SCHOKKEND: Boeing wist al een jaar van softwareproblemen 737 Max maar informeerde luchtvaartmaatschappijen NIET

Dit is ronduit schandalig.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wist al een jaar voor het eerste ongeluk van een 737 Max-vliegtuig dat er serieuze softwareproblemen waren met het nieuwe toestel. Dat bericht het Algemeen Dagblad. Nou is dat een extreemlinkse krant die ik het liefst niet citeer als het over politiek gaat, maar dit betreft hard buitenlands nieuws en dan is het allemaal toch wat betrouwbaarder.

Hoewel dat dus al bekend was trok Boeing de voorlopige conclusie dat de problemen niet ‘gevaarlijk’ waren. Daarom werden luchtvaartmaatschappijen niet geïnformeerd. Datzelfde gold voor de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Die laatste kreeg pas een week na de eerste ramp te horen dat een veiligheidswaarschuwing in de cockpit niet goed werkte.

Dat was dus rijkelijk laat.

Boeing verdedigt zich nu door te stellen dat het de andere ‘meters in de cockpit’ voldoende geweest hadden moeten zijn voor piloten om te bepalen of het wel goed ging met de snelheid, hoogte, de motor, etc. Klinkt hartstikke leuk, maar een piloot zal antwoorden dat hij zoveel mogelijk indicatoren wil. En daarin heeft hij nog gelijk ook. Hij is immers verantwoordelijk voor honderden mensen (passagiers + cabin crew). Oh ja, en dan gaat het ook nog eens om een nieuw toestel waar de piloten niet mee bekend zijn (ook al omdat ze genoegen moeten nemen met een ‘testprogramma’ op de eigen thuiscomputer om te wennen aan de Max).

Maar ja, leg dat maar eens uit aan onze vrienden van Boeing. Blijkbaar weten die het allemaal beter — zelfs nadat twee Boeing toestellen uit de lucht zijn gevallen en honderden mensen om het leven zijn gekomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. edoc431

  Dan moet Boeing voor de rechter wegens massamoord .

 2. Brazil

  Alles wat goed is komt uit Amerika, of niet Trump 🙁

  1. bejaarde

   Wat heeft Trump hier nu weer mee te maken?
   Bedrijfsvoering gaat buiten de president om en hoe lang vliegen die kisten al rond en dan hoe lang wist Boeing dit dus al. Foutje, maar niet van de president.

   1. edoc431

    je voert een enorme zuigtrol beter negeren daar heeft ie een bloedhekel aan

    1. bejaarde

     edoc, zal moeilijk zijn, maar ik ga het proberen

    2. Rien Noppen

     Edoc weet dat bejaarde onnozel genoeg is om zijn advies op te volgen.

     1. Reganto

      Aldus sprak de speklap, steenpuist, smeerpijp, leugenaar, blaaskaak en pisvlek.

 3. Mar

  Dan gaat FAA (Amerikaanse Luchtvaartdienst) ook niet vrijuit. Die verklaart een nieuw type vliegtuig luchtwaardig (voldaan aan alle veiligheidseisen).

 4. Joop Klepzeikert

  Boeing heeft wel meer problemen dan alleen de software. Ik vlieg liefst met maatschappijen die geen Boeing toestellen hebben.

  1. Mar

   Hahaha. Dan vliegt u alleen met ouwe zooi of met Russen.

 5. fusilier

  En dan de A380 de super jumbo, net of die wel veilig is?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.