ‘undecided’).

Het moge duidelijk zijn dat deze cijfers aanleiding voor positiviteit moeten zijn bij FVD. De enige uitdaging is om al die kiezers daadwerkelijk naar de stembus te krijgen volgende maand.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Politiek Profeet

  Het belangrijkste is om de PVV te stemmen i.p.v. het Forum,immers is Baudet een aftreksel van Rutte, tekent gewoon bij elk brussels kruisje.

  1. Dik

   @Profeet: Dat betwijfel ik. Baudet is authentiek, heeft geen kartelpolitieke wortels en is vanaf dag één duidelijk in wat hij wil. Hij wil dus geen Brusselse kruisjes, of heb jij andere informatie?

   1. Heinz

    Baudet houdt niet van Brusselse Kermis. Baudet weet dat je niet zomaar uit een zweefmolen of botsauto kan stappen. Wilders denkt van wel. Tussen weten en denken zit een harde grond waarop je hard op je snufferd kan gaan. Wablief ?

    1. Dik

     @Heinz: Forum wil de Nexit-vraagt, geheel terecht, voorleggen middels een bindend referendum. Hoe democratisch wil je het hebben Heinz?

     1. Julian

      Forum wil allerlei dingen waarvan ze weten dat ze het nooit kunnen realiseren.. Idealen zijn leuk totdat je verantwoording krijgt..

     2. Dik

      “Forum wil allerlei dingen waarvan ze weten dat ze het nooit kunnen realiseren.. .”

      Welke dingen?

      Wist je dat ze tegen Baudet hebben gezegd dat het nooit wat zou worden met FvD? Het volledige tegendeel is inmiddels een feit! FvD is de grootste partij van Nederland geworden, twee jaar geleden met twee unieke en authentieke zetels de Tweede Kamer ingekomen en twee jaar later de grootste politieke partij van Nederlander.

      FvD is niet alleen een partij maar vooral een beweging, een beweging van gedreven mensen die het meer dan zat zijn om voorgelogen te worden door het partijkartel die ons land gratis overdragen aan Brussel.

      #fvd

     3. Vit

      @Dik

      Omdat de uitslag naar verwachting zal zijn, wat denk jij weer ergens tussen de 60 en 70% voor een Nexit?

     4. Heinz

      Het klinkt democratisch maar hebben wij geen democratisch gekozen parlement die daarover kan/moet beslissen over een zo ingrijpende zaak ? Als je ziet met welk een onzorgvuldige aanpak dat referendum in GB heeft uitgewerkt dan moet je dat toch niet willen? Alle kosten die tot dusverre het met zich heeft meegbracht. De initiators van dit spectacle zijn de enigen die hun zakken goed gevuld hebben. De bevolking moet maar afwachten wat er van komt.

  2. Appelstroop

   geen argument

 2. Politiek Profeet

  Het Forum is momenteel al bezig met polderen in Zuid-Holland, tevens was Otten bereid om Gronings gas versnelt op te pompen om daarna Drenthe leeg te zuigen.
  Gas dat uiteraard weer Haagse zakken zal vullen zoals tot op heden gebruikelijk was.
  Kwiebus en Pinokkio bedriegen de boel gewoon verder, schade word niet of nauwelijks vergoed door de roversbende.
  Het Forum doet dus hieraan braafjes mee als ze de kans krijgen.
  Stond een heel verhaal in het dagblad v/h noorden over de plannen van Otten.
  Het forum heeft onlangs een motie van de PVV niet gesteund om uit de EU te stappen, volgens Baudet moet dat middels een referendum.
  Waar blijft een Gronings/Drenths referendum over de gaswinning?

  1. Dik

   @Profeet: Heb je ook gehoord/gezien dat FvD wél de samenwerking met de PVV zal aangaan, in tegenstelling tot de kartelpolitieke regentenkliek?

   1. Beukman

    De vraag is natuurlijk of de PVV wel samenwerking wil FvD. Mogelijk vreest de partij FvD-toestanden.

  2. Beukman

   @Profeet
   Zoals voorspeld was.
   Zodra FvD regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen, zal het net zo hard meedoen met het naaien van het volk als waarvan ze het “kartel” altijd beschuldigden.
   Een Thierry met vuile handen? Ik kan het me niet voorstellen. Toch is dat consequentie van zijn roeping om Nederland weg te leiden van de afgrond.

 3. Rien Noppen

  Nu Otten een mes tussen de ribben kreeg kan Baudet de campagne unverfroren in met een hartstochtelijk pleidooi voor een Nexit.

  Dat gaat stemmen trekken.

  🙂

 4. Meriadoc Brandebok

  Forum voor Democratie heeft aangegeven te willen deelnemen aan het Europees Parlement, maar wil, indien zij regeringsverantwoordelijkheid draagt, niet deelnemen aan de stemmingen van de Europese Raad. Toch een bizar, zij het achterlijk, standpunt met betrekking tot de EU.

  Wie deze partij nog het vertrouwen geeft heeft een bord voor z’n hoofd.

  Overigens zou ik de VVD beschouwen als gematigd eurokritisch.

  1. Catalaanse kok

   Quote : Wie deze partij nog het vertrouwen geeft heeft een bord voor z’n hoofd.
   .
   En als u in de noordelijke provincies woont een mes in de rug.

   1. Meriadoc Brandebok

    Precies en ook daar komen ze er nog wel achter als Forum de gasmachines laat drillen.

   2. Hartenheer

    Wie de huidige regering blijft volgen is een totale leeghoofd.
    Die alles aannemen en zelf alleen als echo kunnen dienen.

    Het is net een sekte die gehersenspoeld is.

  2. Vanduinen

   Maar hoe dan ook wel de riante vergoedingen in de zak steken. En daarvoor geen enkele bijdrage leveren. Ik dacht altijd dat democratie stemrecht betekende en dan verzaken. Wat een amateurs.

 5. Cootje

  Niet de nexit is actueel , maar de brexit , een harde brexit beslecht het bolwerk Brussel, dan kunnen ze de rijen niet gesloten houden, nu nog wel, een harde brexit doet de Fransen niet veel , maar de Duitsers Nederlanders Denen België wel , de Oostblok landen spelen hun migratie probleem dan uit , de verdeeldheid heerst, einde in zich van een ondemocratisch bolwerk, Macron kan weer aandacht aan zijn zeer oude vrouw geven ,

  1. Rien Noppen

   De kans is groot dat de Brexit via een nieuw referendum wordt teruggedraaid. Mocht dat niet het geval zijn is alleen een boterzachte Brexit nog mogelijk.

   De Brexit heeft de EU enorm versterkt. Iedereen snapt nu dat uit de EU stappen ellende veroorzaakt.

 6. Piet51

  Dat is slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de PVV het allergrootste deel van die winst betaalt. Voor het juiste begrip, de PVV is de enige partij die glashelder en compromisloos voor een nexit kiest. Alle andere partijen, inclusief het FvD, staat genuanceerder tegenover.

  1. Dik

   “inclusief het FvD, staat genuanceerder tegenover.”

   FvD kiest ook voor een Nexit, alleen via een bindend referendum. FvD is geen voorstander van de EU, is dat nooit geweest, en is daar vanaf dag één duidelijk over geweest. De rest is speculatie.

   1. Piet51

    @Dik
    Dat is wat ik bedoel, het FvD is genuanceerder dan de PVV. Dat bindende referendum kan in Nederland trouwens niet, dus dat standpunt mist ook nogal wat realiteitsgehalte. Dan moeten ze dus eerst dat referendum mogelijk maken en dat zal een hele kluif zijn. En vervolgens nog dat referendum organiseren. Dat lukt niet binnen een enkele kabinetsperiode.

 7. Politiek Profeet

  Inderdaad Piet,
  Alleen de PVV is glashelder in zijn standpunt en zal daarover nooit polderen,dat gaat het Forum wel doen…zoals nu al zichtbaar is in Zuid-Holland.
  Een Nexit zal alleen maar voordelen hebben,immers zijn de decennia EU oorzaak van een explosieve groei van voedselbanken, ouderen die de juiste zorg niet meer krijgen,1x per week douchen, doorligluiers etc…etc..
  Nederland was altijd in staat om lucratieve handelsverdragen af te sluiten, hebben we geen hulp vanuit een dictatorsclubje in brussel voor nodig.
  Nexit zal meer kansen opleveren dan slaafs een van grootbetalers te blijven voor het zinkend scheepje EU.

  1. Piet51

   @Politiek Profeet
   Prima dat glasheldere PVV-standpunt. Maar de kiezers horen dan blijkbaar toch liever het genuanceerdere FvD-geluid.

 8. Regina

  Ik denk dat een drol nog meer kans maakt om minister president te worden dan Baudet 🙂

  1. Vit

   Vaag Ina.

   1. Joop Klepzeikert

    @Vit: Laat dat geestelijk gehandicapte kleutertje toch joh. Het weet niet beter dan poep, pies, pikkie en kutje. Dat hebben kindertjes van een jaar of 4 ook altijd een bepaalde periode.

    1. Mars020

     Het gedrocht kan er inderdaad niks aan doen, dat ze met een afwijking is geboren. Misschien iets te lang zonder zuurstof gezeten en daarom maar links geworden, dan valt ze niet zo op. Tussen dat soort gasten, voelt ze zich thuis. Soort zoekt soort, dus tussen die beroepswerklozen in het kraakpand, komt ze helemaal tot haarzelf.

    2. Vit

     Van de commode afgevallen waarschijnlijk en soms doet ze het dunnetjes over.

  2. Niet L niet R

   U geeft een visitekaartje van u zelf af!!!!

 9. Korporaal Monty

  Grappig om de onenigheid te lezen tussen de adepten van de twee eurosceptische partijen.

  Als de adepten het al niet eens zijn hoe zouden de partijen samenwerken?

 10. Joop Klepzeikert

  I&O Research doet weer precies het zelfde als voor elke verkiezingen, de nieuwe partijen steevast te weinig zetels toebedelen en VVD altijd een aantal meer dan de werkelijkheid.
  Voorspelde ook dat de VVD de provinciale verkiezingen ruim zouden winnen en FvD hooguit 7 zetels zouden halen.
  Totaal niet serieus te nemen die club.

 11. Niet L niet R

  Begrijp nog steeds niet, dat de VVD kiezers niet allemaal eens wakker worden!
  De gewone burger, en de kleine ondernemer worden door die gladjanus van een Rutte al jaren besodemieterd!
  De industriële zijn de vriendjes van Rutte!Hij gaat met alles accoord wat de EU hem voorschrijft, bij monde van juffrouw Merkel en de geflopte president van Frankrijk Macon!

  1. Caro

   Ik snap ook de vvd kiezers niet. Vve zit bij EP, net als D66, bij de fractie Alde. Voorzitter van deze fractie is Verhofstadt, die juist meer macht EU wil.

   Misschien wordt verkiezing EP wat vertroebelt door wat we in nederland willen.
   Let wel, nederlandse politieke partijen sluiten zich aan bij een fractie in EP.

 12. Caro

  @ Michael,
  Wordt het wel zo spannend tussen vvd en fvd?
  Immers, nederland slechts percentueel klein aandeel binnen EP.

  Binnen EP vormen de lidstaten fracties.
  De grootste is EVP met 181 zetels. Cda zit hier in.
  VVD bij 3 na grootste, zij en D66 in Alde met 75 zetels.

  Het zou m.i. Bij stemmen moeten gaan waar welke politieke partijen binnen EP zijn of gaan.
  Ik ben euro sceptisch, dus het wordt of pvv , die bij ENF zit, of Fvd Die wellicht mogelijk naar ECR gaat waar ook CU en SGP zit.

 13. Duckday

  Dus we stemmen in mei FvD of PVV dan misschien NL exit
  Wat voor voordeel welvaart werkgelegenheid heeft de eu en euro ons nu gebracht voor de NORMALE man vrouw in Nederland

  1. Zouaaf

   We ?? En nu nog de ‘abnormale man of vrouw’. Iedereen heeft stemrecht. Eigenlijk zou iedereen een stemtest moeten afleggen vooraf en dan een stempas . Of niet !

 14. C.A.Barstow

  Een reden temeer om FvD te stemmen!

  Stem tegen de elite,
  Stem in mei op FvD!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.