PEILING! Europese verkiezingen worden spannend: tweestrijd tussen eurosceptische FVD en eurofiele VVD

Geen categoriemei 02 2019, 11:00
Kan de VVD FVD dit keer wel achter zich houden? Laten we hopen van niet.
En ja hoor, er is weer een nieuwe peiling vrijgegeven! De peilers van I&O Research stellen dat de VVD virtueel aan de leiding gaat voor de Europese Parlementsverkiezingen. Als die vandaag waren zouden de nepliberalen zo'n 5 zetels behalen. De VVD wordt op de voet gevolgd door... Forum voor Democratie. Die partij zou kunnen rekenen op 4 zetels, maar met de kanttekening dat het verschil tussen FVD en de VVD bijzonder klein is. Aldus de peiler zelf.

Het ziet er naar uit dat de strijd om wie op 23 mei de grootste wordt, ook nu weer zal gaan tussen VVD en Forum voor Democratie. Ook GroenLinks kan nog meedoen in deze strijd, al is de kiezerstrouw voor deze partij – met 58% - lager en de mate waarin GL-kiezers ook naar andere partijen kijken groter.

Dat is bijzonder goed nieuws voor FVD, zeker omdat deze zelfde peilers voor de Provinciale Statenverkiezingen aangaven dat de VVD groter zou worden dan de VVD... wat uiteindelijk niet zo bleek te zijn. Als I&O Research aangeeft dat het een heel spannende strijd is kan Thierry Baudet ervan uitgaan dat het slechtst mogelijke scenario is dat VVD en FVD ongeveer net zo groot worden. En het beste scenario? Een duidelijke, afgetekende overwinning voor Forum.
En zo is er nog veel meer goed nieuws. Uit de peiling blijkt ook dat "een groter deel van de kiezers ontevreden [is] dan tevreden" over wat de instellingen van de Europese Unie de afgelopen jaren deden. De percentages spreken boekdelen: 47% is ontevreden, slechts 32% is tevreden. Daarnaast vindt 46% dat "de instellingen van de Europese Unie te veel macht hebben." Oh ja, en 47% vindt dat de Europese integratie "te ver" is gegaan. Dat zijn geen absolute meerderheden, maar de percentages zijn wel groter voor deze groepen dan voor hen die het tegendeel vinden (een flink aantal kiezers zijn 'undecided').
Het moge duidelijk zijn dat deze cijfers aanleiding voor positiviteit moeten zijn bij FVD. De enige uitdaging is om al die kiezers daadwerkelijk naar de stembus te krijgen volgende maand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten